Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Mai cald decât de obicei până la jumătatea lunii februarie

Ziarul de Vrancea
16 ian 2023 678 vizualizări

Mare parte din regiunea Moldovei este afectată de secetă extremă

Temperaturile se vor situa peste valorile specifice perioadei până la jumătatea lunii februarie, relevă prognoza anunțată marți de Administrația Națională de Meteorologie, care consemnează și că în cea mai mare parte a intervalului precipitațiile vor fi deficitare.

În săptămâna 16.01.2023 – 23.01.2023 valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice. Cu excepția sud-estului extrem al țării, unde cantitățile de precipitații vor fi deficitare, regimul pluviometric va fi în general excedentar, mai ales în zona Carpaților Meridionali, în jumătatea nordică a Olteniei și în nord-vestul Munteniei.

În săptămâna 23.01.2023 – 30.01.2023 temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 30.01.2023 – 06.02.2023 temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în regiunile sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă

În săptămâna 06.02.2023 – 13.02.2023 mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință spre deficit în toate regiunile.

De asemenea, specialiștii Administrațiai Naționale de Meteorologie au anunțat că rezerva de umiditate în culturile de grâu este scăzută și chiar extrem de scăzută în mai multe zone din țară. “La data de 16 Ianuarie 2023, gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, Muntenia și Moldova”, a transmis, luni, ANM.

Sursa citată a precizat, de asemenea, că umiditatea din sol prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute în restul zonelor țării. Potrivit specialiștilor, este secetă pedologică moderată, puternică și extremă în Dobrogea, local vestul, centrul, estul, sudul, nord-estul și sud-estul Moldovei, nord-estul, sud-estul, sudul, izolat nordul Munteniei și sudul Transilvaniei.

Zeci de percheziții la frontiera cu Moldova

există suspiciuni că vameșii primeau mită pentru tranzitarea frontierei

Zeci de percheziții au avut loc marți dimineață pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor, cinci fiind în puncte de trecere a frontierei, anunță DNA, care precizează că acțiunea are loc într-o cauză în care există suspiciuni de corupție privind tranzitarea frontierei. Perchezițiile au loc în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova și cu sprijinul Eurojust - agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală.

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală) efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022”, anunță DNA.

Marți, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au loc percheziții în 31 locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor, din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice, precizează sursa citată.

Principalul suspect în cazul dublei crime din Bran a fost reținut

n el este văr al pompierului ucis și ar fi avut un conflict mai vechi cu acesta, din cauza unei parcele de pământ

Un bărbat suspect că ar fi autorul dublei crime de la Bran a fost reținut, luni seară, de către procurorii brașoveni. Potrivit oficialilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, el și-a recunoscut parțial faptele, mărturisind că i-a ucis pe cei doi soți cu un cuțit și un topor, pe motiv că avea un conflict mai vechi cu bărbatul, care îi era văr.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov au făcut, marți dimineață, clarificări în acest caz. Anchetatorii au explicat că au intrat în casa suspectului după ce au obținut un mandat, iar acesta s-a refugiat în pod, cu un cuțit, amenințând că se omoară și chiar zgâriindu-se cu cuțitul.

Conform procurorilor, la locul faptei au fost găsite probe materiale, nu și autorul, care a plecat după uciderea celor doi soți. Anchetatorii au obținut un mandat de percheziție pentru a intra în locuința suspectului, care este vecin cu victimele. Tatăl bărbatului le-a deschis anchetatorilor ușa, în timp ce suspectul s-a refugiat în podul casei. Acesta era înarmat cu un cuțit, amenințând că se omoară, atunci când polițiștii de la acțiuni speciale au ajuns în podul casei și chiar s-a zgâriat cu cuțitul. „A avut loc o negociere, cei de la acțiuni speciale au un om pregătit pentru astfel de situații și negocierile au fost și s-au terminat lucrurile fără acte victime. În fața negociatorului a cedat, a înțeles probabil”, a declarat procurorul Adrian Radu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov.

În ceea ce privește recunoașterea parțială a faptelor, procurorii au explicat că inculpatul nu a recunoscut fapta în întregime. El a admis că i-a lovit cu cuțitul pe cei doi soți, nu și agresiunea cu toporul.

În ceea ce privește mobilul crimei, procurorii au stabilit că exista o stare conflictuală mai veche între bărbatul care i-a ucis pe cei doi soți și pompierul ucis. La Judecătoria Zărnești se afla un proces civil în care cei doi se judecau pe tema graniței dintre curțile celor doi veri, iar în luna martie procesul are stabilit termen. Anterior, Poliția a primit alte trei sesizări în care suspectul îi reclama pe fratele și pe tatăl bărbatului decedat pentru violare de domiciliu, tulburare de posesie și distrugere, cauzele fuseseră soluționate prin clasare. 

Nu există în schimb date conform cărora victimele sau familia lor să îl fi reclamat anterior pe bărbatul suspect de crimă. În schimb, în fața procurorului inculpatul a afirmat că are istoric în ceea ce privește bolile psihice. „A încercat să justifice (fapta – n.r), în acest context a fost afirmația”, a subliniat procurorul.

