Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Mai multe țări europene spun „pas” vaccinului AstraZeneca

Ziarul de Vrancea
10 mar 2021 1046 vizualizări

Danemarca a suspendat ieri utilizarea vaccinului în urma unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge n anterior, mai multe state europene au încetat să mai administreze doze dintr-un lot al aceluiași vaccin n România nu a primit doze din lotul „suspect”, susține Valeriu Gheorghiță

Danemarca a suspendat din “precauție” - până la noi ordine - utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 AstraZeneca, a anunțat ieri autoritatea santară daneză. Această suspendare intervine “în urma unor raportări ale unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul (împotriva) COVID-19 AstraZeneca”, a anunțat Autotitatea Națională daneză de Sănătate, subliniind că “la ora actuală nu putem conchide cu privire la existența unei asemenea legături între vaccin și chegurile de sânge”. Ulterior, și Norvegia a anunțat suspendarea administrării vaccinului.

Austria a anunțat luni că a încetat să administreze un lot de vaccin produs de laboratorul anglo-suedez, în urma morții unei infirmiere în vârstă de 49 de ani, care a decedat din cauza unor “grave tulburări de coagulare” la câteva zile după ce a fost vaccinată cu acest vaccin. Alte patru state membre UE - Estonia, Lituania, Letonia și Luxemburgul - au suspendat, după aceea, vaccinarea cu doze din acest lot, livrat în 17 state UE, care conține un milion de doze. Danemarca a suspendat utilizarea tuturor dozelor de vaccin AstraZeneca. O anchetă preliminară a Agenției Europene a Medicamerntului (EMA) a subliniat că nu există nicio legătură între vaccinul AstraZeneca și moartea din Austria.

EMA: 22 de cazuri la peste 3 milioane de administrări

La 9 martie, doar 22 de cazuri de tromboză au fost semnalate la peste trei milioane de persoane vaccinate în spațiul economic european, potrivit EMA. “Este important să subliniem că nu am renunțat la vaccinul AstraZeneca, ci că facem o pauză în utilizarea acestuia”, a anunțat directorul agenției daneze Søren Brostrøm, citat într-un comunicat. Danemarca a anunțat că a înregistrat moartea unei persoane care a fost vaccinată cu vaccinul AstraZeneca. O anchetă este în curs la EMA. “Există o documentație importantă care arată că vaccinul este atât sigur, cât și eficient. Însă, împreună cu Agenția daneză a medicamentului, este necesar să reacționăm cu privire la informații despre efecte secundare grave, atât în Danemarca, cât și în alte state europene”, justifică EMA. Această suspendare, care urmează să fie reevaluată peste două săptămâni, dă peste cap calendarul campaniei daneze de vaccinare. Copenhaga preconizează de-acum să-și vaccineze populația adultă până la jumătatea lui august, și nu până la începutul lui iulie, așa cum a anunțat inițial, precizează autoritatea sanitară.

Lotul „suspect” a ajuns în 17 state

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, anunță că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european. El a precizat că a fost vorba despre 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în 17 state. Gheorghiță a anunțat că încă nu este foarte clar dacă mai multe state au oprit definitiv vaccinarea cu serul AstraZeneca sau doar cu dozele din lotul respectiv, o întâlnire pe această temă având loc în prezent. “Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”, a declarant, ieri, Valeriu Gheorghiță, la Antena 3. Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că lotul respectiv a avut 1,6 milioane de doze, niciuna neajungând în România.

Dan Barna, audiat de Departamentul Antifraudă

Vicepremierul Dan Barna a anunțat, ieri, că a fost invitat la Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) pentru a aduce clarificări în legăură cu activitatea cu fonduri europene pe care a derulat-o înainte de a intra în politică. “Am spus în numeroase interviuri că sunt complet disponibil și vreau să clarific orice chestiune legată de activitatea antreprenorială pe care am desfășurat-o înainte de a intra în politică. În aceste zile solicitarea mea a dat roade și am primit o invitație de la DLAF pentru, și citez, «furnizarea informațiilor pe care le dețineți în legătură cu activitatea desfășurată în cadrul proiectului» aflat în verificare. Era foarte bine dacă această invitație nu s-ar fi lăsat atât așteptată - am solicitat chiar eu acest lucru încă din campania de la prezidențiale din 2019, când s-au speculat din păcate enorm de multe neadevăruri în spațiul public”, a scris, joi, pe Afcebook, Dan Barna. Acesta afirmă că spear ca lucrurile să se lămurească cât mai curând. În 6 martie 2020, Dan Barna anunța că sora a fost audiată, în cadrul verificărilor deschise de căre Departamentul pentru Lupta Antifraudă, la fosta sa firmă. În 15 octombrie 2019, jurnaliștii de la Rise Project au scris că Dan Barna, șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, “este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”. Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, au afirmat jurnaliștii care au prezentat o investigație privind câteva dintre proiectele cu fonduri UE supervizate de prezidențiabilul USR - Plus.

