Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Liste PNL pentru Parlament: Trei foști miniștri din guvernele Dragnea

Ziarul de Vrancea
19 oct 2020 874 vizualizări

Listele PNL pentru alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie includ mai mulți traseiști notorii, actuali senatori și deputați PSD care în legislatura 2016 – 2020 au votat masacrarea legilor justiției și a Codurilor penale, dar și patru foști miniștri, trei din Guvernele Dragnea, iar unul din Guvernul Ponta.

Majoritatea dintre aceștia au fost răsplătiți cu locuri eligibile de conducerea PNL după ce au părăsit PSD-ul aflat în derivă după condamnarea lui Dragnea și au votat învestirea Guvernului Orban în toamna anului trecut.

Pe când era în opoziție, liderul PNL, Ludovic Orban, dorea să interzică prin lege traseismul politic, iar parlamentarii să-și piardă mandatul dacă pleacă din partidul de pe listele căruia au fot aleși. “Traseismul politic trebuie oprit, este o gravă deteriorare a democrației”, declara Orban în august 2017, când anunța intenția de a depune un proiect de lege pentru a opri traseismul.

Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, doi foști membri ALDE, trecuți apoi la Pro România și, în final, aterizați în PNL, se regăsesc pe locuri eligibile pe listele PNL pentru parlamentare. Daniel Constantin, fost președinte al Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu și ministru în guvernele Ponta, Grindeanu și Tudose, candidează pentru un fotoliu de parlamentar la Argeș, fiind numărul doi pe lista PNL. Sorin Cîmpeanu, fost ministru în Guvernul Ponta, candidază la Senat, fiind numărul doi pe lista PNL București. Ambii au fost suspendați din Pro România după ce au votat învestirea Guvernului Orban în pofida interdicției impuse de Victor Ponta. Cei doi au fost răsplătiți ulterior de PNL cu locuri direct în conducerea centrală a partidului.

Un alt ministru în guvernele patronate de Liviu Dragnea și care candidează din partea PNL, este Toma Petcu. Fost ministru al Energiei în Cabinetele Grindeanu și Tudose, Petcu deschide acum lista PNL la Senat, după ce în 2016 fusese ales deputat din partea ALDE.

Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în guvernele PSD conduse de Grindeanu, Tudose și Dăncilă, a prins și el un loc eligibil din partea liberalilor, fiind poziția a doua pe lista PNL Bacău pentru Camera Deputaților. În 2016, el a fost ales senator din partea ALDE.

Orban, despre “Șmecherul Făureiului”: “Un tânăr fermier de succes”

Ludovic Orban, președintele PNL, a respins criticile legate de plasarea lui Alexandru Popa pe primul loc al listei de candidați pentru Senat la Brăila, spunând că “îl cunosc personal, are două masterate, e la doctorat în anul 1, e un candidat extrem de serios”.

Reamintim că liberalii din Brăila l-au desemnat pe Alexandru Popa cap de listă pentru Camera Deputaților. El este este fiul primarului liberal din comuna Cireșu și a fost implicat în mai multe scandaluri cu bătăi în diverse localități din județ, fiind supranumit “Șmecherul Făureiului”, potrivit presei locale. În 2016, un bărbat l-a acuzat pe Popa că l-a bătut într-o discotecă din Făurei, după ce în 2014 avusese loc un scandal similar în care a fost implicat atât actualul candidat Alexandru Popa, cât și fratele său. Legat de aceste scandaluri, premierul Orban a spus că “nu a existat nici o amendă, nici o sancțiune”, adăugând că “e o știre din 2013, mi-am pus semne de întrebare că a apărut din nou acum”.

Ca urmare a desemnărilor controversate de candidați la alegerile parlamentare, președintele organizației municipale Brăila, Adrian Tabarac, și-a dat demisia din funcție, acuzând nereguli în procesul de vot. Au demisionat din funcțiile politice și mai mulți primari liberali din Brăila.

Europarlamentarii solicită explicații Comisiei Europene:

Când se impun vize cetățenilor americani?

Parlamentul European este din ce în ce mai îngrijorat că cetățenii a patru țări UE au în continuare nevoie de viză pentru a călători în SUA, în timp ce toți cetățenii SUA pot intra în UE fără viză, se arată într-un comunicat dat publicității luni de biroul de informare al PE de la București.

