Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: S-au resemnat liberalii? Planul PNL fără anticipate

Ziarul de Vrancea
4 mar 2020 877 vizualizări

Liberalii se așteaptă ca judecătorii de la CCR să invalideze săptămâna viitoare ordonanța prin care alegerile anticipate ar fi putut fi organizate într-un viitor apropiat n în acest caz, după ce vor vota împotriva Cabinetului Cîțu, liberalii se vor mobiliza pentru a-l face din nou premier pe Ludovic Orban

Votul pentru învestirea Guvernului Cîțu va fi programat pe 12 martie, deși, inițial liberalii sperau că votul va fi pus luni, pe 9 martie, au declarat ieri surse din PNL pentru site-ul Digi24.ro. Motivul pentru care ședința de plen va fi programată abia joi ține de decizia Curții Constituționale care trebuie să se pronunțe în aceeași zi pe sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate.

Alegerile anticipate vor fi un obiectiv aproape imposibil de atins dacă CCR va declara neconstituțională Ordonanța care a scurtat termenele pentru organziarea anticipatelor. Conform prevederilor ordonanței, era redus termenul pentru stabilirea datei anticipatelor de la 90 de zile din momentul dizolvării Parlamentului, la 50 de zile, astfel încât anticipatele să poată fi organizate cel târziu în luna iunie.

Social democrații se așteaptă ca judecătorii CCR să declare neconstituțională ordonanța, au declarat surse din partid pentru Digi24.ro. Din acest motiv, ședința de plen în care va fi dat votul pentru Guvernul Cîțu va fi programată abia pe 12 martie, în aceeași zi în care se pronunță judecătorii CCR. „Dacă OUG este neconstituțională, nici liberalii nu cred că mai vor anticipate, pentru că sunt împinse spre luna august”, a declarat un lider PSD.

Pe 25 aprilie se împlinesc 60 de zile de la prima propunere de premier, termen în care, conform Constituției, pentru declanșarea anticipatelor trebuie respinse 2 propuneri consecutive. Din acel moment, executivul trebuie să stabilească prin hotărâre de guvern data alegerilor anticipate. Pe termenele actuale, anticipatele pot fi organizate cel mai devreme pe 24 iulie.

Liberalii mai au însă un plan prin care, dacă OUG este neconstituțională vor încercă să pună un guvern plin condus de Ludovic Orban, după respingerea Guvernului Cîțu. Dacă Ordonanța de Urgență este constituțională, alegerile anticipate pot fi programate cel mai devreme pe 14 iunie, atunci când s-ar împlini cele 50 de zile prevăzute în OUG, iar procedura poate fi continuată.

Ponta ar vota Guvernului Cîțu

Liderul Pro România, Victor Ponta, susține că dacă parlamentarii PNL și “aliații” lor vor vota la vedere pentru învestirea Guvernului Cîțu, atunci și el își va da votul și, probabil, că vor vota și alți parlamentari de la Pro România și de la PSD. “Liderul Grupului Parlamentar al PNL face un apel (sincer - sper) pentru votarea Guvernului Cîțu și spune (corect, după părerea mea) că România are nevoie de un Guvern stabil care să se ocupe de criza complexă în care se află țara! Îi fac lui Florin Roman o propunere publică - ca oamenii să vadă clar cine îi minte (jucând în piese de prost gust) și cine le spune adevărul!”, a scris Ponta pe Facebook. El reamintește că pentru a trece Guvernul Cîțu este nevoie de 233 de voturi, iar PNL a avut 240 de voturi la învestirea Guvernului Orban, în condițiile în care nici Pro Romania, nici PSD nu au votat. Ponta spune că, între timp, “PNL a mai transferat câțiva parlamentari pesediști”, iar acum are minimum 245 de voturi. “Dacă la votul pentru Guvernul Cîțu parlamentarii PNL și aliații săi votează la vedere pentru - atunci o să le dau și votul meu (și probabil vor fi și alți colegi de la Pro Romania și PSD)! Ce credeți că vor face liberalii? Joacă corect la vedere sau se țin de șmecherii și șobolănii la vot?”, a mai spus Ponta.

PNL este deschis să primească parlamentari de la formațiunile lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, Pro România și ALDE, pentru că nu poate aduna o majoritate fără a face “genul acesta de compromis”, a declarat ieri la RFI liderul deputaților liberali, Florin Roman. Fără a mai pomeni despre alegerile anticipate, Roman a susținut că liberalii încearcă să adune numărul necesar de voturi în Parlament pentru învestirea Guvernului Cîțu.

