Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Liberalii, instruiți de partid să o atace pe jurnalista Emilia Șercan

Ziarul de Vrancea
10 ian 2023 540 vizualizări

Punctajul PNL cu „mesajele-cheie” privind teza de doctorat a lui Lucian Bode

​​Noile dezvăluiri ale Emiliei Șercan privind teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, nu au picat bine liberalilor. În punctajul PNL transmis liderilor de partid sub titlul de „mesaje-cheie” aceștia sunt instruiți să-l laude pe Bode și să o atace pe Emilia Șercan, decredibilizându-i demersul și insistând că este vorba de „o vendetă politică”, iar jurnalista „nu poate fi bănuită de cele mai bune intenții”.

„Nu există dubiu că tot acest scandal este o vendetă politică împotriva ministrului Bode. Doamna Șercan a lansat niște acuzații netemeinice, fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale sau în domeniul securității energetice. Domnia sa poate fi orice, dar numai obiectivă nu. Prezumția de imparțialitate pe care ar trebui să o aibă orice jurnalist pică în cazul de față, deoarece Emilia Șercan este autoarea unor plângeri împotriva ministrului Bode și, clar, nu poate fi bănuită de cele mai bune intenții”, scrie în punctajul trimis liderilor PNL, văzut de site-ul HotNews.ro.

Jurnalista Emilia Șercan a scris luni, în PressOne, că ministrul de Interne Lucian Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat.

“Nu poate fi bănuită de cele mai bune intenții”

Mai jos puteți citi integral Punctajul PNL pe tema tezei de doctorat a lui Lucian Bode:

„Dacă apare discuția despre teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

În primul rând, situația este destul de clară în această speță: teza ministrului Lucian Bode a parcurs mai multe etape care atestă originalitatea lucrării.

Raportul anti-plagiat preliminar al UBB și rezoluția conducătorului de doctorat

Raportul Comisiei CNATDCU din 2019

Teza de doctorat a parcurs absolut toate etapele premergătoare și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare, inclusiv anti-plagiat. Teza a fost verificată anti-plagiat atât de către UBB, cât și de către CNATDCU – organismul suprem care supervizează acordarea titlurilor în România.

Nu există dubiu că tot acest scandal este o vendetă politică împotriva ministrului Bode.

Doamna Șercan a lansat niște acuzații netemeinice, fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale sau în domeniul securității energetice. Domnia sa poate fi orice, dar numai obiectivă nu.

Prezumția de imparțialitate pe care ar trebui să o aibă orice jurnalist pică în cazul de față, deoarece Emilia Șercan este autoarea unor plângeri împotriva ministrului Bode și, clar, nu poate fi bănuită de cele mai bune intenții.

Acum câteva luni doar, UBB s-a pronunțat din nou și a spus foarte clar: teza de doctorat respectă criteriile de acordare a titlului de doctor, acesta fiind menținut.

Au fost identificate câteva erori de citare, într-o proporție infimă, sub 3% din totalul celor 220 de pagini ale tezei.

În plus, există decizia CCR nr 364/2022 care este foarte clară și general obligatorie și care spune că odată ce o teză a trecut cu succes evaluarea comisiei de doctorat și a fost validată CNATDCU – precum este cazul tezei domnului BODE, ea nu mai poate fi reexaminată. Nu există niciun temei legal pentru asta.

Mai mult, conform Legii educației naționale 1/2011, Comisia de Etică poate desfășura astfel de verificări doar în ceea ce privește membrii comunității universitare, așa cum este aceasta definită prin lege, comunitate din care domnul ministru nu face parte.

Inițial, ministrul Bode a transmis o notificare UBB pentru lămurirea câtorva aspecte de legalitate asupra procedurii de reanalizare a tezei de doctorat și nu a primit niciun răspuns.

Următorul pas firesc a fost apelarea la justiție pentru a se asigura că toate procedurile efectuate de Comisia de Etică sunt în deplină conformitate cu legea.