Potrivit sursei citate, eurodeputații vor interpela Comisia cu privire la motivele pentru care nu a propus reintroducerea obligativității vizei petru cetățenii americani, având în vedere faptul că SUA continuă să ceară ca resortisanții din Bulgaria, Croația, Cipru și România să dețină viză pentru a intra pe teritoriul său. Toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de obligația de a deține viză pentru o perioadă scurtă de ședere în SUA (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca și cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.În urma dezbaterii, plenul va vota miercuri proiectul de rezoluție pregătit de Comisia pentru libertăți civile, cu anunțul rezultatelor votului joi dimineață.În conformitate cu mecanismul de reciprocitate al UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor pentru cetățenii UE în termen de 24 luni de la data la care a fost notificată în mod oficial, Comisia Europeană trebuie să adopte un act delegat de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Situația lipsei reciprocității care afectează Bulgaria, Croația, Cipru și România a fost adusă în discuție în mod oficial la 12 aprilie 2014 (la momentul respectiv, Polonia a fost, de asemenea, afectată, însă cetățenii polonezi pot călători fără viză în SUA de anul trecut), astfel încât termenul limită pentru acțiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016. Parlamentul a solicitat deja Comisiei să respecte normele în cadrul unei rezoluții adoptate în plen în martie 2017.

Niciun caz de gripă sezonieră confirmat până acum în România

n specialiști cred că acest lucru se datorează în parte și măsurilor de protecție sanitară față de COVID-19

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, la nivel național, în cea de-a doua săptămână de monitorizare a evoluției infecțiilor respiratorii acute și gripei, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de peste 42.000, cu aproximativ 50,2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (84.564), dar într-o creștere ușoară, cu 8,7%, comparativ cu cel din săptămâna anterioară. Până în prezent, în acest sezon nu au fost înregistrate cazuri confirmate de gripă, arată sursa citată. De altfel, numărul cazurilor de gripă a fost anul acesta mult mai mic peste tot în lume. Mai mulți specialiști cred că acest lucru se datorează în parte și măsurilor de protecție sanitară față de COVID-19 – masca, distanțarea și igiena mâinilor.

Elevii, pe lista prioritară de testare pentru COVID-19?

Consiliul Național al Elevilor (CNE) solicită introducerea elevilor pe lista prioritară de testare pentru COVID-19, invocând o creștere cu 155% a numărului de cazuri de infectare în a cincea săptămână de școală, dar și faptul că multe școli nu sunt pregătite să desfășoare cursuri online. Testarea elevilor și izolarea cazurilor pozitive ar reduce posibilitatea răspândirii virusului și ar elimina necesitatea tranziției către cursurile online pentru multe unități de învățământ, arată CNE. “Potrivit datelor furnizate de către Institutul Național de Sănătate Publică, în a cincea săptămână de școală, 12-18 octombrie, au fost înregistrate 1.692 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, care reprezintă o creștere cu 155%, în timp ce, raportat la numărul total de cazuri înregistrat de la începutul pandemiei până acum la segmentul de vârstă aferent elevilor și preșcolarilor (11.765), cazurile de săptămâna trecută reprezintă 14,4%”, spun reprezentanții Consiliului Elevilor. Din acest motiv, Consiliul Național al Elevilor solicită introducerea elevilor pe lista prioritară de testare pentru COVID-19. “Această măsură este imperioasă în aceste momente, întrucât elevii care sunt prezenți la cursuri petrec, în medie, 6 ore pe zi în aceeași încăpere, alături de colegii lor, aflându-se într-un risc ridicat de infectare. În același timp, multe școli nu sunt pregătite pentru tranziția către orele online la momentul de față, iar procesul de digitalizare este unul de durată, care, cel mai probabil, nu se va încheia în următoarele săptămâni”, scrie în comunicat. Astfel, testarea elevilor și izolarea cazurilor pozitive ar reduce posibilitatea răspândirii virusului și ar elimina necesitatea tranziției către cursurile online pentru multe unități de învățământ.

La un pas de 6.000 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.466 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 182.854. În ultimele 24 de ore a fost prelucrate numai 8.040 de teste. De asemenea, s-au înregistrat și 59 de decese, bilanțul fiind de 5.931. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.296. Dintre acestea, 757 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.860.226 de teste. Dintre acestea, 8.040 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 5.681 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.359 la cerere.