Și PMP a reiterat ieri că va vota în favoarea învestirii Guvernului Cîțu

“Nevoia de anticipate nu există în momentul ăsta. Alegerile parlamentare să fie în toamnă, atunci când le e locul. Este o luptă pentru putere și de conservare a unor procente pe care cred ei că le au în momentul ăsta. Noi nu suntem convinși că aceste procente sunt reale. Ne poziționăm ca a treia forță politică”, a spus Marian Andronache, vicepreședinte al PMP.

Primii doi pacienți cu coronavirus din Timișoara, declarați vindecați

n ceilalți trei pacienți internați au o stare de sănătate stabilă

Femeia în vârstă de 38 de ani și bărbatul în vârstă de 48 de ani, internați într-un spital din Timișoara cu diagnosticul de coronavirus, au fost declarați vindecați după ce două teste efectuate la intervale de 24 de ore au avut rezultat negativ. Ei vor rămâne sub supraveghere medicală până în momentul externării . “Trei din cele șase persoane diagnosticate cu COVID-19 (coronavirus) pe teritoriul României au fost declarate vindecate. Primul caz depistat în țară, bărbatul din județul Gorj, a fost externat. Ceilalți doi pacienți, femeia în vârtă de 38 de ani și bărbatul în vârstă de 48 de ani, internați într-un spital din Timișoara, au fost declarați vindecați după ce două teste efectuate la intervale de 24 de ore au avut rezultat negativ”, a anunțat ieri Grupul de Comunicare Strategică. Aseară, mai erau internați 3 pacienți diagnosticați cu infecție cu COVID-19 (coronavirus) în centre medicale specializate în tratarea bolilor infecțioase din Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, starea de sănătate a acestora fiind stabilă.

La nivel național se află în carantină 35 persoane, pentru alte 11.731 de persoane fiind dispusă măsura auto-izolării la domiciliu.

Medic român: Coronavirusul ar avea două modele de transmitere

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că acest coronavirus ar avea două modele de transmitere, unul observat în regiunea Wuhan, cu un număr de cazuri mare într-un timp scurt și cu o mortalitate ridicată și altul în regiunea Hebei, unde afecțiunea a fost mai ușoară, a afectat persoanele tinere, iar mortalitatea a fost scăzută. “Este vorba despre un studiu realizat în China pe 107 cazuri, asta înseamnă că este un studiu limitat, nu e un studiu care să ne ofere o certitudine și se pare că în urma acestui studiu au rezultat două forme S și L de noul coronavirus, dar nu există o certitudine că discutăm despre două tipuri diferite de virus pentru că vă spuneam numărul de cazuri este redus. Acolo este o concluzie care se potrivește oarecum cu cea pe care o regăsim într-un raport mult mai vast, făcut pe aproape 70.000 de cazuri de Organizația Mondială a Sănătății, referitor la două modele de transmitere”, a afirmat Rafila. El a menționat că un model de transmitere a fost observat în orașul Wuhan și altul în regiunea Hebei. “Un model de transmitere s-a observat în orașul Wuhan, cu un număr mare de cazuri apărute într-un timp relativ scurt și pe un areal nu foarte extins și care a semnalat foarte multe cazuri grave cu o mortalitate mare pentru ca a afectat predilect persoane vârstnice sau cu comorbidități. Cel de-al doilea model de transmitere a fost în regiunea înconjurătoare, în regiunea Hebei din China care înconjoară acest oraș, cazurile au fost mult mai răspândite, deci nu au fost concentrate, la fel ca în Wuhan, iar acolo manifestare a fost mult mai ușoară, afectează de obicei persoane tinere și mortalitatea a fost net inferioară. Rămâne să vedem dacă discutăm despre două modele de transmitere sau discutăm despre două variante ale virusului care produc îmbolnăviri cu gravitate diferite” , a afirmat președintele Societății Române de Microbiologie. Întrebat dacă acest coronavirus se transmite de la animal la om, Alexandru Rafila a spus: “Cu siguranță s-a transmis de la animal la om, studiile genetice arată că sursa este un coronavirus de proveniență de la liliac, dar a mai existat o gazdă intermediară de unde s-a transmis la om, acea gazdă intermediară nu a fost identificată încă. Strategia pe care o aplică autoritățile de sănătate publică de peste tot în general și în China în special se referă la întreruperea lanțului de transmitere, ori întreruprea lanțului de transmitere înseamnă că tu trebuie să știi de la cine poți să te îmbolnăvești. Este o recomandare generală, contactul cu animale vii, cu produse de origine animală, neprelucrate termic, mai ales în China este nerecomandat, e chiar interzis până o să vedem care este această gazdă animală intermediară care a făcut posibilă transmiterea virusului la om”.

