Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Liberalii din Ardeal cer „decapitarea” lui Orban

Ziarul de Vrancea
18 ian 2021 930 vizualizări

După Rareș Bogdan (Cluj), a venit ieri rândul lui Robert Sighiartău (Bistrița) să ceară înlocuirea președintelui PNL n cei doi vorbesc despre o grupare „reformistă” în partid, din care ar mai face parte Emil Boc (Cluj) sau Ilie Bolojan (Oradea) n miza ar fi desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău (Bistrița), a declarat, ieri, că este nevoie de o schimbare la vârful partidului, susținând că, în ultimul an, lucrurile nu au funcționat, iar președintele Ludovic Orban “și-a atins limitele”. “Vedem că lucrurile nu au funcționat în ultimul an de zile, mai ales în perioada guvernării Orban când deciziile au fost luate discreționar, când au fost promovați oameni pe bază de loialitate și nu de competențe, când au fost numiți secretari de stat, șefi de agenții oameni care nu aveau nicio legătură cu profesia pentru care au fost numiți, iar, mai mult decât atât, toate aceste numiri nu au fost trecute prin filtrul comisiilor de specialitate ale PNL sau prin Biroul Permanent Național”, a spus Sighiartău. El pledează pentru organizarea unui Congres ordinar al PNL, “față în față”, în lunile iunie, iulie. Sighiartău a adăugat că în PNL există o “grupare reformistă” din care fac parte Emil Boc, Ilie Bolojan, Ioan Popa, Romeo Dunca, Gheorghe Falcă, Florin Roman, Alina Gorghiu, care dorește “o schimbare de abordare și o întinerire a PNL”. El a precizat că în următoarele săptămâni această echipă va face o propunere de candidat pentru funcția de președinte al PNL.

“I s-a umflat capul”

Reacția lui Sighiartău vine la o zi după ce prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a lansat un atac dur la adresa lui Orban, pe care îl acuză că a condus și conduce dictatorial PNL, impunând decizii și ignorându-i pe ceilalți din conducerea partidului. “I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge înainte, el le știe pe toate”, a susținut Rareș Bogdan. El a mai spus că Orban “a eșuat” în calitate de președinte al PNL și că nu ar mai trebui să conducă partidul.

Planul europarlamentarului Rareș Bogdan de a reforma PNL se bazează în mare parte pe sprijinul a doi lideri liberali importanți în plan politic-administrativ, care se bucură de mare credit din partea electoratului din comunitățile lor, susțin surse politice citate de site-ul g4media.ro. Este vorba de primarul Clujului, Emil Boc, și de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. Conform surselor citate, Emil Boc împreună cu alți câțiva liberali din fruntea PNL – inclusiv Rareș Bogdan – au fost măsurați într-un sondaj intern, iar Emil Boc s-ar clasa pe primul loc la capitolul încredere, fiind cotat cu 27%, prin comparație cu Rareș Bogdan, de exemplu, care s-ar situa sub 24%. Primarul Clujului se bucură astfel de o revenire spectaculoasă în sondaje, după ce căzuse, în urmă cu zece ani, după tăierea salariilor bugetarilor, la circa 5% cotă de încredere. În ultimele două săptămâni, Emil Boc a devenit foarte activ în spațiul public, cu luări de poziție în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România.

Rezultatele acestui sondaj și mai ales neînțelegerile pe care Rareș Bogdan n-a ascuns că le are cu Orban, încă de la debutul său în PNL, sunt principalele argumente care-l determină pe eurodeputat să accelereze motoarele, în speranța că declarațiile sale ar putea să-i șubrezească lui Orban poziția în partid înainte de Congresul prin care va fi desemnată noua conducere a PNL. Toți membrii PNL par să conștientizeze că cel care va prelua șefia PNL devine oficial și viitorul candidat la președinția României, iar potrivit surselor citate, planul pe care Rareș Bogdan i l-ar fi avansat lui Emil Boc, dar și lui Ilie Bolojan, urmărește, în primul rând, eliminarea lui Orban de la șefia PNL, astfel încât acesta să nu mai poată emite nicio pretenție la viitoarele alegeri prezidențiale.

Cum va juca Florin Cîțu?