Ce spune Ciolacu despre o candidatură a Maiei Sandu la președinția României

Marcel Ciolacu a declarat că este unul dintre susținătorii Maiei Sandu și a unificării României Mari, întrebat luni dacă PSD și PNL ar susține candidatura acesteia la alegerile prezidențiale din România din anul 2024. El a mai spus că nu avut loc o discuție între cele două partide privind sprijinirea unui candidat comun la prezidențiale. „Întotdeauna duceți discuția către anumite persoane. Vreau să vă reamintesc că și în 2024 sunt alegeri și pentru funcția de președinte în Republica Moldova, și mai devreme decât în România. Sunt unul dintre susținătorii Maiei Sandu și ai unificării României Mari”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat luni la România TV despre o posibilă susțineri de către PSD și PNL a candidaturii actualului președinte al Republici Moldova și la alegerile prezidențiale din România din anul 2024.

Chestionat dacă există vreo lege care să împiedice o candidatură a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din România și Republica Moldova, liderul PSD a răspuns: „Trebuie să ai dublă cetățenie. Există și candidați în România care au dublă cetățenie sau pot avea dublă cetățenie”. „Avem o criză de securitate în zonă și trebuie să fim foarte atenți la un întreg context. Una e ceea ce ne dorim sau considerăm că e corect și alta este realitatea. Este un scenariu de lucru. Nimeni nu o poate împiedica pe doamna Maia Sandu să candideze. Eu o susțin cât pot de mult pe doamna Maia Sandu prin perioada și mai dificilă prin care trece Republica Moldova, dar, de asemenea, facem parte din familii politice diferite”, a completat Ciolacu.

De altfel, întrebat despre sprijinirea unui candidat comun la prezidențiale de către PSD și PNL, Marcel Ciolacu a precizat că nu a avut loc nicio discuție în acest sens.

„Nu s-a discutat acest lucru. Dacă avem candidaturi separate la europarlamentare, la locale, e foarte greu să avem un candidat comun la prezidențiale. Am avut o construcție politică, USL, care au avut un anumit traseu comun și locale și generale. A fost în jurul unui dușman comun, care în acel moment se numea Traian Băsescu. Cred că nici eu, nici Ciucă nu avem un dușman comun. Eu și Nicolae Ciucă suntem niște oameni de bună credință, nu poate să conteste cineva acest lucru, și cred că implicarea noastră în actul de guvernare a fost pentru a depăși această perioadă complicată. Dacă există un program de țară pe care să și-l asume ambele partide, de fapt să fie o construcție politică nu pentru că există un dușman comun, ci pentru că există o viziune comună în ceea ce privește viitorul României. Nu a existat până acum o astfel de variantă în interiorul coaliției, nimeni nu a făcut o astfel de propunere. Îmi doresc mult ca România să depășească această perioadă complicată, întreaga Europă. Mi-aș dori în continuare o coaliție formată din cele două mari partide”, a mai explicat liderul social-democraților.

Teodor Corban, cunoscut pentru rolul din filmul „Aferim”, a murit

Teodor Corban, cunoscut pentru rolurile din filmele „Aferim”, „După dealuri” sau „Poziția copilului”, a murit la vârsta de 65 de ani. Teodor Corban, născut la 28 aprilie 1957, la Iași, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu - Dragoș Galgoțiu. Între 1985 și 1988 a fost actor pe scena Teatrului „V. I. Popa” din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanța. Din 1989 este angajatul Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. Anunțul decesului său a fost făcut de teatrologul Oltița Cîntec. 

În film a ajucat în „Aferim!” (2015) - Costandin, „Un etaj mai jos” (2015) - Sandu Pătrașcu, „Betoniera” (2013) - polițist secția 1, „O vară foarte instabilă” (2013) - șeful, „Poziția copilului” (2013) - dl. Șerban, „După dealuri” (2012) - inspectorul, „Bora Bora” (2011) - inspectorul, „De azi înainte” (2011) - Constantin, „Portretul luptătorului la tinerețe” (2010) - Maior Teodor, „Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăși, frumoasă e viața!” (2009) - Primarul, „Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber” (2009) - Primarul, „Francesca” (2009) - Ion, „The Yellow Smiley Face / Fața galbenă care râde” (2008) - Florin Popescu, “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007) - Receptioner Unirea, “California Dreamin' (nesfârșit)” (2007) - secretarul de stat, “A fost sau n-a fost?” (2006) - Virgil Jderescu, „Lombarzilor 8” (2006) - inginerul constructor Vasile Matei, “Călătorie la oraș“ (2003) - Primarul.

A fost recompensat cu: Premiul Excelența în domeniul cultural-artistic - “Seara valorilor” 2015, Premiul la categoria ARTE, Gala “Oamenii Timpului” - 2015, Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru rolul Costandin din filmul “Aferim!” -Gala Premiilor Gopo 2016, A avut colaborări cu TVR, Radio Iași, Radio HIT.