Cazurile ușoare și medii ar putea fi tratate acasă

În situația în care în România vor apărea foarte multe cazuri de infecție cu coronavirus, formele ușoare și medii vor fi tratate acasă, a mai declarat ieri Alexandru Rafila. “O să se întâmple exact ca la gripă. Cazurile de gripă, formele ușoare și medii, se tratează la domiciliu, cu medicație simptomatică. Sigur, dacă apar complicații, anunți medicul de familie și ești transferat la spital. Și aici, dacă ai un număr mare de cazuri într-un timp scurt, cazurile ușoare și medii vor fi tratate la domiciliu. Este un exemplu pe care îl au multe țări”, a spus Alexandru Rafila. El a vorbit și despre acuratețea testelor pentru identificarea noului tip de coronavirus, spunând că acestea “nu prea dau rezultate false și că riscul ca un test să fie fals pozitiv este mic.

Ministrul de Interne: România, pregătită pentru un eventual flux de migranți

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, ieri, că România este pregătită în acest moment pentru un eventual flux de migranți.

El a precizat că țara noastră are o capacitate de cazare pentru migranți de 1.300 de locuri, cu posibilitatea extinderii până la 2.700 de locuri. La audierea sa în Comisia parlamentară reunită pentru Apărare, Vela a spus că în cazul apariției unui flux masiv de migranți va fi pus în aplicare un document care stabilește măsuri pentru gestionarea situației. Printre acestea se numără securizarea frontierei de stat, apariția unor noi centre de cazare, iar pentru sprijin logistic se pot utiliza capabilități inclusiv de la MApN și Crucea Roșie.

Marcel Vela a adăugat că a avut și o videoconferință cu ministrul de Interne din Grecia, iar România este pregătită în acest domeniu al migrației.

Pedeapsă redusă pentru autorul dublului asasinat de la coaforul Perla

Autorul atacului armat de la coaforul Perla, Gheorghe Vlădan, a scăpat de condamnarea de închisoare pe viață și va sta 25 de ani în detenție, decizia definitivă fiind luată ieri de Curtea de Apel București.

Inițial, în decembrie 2019, Tribunalul Giurgiu i-a admis lui Vlădan o cerere de înlocuire a pedepsei detenției pe viață cu o condamnare de 25 ani închisoare. Joi, Curtea de Apel București a respins contestația depusă de fata casierei ucise în coaforul Perla, fiind menținută decizia Tribunalului Giurgiu.

Gheorghe Vlădan a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și deosebit de grav, tentativă la infracțiunea de omor calificat și deosebit de grav, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibație alcoolică peste limita legală.

Procurorii au stabilit că, pe 5 martie 2012, Gheorghe Vlădan a intrat într-un coafor din București, unde lucra soția sa și a tras cu un pistol marca Glock de calibru 9 mm asupra persoanelor care se aflau în salon. Două femei au murit pe loc, printre care și soția lui Vlădan, iar șase persoane au fost rănite. El a tras și în direcția altor două persoane, dar nu le-a rănit. Potrivit expertizei efectuate de INML, Gheorghe Vlădan a avut discernământ când a săvârșit fapta.

Conform anchetatorilor, Vlădan a luat decizia de a-și ucide soția și pe colegele acesteia de la coafor după ce a citit acțiunea de divorț depusă la Judecătoria Sectorului 4.

Bărbat, condamnat la 6 ani de închisoare după ce a infectat o fată cu HIV

Un bărbat de 30 de ani a fost condamnat de Tribunalul Arad, în primă instanță, la șase ani de închisoare cu executare și plata unor daune materiale și morale de peste 40.000 de euro, după ce ar fi infectat cu HIV o tânără, căreia i-ar fi ascuns faptul că este bolnav.

Instanța a mai decis ca tânărul să-i plătească victimei și o compensație lunară de 1.300 de lei pentru tot restul vieții. Cazul a ajuns în instanță anul trecut, în urma unei plângeri penale depuse în ianuarie 2018 de către tânără. Avocata acesteia, Oana Lăzărescu, a declarat ieri că “sentința este una corectă în raport cu întreg probatoriul administrat în cauză”. “Pe tot parcursul procesului, bărbatul a avut o atitudine de nerecunoaștere. Ne bucurăm că s-a ajuns la această sentință, care este prima de acest fel dată de vreo instanță din județul Arad și probabil una dintre puținele din țară”, a spus Oana Lăzărescu.

Tânărul ar fi contactat virusul HIV în spital, la naștere, în anul 1989.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.