Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Mamă dată în judecată de un spital, după ce a scris că medicii iau șpagă

Ziarul de Vrancea
9 ian 2019 708 vizualizări

„Dacă nu le dai bani te lasă să mori”, a scris femeia pe pagina personală de Facebook n managerul spitalului de Urgență din Bistrița Năsăud o acuză pe mămică de defăimare și pregătește o acțiune în instanță

Spitalul din Bistrița a pregătit toate documentele necesare pentru a da în judecată o mamă pe care o acuză că i-a jignit pe medicii de la pediatrie, după ce a scris că nu se ocupă de copii dacă nu primesc șpagă. Tânăra mamă din comuna Rodna, județul Bistrița-Năsăud, care a ajuns cu unul dintre gemenii săi de 8 luni la spital, va fi dată în judecată de conducerea Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud după ce medicii de la pediatrie au fost jigniți de aceasta pe Facebook și acuzați că au fost la un pas să îi omoare copilul pentru că nu ar fi primit șpagă. Postarea femeii a adunat mii de distribuiri și sute de comentarii, iar după verificarea situației, conducerea spitalului a decis să reacționeze.

Colegiul director al Spitalului de Urgență a stabilit ca femeia să fie dată în judecată pentru defăimare și acolo să aibă posibilitatea să probeze cele afirmate pe rețeaua de socializare. “Noi am pregătit deja toate actele necesare, le-am înaintat avocatului care urmează în foarte scurt timp să le depună la instanță. Suntem deciși să mergem cu procesul mai departe pentru a-i oferi doamnei posibilitatea să probeze în instanță cele afirmate. Adunăm încă informații de la toate publicațiile, din toată țara, tot ce s-a scris pentru că au fost foarte multe... Noi mergem absolut pe calea legală: am solicitat și de la Colegiul Medicilor din Bistrița, în baza codului de deontologie medicală, să ne comunice dacă medicii de la Cluj susțin afirmațiile făcute de mămică în numele lor, pentru că nu este absolut nimic real din ceea ce a prezentat dânsa. A avut o explozie emoțională, din păcate fără să vadă ambele fețe ale momentului. Actele sunt pregătite pentru instanță și vor fi depuse în scurt timp pentru că nu vreau să las treburile așa”, a declarat managerul Spitalului de Urgență Bistrița-Năsăud, Gabriel Lazany.

Tânăra mămică a ajuns la spital cu unul dintre copii, la finele anului trecut, după care a scris pe Facebook despre medici că nu s-ar fi ocupat de copil și că l-au trimis mai apoi spre Cluj, unde ar fi ajuns în stare foarte gravă. „Dacă nu le dai bani te lasă să mori. Când am ajuns la Cluj cu copilul, medici de aici, de la Pediatrie 2, mi-au spus că viața copilului era contra cronometru, deci era să moară. M-o ținut o lună la Bistrița și m-a trimis cu copilul la Cluj aproape mort”, a scris femeia.

Managerul Spitalului de Urgență din Bistrița, Gabriel Lazany, susține că nimic din cele afirmate de mămică nu este real, ci că femeia a ajuns cu copilul bolnav la spital la începutul lunii decembrie și după o săptămână s-a externat pe propria răspundere. A revenit apoi, după o săptămână, cu copilul în stare foarte gravă, ulterior fiind transferată la Cluj.

Ministrul Justiției, sfidat de președinte

n șeful statului a refuzat din nou numirea Adinei Florea la șefia DNA n poate refuza de două ori aceeași nominalizare, explică un fost judecător al CCR

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, ieri, o scrisoare ministrului Justiției, Tudorel Toader, ca răspuns la solicitarea de reevaluare a propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a Adinei Florea. ”Constat că subzistă temeiurile de fapt și de drept avute în vedere la respingerea propunerii inițiale”, a transmis președintele. “Luând act de faptul că, în continuare, documentația transmisă nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute de Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de anul 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea, constat că subzistă temeiurile de fapt și de drept avute în vedere la respingerea propunerii inițiale de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța”, arată președintele.

