Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Liderii PSD se dezic de Dragnea

Ziarul de Vrancea
27 mai 2019 1362 vizualizări

Unii dintre ei, nu toți n Viorica Dăncilă anunță că partidul nu va mai discuta despre justiție

Coaliția de guvernare PSD-ALDE merge mai departe în aceeași formulă. Anunțul a fost făcut ieri în ședința liderilor PSD de premierul Viorica Dăncilă, devenită președinte interimar al partidului după condamnarea lui Liviu Dragnea. În Biroul Permanent al PSD s-a stabilit și ca liderii PSD să nu se mai implice în discuții pe tema legilor justiției și a Codurilor penale. De altfel, Dăncilă a spus în ședința BPN că tema Justiției și proasta comunicare, ambele impuse de echipa lui Dragnea, au provocat dezastrul de la alegerile de duminică. Liderii social-democrați au discutat, de asemenea, despre rezultatele referendumului pe justiție de duminică. Au stabilit că acestea trebuie puse în aplicare de urgență și că PSD va susține modificarea Constituției în acest sens, potrivit surselor din PSD.

Dăncilă: Nu am avut nicio discuție cu Victor Ponta

Viorica Dăncilă a anunțat ieri, după mai multe ședințe ale liderilor social-democrați, că Paul Stănescu va deține funcția de președinte executiv al partidului și că BPN se va întruni în fiecare luni, iar Comitetul Executiv va avea ședințe lunar, în teritoriu. Ea și-a însușit afirmațiile multora dintre membrii PSD conform cărora s-a discutat foarte mult despre justiție, în detrimentul altor teme. E a precizat că nu a avut nicio discuție cu liderul Pro România, Victor Ponta. Marcel Ciolacu va fi propus pentru conducerea Camerei Deputaților.

De asemenea la Comitetul Executiv Național vor participa și miniștrii tocmai pentru a avea o coerență a avea o bună comunicare între măsurile luate de guvern și partid.

„M-am săturat să văd colegi care se delimitează de Gheorghe Nechita”

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că s-a stabilit desemnarea lui Carmen Mihălcescu drept președinte interimar al Camerei Deputaților, fiind trimise la Comisia juridică solicitări privind încetarea de drept a mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea precum și a celui de președinte al Camerei. Liderul PSD Vrancea Marian Oprișan a declarat, după ședința conducerii PSD, că alegerile le-a pierdut “PSDragnea” și că acum e un alt PSD. El a spus că social- democrații au înțeles mesajul transmis de alegători la alegrile europarlamentare, înclusiv de diaspora, față de care “PSD a greșit”. Oprișan a precizat că de acum PSD va fi orientat către problemele cetățenilor.

De partea cealaltă, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că Liviu Dragnea a fost condamnat printr-o decizie politică și că nu vrea să vadă colegi care se delimitează de el. Ștefănescu a mai spus că este necesară organizarea rapidă a unui congres al partidului. „M-am săturat să văd colegi care se delimitează de Gheorghe Nechita că e condamnat, de Radu Mazăre, de Nicușor Constantinescu, de Costică Niță. M-am săturat să văd oameni care se delimitează de camarazi și de colegi când sunt la ananghie, cum a fost cazul lui Ionel Arsene la Neamț”, a declarat Codrin Ștefănescu, la sosirea la Parlament unde se reunește Biroul Permanent Național al PSD. El a mai spus că, deși PSD a suferit o înfrângere, a fost votat de foarte mulți români. „N-are nimeni niciun fel de vină, e o vină colectivă”, a susținut secretarul general al PSD.

Buzatu vrea anticipate

Spre deosebire de majoritatea colegilor, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, propune organizarea de alegeri anticipate cât mai curând. El crede că astfel s-ar putea lămuri cât din votul pentru alegerile europarlamentare a fost pentru Parlamentul European și cât împotriva guvernării sau a lui Liviu Dragnea. “Sunt anumite impedimente la această soluție, dar să vedem cum le putem depăși pentru că însuși președintele, liderii opoziției solicită intempestiv acest lucru”, spune el. Buzatu a declarat, marți, înaintea ședinței Biroului Permanent al PSD, că în partid există un curent care dorește rămânerea la putere, altul care crede că trebuie renunțat la guvernare, el propunând o a treia cale, și anume alegeri anticipate.

UDMR în PE, cu voturi direcționate de PSD și PNL?

UDMR a intrat la mustață în Parlamentul European, cu 5,26%, dar și cu un număr-record de voturi în ultimii ani, în ciuda mobilizării masive a electoratului românesc, ceea ce în mod normal face inexplicabil acest scor. La o prezență de peste 50% la europarlamentare, UDMR n-ar fi avut în mod normal nici o șansă să depășească pragul de 5%, având în vedere că numărul alegătorilor maghiari este fix, scrie g4media.ro. În aceste condiții, cu cât votează mai mulți români, cu atât procentul UDMR este mai mic iar la o prezentă de peste 40% șansele de a depăși pragul scad dramatic. Totuși, cum s-a întâmplat miracolul?

