Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Lupta împotriva corupției tinde să devină neconstitutională”

Ziarul de Vrancea
14 iul 2021 883 vizualizări

Aprecierea îi aparține ministrului Justiției după ce Curtea Constituțională a invalidat scăderea condiției de vechime pentru a intra în DNA sau DIICOT n cele două instituții se confruntă cu o criză de personal, iar CCR „închide ușa pentru procurorii mai tineri, bine pregătiți profesional”, acuză Stelian Ion

Curtea Constituțională a României susține că vechimea necesară unui procuror pentru accederea la DNA și DIICOT trebuie să fie cel puțin aceeași ca la Parchetul General. Instanța constituțională arată în decizia pronunțată ieri că vechimea în funcție este elementul obiectiv pe care se grefează orice procedură de concurs sau interviu pentru avansarea în grad profesional/nivel de parchet și reprezintă o condiție necesară oricărei activități desfășurate la nivel înalt sau specializat. “DNA și DIICOT sunt direcții specializate în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție învestite cu instrumentarea unor cauze de o complexitate ridicată circumscrise combaterii criminalității organizate, terorismului sau corupției, după caz (...)Totodată, specializarea poate implica o condiție superioară de vechime pentru accederea în respectiva funcție, dar nicidecum una inferioară”, explică judecătorii constituționali.

„Vom repara ce a stricat PSD”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a comentat, ieri, decizia CCR referitoare la vechimea procurorilor și a afimat că “lupta împotriva corupției tinde să devină neconstitutională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit”. Ministrul anunță că va propune soluții legistative după ce va apărea motivarea deciziei, iar lupta anticorupție va fi întărită cu procurori cărora să li se garanteze independența. “Curtea Constituțională a mai dat astăzi o lovitură DNA și DIICOT, adică luptei împotriva corupției și a criminalității organizate. CCR nu a ținut cont de opinia celor care știu cel mai bine care este situația în parchete și a ignorat argumentele DNA și DIICOT, susținute, de asemenea, de mai multe asociații ale magistraților și de Secția de procurori a CSM. Pe fondul deficitului de personal deja existent din DNA și DIICOT, decizia CCR închide ușa pentru procurorii mai tineri, bine pregătiți profesional, dar care nu îndeplinesc cerința de 10 ani vechime, impusă de ministrul PSD Florin Iordache”, a scris, miercuri, pe Facebook, Stelian Ion.

Acesta apreciază că “a repara ceea ce a stricat PSD și a dus la blocaje în activitatea parchetelor este neconstituțional”.El a vorbit, din nou, despre “necesitatea unei reforme cu privire la Curtea Constituțională”. “CCR are nevoie de o reformă reală și de judecători cu viziune europeană și cu respect pentru funcționarea statului de drept. Vom repara ce a stricat PSD, oricâte piedici ni se pun”, a mai scris ministrul.

Trei scenarii posibile

Specialiștii în drept penal consultați de site-ul G4Media.ro susțin că sunt trei posibile scenarii după decizia Curții Constituționale, care a invalidat scăderea condiției de vechime pentru a intra în DNA sau DIICOT de la zece ani la șapte ani. În prezent, vechimea necesară este de 10 ani, în care intră și cei 2 ani de formare la Institutul Național al Magistraturii.

Potrivit specialiștilor în drept penal, Parlamentul va trebui acum să asigure aceleași condiții de vechime pentru accederea în DNA și DIICOT.

“Fie include cei doi ani de auditor la Institutul Național al Magistraturii pentru toate parchetele, fie ridică vechimea la 12 ani (10 ani condiția stabilită de CCR plus cei doi ani petrecuți la INM). O a treia variantă ar fi ca legiuitorul să stabilească alte condiții de vechime pentru toate parchetele”, au explicat specialiștii în drept consultați de G4Media.ro.

În prima variantă nu se schimbă nimic, este situația din prezent. În varianta în care cei doi ani de INM se vor adăuga la condiția de zece ani vechime, atunci va fi și mai dificil pentru DIICOT și DNA să recruteze procurori, deoarece vechimea se ridică practic la 12 ani.

