Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Liderul PNL București: Coaliția va rezista „maxim doi ani”

Ziarul de Vrancea
11 dec 2021 668 vizualizări

Ciucu avansează scenariul în care, cu un an înainte de alegerile din 2024, PSD să renunțe la guvernare, iar PNL să ajungă să facă guvern cu susținere minoritară în Parlament

Președintele PNL București și primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu este de părere că alianța de guvernare dintre PNL, PSD și UDMR va dura „maxim doi ani”. El spune că PNL „a pierdut mult” în alianța cu PSD.  „Când ai două partide mari, totdeauna în cadrul acestor partide apare opoziția și opoziția din PSD va apărea la Marcel Ciolacu. Și ce o să-i reproșeze? Că a făcut alianță cu PNL. E posibil ca și în PNL să apară opoziție. Ce o să reproșeze? Despre ce vorbim? Să vedem”, a afirmat liderul PNL București.

Întrebat dacă în opinia sa se va ajunge la rotația partidelor în fruntea Executivului, Ciucu afirmă că nu are un răspuns, având în vedere ineditul situației.  În ceea ce privește atitudinea președintelui Klaus Iohannis favorabilă alianței cu PSD, după criticile aduse acestui partid în campania electorală, Ciprian Ciucu a afirmat:„ No comment”. „Nu știu de unde. Eu am cerut mai multe explicații în partid, nu neapărat cu privire la dacă ne-ar fi dus Klaus Iohannis (într-o alianță cu PSD- n.r), eu am cerut explicații cu privire la deciziile pe care le luăm noi împreună, nu îi cer eu socoteală președintelui ca să nu se înțeleagă... Dar în fine, aici am ajuns. Au fost foarte multe explicații și unele dintre ele foarte bune”, mai afirmă Ciprian Ciucu.

„Semnale din exterior”

Președintele PNL București consideră că PNL „a pierdut mult mai mult” în coaliția cu PSD. „Când ești într-o alianță în care ai doar premierul și mai puține ministere și mai puțin importante, vorbim lucruri care țin de evidență aici. Evident că a pierdut. Nu am acest aparat, ca să-i zic așa, de contorsionism. Este de la sine evident, na!”, adaugă Ciprian Ciucu.

El susține că „nu s-a pus problema că ar câștiga PNL”, ci s-a discutat despre nevoia unei stabilități politice pentru țară. „Eu, de obicei, când aud argumente de genul ăsta, interesul național și așa, în politică, mă uit de două ori. Dar este un argument. Se pare că existau niște informații despre ce se întâmplă și se prefigurează a se întâmpla în nord-estul țării noastre, mă refer la Rusia și Ucraina, se pare că au fost niște semnale care veneau din exterior. Deci au fost mai multe argumente care au dus la această construcție, care cel puțin pe unu, doi ani de zile se poate dovedi stabilă până la urmă”, mai susține Ciprian Ciucu.  Întrebat dacă crede că partidul din care face parte va termina actualul ciclu electoral aflându-se în poziția de partid aflat la putere, liderul PNL București spune că nu poate face predicții, dar e de părere că „orice e posibil”. El spune că în opinia sa, cel mai probabil scenariu este cel ca PNL să ajungă, cu un an înaintea alegerilor din 2024, să aibă guvern minoritar, după ce PSD ar face un „pas la ofsaid” înaintea alegerilor.

Dublă crimă: Studenți din Iași, găsiți morți într-o vilă

Mai multe persoane au fost duse la audieri sâmbătă, fiind suspectate că ar fi ucis doi tineri, un student la Medicină, de origine marocană, și pe prietena acestuia, dubla crimă având loc într-o vilă din municipiu. Mihaela Apostol, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, afirmă că tânărul de origine marocană urma să plece cu avionul vineri la Bruxelles, dar că nu a mai ajuns la destinație, moment în care Poliția a fost sesizată în legătură cu dispariția acestuia. Totodată, procurorii au început urmărirea penală in rem în acest caz, pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat.