UDMR a fost votat aparent inexplicabil de mii de oameni în județele fără comunitate maghiară din Moldova și sudul țării. Surse politice au declarat pentru g4media.ro că explicația numărului mare de voturi obținute de UDMR e direcționarea de voturi de la PSD și PNL.

Mai precis: în județele cu puțini etnici maghiari, PSD și PNL au trimis cetățeni de etnie română ca delegați în numele UDMR în secțiile de vot. Acești delegați au avut ca sarcină să voteze cu UDMR. Or, având în vedere că la nivel național au fost 18.000 de secții de vot, un număr semnificativ de voturi au venit de la acești delegați trimiși de PSD și PNL. Nu e clar de ce ar făcut cele două partide acest gest, însă foarte probabil că au preferat să aibă un UDMR mai departe legat de București decât să izoleze treptat partidul și să-l facă tot mai dependent de Budapesta. Apoi, ambele partide au beneficiat de sprijinul UDMR. De fiecare dată când au fost la guvernare, maghiarii le-au asigurat majoritatea în Parlament.

PNL anunță o moțiune de cenzură

n USR propune un guvern de tranziție până la organizarea de alegeri anticipate, anul viitor

PNL va face toate demersurile legale, constituționale posibile pentru a pune punct actualei guvernări, iar dacă Guvernul nu demisionează, liberalii vor depune o moțiune de cenzură până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare, a anunțat ieri liderul partidului, Ludovic Orban.

„Înțelegem din aceste alegeri câteva mesaje simple pe care le-a transmis populația. Primul mesaj e clar: românii în majoritate zdrobitoare nu mai vor ca la putere să fie PSD. Din acest motiv, PNL va face toate demersurile constituționale, legale, posibile pentru a pune punct acestei guvernări. Repetăm solicitarea noastră către guvern: Dați-vă demisia, nu mai aveți nicio legitimitate să vă cramponați de guvernare! În cazul în care Guvernul nu-și va da demisia, PNL va depune până la sfârșitul sesiunii parlamentare o moțiune de cenzură împotriva acestui guvern”, a afirmat Orban.

El a precizat că un alt mesaj pe care politicienii l-au primit în urma alegerilor și a referendumului este acela că românii au „toleranță zero față de corupție”. „Chiar dacă Dragnea nu mai este liderul PSD, PNL continuă lupta cu felul de a face politică al PSD, cu pesedismul. Nu a fost retezat decât un cap al balaurului, PSD este în continuare un pericol pentru democrația românească și pentru destinul euroatlantic al României”, a conchis liderul liberal.

Barna: Alegeri anticipate, cel mai devreme în primăvară

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, ieri, la Parlament, că alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate cel mai devreme în primăvară și că până atunci USR susține un guvern non-PSD care să își asume anumite obiective. „Acest guvern trebuie să plece și trebuie să urmeze un guvern care să organizeze alegerile anticipate, care sunt fundamental necesare pentru România. Actuala majoritate nu mai are legitimitate să conducă România”, a declarat Barna.

El a explicat că până la anticipate trebuie să se formeze un guvern non-PSD. „USR nu va face parte din acest guvern alternativ non-PSD, dar este dispus să susțină în Parlament un astfel de guvern atâta timp cât va avea printre obiective în programul de guvernare: fără penali în funcții publice, alegerea primarilor în două tururi, corectarea OUG 114 sau pensiile speciale. Nu se poate constitui un guvern din care să facem parte alături de partidele care l-au susținut până alaltăieri pe Liviu Dragnea cu toate resursele, trup și suflet”, a declarat liderul USR.

Potrivit Constituției, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Legea fundamentală mai stabilește că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României.

Candidat unic al opoziției la șefia Camerei Deputaților?

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, ieri, că partidul său va purta discuții cu celelalte partide din opoziție pentru a avea candidat unic la șefia Camerei Deputaților. El a precizat că propunerea USR pentru această funcție este Stelian Ion. „E de dorit să avem un candidat unic al opoziției și vom avea discuții în continuare. USR îl are ca propunere pe Stelian Ion, cel care face parte din Comisia juridică și este una dintre figurile cele mai prezente de apărare a justiției în ultimii trei ani”, a anunțat Dan Barna, la Parlament. El și-a exprimat speranța că partidele din opoziție vor ajunge la o soluție. Barna a menționat însă că se poate merge și pe varianta ca fiecare partid să meargă cu propriul candidat și să se ajungă în turul doi.