Natalia Gavriliță, favorită să fie noul premier de la Chișinău

Economista Natalia Gavriliță are cele mai mari șanse să ocupe fotoliul de premier al Republicii Moldova, după ce PAS și-a asigurat o majoritate conformabilă în viitoarea configurație a Parlamentului de la Chișinău, au declarat surse apropiate PAS.

Structura actualului cabinet de miniștri va urma, în linii mari, pe cea a Guvernul Nataliei Gavriliță prezentat anterior, în luna februarie a acestui an, atunci când acesta nu a primit votul de investitură din partea parlamentarilor binomului Igor Dodon – Ilan Șor. Așadar, mari modificări nu vor fi și se va merge pe numele viitorilor miniștri prezentanți atunci, potrivit surselor citate.

Natalia Gavriliță este o economistă care a mai condus Ministerul Finanțelor pentru o scurtă perioadă, între 8 iunie și 14 noiembrie 2019, în timpul guvernării Maiei Sandu în alianță cu Partidul Socialiștilor. Această alianță a fost văzută atunci ca o soluție de compromis pentru curățarea instituțiilor statului de influența oligarhului acum fugar Vlad Plahotniuc, cel care a condus cu mână de fier pentru câțiva ani Republica Moldova.

În vârstă de 43 de ani, Natalia Gavriliță a fost directoarea generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie. Anterior a mai lucrat pe domeniul consultanței în dezvoltare la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie, unde s-a ocupat de proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate. Natalia Gavrilița a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova și are un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”.

Victorie pentru Iohannis împotriva CNCD:

Expresia „niște penali” nu e discriminatorie

Curtea de Apel București a anulat, ieri, amenda de 2.000 de lei primită de președintele Klaus Iohannis din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru o declarație din anul 2018 în care șeful statului spunea că “niște penali” fac o încercare “disperată” și “jalnică” să discrediteze DNA.

Instanța a admis acțiunea formulată de Administrația Prezidențială și a anulat hotărârea CNCD din 9 mai 2018, însă decizia nu este definitivă.

Prin această decizie, judecătorii au stabilit că folosirea termenului “niște penali” nu reprezintă o discriminare.

“Utilizarea termenului «penali» de către președintele Klaus Iohannis reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnați”, preciza în decizie CNCD.

După ce a fost sancționat, șeful statului a atacat decizia CNCD la Curtea de Apel București, părți în proces fiind cei care au făcut sesizarea împotriva lui Iohannis, respectiv SC Jurindex Media SRL, firma care administrează site-ul Lumeajustitiei.ro, jurnalistul Răzvan Savaliuc și fostul deputat Andreea Cosma, anchetată în mai multe dosare de corupție.

UNTOLD lansează o campanie de donare de sânge în schimbul biletelor la festival

Organizatorii UNTOLD lansează și pentru ediția din 2021 o campanie de donare de sânge, în cadrul căreia doritorii pot obține bilete gratuite la festival în schimbul acțiunii de donare. “Cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, Blood Netwok, inițiată de organizatorii festivalului UNTOLD, continuă! Organizatorii lansează cea de-a șaptea ediție a campaniei de donare de sânge care a mobilizat zeci de mii de oameni din România. În acest an, campania se desfășoară în perioada 17 iulie - 5 septembrie în toate centrele de transfuzii din țară. Totodată, caravana mobilă va fi prezentă în 11 orașe mari din România”, se arată într-un comunicat trimis, ieri, de organizatori.

Acțiunea donării de sânge se va derula în 11 orașe. “Ca și în anii precedenți, fanii festivalului UNTOLD vor putea dona și anul acesta, atât în centrele fixe, cât și la caravanele mobile. Caravana poate fi găsită în 11 orașe ale țării: București, Constanța, Târgu-Mureș, Sibiu, Oradea, Ploiești, Craiova, Iași, Timișoara, Brașov și Cluj-Napoca. Toți cei care vor dona la caravanele mobile între orele 8.00-14.00 vor primi un bilet gratuit pentru prima zi a festivalului UNTOLD 2021”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, cei care donează sânge la caravana mobilă și se înscriu în baza de date “Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un bilet gratuit pentru prima zi a festivalului UNTOLD și tichete de cumpărături de 100 de ron din partea Kaufland România. De asemenea, cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com, secțiunea Blood Network, unde vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher valoric de 10 euro pe care îl vor putea folosi la achiziționarea abonamentelor pentru UNTOLD 2021.

