MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Maior, despre prezența la Oprea: A fost un eveniment privat, fără aspecte ilegale
Fostul director al SRI George Maior a confirmat, ieri, în fața Comisiei de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, că a participat la un "eveniment privat" acasă la Gabriel Oprea în seara scutinului, precizând că nu au fost aspecte ilegale sau neconstituționale și nu are ce să își reproșeze
El a refuzat să dea detalii despre eveniment, ceea ce l-a făcut pe deputatul PSD Liviu Pleșoianu să îl acuze că "sfidează" comisia și "nu are căderea" de a fi ambasador al României în SUA. "În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuțiilor mele legale și oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat și există în viața unui om, chiar deținând asemenea funcție, și aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legătură cu acțiunea instituției ca atare", a afirmat Maior, întrebat dacă poate confirma prezența acasă la Gabriel Oprea în 2009. Fostul șef al SRI a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era "privat".
Maior nu a dorit să spună dacă la Oprea au fost prezenți și Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi. Întrebat dacă Dan Andronic are dreptate când cataloghează întâlnirea ca fiind o "celuă de criză", fostul șef SRI a negat: "Nu are dreptate". Maior a precizat că SRI și-a făcut treaba în mod "exemplar" la alegerile din 2009.
După ce a refuzat să mai răspundă la întrebări pe tema întâlnirii de acasă de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Pleșoianu a acuzat că este "de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări", în condițiile în care Maior are o funcție publică, plătită din banii românilor. Pleșoianu a adăugat că Maior "nu are căderea să ocupe" funcția de ambasador al României în SUA, având în vedere aceste răspunsuri.
Fifor: Cred că avem confirmare a prezenței lui Kovesi la Oprea
Președintele Comisiei de anchetă privind prezidențialele din 2009, Mihai Fifor, a afirmat, ieri, că este de părere că există deja o "confirmare" a faptului că procurorul general al DNA, Laura Codruța Kovesi, a participat la întâlnirea de la Gabriel Oprea din seara scrutinului, fără a explica de unde a venit această confirmare. Întrebat cum își explică faptul că invitați precum George Maior și Neculai Onțanu au refuzat să spună dacă Laura Codruța Kovesi a fost la Gabriel Oprea acasă, Fifor a spus că acest fapt nu mai este în dubiu. "Eu cred că avem confirmarea acestui fapt. Nu cred că asta ne lipsește în momentul de față", a spus el, fără să precizeze, la insistențele jurnaliștilor, de unde a venit această confirmare. "Nu suntem la vânătoare de vrăjitoare. Nu suntem cu un target pe o persoană sau alta. Pe noi ne interesează să facem lumină în modul în care s-au organizat și desfășurat alegerile prezidențiale din 2009. Ne interesează ca toată lumea care poate contribui să vină la comisie", a spus Fifor. Președintele Comisiei a adăugat că se caută soluții pentru ca șefa DNA să fie chemată la audieri.
Procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a anunțat comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 că nu va veni la audiere, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum și o decizie a Curții Constituționale din 1994.
Dosar penal privind achiziția de corvete
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Biroului Permanent al Senatului corespondența cu Ministerul Apărării Naționale privind achiziția corvetelor multifuncționale, precizându-se în adresa către BP că este vorba de soluționarea unui dosar penal. ”Vă rugăm să ne transmiteți corespondența transmisă de Ministerul Apărării Naționale, sub semnătura ministrului Apărării, Mihnea Ioan Motoc, prin intermediul Secretariatului General al MApN, privind obținerea aprobării prealabile a achizițiilor, în cadrul programului strategic de înzestrare «Corvetă multifuncțională»”, se arată în adresa Parchetului semnată de procurorul de caz Adina Petrescu și de procurorul-șef al Secției de urmărire penală și criminalistică, Romulus Dan Varga.
Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat, pe 16 martie, la finalul ședinței de Guvern, că Hotărârea privind corvetele dată de Cabinetul Cioloș anul trecut a fost abrogată și a dat asigurări că acestea vor fi construite tot în România, în urma unei noi negocieri, după ce procedura va fi avizată de Parlament, exprimându-și speranța că în a doua jumătate a anului să fie semnat un contract avantajos pentru construirea corvetelor.
Jianu: ”Dacă lângă un guvern poate sta un program de guvernare, lângă acest program nu poate sta un guvern”
Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și singurul ministru din cabinetul Sorin Grindeanu care și-a dat demisia de onoare din cauza aprobării OUG 13 de modificare a codurilor penale, spune că mediul de afaceri cere stabilitate și predictibilitate, referindu-se la discuțiile pe marginea schimbării Executivului după numai șase luni. Acesta l-a ironizat totodată pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a pledat pentru folosirea oii ca brand de țară, în locul ”frunzei”. "Dacă ar fi să parafrazez și eu un clasic în viață, aș spune că dacă lângă un guvern poate sta un program de guvernare, lângă acest program de guvernare cred că nu poate sta niciun guvern, după câte vedem, nu poate ține pasul", a spus Jianu, în cadrul unei conferințe.
Daea a declarat, pe 30 mai, că "lângă oaie găsești o frunză, lângă frunză nu poți să găsești o oaie", întrebat dacă frunza trebuie înlocuită cu oaia ca brand național.
Maior afirmă că SRI trebuie să aibă ofițeri acoperiți inclusiv în presă
Ambasadorul României în SUA, George Maior, fost șef al SRI, a reafirmat, ieri, că este normal ca serviciile de informații să aibă ofițeri acoperiți inclusiv în rândul jurnaliștilor, explicând că statele trebuie să identifice măsuri de apărare și din perspectiva luptei împotriva propagandei străine. „Pe linia importantă a contrainformațiilor, mai ales când vedeți asemenea discuții și azi, revenind la marile societăți democratice, pe interferențe externe, în alegeri, inclusiv prin folosirea mai multor instrumente - și m-aș referi la elemente de propagandă, măsuri active, în termeni de specialitate, de informații - eu consider că statele trebuie să identifice toate mijloacele adecvate de apărare în fața acestor riscuri”, a spus Maior. El a subliniat că astfel de măsuri sunt luate și de ale state democratice. "Pentru apărarea unei țări e nevoie de orice instrument care să facă capabilă o apărare eficientă, mai ales că ne vom confrunta tot mai mult cu asemenea mijloace postmoderne, aș spune, de influențare inclusiv din exterior a evoluțiilor unei societăți și vedem aceste dezbateri inclusiv în SUA”, a afirmat fostul șef SRI. În 2015, George Maior afirma că în presă au existat ofițeri acoperiți.