Renate Weber a primit Premiul “Secera și Ciocanul” din partea Societății Timișoara

Societatea Timișoara a anunțat că printre premianții din acest an se numără Avocatul Poporului, Renate Weber. Aceasta care primește premiul “Secera și Ciocanul”, pentru “susținerea în Parlamentul european a încercărilor de subminare a statului de drept în România, proces inițiat și promovat de Liviu Dragnea, fost președinte al PSD”.“La împlinirea a 31 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara, Societatea Timișoara reafirmă principiile și valorile în care a crezut și pentru care a luptat de la început”, se arată într-un comunicat de presă, de joi, al Societății Timișoara.

Premiile acordate în acest an sunt:

Premiul “Speranța” - Thierry Wolton (istoric specializat în istoria regimurilor criminale comuniste. Autor al recentei trilogii publicate la Editura Humanitas: „O istorie mondială a comunismului. Călăii. Victimele. Complicii”). Premiul „Speranța” se acordă pentru cea mai însemnată contribuție la instaurarea democrației, destrămarea structurilor comuniste și menținerea speranței. Premiul “Secera și Ciocanul” - Renate Weber (pentru susținerea în Parlamentul european a încercărilor de subminare a statului de drept în România, proces inițiat și promovat de Liviu Dragnea, fost președinte al PSD). Premiul „Secera și ciocanul” se acordă „pentru efortul depus întru conservarea și susținerea sistemului și structurilor (neo)comuniste în România”. Premiul “Ion Monoran” - Traian Orban (rănit în revoluție, fost președinte al Asociaței Memorialul Revoluției). Premiul „Ion Monoran” se acordă „pentru stăruința în demersurile de a decanta valorile morale în societatea românească” (Ion Monoran, poet, membru fondator al Societății și ziarului „Timișoara” -la care a scris până la moartea sa, în 1993-, a fost cel care, în 16 decembrie 1989, a oprit tramvaiele în Piața „Maria”, moment esențial în declanșarea Revoluției de la Timișoara.) Premiul “Alexandra Indrieș“ - Grupul de investigații “Recorder”. Premiul „Alexandra Indrieș“ se acordă „pentru contribuția avută, prin intermediul cuvântului scris, la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democrației și ale statului de drept în România” (Alexandra Indrieș, fost deținut politic, scriitoare, membru fondator al Societății „Timișoara”, editorialist al ziarulului „Timișoara”, a murit în 1993.)

Arhiepiscopia Timișoarei cere modificarea unui afiș pro-vaccinare

Arhiepiscopia Timișoarei și-a exprimat regretul față de afișul promovat de Ministerul Sănătății, pentru campania pro-vaccinare, în care apare reprezentată Catedrala Mitropolitană, însă fără crucile din vârful turlelor. Reprezentanții Arhiepiscopiei spun că lăcașul de cult apare fără un acord, astfel că se solicită refacerea imaginii postate. “De altfel, nu este prima dată când catedrala noastră, emblemă a Timișoarei și a Banatului, este reprezentată fără crucile așezate pe turle, ca simbol al biruinței asupra răului și nu este prima dată când Centrul eparhial ia atitudine împotriva unor astfel de reprezentări grafice trunchiate”, se arată într-un comunicat de presă, de ieri, al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Ministerul Sănătății a postat un afiș în care anunță că începe campania de vaccinare împotriva COVID-19 pentru etapa a treia în localitățile și municipiile cu rată de incidență cumulată de peste 4,5 la 1.000 de locuitori. Pe afiș este reprezentată Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În trecut pe un afiș al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană a apărut reprezentarea Catedralei fără cruci, ulterior afișul fiind modificat. Anul trecut, tot la Timișoara, Catedrala fără cruci pe turle apărea într-o pictură murală, ulterior fiind modificată și aceasta, după ce mai multe comentarii au apărut în spațiul public.

Doi morți, după ce navă s-a scufundat în Marea Neagră.