“În cursul nopții de 10 spre 11 decembrie procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași a fost informat că într-un imobil din municipiul Iași au fost găsite două cadavre. S-a dispus începerea urmăririi penale în rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat. S-a stabilit că persoana decedată de sex masculin, de 25 de ani, cetățean marocan era student la UMF Iași, iar persoana decedată de sex feminin, în vârstă de 23 de ani era prietena primului. Descoperirea a fost făcută de organele de poliție care au fost informate cu privire la posibila dispariție a tânărului student, care în cursul zilei de 10 decembrie ar fi trebuit să ajungă cu avionul la Bruxelles. Cadavrele prezentau urme de violență, iar în imobil s-au identificat urme de ardere. Cercetările continuă pentru identificarea autorilor faptei pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale”, a declarat sâmbătă prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, Mihaela Apostol.

Anchetatorii au ridicat mai mulți tineri sâmbătă din complexul studențesc “Tudor Vladimirescu” din Iași, ei fiind duși la audieri pentru a se stabili dacă au fost fost implicați în uciderea a doi studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.

Cuplul locuia cu chirie într-o vilă din zona Moara de Vânt.

Surse din rândul anchetatorilor spun că trupurile celor doi studenți înjunghiați ar fi fost incendiate.

Premierul Ciucă nu-l demite pe Florin Roman

Premierul Nicolae Ciucă nu-l va demite pe ministrul Cercetării Florin Roman în pofida suspiciunilor de plagiat din lucrarea sa de disertație, susțin surse guvernamentale pentru News.ro. “Imediat după ce în presă au apărut informații legate de lucrarea de disertație a ministrului Cercetării, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut lui Florin Roman să vină cu explicații publice. Mai departe, avem instituții specializate și organe abilitate care vor decide dacă lucrarea e plagiată sau nu”, susțin surse apropiate premierului Nicolae Ciucă.

Președintele USR Dacian Cioloș i-a cerut, joi, premierului Nicolae Ciucă să îl demită pe ministrul Cercetării după ce ziarul Libertatea a scris că acesta și-a plagiat disertația de master susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012. “Plagiat înseamnă să îți asumi parțial sau integral o lucrare științifică, ceea ce nu am făcut niciodată. Drept urmare, acuzația de plagiat la adresa mea e nefondată”, a replicat Roman pe Facebook.

Ministrul precizează că, într-o lucrare de disertație de acum 10 ani, a inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziția studenților.

“La finalul dizertației, am inclus bibliografia folosită. Consider însă că orice aș spune pe acest subiect, inclusiv faptul ca profesorul Paraschiv confirmă că fost o lucrare bună, nu are nicio relevanță pentru cei care și-au propus să îmi găsească nod în papură/ să susțină o campanie de denigrare a mea/ sa dovedească fapte de care nu mă fac vinovat. Aceasta e ultima mea intervenție pe acest subiect. Am lucruri mult mai importante de făcut decât sa răspund la acuzații nefondate”, a mai afirmat Florin Roman.

 

Poetul Lucian Avramescu a încetat din viață

Poetul Lucian Avramescu a murit, ieri dimineață, la locuința sa din localitatea prahoveană Sângeru, în urma unui stor cardio-respirator. Echipajul medical care a intervenit nu a putut să-l resusciteze, deși a făcut timp de jumătate de oră manevrele necesare, au declarat surse medicale.

Sursele citate au declarat că un echipaj medical s-a deplasat duminică la o locuință din comuna Sângeru, pentru a acorda ajutor unui bărbat de 73 de ani, inconștient. Ajunși la fața locului, membrii echipajului medical au constatat că este vorba despre un bărbat aflat în stop cardio-respirator care nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

Lucian Avramescu s-a născut la 14 august 1948 în comuna Sângeru, judetul Prahova și era licențiat în arhitectură peisageră și ziaristică.

A debutat în presa literară în 1970 și era membru în Uniunea Scriitorilor din România din 1979.

Gorunul plantat de Arsenie Boca și de colegii săi de liceu la Brad s-a prăbușit

Gorunul plantat de Arsenie Boca și de colegii săi, absolvenții anului 1929 ai Liceului Avram Iancu din Brad, s-a prăbușit, anunță primarul localității, Florin Cazacu, acesta explicând și care va fi destinația lemnului recuperat.

“Gorunul lui Zian, plantat de Părintele Arsenie Boca (Zian Boca) împreună cu colegii săi, absolvenții anului 1929 ai Liceului Avram Iancu din Brad, s-a prăbușit in cursul zilei de10 decembrie 2021. Gorunul era uscat de mai multi ani, probabil din cauze naturale sau din cauza unor infiltrații de la un rezervor vechi de combustibIl aflat in apropiere”, a scris primarul.