Ministrul Bode a arătat mereu deschidere pentru a clarifica orice aspect referitor la teza de doctorat. Cu toate acestea, verificările trebuie să se încadreze în limitele legii și să urmărească interese legitime.

Nimeni nu poate fi blamat pentru că își caută dreptatea în instanță și pentru că vrea respectarea legii. Dimpotrivă. Tot acest demers este unul pentru respectarea legii.

Acțiunea a fost deschisă la Tribunalul Sălaj, conform legii, deoarece ministrul Bode are domiciliul în acel județ”.

Cioroianu, despre prințul Harry:

„Nu știi dacă să-l pui în banca pentru clasa a IV-a sau pe canapeaua lui Freud”

Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de externe, crede că dezvăluirea prințului Harry că a omorât în Afganistan 25 de talibani este „copilăria secolului” și denotă o inconștiență și o imaturitate politică, pentru că fiul cel mic al regelui Charles al III-lea se expune în acest fel unor riscuri de securitate.

Întrebat de ce a simțit nevoia prințul Harry să facă tot felul de dezvăluiri incomode despre familia regală în cartea sa autobiografică „Spare”, Adrian Cioroianu a declarat luni seara la Digi24 că din punctul său de vedere, este mai mult decât o nevoie de bani: denotă mai degrabă o lipsă de iubire, o neadaptare la condiția pe care o are și o „imaturitate flagrantă”.

„Sigur că în ultimă instanță totul se rezumă la bani, dar vă mărturisesc că eu am impresia că acest tânăr duce o mare lipsă de iubire, a resimțit lipsa iubirii. Uitați-vă la tot ce spune - până și că și-ar dori ca fratele sau tatăl să-i citească volumul, paginile. Trebuie să acceptăm că poate el seamănă cu mama lui, cu prințesa Diana, care și ea a fost destul de neadaptată la condiția pe care o avea, de soție a viitorului rege. Nu s-a acomodat. Harry cred că nu s-a acomodat. Este o dovadă de imaturitate flagrantă. În anul în care ți-a murit bunica, în anul în care tatăl urcă pe tron tu vrei să pornești scandalul anului cu o carte în care te prezinți ca fiind piesa - știți cum se cheamă partenerul de box al unui campion, e sparring partner, cartea se numește «Spare», adică cel care e rezervă, cel care e ușor de înlocuit”, a comentat Adrian Cioroianu.

„Și dați-mi voie să vă spun care mi se pare mie că este copilăria secolului, ceea ce mă face să cred că e imatur și lipsit de iubire: dezvăluirea aia că a omorât el în Afganistan 25 de talibani! Nu știi dacă e la granița dintre copilărie și inconștiență. Gândiți-vă că mâine, poimâine, un mullah de-ăla poate îi pune un preț pe cap și cine știe la ce Dumnezeu se mai ajunge”, a arătat fostul ministru de externe.

„Adică măcar dacă avea faptele astea de vitejie cât timp și-a făcut serviciul militar, ideea asta, că spune el acum cum a omorât 25 de talibani, asta e a unui om pe care nu știi dacă să-l pui din nou în banca pentru clasa a IV-a sau să-l pui pe canapeaua lui Freud, poate”, a adăugat Adrian Cioroianu.

„Eu cred că e lipsit de iubire, banii putea să-i câștige și altfel. Nu sunt chiar cea mai săracă familie din lume. N-are rost să ne gândim la ei ca la Regele Mihai, care a plecat alungat din țară și și-a luat cinci bagaje cu el. Totuși, Harry, cu soția lui, cu copiii lor, cu cine o mai fi pe viitor, dacă se împăca bine cu familia lui, n-ar fi murit de foame, cu toate vilele pe care și le-ar dori! Eu vă spun cu tristețe că mi-i aduc aminte acum 25 de ani: erau doi copii (Harry și fratele său William - n.r.) care plângeau amândoi în acel septembrie 1997, când a murit prințesa Diana, și de-asta pe mine mă întristează ceea ce face Harry”, a mărturisit istoricul Adrian Cioroianu.