Pensionat la 45 ani, viitor deputat PSD

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Dumitru Coarnă, va deschide lista PSD Călărași pentru Camera Deputaților. Pe drumul de cosmetizare a imaginii, PSD și-a pezentat, zilele trecute, noile achiziții care au prins locuri eligible pe listele pentru Parlament. În afara doctorilor Streinu-Cercel și Alexandru Rafila, foarte vocalul lider sindical al polițiștilor va ajunge cu siguranță deputat. Dumitru Coarnă s-a pensionat la vârsta de 45 de ani, iar acum primește, potrivit propriei sale declarații de avere, o pensie de 5.000 de lei. Pensia medie, lunară este, în România, de 1.436 de lei. Astfel, Coarnă - care a ieșit la pensie cu două decenii înaintea unui muncitor sau inginer - încasează patru pensii medii.

Coarnă a încercat să explice, în 2017, cum a fost posibil să iasă la pensie la numai 45 de ani cu o pensie uriașă.

„Eu m-am pensionat la 45 de ani pentru motive medicale. Nu am vrut eu, ci o comisie de medicină a Muncii a constatat. Mi-au spus: mă, băiatule, dacă vrei să mori, du-te la serviciu. Am ajuns la cancer. Nu am vrut să spun acest lucru. Nu doresc nimănui să aibă nici boala mea, nici pensia mea”, a spus Coarnă la Antena 3 unde este o prezență obișnuită.

Un șofer beat s-a dus secție să le spună polițiștilor că e beat

Un șofer în stare de ebrietate s-a prezentat la sediul Biroului Rutier și a mărturisit că este vinovat că a consumat alcool, deși nu a accidentat pe nimeni, după ce acesta a sunat la 112 ca să se autodenunțe, însă nu a mai așteptat ca polițiștii să ajungă la el acasă. “Sâmbătă, 17 octombrie, în jurul orei 11,40, prin apel 112, un sibian, în vârstă de 53 de ani, a solicitat la domiciliu prezența unui echipaj de poliție rutieră, afirmând că a condus un autoturism în timp ce se afla sub influența alcoolului. Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Sibiu s-au deplasat la locuința bărbatului, însă acesta nu se afla acasă. În schimb, prin Dispeceratul IPJ Sibiu, echipajul a fost direcționat spre sediul Biroului Rutier, în fața căruia se afla sibianul în cauză, acesta ajungând aici cu propriul autoturism”, se precizează în comunicatul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu. Potrivit IPJ Sibiu, șoferul a avut o alcoolemie de 0,94 mg/l alcool pur în aerul expirat. “La nivelul Biroului Rutier Sibiu s-au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale privind săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, mai precizează reprezentanți IPJ Sibiu.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea se va încălzi pe parcursul acestei săptămâni în aproape toată țara, însă din 24 octombrie revin ploile iar temperaturile aerului vor scădea, arată prognoza publicată, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 19 octombrie - 1 noiembrie. În Moldova, în primele două zile, vremea va fi răcoroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jurul a 14 grade și a minimelor de aproximativ 4 grade. În perioada 21 - 23 octombrie, vremea se va încălzi, astfel încât valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 21 de grade, urmând ca în weekend-ul 24 - 25 octombrie acestea să scadă ușor spre 18 - 20 de grade. În tot acest interval temperaturile nocturne vor fi în creștere treptată până la valori medii de 8 - 10 grade. Cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de valori termice apropiate de cele normale, în medie cu maxime de 12 - 16 grade și minime de 4 - 8 grade. Local și temporar va ploua slab, în perioada 24 - 26 octombrie, dar ploi slabe mai pot apărea trecător și după data de 27 octombrie.

Șefa Parlamentului Republicii Moldova, confirmată cu COVID-19

Șefa Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a fost confirmată cu noul tip de coronavirus, a anunțat ieri Secretariatul Parlamentului. Potrivit sursei citate, Greceanîi se tratează la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Regimul de autoizolare la domiciliu a membrilor Parlamentul este stabilit, conform unei dispoziții a președintelui instituției, până la prezentarea rezultatelor negative ale testului la COVID-19.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.