El precizează că intenția conducerii liceului, a administrației publice locale în colaborare cu biserica și cu un grup de credincioși este de a realiza din lemnul recuperat cel puțin doua troițe care să fie amplasate la Mănăstirea Prislop și în curtea liceului, pe locul în care a fost gorunul.

Instanța a anulat pentru plagiat diploma de doctor a lui Radu Stroe

Tribunalul București a anulat diploma de doctor al Academiei Naționale de Informații a SRI a fostului ministru PNL de Interne, Radu Stroe, potrivit deciziei Tribunalului Capitalei din 6 decembrie 2021. Decizia nu este însă definitivă.

Decizia Tribunalului se înscrie într-o serie mai largă de doctorate anulate după ce chiar ANI a SRI a formulat solicitări de retragere a titlurilor de doctor, din pricina plagiatelor, în cazul mai multor persoane.

În septembrie, Tribunalul a anulat pentru plagiat diploma de doctor a generalului SRI (r), Dumitru Dumbravă, fost șef al direcției juridice a SRI pe vremea generalului Florian Coldea, fostul șef militar al SRI. După trecerea în rezervă a lui Coldea în 2017, Dumbravă a fost secretar general al SRI, până la trecerea lui în rezervă, în 2018. Dumbravă a devenit celebru în urma unui interviu acordat în 2015 publicației online juridice.ro în care a vorbit deschis despre “câmpul tactic al serviciilor” din Justiție.

În februarie acest an, Tribunalul București a anulat și diploma de doctor a generalului Gabriel Naghi, fost șef al SPP pe vremea președintelui Ion Iliescu și fost consilier general PSD în Consiliul General al Municipiului București. În iulie, Curtea de Apel București a anulat și diploma de doctor a lui Romeo Raicu, fost parlamentar PDL și președinte al Comisiei parlamentare de control a SIE.

În vara anului trecut Academia Națională de Informații (ANI) “Mihail Viteazul” a SRI a cerut în instanță anularea diplomelor de doctor în cazul mai multor generali SRI în rezervă, printre care și Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului.

În plus, ANI a SRI a cerut anularea diplomelor și în cazul unor doctori făcuți “la apelul bocancilor” de către fostul vicepremier și conducător de doctorate Gabriel Oprea, el însuși cu verdict de plagiat. Este vorba de Ana Maria Tudor (fostă Oprea), Alexandru Marius Tudor și Adela Loredana Vasile (fostă Popescu), fiica, ginerele și secretara lui Gabi Oprea. Nu mai puțin de 32 de astfel de procese au fost deschise la Curtea de Apel București.

Jurnalista Emilia Șercan, specializată în descoperirea cazurilor de plagiat, a declarat vara trecută pentru TVR că demersul Academiei SRI nu este suficient, ci ar trebui ca SRI să le ceară înapoi doctorilor plagiatori și sporul de doctorat. “Începând cu 2001 în Codul muncii era introdusă o prevedere care stipula faptul că toți cei care dețin un titlul de doctor și muncesc pentru stat pot să primească un spor de 15 %, spor care, după 2017, a fost transformat într-o sumă fixă de 950 de lei pe lună”.

De ce sunt carantinați toți nevaccinații la intrarea în țară

Ministerul Sănătății a explicat, ieri, motivele pentru care autoritățile române au decis plasarea în carantină a persoanelor care nu sunt vaccinate anti-COVID și care nici nu au trecut prin această boală în ultima jumătate de an. Potrivit oficialilor ministerului, efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puțin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptome specifice bolii. “Diferența dintre o persoană vaccinată sau care a avut COVID-19 în ultimele 6 luni și o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situații, constă din lipsa totală a protecției față de infecție la cea din urmă. O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puțin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19. La persoanele cu un anumit grad de protecție, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă, iar ca un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent”, informează Ministerul Sănătății.

Conform oficialilor ministerului, chiar și în cazurile rare în care și vaccinații și foștii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecția pe care aceștia o au deja face ca organismul lor să se apere eficient iar contagiozitatea lor să fie redusă, fapt care nu este valabil în cazul persoanelor total neprotejate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.