El spune că și Diana se simțea neiubită și de-aici suferința ei, dar totuși s-a ferit să atace familia britanică chiar și după divorț.

„Să presupunem că (Harry - n.r.) e sincer, dar și sinceritatea asta e tot o dovadă de copilărire și de infantilism politic. Cu toții avem întrebările noastre, e foarte adevărat, dar în același timp el face parte totuși dintr-o familie regală. Ar putea să păstreze îndoielile pentru sine, pentru discuțiile cu cei din familie. El se plânge de presa tabloidă, dar alimentează presa tabloidă. E aici ceva schizoid la mijloc. Ori te plângi de presă, care e diavolul, ori ești conspiraționist și spui că știi tu că s-au scos niște fotografii (făcute imediat după accidentul mamei sale, la Paris - n.r.). Infantilism, serios vorbind, dovadă de infantilism”, a conchis Adrian Cioroianu.

Nutriționist ieșean: 80% dintre dietele pornite la început de an eșuează până în februarie

Nutriționistul ieșean Adina Rusu consideră că există un fenomen supranumit “efectul noului început”, care sugerează că luna ianuarie poate fi oportună pentru schimbări și pentru stabilirea unor noi obiective, întrucât poate acționa asemenea unui “reper temporal” și ne poate aduce o reînnoire a motivației pentru atingerea țintelor stabilite.

Pe de altă parte, susține Adina Rusu, în ceea ce privește alimentația, cercetările arată că 80% dintre regimurile pentru scăderea în greutate pornite la început de an eșuează până la mijlocul lunii februarie.

“Motivele pentru acest eșec pornesc de la lipsa unui plan concret, de la dietele prea restrictive și de la oboseala cauzată de acestea. Există însă alți factori care ne pot influența abilitatea de a atinge obiectivele stabilite pentru noul an. Astfel, conform studiilor realizate în acest sens, secretul ar sta, mai curând, în stabilirea unui plan pentru dobândirea unor obiceiuri noi, decât în eliminarea unor obiceiuri proaste. Cu alte cuvinte, e mult mai ușor să adăugăm un comportament nou decât să scăpăm brusc de unul vechi”, a declarat pentru Agepres Adina Rusu.

Mai mult decât atât, afirmă aceasta, oricât de admirabilă ar fi decizia noastră de a ne corecta alimentația, nu este indicat să facem toate schimbările deodată, de pe o zi pe alta. “Schimbările bruște pot duce rapid la oboseala de dietă și la revenirea la obiceiurile alimentare proaste. Este, astfel, indicat ca, la început, să ne concentrăm pe schimbări mici, deoarece, în timp, acestea vor face o diferență foarte mare și corectarea alimentației se va realiza treptat, fără a ne obosi”, a arătat Adina Rusu.

Primul pas – creșterea consumului de legume

Aceasta a menționat totodată că o primă schimbare pe care o pot face cei care și-au propus să mănânce mai sănătos în noul an ar putea fi creșterea consumului zilnic de legume, fie că vorbim despre legume preparate termic sau crude. “Ideal ar fi ca, pe cât se poate, legumele să facă parte din meniul stabilit pentru fiecare masă, cu o pondere mai mare la prânz și la cină, când cel puțin jumătate din farfurie ar trebui să fie ocupată de legume non-amidonoase. Printre numeroasele beneficii pe care le aduc, legumele vor contribui la creșterea sațietății, la îmbunătățirea tranzitului intestinal, la hidratare și vor aduce și un plus de vitamine, minerale și alți compuși bioactivi, cum ar fi antioxidanții”, a explicat Adina Rusu.