O navă ucraineană cu 13 marinari la bord s-a scufundat în Marea Neagră, iar un echipaj românesc a intervenit pentru salvarea marinarilor aflați la bord. Doi marinari au murit, zece au fost salvați și unul era în continuare căutat. Purtătorul de cuvânt al Grup Servicii Petroliere, Radu Petrescu, a declarat că joi, la ora 4.40, nava GSP Falcon a recepționat un mesaj de urgență de la nava “Volgo Balt 179”. “Operațiunea de salvare a început fără întârziere, în condiții meteo deosebit de dificile 50 km/h și valuri de 4 metri”, a afirmat Radu Petrescu. El a precizat că ultimul mesaj transmis de “Volgo Balt 179” este că nava a fost abandonată. “Cele zece persoane salvate se află în spitalul navei GSP Falcon și primesc toate îngrijirile necesare. Un membru al echipajului nu a fost găsit până în acest moment. Operațiunea de salvare continuă”, a mai declarat Radu Petrescu. Echipajul navei era format din 13 persoane, 12 bărbați și o femeie, toți cetățeni ucraineni. Potrivit Marinetraffic.com, nava scufundată venea de la Rostov către Portul Constanța. Conform ARSVOM, în zona respectivă marea este agitată, având gradul 5-6, valurile fiind de patru metri.

Fost șef de poliție, judecat, după ce a ajutat un hoț să fure din sediul Poliției

Un fost comisar-șef de Poliție, care era împuternicit la comanda IPJ Mehedinți, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, după ce a ajutat un bărbat să fure din sediul Poliției. “În cursul lunii octombrie 2020, deși a luat cunoștință despre săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat (faptă comisă în sediul I.P.J. Mehedinți) în calitate de împuternicit șef al Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, inculpatul DM nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu, constând în aceea că, nu a sesizat de îndată organele de urmărire penală, nu a luat măsuri pentru ca urmele infracțiunii să nu dispară (izolarea locului comiterii faptei pentru a se efectua cercetarea la fața locului cu scopul ridicării de eventuale urme papilare) și a întreprins - nelegal - demersuri care se circumscriu activității de urmărire penală (identificarea și ascultarea/audierea presupusului autor și a martorilor), în scopul împiedicării descoperirii faptei și tragerii la răspundere penală a numitului C. S.- F. (presupusul autor al infracțiunii de furt calificat)”, arată procurorii.

Peste 5.000 de cazuri noi de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 5.236 de cazuri de COVID-19. Totodată, au fost raportate 96 de decese, numărul total fiind de 21.252. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.425. Dintre acestea, 1.171 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.258.854 de teste RT-PCR și 390.803 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 28.454 de teste RT-PCR (17.822 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.632 la cerere) și 9.801 teste rapide antigenice.

Decizie definitivă: Elena Udrea, liberă să plece din țară

Elena Udrea - condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009 - nu va fi plasată sub control judiciar, astfel că nu are interdicție de a părăsi țara, a decis ieri definitiv instanța supremă, care a respins astfel contestația DNA. Ședința de judecată a fost secretă, la solicitarea Elenei Udrea. “M-am întors în țară special să particip la aceste procese pentru că cred că singura cale să obțin achitarea pe care o merit este să mă prezint în instanță. În continuare cred că decizia instanței (n.r. - de condamnare la 8 ani de închisoare) este profund ilegală, imorală și nedreaptă”, le-a spus Udrea jurnaliștilor, la instanța supremă. Elena Udrea a mai susținut că judecătoarea care a condamnat-o la 8 ani închisoare ar fi fost în stare de incompatibilitate, deoarece ar fi scris o carte cu Marius Bulancea, procurorul care a întocmit rechizitoriile în două dosare în care a fost trimisă în judecată, respectiv “Gala Bute” și dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. “Cred cu tărie că, dacă nu există dreptate omenească, sigur există dreptate divină. Nu se poate ca acest dosar să rămână cu acea soluție profund nedreaptă și ilegală. La Înalta Curte, noi sperăm chiar într-o rejudecare, având în vedere situația de incompatibilitate a doamnei judecător Jderu”, a mai spus Elena Udrea.

Mașină de poliție, filmată pe contrasens, fără semnalele luminoase pornite

O autospecială de Poliție a fost filmată în timp ce circula pe contrasens la ieșirea din orașul Tecuci. Autospeciala nu avea semnalele luminoase pornite, iar comandanții Poliției Galați au solicitat o anchetă, transmite Mediafax. Autospeciala de Poliție a fost filmată cu camera montată la bordul altei mașini. Ulterior, imaginile au ajuns pe Facebook, iar șefii Poliției au comandat o anchetă pentru a se afla în ce împrejurări s-a produs incidentul. „Au fost dispuse verificări”, au confirmat reprezentanții IPJ Galați, la solicitarea Mediafax. Comandanții Poliției vor să afle cine a fost la volan și când s-a produs incidentul. Dacă va fi găsit vinovat, polițistul aflat la volan riscă să fie sancționat conform Codului Rutier și regulamentului intern al Poliției.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.