Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medic: Ideal ar fi să se blocheze totul două sau trei săptămâni

Ziarul de Vrancea
20 oct 2020 802 vizualizări

 „Acum va trebui să alegem între ce putem salva și ce nu putem salva”, spune doctorul Virgul Musta

 

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ din Timișoara este de părere că pentru o scădere însemnată a numărului de cazuri de COVID-19 este nevoie de un blocaj total de două sau trei săptămâni, însă “din păcate este an electoral”.  “Ar trebui impuse niște reguli mai stricte și avut mare grijă să se implementeze. Degeaba e interzis să ne adunăm în număr mare, când chefurile continuă. Dacă nu ești ferm... Și poate gândit foarte bine... Ideal, poate ar fi bine să blochezi totul două - trei săptămâni, dar din păcate este an electoral. Trei săptămâni, dacă s-ar bloca, ar fi o măsură bună, dar nu ne putem permite deoarece industria ar fi afectată”, a declarat medicul Virgil Musta.

Întrebat dacă putem vorbi de o scăpare de sub control a pandemiei de coronavirus, Musta a declarat că acest comportament de nerespectare a măsurilor de protecție a dus la explozia de cazuri. “Putem vorbi, este într-o progresie geometrică. Așa se întâmplă și în străinătate și e mai greu de respectat. Dacă respectam acum trei luni, nu eram aici. Nerespectând, încetul cu încetul ne contaminăm. Acest comportament a dus la explozia de cazuri care va fi greu de stopat. Este rău că nu mai avem timp. În sensul presiunii asupra sistemului de sănătate. Una era să se întâmple când spitalul era gol, alta e când spitalul e plin. Acum va trebui să alegem între ce putem salva și ce nu putem salva. Să zicem că sunt persoane care vin cu forme medii și ușoare, acum îi trimitem acasă și sperăm să nu evolueze sever”, a declarat Musta.

Peste 10.000 de români internați cu Covid-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 3.400 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 186.254. De asemenea, s-au înregistrat și 65 de decese, bilanțul fiind de 5.996.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.266. Dintre acestea, 768 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.890.071 de teste. Dintre acestea, 29.400 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 19.172 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.228 la cerere.

Ani „grei” de închisoare pentru un tânăr care s-a filmat în timp ce îi spărgea iubitei pahare în cap

Un tânăr din Ploiești care s-a filmat în timp își maltrata iubita, căreia îi spărgea pahare în cap și pe care o amenința și înjura, a fost condamnat la 12 ani și 9 luni de închisoare pentru infracțiunile de lovire sau alte violențe, viol, lipsire de libertate și violarea vieții private, pedeapsa definitivă dată de Curtea de Apel Ploiești fiind mai mare decât cea dictată în primă fază de Judecătoria Ploiești.

Dosarul în care tânărul a fost trimis în judecată a fost deschis după ce imagini în care acesta îi sparge iubitei sale minore pahare în cap, o înjură, iar fata apare cu fața plină de semne de agresiune pe față au apărut pe Facebook, în anul 2018. Agresorul, Robert Berechet, a fost deferit justiției la nici trei luni de la apariția imaginilor, iar în decembrie 2019 Judecătoria Ploiești l-a condamnat la 9 ani, 5 luni și 10 zile închisoare.

Agresorul a contestat sentința cu apel, Curtea de Apel Ploiești decizând o pedeapsă mult mai mare, respectiv cea de 12 ani, 9 luni și 20 de zile închisoare. În dosarul care are ca obiect “violență în familie”, Berechet a fost găsit vinovat pentru lovire sau alte violențe, viol, lipsire de libertate și violarea vieții private. El trebuie, de asemenea, să plătească despăgubiri morale de 10.000 de lei victimei sale. De asemenea, probele biologice ale condamnatului vor fi introduse, tot în urma sentinței judecătorești, în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare.

Fost ministru, anchetat pentru o mită de 3,9 milioane euro

DNA cere ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu n el ar fi primit aproximativ 800.000 de euro

DNA a anunțat ieri că a cerut Parlamentului ridicarea imunității pentru un deputat acuzat de trafic de influență și luare de mită în formă continuată, în perioada în care era ministru. Surse judiciare au declarat că este vorba despre Nicolae Bănicioiu, ministru al Tineretului și Sportului și al Sănătății în guvernele Ponta. Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2012-martie 2014 el ar fi primit de la doi oameni de afaceri peste 3,9 milioane de lei (aproximativ 800.000 de euro) pentru a-și folosi influența pentru a fi numiți manageri de spital pe care cei doi oameni de afaceri îi puteau controla, precum și pentru a aloca bani spitalelor cu care aceștia aveau contracte.

Conform procurorilor DNA, în perioada 21 decembrie 2012 - 5 martie 2014, când era ministru al Tineretului și Sportului, Bănicioiu ar fi primit de la un om de afaceri suma totală de peste 1,292 de milioane de lei, pentru a interveni la ministrul Sănătății pentru numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor cu care firmele controlate de doi oameni de afaceri aveau contracte de achiziții publice și pentru alocarea de bani către aceste spitale.

De asemenea, Nicolae Bănicioiu este acuzat de DNA că în perioada 5 martie 2014 - 17 noiembrie 2015, când era ministru al Sănătății, ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri suma totală de peste 2,612 milioane de lei.