Nutriționistul-dietetician atrage atenția că, întrucât gusturile și preferințele alimentare se modifică odată cu înaintarea în vârstă, este indicat să încercăm meniuri cât mai variate și să introducem în rețetele preparate chiar și legumele care nu erau agreate în copilărie. “Creativitatea este esențială atunci când preparăm legumele și, fie că optăm pentru variantele sotate, la cuptor sau grill, condimentarea acestora sau adăugarea unor ingrediente pentru gust, cum ar fi parmezanul, contribuie la un plus de savoare și ne îndepărtează de ideea de regim drastic, lipsit de gust. De asemenea, introducerea în meniul zilnic a 1-2 fructe aduce organismului o doză bună de fitonutrienți și poate ajuta la scăderea consumului de zahăr din dulciurile rafinate. Astfel, dacă dorința noastră la început de an este să reducem aportul de dulciuri, fructele pot fi un aliat, zahărul din 1-2 fructe nefiind un exces pentru organism”, a explicat nutriționistul Adina Rusu.

Ea a spus că un alt aspect important pe care trebuie să îl avem în vedere este planificarea cumpărăturilor înainte de a merge la magazin, realizarea unei liste cu alimente pe care dorim să le achiziționăm și respectarea acesteia. “Pentru a realiza corect și eficient această listă, foarte utilă ar fi planificarea din timp a meniului cel puțin pentru câteva zile, fiind recomandat să nu ne axăm pe meniuri foarte complicate, ci pe rețete cât mai simple, care să includă atât legume, cât și surse de proteine de bună calitate, sărace în grăsimi. Astfel, carnea de pasăre, peștele, oul, fasolea și soia sunt surse excelente de proteine, fiind recomandată reducerea consumului de brânzeturi și carne grasă și de produse procesate din carne. O altă schimbare simplă cu beneficii mari pentru alimentația de început de an poate fi înlocuirea glucidelor rafinate cu cereale integrale și optarea, de exemplu, pentru pâine graham și paste integrale, compoziția acestora aducând beneficii pentru realizarea digestiei, pentru reglarea glicemiei și pentru sațietate”, a subliniat Adina Rusu.

Și nu în ultimul rând, spune aceasta, pentru a putea urmări progresul făcut spre atingerea țelurilor propuse, se recomandă completarea unui jurnal alimentar, acesta fiind o unealtă excelentă pentru corectarea obiceiurilor alimentare, cu condiția ca, după o perioadă de câteva zile, să se realizeze o reevaluare a alimentelor consumate, în scopul conștientizării atât a progresului, cât și a greșelilor făcute.

Finlanda are cea mai bună școală și zero medalii la Olimpiadă. România: 14 medalii, 50% analfabeți

Anul care s-a încheiat a fost fantastic pentru România la olimpiadele internaționale, unde s-a clasat prima în Europa. În contrast, la testele PISA, care refectă nivelul mediu general de pregătire al elevilor, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

România este cea mai bine plasată țară din Europa în ceea ce privește numărul de medalii pe care elevii le-au obținut, în 2022, la olimpiadele școlare internaționale. La matematică și fizică suntem pe locul întâi ca număr de medalii, iar la informatică și la chimie în top 3.

În total, elevii din România au obținut la cele patru discipline: matematică, informatică, fizică și chimie 7 medalii de aur și 7 de argint.

Jumătate dintre elevii din România pot citi dar nu pricpe însemnătatea a ceea ce citesc. Tot în România, 45% dintre elevi au fost identificați pe baza testelor PISA ca fiind analfabeți funcționali. Dacă punem la socoteală că abandonul școlar până la clasa a VIII-a este de minim 10%, rezultă 50% analfabeți.

În schimb, Finlanda este cea mai bine clasată țară la testele PISA, care măsoară cunoștințele elevilor. Cu toate acestea, Finlanda nu are nicio medalie de aur sau de argint la olimpiadele internaționale.