El a transmis această scrisoare ca urmare a adresei ministrului Justiției din 27 decembrie prin care a înaintat solicitarea de reevaluare a propunerii de numire în funcția de procuror șef al DNA a Adinei Florea.

Pe 21 noiembrie, președintele Iohannis a respins propunerea de numire a Adinei Florea la DNA, motivând că nu sunt îndeplinite condițiile din Legea nr. 303/2004". Colegiul CNSAS ar putea lua în discuție, în ședința de azi, dacă va menține sau nu adeverința dată în cazul Adinei Florea. Sulfina Barbu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat luni că deocamdată nu a fost finalizată procedura privind reverificarea Adinei Florea.

Ce spune un fost judecător la CCR

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea pentru șefia DNA a Adinei Florea respectă deciziile Curții Constituționale și nu poate fi învinuit pentru hotărârea sa, spune fostul președinte al Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean. “Legea aceasta, care prevede posibilitatea președintelui de a respinge o singură dată o propunere, este luată după o decizie a Curții Constituționale din 2008, în care se spune că președintele poate să respingă o singură dată o propunere de ministru. Și aici este o chestie similară, este cam același lucru… Între timp, Curtea Constituțională a mai dat o decizie, în 19 decembrie, prin care reia din motivarea deciziei din 2008 și spune că a doua propunere nu poate să fie, în niciun caz, aceeași persoană care a fost o dată respinsă. Asta spune și în 2008 în decizie și în 2018 în decizie, când este vorba de numirea sau revocarea miniștrilor. Or, fiind o situație similară, cea de la numirea procurorilor, și practica Curții este identică. Nu poate fi învinuit președintele că a respins-o! Singura motivare pe care ar fi trebuit președintele să o facă - era suficient să spună că persoana aceasta a fost a mai fost propusă încă o dată și a fost respinsă, conform deciziei Curții Constituționale. Nu poate fi obligat în niciun caz, pentru că propunerea însăși nu este în regulă, dacă a fost făcută aceeași propunere”, a spus Augustin Zegrean, conform Mediafax.

Kovesi, despre “apelul” la CEDO: Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a declarat, ieri, că a atacat la CEDO revocarea sa din funcție ”pentru a opri pe viitor aplicarea unei proceduri abuzive în vederea revocării procurorilor cu funcții de conducere”, fiind o chestiune de principiu prin care nu a solicitat bani și nici nu urmărește repunerea în funcție.

”Pentru a opri pe viitor aplicarea unei proceduri abuzive în vederea revocării procurorilor cu funcții de conducere. Nu este vorba despre bani. Prin cererea pe care am formulat-o nu am solicitat plata unor despăgubiri, ci vorbim despre o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate, în această procedură de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, dreptul la un recurs efectiv”, a declarat Codruța Kovesi. Aceasta a explicat că a fost revocată printr-o procedură în care nu a fost parte, nu a fost citată și nu s-a putut apăra. ”Mi s-a aplicat o sancțiune a revocării de către CCR, cu toate că în legea CCR această atribuție de revocare sau de sancționare a procurorilor cu funcții de conducere nu este prevăzută. Deci este o chestiune de principiu. Mai mult decât atât, este o decizie care a fost definitivă, ea nu poate fi atacată.  Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicarea unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, pentru că această decizie poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public”, a mai spus Kovesi. În plus, fosta șefă a DNA a afirmat că prin acest ”atac” asupra procurorilor se urmărește ”îngenuncherea statului român și a procuroril”.

Pe 9 iulie anul trecut, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a șefei DNA, Codruța Kovesi, după ce a fost obligat în acest sens de Curtea Constituțională.