Timișoara: Student, reținut după ce i-a dat foc unei vecine

Un tânăr de 22 de ani, student, a fost reținut de polițiștii din Timișoara, după ce a recunoscut că i-a dat foc unei vecine. Femeia a murit la spital, având arsuri pe 90 la sută din suprafața corpului.

Femeia, în vârstă de 48 de ani și cu unele probleme psihice, a ieșit din scara blocului cuprinsă de flăcări, marți după-amiaza, strigând că un vecin i-a dat foc. Vecinii au fost cei care au stins focul de pe trupul femeii și au sunat la numărul de urgențe 112. O ambulanță a preluat-o imediat și a dus-o la spital.

Ulterior, polițiștii au depistat un tânăr de 22 de ani, student, care a fost dus la audieri, la sediul Poliției și despre care vecinii susțin că avea conflicte mai vechi cu femeia. În cadrul audierilor, tânărul a recunoscut că i-a dat foc vecinei.

Procurorii din Timișoara au anunțat ieri că studentul a premeditat gestul, cumpărând 1,7 litri de benzină cu câteva ore înainte. Bărbatul a aruncat mai mult de jumătate de litru de benzină pe femeie și i-a dat foc cu o brichetă.

Amendă record pentru emisiunea „Acces Direct”

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis să amendeze emisiunea Acces Direct de la postul de televiziune Antena 1 cu suma de 30.000 de euro, potrivit paginademedia.ro.

Decizia CNA de a amenda postul cu 150.000 de lei vine în urma unor ediții controversate ale emisiunii Acces Direct din 22 decembrie 2020, 8 ianuarie 2021 și 17 mai 2021. Într-una dintre emisiuni angajații din platou nu au luat în serios amenințările împotriva unei femei. „Așa se iubesc ei!”, spune în acel moment Sorin Ovidiu Bălan. Câteva luni mai târziu femeia a fost ucisă.

În altă ediție care a fost amendată, o femeie a fost îndemnată să îi permită partenerului violent să își vadă copiii, iar ulterior femeia a fost bătută în față copiilor.

Mircea Toma, membru CNA, a criticat modalitatea senzaționalistă prin care sunt realizate emisiunile Acces Direct: „Noi nu putem vorbi despre o relație de cauzalitate între ceea ce se s-a întâmplat în emisiuni, putem vorbi de complicitate și instigare la crimă. E ca și cum noi asistăm la spânzurătoare. Tot formatul emisiunii este să exploateze tot ce este din senzațional. Amenințarea cu moartea e faptă penală, se petrece în studio. Modelul acestei emisiuni poate fi urmat de mai mulți oameni din țară”.

Oficial: Comisia Europeană vrea să interzică vânzarea de noi automobile pe benzină și motorină începând din 2035

Comisia Europeană a propus ieri reducerea la zero a emisiilor de CO2 ale autovehiculelor noi din Uniunea Europeană începând din 2035, ceea ce ar însemna de facto interzicerea vânzării de noi automobile pe benzină și motorină începând cu acea dată.

Pentru a accelera trecerea la vehiculele electrice, Executivul comunitar a propus o reducere cu 55% a emisiilor de CO2 ale noilor autoturisme începând din 2030, comparativ cu nivelul din 2021, și o reducere de 100% începând din 2035. Tot pentru a stimula vânzarea de automobile electrice, Bruxelles-ul a propus o serie de măsuri legislative care ar cere statelor membre să instaleze stații publice de încărcare de-a lungul drumurilor principale la o distanță de maximum 60 de kilometri între ele, începând din 2025.

Aceste măsuri sunt destinate să contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale UE, dar de ele vor beneficia și cetățenii prin reducerea cheltuielilor energetice și îmbunătățirea calității aerului, a informat Comisia Europeană într-un comunicat de presă. Aceste propuneri ale Comisiei trebuie însă să fie discutate cu statele membre și Parlamentul European, ceea ce ar putea conduce la ajustări importante.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.