“Romina, VTM”, comedie cu Tzancă Uraganu, pe primul loc la box office-ul românesc

Comedia românească “Romina, VTM”, regizată de Paul-Răzvan Macovei, cu Nicole Cherry, Tzancă Uraganu, Bogdan de la Ploiești în rolurile principale, a debutat pe primul loc la box office-ul românesc de weekend, generând venituri de 6.553.905 de lei după ce a fost văzută în săli de 233.208 de spectatori.

Romina (Nicole Cherry) încearcă să salveze terasa tatălui ei din Costinești. Ca să reușească, e nevoită să își confrunte toate fricile. În peripeția ei, ajunge să se îndrăgostească de Valentin (Rareș Mariș), un turist venit în vacanță la Costinești, cu planuri de a cânta la chitară pe pietonală pentru a câștiga un ban cinstit. Romina îl ajută pe Valentin să devină artist în toată regula, și, fără să își dea seama, Valentin ajunge să semene cam mult cu Gino (Bogdan DLP). Între Romina și Gino pare că a fost ceva la un moment dat, și asta îl face pe Valentin să devină gelos. Cei trei sunt acompaniați de o gașcă foarte colorată, formată din Narcisa (Cesima Nechifor), Dana (Ana-Maria Guran), Mihai (Costi Max), Pamela (Cristina Pucean), Sebi (Yny Sebi), Bobby (Costel Biju) și Tzancă Uraganu.

“Avatar: Calea Apei”, în regia lui James Cameron, a coborât pe locul doi, în a patra săptămâna de la debut, încasând 2.923.976 lei, potrivit datelor cinemagia.ro.

Filmul de acțiune “Operațiunea Fortune: Urzeala războiului”, regizat de Guy Ritchie, cu Josh Hartnett, Jason Statham, Cary Elwes, Hugh Grant, Bugzy Malone, Aubrey Plaza în rolurile principale, a debutat pe locul trei în top, după ce a fost văzut în săli de 41.681 de spectatori și a încasat 1.160.334 de lei.

Femeie din Alba, agresată și sechestrată timp de trei zile de un vasluian

Un bărbat din comuna Delești, județul Vaslui a fost arestat preventiv, fiind acuzat de lipsire de libertate, lovire sau alte violențe și furt, după ce a sechestrat și agresat o femeie din orașul Cugir, relatează Agerpres. Femeia a reușit să scape cu ajutorul unor vecini care au ajutat-o iar în drum spre locuința în care stătea fără forme legale, aceasta a fost observată de un echipaj de poliție. „Polițiștii vasluieni au stabilit că, în perioada de 5-8 ianuarie 2023, un bărbat de 39 de ani, cu care persoana vătămată încerca să lege o relație de prietenie și la care aceasta se afla în vizită, pe fondul consumului de alcool și al unui conflict spontan, ar fi agresat-o, deposedat-o de telefonul mobil și ar fi lipsit-o, fără drept, de libertate. Totodată, prezumtivul autor nu i-ar fi permis persoanei vătămate să părăsească locuința și ar fi agresat-o în mai multe rânduri. În urma agresiunilor, victima a suferit leziuni ce necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, conform raportului preliminar de expertiză emis de către medicii legiști”, precizează un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui.

Potrivit sursei citate, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore pe bărbatul cercetat. Ulterior, acesta a fost prezentat, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, instanței de judecată competente, care a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Cadavrul carbonizat al unei fete de 16 ani, găsit de familie în curtea casei

Cadavrul parțial carbonizat al unei minore în vârstă de 16 ani a fost găsit de familie în curtea casei din localitatea Bogdănești, a informat, marți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. “Polițiștii au deschis o anchetă în acest caz, cercetările fiind continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, comisarul Cătălina Păduraru.

Anchetatorii au precizat că minora era o persoană introvertită și iau în calcul sinuciderea, dar nu în urma unei eventuale provocări pe rețelele de socializare. Cadavrul minorei a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, în vederea efectuării autopsiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.