Sursele citate au informat că Boc nu este foarte dispus să intre în conflict direct cu Ludovic Orban, neavând nicio garanție că va putea câștiga alegerile interne într-o eventuală competiție cu oamenii din tabăra lui Orban. Aceleași surse au mai informat că Robert Sighiartău i-a făcut o vizită sătpămâna trecută lui Ilie Bolojan, la Oradea, tot pentru a-l convinge să-și afirme public sprijinul pentru Rareș Bogdan. Nici Bolojan nu se arată dornic să-l atace public pe Orban, în ciuda faptului că el în partid e cunoscut ca un „supărat” de profesie.

Florin Cîțu ar fi unul dintre liberalii curtați de tabăra lui Rareș Bogdan, mai ales că premierul are trecere și la președintele Klaus Iohannis. Sursele G4Media au informat că și lui Cîțu i s-ar fi propus să candideze împotriva lui Orban, având susținerea lui Iohannis, numai că acesta are un mare dezavantaj: rezultatele din sondaj nu-l prezintă deloc ca având potențial electoral, în ipoteza în care ar trebui să devină candidatul PNL la președinția României.

Cu câte minute înainte trebuie să te prezinți la centrul de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat ieri că persoanele programate pentru vaccin trebuie să ajungă la centrul de vaccinare cât mai aproape de ora alocată, cu maximum 30 de minute înainte, pentru a preveni aglomerarea centrelor și a respecta măsurile de distanțate.

Valeriu Ghoerghiță a spus, comentând informațiile că persoanele programate ieri dimineață la Institutul Marius Nasta din București au ajuns la centrul de vaccinare și cu o oră și jumătate înainte, că pentru fiecare persoană sunt alocate aporximativ 15 minute, în care se efectuează triajul și vaccinarea propriu-zisă, ulterior persoana respectivă urmând să ajungă în sala de așteptare pentru monitorizarea după vaccinare. „Noi nu încurajăm venirea la centrul de vaccinare mult mai devreme decât este făcută programarea, având în vedere că suntem în pandemie și atunci trebuie respectate măsurile de distanțare fizică, trebuie să reducem la minimum posibil riscul de expunere la infecția cu SARS-COV-2. Cred că un interval maxim de jumătate de oră în preajma orei la care suntem programați este rezonabil și este bine să respectăm totuși acest interval”, a declarat Gheorghiță. În cazul în care sunt persoane care s-au programat, dar nu au primit și data pentru rapel, Valeriu Gheorghiță a spus că alocarea pentru rapel va fi primită „automat” de la nivelul centrului de vaccinare. „La acest moemnt, toate persoanele care erau înregistrate în registrul Perosana în cauză nu trebuie să aibă grija alocării zilei pentru efectuarea rapelului pentru că se face automat din paltforma informatică și va fi notificată cu cel puțin 24 de ore anterior, fie prin e-mail sau sms, care îi reamintește să se prezinte pentru rapel”, a dat asigurări Valeriu Gheorghiță.

Expert: România își vinde pădurile înainte ca arborii să fie doborâți

Nu avem o strategie forestieră după care să ne ghidăm, iar de 30 de ani România își vinde pădurile sub forma unui volum estimat grosier, înainte ca arborii să fie doborâți și nu ne preocupă să verificăm cantitățile care pleacă din pădure, a declarat, ieri, la o dezbatere de specialitate, Șerban Niculescu, reprezentant WWF. „Nu avem o strategie forestieră după care să ne ghidăm. În schimb, avem o interferență politică excesivă și o lipsă de transparență. Avem un proces de restituire a pădurilor care încă nu este finalizat, după 30 de ani de când s-a început. Nu avem mecanisme de compensare pentru proprietarii de păduri și nu în ultimul rând avem un mod defectuos de valorificare a lemnului, sub formă de lemn pe picior în pădure, precum și un sistem de control orientat greșit, ambele generând conflicte de interese sistemice. Sistemul de combatere a tăierilor ilegale începe și este puternic influențat de modul în care ne vindem pădurea. România își vinde pădurile sub forma unui volum estimat grosier, înainte ca arborii să fie doborâți, iar în același timp nu ne preocupă să verificăm cantitățile ce pleacă din pădure. Mai mult, baza sistemului de control o reprezintă amprenta unui ciocan de fier aplicată pe lemn. Această marcă nu constituie o probă solidă în instanță și nici nu poate garanta nimic legat de volumul recoltat. Același număr de arbori marcați poate însemna, în funcție de metoda dendrometrică utilizată și eroarea de măsurare, un volum total diferit de lemnul rezultat. Astfel, este creată o zonă gri care nu poate fi controlată”, a explicat specialistul WWF. Acesta a adăugat că, în anumite cazuri, controalele din păduri sunt efectuate fie la întâmplare, fie discreționar, iar operatorii nu riscă amenzi sau sancțiuni.

