Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Măsuri excepționale anunțate de BOR pentru Sărbătorile Pascale Învierea în balcon, urările, de la doi metri distanță

Ziarul de Vrancea
8 apr 2020 888 vizualizări

În noaptea de Înviere, credincioșii cu candelele aprinse, pot ieși la ferestre și balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 metri, cu formula “Hristos a înviat”, a transmis conducerea BOR  n lumina sfântă va ajunge la credincioși la cerere, adusă de voluntari protejați corespunzător

Pelerinajul de Florii se suspendă, iar Sfânta lumină adusă de la Ierusalim va fi distribuită la cerere, de voluntari cu mască, mănuși și ecuson, în fața locuințelor, a transmis Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, care are mai multe recomandări referitoare inclusiv la desfășurarea slujbelor. “Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măști și mănuși de protecție”, precizează Patriarhia. Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot face în continuare doar la domiciliu.

“La intrarea în locuința credincioșilor, preotul va utiliza încălțăminte de unică folosință și mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă și săpun și cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult și epitrahil, trusa liturgică pentru împărtășirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 12 martie 2020)”, reamintește conducerea BOR.

Aceleași reguli sanitare ca și în magazinele alimentare

De asemenea, pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită „Paști”, “va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri și sâmbătă, „Paștile” vor fi distribuite gratuit credincioșilor, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult”, de către persoane cu mască și mănuși de protecție. “Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcașurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paști (vineri și sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleași reguli sanitare ca și în magazinele alimentare (mască sanitară, distanță socială de 2 metri, marcată în fața locului special amenajat)”, precizează Patriarhia, adăugând că “pentru credincioșii vârstnici și bolnavi, „Paștile” vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paști. Voluntarii vor purta mască și mănuși de protecție, precum și ecuson nominal, semnat și ștampilat de către fiecare parohie”. Sfântul Sinod, cu aprobarea patriarhului BOR are și un anunț referitor la tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, pentru care anul acesta vor exista proceduri speciale.

Saluturile “fără a deranja pe alți vecini care nu doresc să participe”

“Pentru a nu fi întreruptă tradiția începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranța și lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercați de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară și va fi distribuită delegațiilor eparhiilor la Aeroportul Internațional Otopeni, care vor purta mască și mănuși de protecție și vor respect distanța socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuși și ecuson, vor primi Sfânta Lumină și o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită și care o așteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare”, se arată în documentul transmis de BOR. Pentru noaptea de Înviere, Patriarhia recomandă credincioșilor să iasă în balcoane sau în curți cu lumânări aprinse.

“La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieși la ferestre și balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alți vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare”, recomandă conducerea BOR.

În prima zi de Paști, începând cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioșilor vârstnici și bolnavi „Paștile”, precum și pachete cu daruri alimentare de Paști (ouă, cozonac, dulciuri etc.). “Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoți și diaconi) sau a credincioșilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toți avem obligația de a respecta dispozițiile autorităților de stat, în caz contrar, vom suporta sancțiunile prevăzute de lege”, avertizează Patriarhia.


Ce spune ministrul Sănătății despre românii vindecați care s-au infectat din nou

în România au fost confirmate peste 5.200 de cazuri de coronavirus

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că a fost începută o anchetă în cazul de la Buzău, după ce testele a doi bărbați care au fost declarați vindecați de coronavirus, au ieșit pozitive la o nouă testare. Nelu Tătaru a fost întrebat ieri, dacă există o explicație pentru repozivitarea celor doi pacienți de la Buzău. “Avem o anchetă în desfășurare să vedem dacă au fost într-adevăr niște teste negative sau au fost niște teste interpretate greșit”, a răspuns ministrul Sănătății.

Doi veri din Buzău, de 29 și 46 de ani, au venit din Italia în luna martie și au intrat în carantină instituționalizată, fiind testați. Rezultatele au fost pozitive pentru Covid-19 și au fost internați într-un spital din București, unde au primit tratament specific. În 26 martie, cei doi au fost externați și s-au izolat împreună într-un imobil, unde au fost monitorizați de medicii de familie. În a 12-a zi de izolare, le-au fost prelevate noi probe, iar rezultatul testelor a ieșit pozitiv. Din acest motiv, cei doi bărbați, care sunt asimptomatici, au fost internați în Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Autoritățile buzoiene dau asigurări că în ultimele două săptămâni cei doi veri au stat izolați și nu au intrat în contact cu alte persoane.

Încă 441 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus în ultimele 24 de ore, bilanțul ajungând joi la prânz la 5202. “Dintre persoanele confirmate pozitiv, 647 au fost declarate vindecate și externate”, anunță autoritățile. Numărul deceselor a ajuns la 246.

Suceava rămâne județul cu cele mai multe cazuri de coronavirus, 1.487, urmat de București, cu 659 de cazuri. Trei județe au peste 200 de persoane confirmate cu COVID-19: Timiș - 252, Hunedoara - 212 și Neamț - 202. La ATI erau internați 178 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 25.586 de persoane. Alte 87.400 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 51.802 de teste. 38 de români din străinătate infectați cu coronavirus au decedat.

Orban: Profesorii nu vor fi vizați de introducerea șomajului tehnic la bugetari

Nici polițiștii, nici militarii, nici personalul medical

Profesorii nu vor fi afectați de noul cadru pe care Guvernul îl gândește pentru sectorul bugetar, care prevede o perioadă de lucru de 15 zile urmată de alte 15 zile de șomaj tehnic. „În ceea ce privește profesorii, mai ales că este nevoie de o creștere a activității profesorilor pe final de an (școlar) și pentru pregătirea tuturor examenelor” acest mecanism „nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a spus Orban, într-o interviu pentru Radio România. Despre anul școlar în curs, primul ministrul spune că acesta „se va încheia”: „Nu există niciun pericol legat de încheierea anului școlar, de susținerea examenelor”.