Ponta despre prezidențiale: Dacă Tăriceanu se desprinde de Dragnea pot să-l susțin

Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, ieri, că este dispus să lase la o parte orgoliile și să susțină un candidat care se va desprinde de Liviu Dragnea, făcând referire la Călin Popescu Tăriceanu sau la Corina Crețu. Ponta vorbește despre crearea unui pol de centru-stânga pentru alegerile prezidențiale. "Noi ne-am propus - și eu personal am și experiența și capacitatea să o fac - și am pornit deja asemenea discuții, să facem un fel de pol al normalității, alternativ la aceste două variante, să identificăm, nu sunt așa 100 de oameni, sunt vreo 4-5 candidați cu profil social-democrat, european, oameni bine văzuți, și să construim o alternativă, un candidat, după alegerile pentru Parlamentul European, pe care să-l sprijinim toți și care, în primul rând, să-l scoată pe Dragnea din primul tur, că ați văzut că are 5% în sondaje, însă are cea mai puternică mașinărie politică, PSD, și are cei mai mulți bani care au fost vreodată în România", a declarat Victor Ponta, citat de agenția Agerpres.

Ponta susține că poate să facă o campanie la prezidențiale pentru cineva în care crede cu adevărat că poate fi o alternativă. "Dacă Tăriceanu se desprinde de Dragnea și nu mai susține toate măsurile astea aberante - el m-a susținut în 2014 - pot să-l susțin și eu. Este Gabriela Firea, cu care n-am avut o relație bună în ultima perioadă, tocmai pentru că era mare iubire cu Dragnea, până i-a arătat Dragnea ce înseamnă iubire. Are șanse? O susțin. Este Corina Crețu cu care am avut întotdeauna o relație bună, dar nu știu dacă vrea să candideze, dar altfel un om pe care îl apreciez și care cred că are calitățile, are relații europene mult mai bune decât Iohannis, e mai PSD-istă decât Dragnea las la o parte orgoliile, las la o parte lucrurile personale, pentru că miza e mult prea importantă, și pot să fac campanie pentru cineva în care cred cu adevărat că poate fi o alternativă", a spus Ponta.

Liderul Pro România a mai declarat, ieri, că va candida la alegerile prezidențiale, dar nu în 2019 și că și-ar dori, ca împreună cu mulți dintre cei care i-au fost alături când era premier, să continue la Guvern ceea ce nu a făcut în 2015. „O să candidez la prezidențiale, dar nu în 2019, să fie foarte clar. Cred că în 2014 m-am grăbit și am greșit și cred că trebuie să învăț din ce am greșit”, a declarat Victor Ponta. El a precizat că în 2019 în turul al doilea la prezidențiale vor fi Klaus Iohannis și Liviu Dragnea, iar actualul președinte va obține un nou mandat.

Viorica Dăncilă s-a făcut de râs cu o invitație pentru un concert la Ateneu

Deputatul Cătălin Nechifor (ex-PSD) ironizează forma și textul invitației primite de la Guvern la concertul de la Ateneu, cu ocazia debutului președinției Consiliului UE, remarcând, printre altele, că logo-ul este printat greșit, fără drapelele României și Uniunii Europene, că "se pare că stocurile de virgulă și punct sunt pe terminate la guvern". "Am primit astăzi o invitație din partea prim-ministrului României (așa scrie) de a participa la un concert la Ateneul Român, cu ocazia debutului președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Toate bune și frumoase, doar că micile greșeli cu care ne-a obișnuit doamna Viorica Vasilica Dăncilă și superficialitatea cu care sunt tratate micile detalii, fac din nou diferența între ceva serios, solemn și bifarea unor evenimente ca să fie bine să nu fie rău", afirmă Nechifor în postarea sa pe Facebook. În primul rând, spune el, logo-ul președinției este printat greșit, lipsind, din păcate, elementele importante: steagurile UE și României. În al doilea rând, folosirea fontului "courier expres" "te lovește fix între ochi, iar aranjarea în formatul invitației pare făcută în Word, de vreun DTP-ist care nu a reușit niciodată să ia un interviu", spune deputatul. "În al treilea rând, dacă scrii Filarmonică cu F mare, atunci și orchestră scrii cu O mare, în aceeași frază. Mai ales că orchestra e a lor și Filarmonica a noastră, deci un pic de modestie de gazdă nu ar strica. În al patrulea rând, se pare că stocurile de virgulă și punct sunt pe terminate la guvern, sau, Doamne ferește, sunt folosite cu zgârcenie, pentru a nu pune cumva în pericol ținta de deficit bugetar. Pe cash", mai remarcă el, adăugând că "în al cincilea rând, despărțirea pe rânduri pare să fie făcută cu toporul", argumentând: "În condițiile în care folosești o aliniere a textului de tip "center" sau "left", pui laolaltă pe același rând "sa sosească" sau "la Consiliul...".

