Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Macovei: Confiscarea extinsă nu e legiferată complet de Guvern

Ziarul de Vrancea
21 aug 2017 1376 vizualizări

Proiectul executivului vorbește despre aplicarea confiscării în cazul unor infracțiuni, nu și a unor activități ilicite, așa cum prevede directiva europeană promovată de europarlamentarul român n nici confiscarea de la terți nu a fost transpusă în legislația propusă de Guvern

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat ieri că directiva europeană privind confiscarea extinsă a averilor nu a fost transpusă nici pe jumătate în proiectul de lege aprobat de Guvern în ședința de vineri. "Nu s-au transpus definițiile care sunt foarte importante, pentru că apoi directiva reglementează fiecare lucru pe care îl definește, cum ar fi bunuri, instrumente, instrumentalități, bani, valori, confiscare, terți. Le definește într-un anumit fel și apoi le reglementează în feluri diferite. La noi, de exemplu, instrumentele, produsele infracțiunilor și bunurile sunt toate traduse prin bunuri", a declarat Monica Macovei la RFI. Potrivit europarlamentarului, Executivul trebuia să facă un prim capitol, care să facă parte din lege, cu definiții. "Directiva prevede ca noutate pentru România, în primul rând, principiul «mergem după bani, trebuie luați banii înainte de orice», pentru că banii trebuie să se întoarcă acolo de unde au fost furați. Punctul cel mai important — confiscarea extinsă. Confiscarea extinsă prevede o combinație între dreptul penal și civil și anume: dacă ai prins persoana X că a luat mită 100.000 de euro și judecătorul consideră că este vinovat, el îi va da o pedeapsă cu închisoare pe măsura celor 100.000 de euro. Acum, confiscarea extinsă merge mai departe și spune așa: dacă tu judecător l-ai condamnat pe X pentru mită, atunci te uiți la toată averea lui, te uiți la veniturile legale, ale lui și ale familiei și la tot ce are în realitate, nu numai pe numele lui, ci și pe numele terților. E important să se dovedească, și asta o vor dovedi procurorii, că acele bunuri aflate pe numele oricui sunt de fapt sub controlul celui aflat sub acuzare. Și în aceste moment, dacă tu nu poți face legătura, tu acuzat, între veniturile legal obținute și ce ai în realitate sub controlul tău, indiferent de numele pe care aceste bunuri, bani, valori sunt, diferența se confiscă. Se merge cu 5 ani în urmă. Asta a fost transpusă corect — se merge cu 5 ani în urmă", a spus Macovei.

“De unde ai Audi, dacă ai salariu mic?”

Europarlamentarul a subliniat însă că, în loc de comportament ilicit, în proiect a fost scris "activități infracționale". "Confiscăm extins, adică dincolo de ce s-a făcut dovada penală și te duci la închisoare eventual, s-a spus — confiscarea extinsă se aplică numai dacă se dovedește că bunurile nejustificate provin din activități infracționale. Ori activități infracționale înseamnă, pe românește, infracțiuni, în timp ce directiva spune clar comportament ilicit", a precizat Monica Macovei. Europarlamentarul a mai spus că între ilicit și infracțional este "o mare diferență". "Înseamnă încălcând legea, dar nu comițând o infracțiune neapărat. De exemplu, înseamnă acumulând valori pe care tu nu ai cum să le justifici. Așa cum Fiscul ar trebui să se ducă la foarte multă lume și să întrebe: «Dar de unde ai un Audi în față, sau un Mercedes, sau casa, pentru că tu ai un salariu mic?». Adună toate veniturile familiei. Se prezumă că e un comportament5 ilicit. Este o enormă diferență și va reduce cu mult confiscarea extinsă în România", a explicat Monica Macovei.

Totodată, europarlamentarul a spus că directiva europeană are o noutate — confiscarea de la terți, care nu a fost transpusă în legislația noastră.

"În România funcționează principiul bunei credințe, dintotdeauna. Dacă tu ai cumpărat o casă, un teren, o bicicletă, orice, neștiind că este furată sau că este confiscată, atunci ești de bună credință și statul nu ți-o poate confisca. Ori, asta se schimbă acum. Statul este primul care trebuie să-și recupereze datoria și să nu uităm că statul și banii statului suntem noi, iar păgubitul se întoarce împotriva celui care i-a vândut bunul furat și se descurcă, îi face proces și își ia banii înapoi", a mai spus Macovei.

Întrebată cum vede proiectul de lege al Guvernului, Monica Macovei a spus că directiva europeană nu este transpusă nici pe jumătate.

"Nu este nici pe jumătate. Nu mai este nici pe jumătate. Și mai este o problemă, unde iar directiva spune, iar transpunerea românească tace: cine pune în executare confiscarea? Că noi avem această problemă. Confiscă instanțele, în procedura asta normală de confiscare, dar nu se pune în executare. Directiva nu precizează cine, pentru că fiecare stat are un sistem. În alte state există agenții private, care a doua zi ți-a confiscat ce e de confiscat .... Eu m-am gândit pentru România că singura persoană interesată să ducă până la capăt o confiscare, adică să vadă banii confiscați, este judecătorul care a dat decizia definitivă de confiscare extinsă", a declarat Monica Macovei.