În ceea ce privește mecanismul șomajului tehnic parțial gândit pentru bugetari, și care a fost anunțat în urmă cu o zi, Ludovic Orban a argumentat că este „nevoie de solidaritatea românilor în fața crizei”.

„Este o măsură de bun simț ca și în sectorul public să existe o formă de a restrânge activitatea, mai ales unde se poate”, printr-un „mecanism de bun simț” în care „angajații se împart în două jumătăți”, urmând ca jumătate să lucrează 15 zile iar următoarele 15 zile să stea acasă în șomaj tehnic. De la acest mecanism vor face excepție sectoarele „din prima linie” precum Sănătate, ministerul de Interne, Ministerul Apărării, zonele din Ministerul Muncii care sunt implicate direct în derularea măsurilor de susținere a companiilor și cetățenilor.

Acest mecanism, care nu a fost încă adoptat, a fost anunțat de premierul Orban în urmă cu o zi.

Sute de oameni înghesuiți pe aeroport în plină pandemie

firma care a adus în jur de 1800 de muncitor sezonieri la aerogara din Cluj pentru îmbarcarea spre Germania va fi anchetată

Aproape 2.000 de persoane din județe din Transilvania și Moldova au venit, ieri, în parcarea din fața Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj pentru a pleca cu curse charter spre Germania, la muncă în agricultură. Directorul aeroportului a declarat, pentru Mediafax, că în cursul zilei au fost prevăzute 12 curse care pleacă spre destinații din Germania - Berlin, Baden-Baden/ Karlsruhe și Dusseldorf.

„Organizatorii care duc muncitori din județe din Transilvania și Moldova la muncă în agricultură i-au adus pe aceștia de dimineață. Iar oamenii stau în parcarea din fața aeroportului, este vorba de aproximativ 1800 de persoane”, a spus Ciceo. Conducerea aeroportului a cerut sprijinul Prefecturii, Jandarmeriei și Poliției pentru gestionarea situației. Alte curse charter spre Germania cu muncitori sunt programate să plece sâmbătă și duminică.

Firma de recutare care a adus muncitorii pe Aeroportul din Cluj va fi anchetată, a anunțat ulterior prefectul județului Cluj, Mircea Abrudan: “Oamenii au fost aduși grămadă cu autocarele dimineață”.

România trimite 15.000 de muncitori sezonieri pe câmpurile din Italia

Autoritățile de la București au aprobat trimiterea a peste 15.000 de muncitori sezonieri pe câmpurile agricole din regiunea Veneto, în nordul Italiei, transmite publicația Wine News. Publicația a calificat informația drept “o gură de oxigen” venită după întâlnirea care a avut loc, luni după-amiază, între ambasadorul României în Italia, George Bologan și ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova. Cel mai Înalt reprezentant diplomatic de la București a confirmat că „România este alături de Italia și există disponibilitatea de a găsi soluții” și că „agricultura rămâne o opțiune pentru solicitanții de locuri de muncă”.

Ordonanța militară numărul 7 permite zboruri charter pentru transportul muncitorilor sezonieri.

Suceava: Șpagi la morgă de la familiile îndoliate de Covid-19

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au deschis un dosar penal pentru luarea de mită la morga Spitalului Județean “Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Funcționari publici sunt acuzați că au cerut bani de la familiile celor decedați de coronavirus pentru “eforturile” făcute în legătură cu constatarea decesului și pregătirea persoanelor decedate. Potrivit procurorilor, în perioada martie – aprilie 2020, “funcționari publici din cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava au pretins și primit diferite sume de bani de la membrii de familie ai persoanelor decedate în această perioadă, pretinzând aceste sume pentru «eforturile» făcute în legătură cu constatarea decesului, îmbălsămarea persoanelor decedate, îmbrăcarea acestora, etc., deși toate aceste servicii intră în atribuțiile de serviciu ale personalului angajat în cadrul instituției medicale”. “În prezent se efectuează urmărire penală in rem, cu privire la fapte, pentru clarificarea situației de fapt și pentru stabilirea existenței răspunderii penale” au mai transmis procurorii.

Nouă maici de la Mănăstirea Dragomirna, confirmate cu coronavirus

Nouă maici de la Mănăstirea Dragomirna, din județul Suceava, au fost confirmate cu coronavirus și fac tratament la mănăstire. În urma confirmării testelor, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus ca lăcașul de cult să intre în carantină pentru 14 zile, transmite Mediafax. „Sunt nouă măicuțe infectate la Mănăstirea Dragomirna, eu personal am fost și am făcut ancheta epidemiologică acolo. Din cele 51 de măicuțe, doi preoți și 4-5 mireni, 9 măicuțe sunt pozitive, cu simptomatologie ușoară. Ele au fost la spital, au primit medicație și sunt în chilii”, a declarat Manuela Trifan, director interimar al DSP Suceava. DSP a dispus ca nimeni să nu mai intre și să nu mai iasă din Mănăstire timp de 14 zile.

Anchetat pentru omor după ce și-a lovit intenționat concubina cu mașina

Un bărbat din localitatea argeșeană Călinești, care și-a lovit intenționat concubina cu mașina, a fost reținut de polițiști pentru tentativă de omor calificat. “Din cercetări s-a stabilit că, în ziua de 8 aprilie, în urma unui conflict în familie, cel în cauză ar fi acroșat cu intenție și ar fi purtat pe capota autoturismului pe concubina sa de 29 de ani, din comuna Domnești, dar și pe o altă femeie de 50 de ani, din aceeași localitate, care a intervenit pentru salvarea persoanei vătămate”, se precizează într-un comunicat al IPJ Argeș.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.