Zboruri NATO de supraveghere pe teritoriul României

Aeronave AWACS din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control au ajuns, marți, în România, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, și vor executa zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței.

“Aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza marți, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianței în regiunea Mării Negre”, anunță Ministerul Apărării.

Instituția a precizat că, pentru a răspunde la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în Flancul Estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă. “Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în aropierea granițelor NATO. Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței”, a mai precizat ministerul.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, vineri, într-o postare pe Facebook, că aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, “contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO și, implicit, al României”. Mircea Geoană a apreciat că “acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informații critice, în timp real, despre orice mișcare tactică și operațională și va sprijini sistemul Alianței de alertă rapidă”. 

“Cerul și teritoriul României sunt in deplină în siguranță”, a adăugat Mircea Geoană.

Site-ul pentru demiterea lui Bode, atacat cibernetic

Președintele USR, Cătălin Drulă, susține că 4.414 români i-au transmis lui Lucian Bode să-și dea demisia din funcția de ministru de Interne, prin intermediul site-ului lansat de către Uniunea Salvați România. El menționează, într-o postare pe Facebook, că luni a avut loc un “atac cibernetic de proporții” asupra site-ului respectiv. “La ora 12:00, am lansat site-ul https://bodedemisia.ro, iar la ora 12:02 a început un atac cibernetic de proporții asupra lui. Atacurile de tip DDOS și Brute Force au venit de pe adrese IP mascate prin Rusia, China sau India. Operațiunea a durat până spre ora 18:00. Le mulțumim tuturor celor care au trimis mesaje de încurajare către Bode în aceste condiții nu tocmai ușoare. Iar mesajul nostru către el: Nu ne oprim. Site-ul e tot acolo, în ciuda încercărilor de a-l da jos sau de a-l face nefuncțional. Și știm că presiunea pentru demisie va crește. Iar pentru Klaus Iohannis crește presiunea de a-l demite”, a scris Cătălin Drulă.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a anunțat luni lansarea site-ului https://bodedemisia.ro, unde cetățenii pot să transmită mesaje pentru demiterea ministrului de Interne. “Dacă domnul Bode va rămâne în funcție și domnul Iohannis nu îi va cere demisia, USR îi încurajează pe toți cetățenii acestei țări - cetățeni care au curaj și demnitate - să îi ceară demisia. Și în acest sens am creat această platformă - https://bodedemisia.ro -, în care, din două click-uri, orice român poate trimite un mail civilizat domnului Bode și domnului Iohannis”, a spus acesta.

Prin acest site, mesajele sunt transmite la Ministerul de Interne, la Președinție și pe adresa de deputat a lui Lucian Bode. Este formulat de asemenea și un mesaj prestabilit: “Vă cer să vă dați demisia din funcția de ministru al Afacerilor Interne. Plagiatul este furt. Nu pot fi de acord ca în guvernul țării mele să fie miniștri care au furat. Sper că veți înțelege și veți face ce este corect”.

Asistentă socială, trimisă în judecată pentru pornografie infantilă

O asistentă socială a fost trimisă în judecată pentru pornografie infantilă printr-un sistem informatic, a anunțat, marți, DIICOT - Biroul Teritorial Teleorman.

“În cauză s-a reținut că, în perioada 2019 - 2022, inculpata a produs, deținut, procurat, stocat și distribuit materiale pornografice cu minori, reținându-se cu privire la unul dintre actele materiale dispozițiile art. 31 lit. b) Cod penal, respectiv faptă comisă de către o persoană în a cărei îngrijire, ocrotire, educare, pază sau tratament se află minorul, sau de o persoană care a abuzat de poziția sa recunoscută, de încredere sau de autoritate asupra minorului, avându-se în vedere calitatea inculpatei de terapeut în cadrul unei asociații în cadrul căreia era înscrisă una dintre persoanele vătămate minore, beneficiar al serviciilor oferite de această asociație”, precizează DIICOT - Biroul Teritorial Teleorman.

Conform sursei citate, procurorii DIICOT au exercitat din oficiu acțiunea civilă, solicitându-se obligarea inculpatei la plata unor despăgubiri morale de 10.000 de euro pentru fiecare din cele două persoane vătămate minore identificate în cauză.

Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului București.

Femeie amendată cu 12.000 de lei pentru că și-a abandonat într-un șanț câinele bolnav

O femeie din localitatea Istrău, județul Satu Mare, a fost amendată cu 12.000 de lei după ce și-a abandonat câinele bolnav, într-un șanț, informează luni reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).

“Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare-Biroul pentru Protecția Animalelor, au fost sesizați despre faptul că un animal ar fi fost găsit abandonat, într-un șanț aflat între localitățile Istrău și Crișeni. Polițiștii sosiți la fața locului au constatat faptul că aspectele sesizate se confirmă. Astfel, aceștia au identificat un animal din specia canină, care se afla într-o stare gravă de sănătate. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că animalul este microcipat și au reușit identificarea proprietarului, fiind vorba despre o femeie din localitatea Istrău, care și-ar fi recunoscut fapta”, precizează informarea IPJ Satu Mare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.