Este vorba despre spitale din municipiul București și județul Ilfov, aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Nicolae Bănicioiu este deputat din 2004, fiind la al patrulea mandat, ales din partea PSD. În mai 2018, el a demisionat din PSD și a trecut la partidul lui Victor Ponta.

În perioada decembrie 2012- martie 2014, Bănicioiu a fost ministru al Tineretului și Sportului, iar ulterior (martie 2014-noiembrie 2015) a ocupat portofoliul de la Sănătătate, fiind ministru al Sănătății la momentul tragediei de la Colectiv, din 30 octombrie 2015. El este cel care în zilele ce au urmat incendiului declara că “avem de toate” și că nu e nevoie ca victimele să fie duse și tratate în spitale din străinătate. În perioada decembrie 2012 - martie 2014, când Bănicioiu era ministru al Tineretului și Sportului, ministru al Sănătății era Eugen Nicolăescu.

Conform procedurii, Parlamentul trebuie să se întrunească în plen și să supună la vot cererea DNA de ridicare a imunității.

Iohannis, rugat să nu promulge legea „care dă liber la betonarea spațiilor verzi”

Consilierul municipal Ana Ciceală, membră a USR Sector 3, i-a cerut ieri președintelui Klaus Iohannis să nu promulge proiectul care modifică actul normativ care reglementează spațiile verzi. Ea precizează că „este una dintre cele mai toxice legi votate de Parlament în ultimii ani și conform inițiativei legislative „orice individ care a beneficiat de retrocedări dubioase de spații verzi va putea să construiască blocuri, lăsând în sarcina Primăriei să amenajeze spații verzi cine știe unde și cine știe când”. Proiectul are printre inițiatori mai mulți deputați și senatori ai USR, printre care și Nicușor Dan.

„Concret, spații verzi ca parcul Brâncuși ar putea să dispară definitiv. Iar Parcurile Cișmigiu, Herăstrău, Carol I și toate parcurile monumente istorice vor fi lipsite de protecția legii”, a scris Ana Ciceală marți pe Facebook.

Ea a mai cerut parlamentarilor PNL să nu voteze această lege dacă va ajunge la reexaminare sau „măcar să scoată acele articole nocive care permit betonarea spațiilor verzi”.

Peste 30.000 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondență

Peste 30.000 de români din străinătate s-au înscris până ieri pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Potrivit site-ului AEP, până marți, în jurul orei 14,30, au fost depuse 30.069 de cereri pentru votul prin corespondență.

Cele mai multe cereri au fost depuse de români din Marea Britanie - 6.925; Germania - 4.513; Spania - 2.614; Italia - 2.422; Franța - 2.125. Peste 1.000 de solicitări au venit din Elveția, Olanda, Belgia, Austria.

Cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința în străinătate, care doresc să își exercite dreptul la vot prin corespondență la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților se pot înregistra, până cel mai târziu pe 22 octombrie, pe platforma www.votstrainatate.ro.

Dosar penal pentru schingiuirea animalelor în cazul a trei copii filmați lovind niște câini

Polițiștii din Argeș au întocmit un dosar penal pentru schingiuirea animalelor, după ce trei copii au fost filmați lovind niște câini. Potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Argeș, infracțiunea este prevăzută în Legea 205/2004 privind protecția animalelor.

“În urma apariției în spațiul public a unor imagini ce ilustrează trei minori care lovesc mai mulți câini legați cu sfori, ce tractează bucăți de material lemnos, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Hârtiești s-au sesizat din oficiu. În urma verificărilor au fost identificați minorii care apar în filmări, cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani, precum și persoana care a postat imaginile pe o rețea de socializare, respectiv un bărbat de 43 de ani, din comuna Hârtiești”, se precizează în comunicat.

Judecătoarea care l-a condamnat pe Voiculescu a învins România la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea art 6 din Convenția CEDO privind dreptul la un proces echitabil în procesul intentat statului român de judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare și care a fost ulterior exclusă din magistratură. Camelia Bogdan a dat statul român în judecată pentru decizia de excludere a sa din magistratură, luată în 2017 de Secția pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

„Curtea consideră că statul pârât a încălcat însăși substanța dreptului petentei de acces la tribunal. În consecință, a existat o încălcare a articolului 6 (1) al Convenției”, se arată în decizia CEDO, publicată ieri.

Acest articol prevede că „orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public și în termen rezonabil, de către o instanță independentă și imparțială, instituită de lege”.

Or, potrivit argumentației CEDO, decizia CSM din 21 martie 2017 nu a putut fi examinată de un tribunal în condițiile în care legislația de la acea perioadă nu prevedea posibilitatea de a supune controlului unui judecător o decizie de suspendare din funcție a unui magistrat. Pe de altă parte, CEDO a respins solicitarea de daune morale în valoare de 100.000 de euro formulată de Camelia Bogdan.

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost sancționată disciplinar cu excluderea din magistratură, printr-o hotărâre a Secției pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie 2017, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii. Totodată, s-a dispus și suspendarea judecătoarei din profesie, până la rămânerea definitivă a acestei sancțiuni.

Asociația “Inițiativa pentru Justiție” atrăgea atenția recent că legislația internă permite și în prezent ca, prin secțiile sale disciplinare, Consiliul Superior al Magistraturii să dispună ca măsură executorie și fără posibilitate de contestare suspendarea magistraților din profesie, până la soluționarea definitivă a cauzei disciplinare.

 

Xxxxxxxxxxxxx

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.