Guvernul a aprobat, vinerea trecută, un proiect de lege de modificare și completare a unor acte normative din domeniul penal, destinat transpunerii unor prevederi din două directive ale Uniunii Europene care vizează și instituția confiscării extinse.

Regele Mihai l-a felicitat pe nepotul său pentru intenția de a se căsători

Regele Mihai l-a felicitat pe nepotul său Nicholae Medforth-Mills pentru intenția de a se căsători dar i-a transmis că decizia de a-l scoate din linia de succesiune rămâne neschimbată. Potrivit unui comunicat transmis de Palatul Elisabeta, regele Mihai I și principesa moștenitoare Margareta, Custodele coroanei, au luat cunoștință de intenția fiului principesei Elena, Nicolae Medforth-Mills, de a se căsători. ”Regele a răspuns nepotului său, urându-i fericire și pace sufletească, precum și puterea de a lua decizii corecte. Majestatea Sa a menționat, încă o dată, că decizia de a retrage titlul de principe al României și calificativul de Alteță Regală, precum și decizia de a scoate pe Nicolae din linia de succesiune rămân neschimbate, după căsătoria acestuia”. Custodele coroanei a trimis, de asemenea, o scrisoare de felicitare nepotului său.

Nicholae Medforth-Mills a anunțat ieri că s-a logodit și urmează să se căsătorească cu Alina-Maria Binder în vara anului 2018. Nicholae Medforth-Mills este fiul principesei Elena a României și al lui Robin Medforth-Mills. Este născut pe 1 aprilie 1985, în Meyrin, Elveția. A primit titlul de principe la împlinirea vârstei de 20 de ani, însă printr-un document semnat la 1 august 2015 și intrat în vigoare imediat i-au fost retrase titlul și calificativul și a fost exclus din linia de succesiune la tronul României.

Mai puține camere, mai multe scandaluri

Înghesuiala locativă e una dintre problemele cele mai mari cu care se confruntă românii, astfel că acolo unde sunt mai mulți locatari adulți decât camere de locuit, neînțelegerile și certurile sunt mai frecvente, iar oamenii sunt mai nervoși și mai deprimați din cauza lipsei de intimitate, conform unei cercetări IRSOP, realizată pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR). ”Oamenii care trăiesc la înghesuială sunt mai nefericiți. Avem date care arată că acolo unde sunt mai mulți locatari adulți decât camere de locuit, neînțelegerile și certurile sunt mai frecvente, iar oamenii sunt mai nervoși și mai deprimați, probabil și datorită lipsei de intimitate. Putem spune că tema densității excesive în locuințele românești lipsește cu desăvârșire de pe agenda publică“, a declarat directorul IRSOP, Petre Datculescu. Oamenii care au probleme cu locuințele în care trăiesc se află în situații de risc social, arată studiul. ”Studiile noastre arată că familiile sărace, cu un venit sub media națională a venitului pe gospodărie, au în proporție mai mare probleme locative, decât familiile cu venit peste medie. Deci, locuiesc mai rău și au și resurse mai puține de a-și îmbunătăți calitatea locuirii“, a mai spus Datculescu.

În blocurile de locuințe din România sunt frecvente situațiile în care numărul persoanelor este mai mare decât numărul camerelor de locuit. ”Există cazuri în care, într-un apartament de două sau trei camere trăiesc împreună trei generații”, a declarat președintele BCR Banca pentru Locuințe, Lucian Anghel.

Pescador cu migranți, interceptat lângă țărmul românesc al Mării Negre

Polițiștii de frontieră ai Gărzii de Coastă au interceptat, duminică seară, un pescador suspect în Marea Neagră, pe direcția municipiului Mangalia, la bordul căruia se aflau zeci de migranți. În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră români au stabilit că este vorba despre 70 de persoane, între care 23 de copii, care intenționau să ajungă ilegal în România.

Persoanele respective au fost debarcate în siguranță în portul din Mangalia, iar după acordarea de asistență și îngrijiri medicale de specialitate, cercetările vor fi făcute sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta.

Vreme oscilantă în următoarele două săptămâni

Regimul termic prognozat de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni în România este unul oscilant, în care vor exista perioade cu valori termice de până la 34-35 de grade Celsius, dar și intervale cu maxime de sub 29 de grade Celsius, arată estimările Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicate luni și valabile pentru perioada 21 august - 4 septembrie.

În Moldova, vremea se va răci treptat până în data de 23 august, de la medii ale maximelor de 26 — 27 de grade, până spre valori în jurul a 23 de grade. Ulterior, până în ziua de 26 august, temperatura aerului va fi în creștere, spre medii ale valorilor diurne în jurul a 31 de grade. După această dată, până la sfârșitul intervalului, maximele termice vor fi în scădere ușoară și treptată până spre medii de 27 — 28 de grade. În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, acestea vor fi în scădere până în data de 24 august, de la medii în jurul a 16 grade, la medii de 11 —12 grade. Ulterior, va exista o creștere ușoară și treptată până la medii de 15 — 16 grade, iar la sfârșitul intervalului va fi din nou o scădere spre medii de 13 — 14 grade. În prima zi a intervalului vor fi averse însemnate cantitativ. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată și în jurul datei de 31 august.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.