"În al șaselea rând, formula "xxxxxx", din câte știu eu, se folosește la transcrieri sau traduceri pentru a înlocui semnătura unei persoane. Eu nu cred că asta e semnătura olografă a premierului. Plus că semnarea olografă ar fi dat un aer oficial și o notă de respect suplimentară", mai spune Cătălin Nechifor.

În al șaptelea rând, el subliniază că atunci când pe o invitație treci "Loc:" chiar pui și locul, "din pix, cu creion sau cu orice altceva". "În al optulea rând (posibil să mai fie, dar vă las să mai studiați), dar și cel mai tare, este lipsa destinatarului. O astfel de invitație, la un astfel de eveniment, este obligatoriu să aibă trecut numele, prenumele, eventual funcția persoanei căreia i se adresează. Apropo, la ce ai mai trecut la final «Invitația este netransmisibilă, valabilă pentru o singură persoană»", se întreabă el, subliniind că "orice persoană cu un calculator și o imprimantă ar putea participa mâine seară la concertul de la Ateneu". "Dar, mă rog, poate sunt și eu prea pretențios, doar e un simplu concert al Orchestrei Uniunii Europene și corului Filarmonicii George Enescu și vom mai avea ocazia asta și peste 14 ani. Sau nu???!!!", își încheie Cătălin Nechifor postarea.

ANM: Ninsori puternice până vineri, mai ales în zona Moldovei

Meteorologii anunță ninsori, intensificări temporare ale vântului, precipitații mixte și polei, în toate regiunile, până vineri la prânz. În Dobrogea, sudul și estul Munteniei, precum și în sud-estul Moldovei vor fi precipitații mixte ce vor favoriza formarea poleiului, iar cantitățile de apă vor depăși 15 - 20 de litri pe metru pătrat. De asemenea, a fost emisă o prognoză specială pentru municipiul București, unde stratul de zăpadă ce se va așterne va ajunge la 16 centimetri.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri, o informare de nisnsori, vânt , precipitații și polei care va intra în vigoare la ora 22.00 și va fi valabilă până vineri la ora 12.00. ”În intervalul menționat, vor fi perioade cu precipitații, predominant ninsori, în toate regiunile și se va depune strat nou de zăpadă local mai consistent, în special în Moldova. În Dobrogea, sudul și estul Munteniei, precum și în sud-estul Moldovei vor fi precipitații mixte ce vor favoriza formarea poleiului, iar cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp”, anunță meteorologii. Potrivit acestora, mai ales în noaptea de joi spre vineri (10/11 ianuarie) și pe parcursul zilei de vineri (11 ianuarie), vor fi intensificări temporare ale vântului în jumătatea de est a teritoriului și la munte, cu viteze mai mari, rafale în medie de 55...65 km/h, pe crestele montane și în Moldova, unde ninsoarea va fi viscolită. Totodată, a fost emisă o prognoză specială pentru municipiul București. De miercuri de la ora 20.00, până joi la ora 8.00, vremea va fi în general închisă și se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare. ”Stratul de zăpadă nou depus va fi, în general, de 6...10 cm. Vântul va sufla slab și moderat, cu rafale de cel mult 30 km/h. Temperatura minimă, mai ridicată decât în noaptea precedentă, va fi de -2...-1

grad”, anunță meteorologii.  Precipitațiile vor continua până vineri, mai ales sub formă de ninsoare, însă există probabilitatea ca trecător să se semnaleze și lapoviță sau ploaie ceea ce va determina apariția poleiului. În dimineața zilei de vineri grosimea stratului de zăpadă se va situa în jur de 12...16 cm, izolat mai mare și va mai ninge ușor.

