Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: ”Majoritatea care a sufocat România nu mai există”

Ziarul de Vrancea
4 dec 2018 522 vizualizări

Expresia îi aparține lui Dan Barna (USR) după ce un demers declanșat de PNL a coalizat opoziția parlamentară iar Dragnea a pierdut controlul asupra Camerei Deputaților n social-democrații susțin că schimbarea conducerii Camerei s-a făcut cu încălcarea regulamentelor n CCR va avea ultimul cuvânt, constată un fost judecător constituțional

Liderul de grup al PNL din Camera Deputaților, Raluca Turcan, a anunțat ieri, după o ședință cu scandal, că Liviu Dragnea și Florin Iordache au fost revocați din funcțiile deținute în conducerea Camerei, urmând votul privind revocarea lor final din funcție. ”Majoritatea PSD-ALDE condusă de Liviu Dragnea și umilii interpuși ca Florin Iordache și Eugen Nicolicea a fost astăzi spulberată în Camera Deputaților”, a spus Turcan.  ”Toate partidele din opoziție PNL, USR, PMP, Pro România, deputați neafiliați sau aparținând minorităților au reușit să reinstituie democrația și respectul față de lege în această instituție”, a declarat Raluca Turcan. Potrivit acesteia, demersul făcut de opoziție este legal, fiind în concordanță cu regulamentul, Constituția și deciziile CCR. Ea a subliniat că speră ca votul final pentru revocarea celor doi să se dea ”într-o perioadă scurtă”.

Iordache: O zi tristă

”Schimbarea președintelui Camerei Deputaților se poate face doar la solicitarea liderului de grup”, a reacționat Iordache. "O zi tristă, am constatat că din dorința de a schimba una sau mai multe persoane s-a mers cu încălcarea regulamentului și a normelor interne ale Parlamentului”, a declarat Iordache. El a explicat că pentru că deputatul Carmen Moldovan vicepreședinte al Camerei Deputaților, a fost citată ieri la DNA, încă de marți Liviu Dragnea l-a împuternicit pe el să conducă lucrările Camerei Deputaților. Iordache mai susține că solicitarea de schimbare a lui Dragnea s-a făcut „în Biroul Permanent trecut, cu încălcarea regulamentului care spune clar”. Social-democratul a precizat că Daniel Suciu, liderul grupului PSD, a spus că nu există o astfel de solicitare, iar în aceste condiții nu a putut fi introducă pe ordinea de zi proiectul privind revocarea lui Dragnea.

Iordache a precizat că atunci cînd va fi respectată "cerința minimală", aceea ca liderul de grup să solicite revocarea, atunci va fi introdusă pe ordinea de zi dezbaterea privind revocarea.

Liviu Dragnea a declarat, ieri, că încercarea Opoziției de a-l revoca din funcție reprezintă "încă o încercare disperată și eșuată de a prelua cu japca o instituție a statului". "Așa vor să ia cu japca și Guvernul și Parlamentul României. (...) ăsta e stilul lui Iohannis, așa cum a luat cu japca și casele din Sibiu așa vrea sa ia cu japca și aceste instituții", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Marilen Pirtea: Am consemnat demiterea lui Liviu Dragnea!

Deputatul liberal de Timiș, Marilen Pirtea, a anunțat, ieri, pe pagina sa de Facebook că noua majoritate din Camera Deputaților și-a dovedit coerența, iar demiterea lui Liviu Dragnea a fost consemnată. Pirtea, cel care a preluat conducerea ședinței de la Camera Deputaților, spune că Floin Iordache a condus anterior ședința în mod nelegitim. ”Noua majoritate din Camera Deputaților și-a dovedit cert coerența. Am consemnat demiterea lui Liviu Dragnea! E important să aduc următoarele precizări: toate propunerile opoziției au fost făcute regulamentar; De la bun început, Florin Iordache a condus ședința în mod nelegitim, pentru că nu avea împuternicire din partea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, să o înlocuiască pe Carmen Moldovan”, a scris Pirtea pe Facebook.  Deputatul Marilen Pirtea spune care au fost solicitările PNL: ”schimbarea procedurii de vot. Am solicitat votul prin ridicarea mâinii, mai ales pentru a evita vicierea rezultatelor prin manipularea echipamentor de vot electronic;  Preluarea conducerii sedinței de către subsemnatul și cei doi secretari, Iulian Bulai și Cristi Buican; Completarea ordinii de zi cu dezbaterea revocării lui Florin Iordache și Liviu Dragnea. Vicepreședintele Florin Iordache a refuzat, în mod neregulamentar, sa supună la vot propunerile noastre. În calitate de vicepreședinte, am preluat de la tribună conducerea lucrărilor, după care noua majoritate formată a votat revocarea lui Florin Iordache, cu 112 voturi, dar și cea a lui Liviu Dragnea, cu 113 voturi”. Potrivit deputatului, cele două proiecte de hotărâre mai trebuie să întrunească votul final. ”Cele două Proiecte de hotărâre mai trebuie să întrunească votul final. Faptul că majoritatea PSD-ALDE nu mai există s-a confirmat prin verificarea cvorumului de către fostul vicepreședinte Florin Iordache, la votul final, în care s-a obținut confirmarea prezenței de 148 de parlamentari din 165 de necesari”, a mai scris Pirtea. Scandalul în Cameră a început după ce Turcan a propus în plen, revocarea din funcția de președinte al Camerei a lui Liviu Dragnea, dar și revocarea lui Florin Iordache din funcția de vicepreședinte. Ședința a fost condusă de către social-democratul Florin Iordache, acesta anunțând că nu va supune la vot cele două solicitări, motivând că sunt ”neregulamentare”. Ședința Camerei Deputaților a fost declarată suspendată, însă, în pofida acestui fapt, deputații nu au părăsit sala de plen. Iordache a refuzat constant introducerea acestui punct pe ordinea de zi.