Funcția de președinte al Camerei Deputaților se vacantează ca urmare a condamnării lui Liviu Dragnea.

Hurezeanu: Erau necesare două zile de vot

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a declarat, într-un interviu pentru Deutsche Welle că era absolut necesar ca votarea să se organizeze în două zile, așa cum s-a întâmplat la referendumul pentru familie. El a spus că a cerut încă de la prânz aprobarea pentru prelungirea votării și povestește ce soluție a găsit pentru ca toți românii care au venit la Ambasada de la Berlin să poată vota. „După votul de duminică, e posibil să avem alegeri parlamentare anticipate. Datorăm respect, si acum scuze, compatrioților noștri din Diaspora”, a mai declarat Hurezeanu.

„Dacă votul din 2016 a avut propria sa legislație și acolo a fost acceptat votul prin corespondență, atunci exista și un număr mai mare de ștampile, de personal, de cabine de vot. De această dată, n-au existat decât cel mult șase cabine de vot, cel mult șase ștampile, în fiecare secție. Pe de altă parte, în raport cu alegerile prezidențiale din 2014, cele parlamentare din 2016 și referendumul pentru familie din 2018, numărul secțiilor de vot s-a dublat, la nivelul întregii Diaspore”, a declarat Emil Hurezeanu. Ambasadorul precizează că în Germania a cerut și a obținut de cinci ori mai multe secții, ajungând la 25 de secții față de cinci secții de votare în 2014, în mai multe orașe.

„Se întâmplă următorul lucru: dacă numărul alegătorilor în România la secțiile de votare propriu-zise este cunoscut, pentru că este vorba despre locuitorii pe litere alfabetice arondați secției respective, în diaspora numărul alegătorilor nu este cunoscut. Iar numărul lor a crescut mereu. Între timp, doar în Germania sunt peste 700 de mii de românce și români, cu 200 de mii mai mulți față de 2014, primul an al accesului pe piața muncii în UE a cetățenilor români”, explică Hurezeanu.

Angajații din penitenciare: “Bine ai venit acasă, Liviu!”

Sindicaliștii din penitenciare, critici constanți ai guvernării PSD (în special ai fostului ministru Tudorel Toader), ai recursului compensatoriu și al modului în care puterea a neglijat îmbunătățirea condițiilor de lucru din închisori, au transmis ieri un mesaj extrem de dur fostului lider PSD: “Bine ai venit acasă, Liviu!”.

“Mai jos, câteva învățături utile pentru carantină și pentru cei câțiva ani de după – Iartă mașina aia mioritică în care te-au adus la noua ta casă, dar alta n-am avut. Bugetul mic, sistemul penitenciar subfinanțat și subminat. Știi matale! Doar te-ai luptat mai bine de 2 ani să ne dărâmi cu tot cu justiție și pușcării! Dacă reușea Tudorel să libereze toți deținuții, acum făceai pușcărie singur. Toată Rahova era, practic, a ta. N-ați reușit, și-a fost doar o întâmplare că sluga s-a dovedit nevredincă. Greu eșec! Era, înțelegem, o măsură în programul de guvernare de rezervă”, se scrie în mesajul postat pe pagina de internet a Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

“Camera o găseșți așa cum ai lăsat-o când ai redus de vreo 3 ori banii de investiții pentru penitenciare în timp ce plangeai și te smiorcaiai la televizor de mila miilor de infractori condamnați pe nedrept pentru crime, tâlhării, violuri, hoții și alte blestemății. O să-i cunoști mai bine și-o să plangeți împreună. Ai grijă, însă, nu mai invita pe nimeni la baie, Liviu! În pușcărie, nu e ca la Parlament, iar ziariștii nu ți-ar face nimic din ce s-ar putea gândi noii tăi colegi. Sper! Mai ales că, apropo, în pofida recursului compensatoriu care-a eliberat mii de infractori, au mai rămas vreo 2.500 de violatori în pușcării. Poate te miră că-i cam îngust, ori că-i olecuță de mucegai sau că-s prea mulți colegi în camera. Preocupat fiind cu amnistii și grațieri, deși aveai pe mână banii țării, ai uitat să repari pușcăriile și să le aduci aproape de nivelul vilelor pe care le vedem uneori filmate discret din dronă. Nu credeai că ți se întâmplă și ție justiție. Altfel, prima zi e cu emoții. O să fie mai bine! Probabil c-o să descoperi și matale că ești de fapt un scriitor, un cercetător și-un educator. Calea e bătută, și n-ar mai mira pe nimeni dacă, după ce-ai umflat kilometrii de autostradă ori producția la hectar, o să devii brusc un pușcăriaș model”, mai spun sindicaliștii din penitenciare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.