Dorința lui Mihai Șora pentru 2019: Să scăpăm de ei

Filozoful Mihai Șora a publicat ieri, pe contul său de Facebook, gândurile și dorințele pe care le are la început de an 2019. Scriitorul și-a început mesajul prin a explica: „Odinioară, pronumele «ei» avea – pentru orice om întreg și cinstit – un conținut limpede: trimitea spontan la clica de securiști, nomenclaturiști, comuniști, parveniți și neciopliți care ne urmăreau, ne parazitau viețile, ne batjocoreau mintea și sufletul. Care ne zdrobeau speranța și destinul, ne nenoroceau copiii. «Ei» însemna răul absolut, răul concret, răul care nu cunoaște jumătățile de măsură, nu se intersectează niciodată cu Binele, nici nu-și pune problema Binelui, nu are știință de vreun bine oarecare”. Șora a continuat cu precizarea că „este pentru întâia oară după Revoluție când pronumele «ei» a căpătat, din nou, un conținut limpede”. El este de părere că astăzi, la putere, în România, se află cei mai răi oameni și precizează în final: „Mâine voi fi la Ateneu: nu în sală, ci undeva afară, în mulțime: pentru ca mai-marii Europei aflați la București să priceapă că «ei», românii aceia care îi vor întâmpina, «oficialii» noștri aflați la guvernare sunt doar accidente ale României recente, nefericite întâmplări de care, odată și-odată, vom reuși să scăpăm. Să înțeleagă, cu alte cuvinte, că acei români sunt diferiți de noi. Pe scurt: că cei din stradă, nu cei de la tribuna oficială sunt oamenii cu adevărat vii ai acestei țări. Iar viii cu viii, hoții cu hoții. Europa suntem noi”.

Violator în serie, eliberat în baza recursului compensatoriu, arestat pentru agresiune sexuală

Un orădean condamnat de mai multe ori pentru viol a ajuns din nou după gratii după ce a agresat sexual o tânără de 19 ani. Eliberat din penitenciar înainte de termen, în baza recursului compensatoriu, bărbatul a recidivat după două luni.

Polițiștii spun că Vilmos Pop, în vârstă de 36 de ani, din Oradea, ar fi comis fapta chiar în noaptea de Crăciun a anului trecut, pe Strada Olimpiadei.

„În jurul orei 2:20 ar fi acostat o tânără de 19 ani, din Valea lui Mihai, care se deplasa pe Strada Olimpiadei din Oradea și, în apropierea intersecției cu Strada Moldovei, venind din spate, ar fi împins-o la perete și ar fi atins-o în zonele intime”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, comisarul Alina Dinu.

După aproape două săptămâni, atacatorul a fost prins de polițiștii orădeni. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Oradea a admis propunerea procurorului și a emis pe numele orădeanului un mandat de arestare pentru 30 de zile. Bărbatul nu este la prima faptă de acest fel. Vilmoș Pop a fost condamnat de mai multe ori în ultimii ani, cel puțin cinci dintre acestea fiind pentru viol, tentativă de viol și agresiune sexuală. În cazierul bărbatului se regăsesc și condamnări pentru furt și tâlhărie. Potrivit adevărul.ro, Pop a ajuns prima dată în închisoare în 2005. Din pedepsele primite a executat de fiecare dată doar o parte. Ultima dată a fost trimis după gratii acum patru ani, după ce a încercat să violeze o adolescentă de 16 ani din Oradea. și în acest caz a fost eliberat în luna octombrie a anului 2018, după ce a executat 1346 din cele 1621 de zile de închisoare la care a fost executat. El a beneficiat atunci de recursul compensatoriu. Pentru fapta de care este acuzat acum – agresiune sexuală – riscă între 2 și 7 ani de detenție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.