Zegrean: Se va ajunge la Curtea Constituțională

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat pentru Mediafax despre scandalul din Parlament că ”întotdeauna când s-au schimbat președinții de Camere a fost cu scandal și cu urlete” și că probabil situația va fi lămurită la Curtea Constituțională. ”Situații de genul acesta au mai fost, întotdeauna când s-au schimbat președinții de Camere a fost cu scandal și cu urlete. Este practică începând cu Adrian Năstase, când au încercat să îl schimbe și au crezut că pot să pună pe altcineva în locul lui, dar a ieșit Bogdan Olteanu președinte. A fost cu Blaga și cu Geoană, a fost cu Antonescu, cu doamna Roberta Anastase... Toți așa au fost schimbați în situații din acestea, de criză și de conflict și de discuții între ei”, a spus fostul președinte al CCR. În opinia acestuia, practica Curții Constituționale ”este și de-o parte și de cealaltă: este o practică potrivit căreia numai cei care l-au propus pot cere revocarea lui, este și practică inversă, când Blaga a fost schimbat pur și simplu atunci cu suspendarea Președintelui și în 2012 cu revoluția parlamentară. Atunci a fost schimbată și Roberta Anastase fără să fi propus grupul ei, cei care i-au propus în funcții”.

Augustin Zegrean spune că dacă ”au avut un număr de voturi suficiente, este ok ce a fost acolo. Până la urmă asta contează: câți au votat, pentru că președintele de ședință nu ar fi supus votului niciodată chestia aceasta. Dacă s-a votat introducerea pe ordinea de zi s-a votat, asta înseamnă că făcea parte din ordinea de zi și președintele de ședință era obligat să respecte ordinea de zi, chiar dacă ei nu vor să respecte democrația. Acestea sunt problemele democrației pe care ei nu le acceptă. Parlamentarii hotărăsc ordinea de zi, ei o aprobă. Ordinea de zi se propune de Biroul Permanent, dar se aprobă în Camera Deputaților în prima ședință de luni se votează ordinea de zi”. Întotdeauna când este o schimbare a ordinii de zi se votează schimbarea sau neschimbarea ordinii de zi, a adăugat fostul președinte al CCR: ”Dacă ei au votat introducerea pe ordinea de zi, lucrurile sunt clare și președintele de ședință trebuia să supună la vot pentru că a fost inclusă prin vot pe ordinea de zi. Dacă s-a votat includerea pe ordinea de zi, atunci lucrurile sunt corecte. Problema este dacă s-a votat și dacă votul a fost corect, Liviu Dragnea nu mai este președinte”. Augustin Zegrean a mai spus că dacă nu a existat cvorum, este o problemă, ”pentru că trebuie jumătate plus unu să voteze”. ”Cel mai probabil situația va fi lămurită la Curtea Constituțională, dacă va cere cineva acest lucru. Problema este până atunci ce se întâmplă? Cine conduce până atunci Parlamentul?”, a conchis Zegrean.

”Cea mai mare victorie a opoziției”

Președintele USR, Dan Barna, și liderul PMP, Eugen Tomac, susțin că Liviu Dragnea și Florin Iordache au fost revocați din funcțiile de conducere de la Camera Deputaților.  ”Ceea ce s-a întâmplat astăzi este mult mai important, este important din multe puncte de vedere. Primul dintre ele este evident, acela că majoritatea care a sufocat România doi ani de zile nu mai există, au fost aproape două ore în care s-a încercat cu disperare definirea unei majorități care s-a dovedit foarte clar că nu mai există. Vor fi desigur antologice în istoria noastră politică imaginile cu Florin Iordache înfipt disperat în scaunul acela și tremurând precum piftia, dar ceea ce am văzut astăzi este că în momentul în care există o colaborare consistentă și o mobilizare foarte bună a opoziției, există posibilitatea ca această majoritate care sufocă România, această majoritate PSD-ALDE, să fie destructurată. Rezultatul de astăzi perfect legal....”, susține Dan Barna. Potrivit acestuia, ”s-a văzut că majoritatea nu mai există”. ”Au fost incapabili să asigure cvorum în final și au fost incapabili pe toată durata dezbaterilor să admită un vot pe care știau că l-ar fi pierdut”, a mai spus Barna. La rândul său, liderul PMP, Eugen Tomac, a spus că ”este cea mai mare victorie a opoziției”. ”Românii trebuie să știe că PSD nu mai deține acea majoritate pe care o avea în Parlament și la ora actuală au fugit pur și simplu de un vot regulamentar pe care noi l-am propus”, a spus Eugen Tomac. Potrivit acestuia, vicepreședintele Marilen Pintea a supus plenului cele două puncte de pe ordinea de zi.”La ora actuală Liviu Dragnea și Florin Iordache sunt foști lideri ai Camerei Deputaților, asta este marea victorie a opoziției”, a mai spus Tomac.

„Penalii” de pe Ambulanță au lăsat un oraș fără serviciul de urgență

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține că ancheta de la stația de Ambulanță din Corabia, județul Olt, a început în anul 2015 și anunță că va sesiza Colegiul Medicilor cu privire la suspiciunile procurorilor conform cărora opt oameni au murit din cauza întârzierilor ambulanțelor. „Este o situație care ne pune într-o postură dificilă în sensul că cei de la Ambulanța Corabia au trebuit să-și ia toate măsurile astfel încât să asigure turele. Serviciul de Ambulanță trebuie să funcționeze. Eu aștept finalizare anchetei, cred că e prematur să spunem că au fost decese din cauza întârzierilor sau întârzierilor voite, aștept finalizarea anchetei, în același timp noi vom sesiza Colegiul Medicilor vis a vis de afirmațiile procurorilor, repet este puțin hazardat în acest moment să spunem că au fost decese din aceste motive”, a afirmat ieri Sorina Pintea. Ea a spus că nu are nicio îndoială că s-au furat carburanți la Serviciul de Ambulanță Corabia, pentru că „ne-am obișnuit, așa, cu toții să ciupim”. 13 ambulanțieri sunt cercetați sub control judiciar și le-a fost interzis să își exercite profesia timp de 60 de zile. În locul lor vor fi trimiși ambulanțieri din alte localități, a declarat pentru News.ro, conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Olt.Între timp, procurorii au extins cercetările pentru ucidere din culpă, investigând opt decese care ar fi putut surveni din cauza intervenției întârziate.  Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia a pus în mișcare acțiunea penală față de un număr de 15 inculpați, ambulanțieri în cadrul Serviciului de Ambulanță Corabia pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, fals și uz de fals. Amulanțierii sunt acuzați că au furat carburanți.

Impact nimicitor cu un TIR pe un drum județean

Un bărbat a murit după ce a intrat cu autoturismul pe care îl conducea în coliziune cu un camion ce transporta fier vechi, accident rutier petrecut ieri după-amiază pe DJ 682, la ieșirea din comuna Felnac, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad. În urma impactului, ambele autovehicule au ieșit de pe carosabil, pentru scoaterea șoferului dintre fiarele contorsionate ale autoturismului, un bărbat în vârstă de 60 de ani, fiind nevoie de un echipaj de descarcerare. "La locul accidentului rutier au intervenit o autospecială SAJ, echipajul de descarcerare ușoară din cadrul Detașamentului de Pompieri Arad, o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Arad, elicopterul SMURD de la Arad și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Felnac, care a asigurat zona cu o autospecială", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Arad, maior George Pleșca. Conform acestuia, cadrele medicale sosite la locul producerii accidentului nu au mai putut face nimic pentru salvarea bărbatului rănit grav, fiind constatat decesul acestuia.

Ziarist din România, reținut la ordinul lui Erdogan

Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, a fost ridicat ieri dimineață de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul președintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informației publicate pe site-ul zamanromania.ro. Potrivit aceleiași surse, Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de ședere temporară.  În luna noiembrie 2018, el și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare. La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mișcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităților române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar miercuri dimineață ziaristul a fost ridicat de acasă și dus la sediul Poliției Române. În cursul zilei, acesta urmează să fie dus la Parchetul General. Ziaristul turc locuiește în București împreună cu soția și fiul său în vârstă de 10 ani. "Ziarul Zaman România este alături de familia ziaristului și cere autorităților române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariștilor și a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya și-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara", se arată pe site-ul publicației.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.