„Doar 1% din transporturile ce pleacă din pădure sunt verificate de către autoritățile competente. Aceste verificări sunt efectuate mai mult la întâmplare sau în mod discreționar, în unele cazuri. Mai mult, acțiunile sunt simbolice, iar operatorul nu riscă foarte mult dacă are grijă să nu supraîncarce mijlocul de transport cu mai mult de 10 metri cubi. Cu alte cuvinte, dacă amenda este mai mică decât costul unui bilet de tren, cine și-ar mai cumpăra bilet? Imaginați-vă câte resurse se alocă și se risipesc în eforturile acestea de control, iar la final nota de plată est suportată, bineînțeles, tot de pădure. Avem nevoie de o schimbare radicală. Sistemul actual de control, bazat pe marcarea și paza arborilor din pădure, trebuie transformat într-un sistem orientat pe monitorizarea lemnului ce iese din pădure. Dacă ne dorim o eficiență sistemul de control necesită această schimbare de paradigmă. SUMAL poate să-și dovedească utilitatea în efectuarea controlului la prima plasare pe piață (a materialului lemnos, n.r.). Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie în primul rând de un instrument pentru prioritizarea controalelor pe baza unor criterii obiective și transparente. WWF propune un astfel de instrument sub forma unui sistem de monitorizare video a transporturilor de lemn ce ies din pădure”, a punctat Șerban Niculescu.

Record de frig la Bâlea Lac: minus 21,5 grade

Minus 21,5 grade este minima istorică înregistrată în cursul nopții de duminică spre luni la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud de la Sibiu, Narcisa Milian. “Temperatura minimă a fost azi-noapte minus 21 cu 5 grade, la Bâlea Lac, (anterior - n.r.) am avut minus 19 cu 6 în 1986”, a explicat Narcisa Milian.

Potrivit acesteia, este singurul record de temperatură negativă înregistrat în cursul nopții de duminică spre luni din județul Sibiu.

În zona turistică Bâlea Lac se înregistrează luni și cel mai mare strat de zăpadă din județul Sibiu, de 203 centimetri.

Un urs, lăsat liber după ce a trăit 20 de ani la zoo, se învârte în cerc

Ursoaica Ina este marcată de trauma captivității, după 20 de ani petrecuți într-o cușcă prea mică, la Grădina Zoologică din Piatra Neamț. Deși acum se bucură de un spațiu generos în Sanctuarul pentru Urși de la Zărnești, ea se învârte în cerc. „Aceasta este imaginea traumei care uneori nu se vindecă și nu se uită niciodată”, spun reprezentanții Asociației Milioane de Prieteni, care după mai mulți ani în care au făcut sesizări, cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu, au reușit să o ducă pe ursoaică în Sanctuarul de la Zărnești. La Grădina Zoologică din Piatra Neamț, Ina a împărțit un singur țarc, care avea un singur bârlog și un singur teren, cu sora ei, Anca.

Singura soluție găsită atunci de administratorul grădinii zoologice a fost o rocadă săptămânală între cele două surori, soluție care nu s-a dovedit a fi viabilă în cele din urmă.

Dăncilă scrie o carte despre relația pe care a avut-o cu Dragnea

Viorica Dăncilă a anunțat că își va lansa în curând o carte – interviu, realizată în colaborare cu jurnalista Marga Nițu. Cartea se numește “Viorica Dăncilă – Partea ei de adevăr” și prezintă versiunea fostei șefe a PSD despre mandatul de premier, despre relația cu pușcăriașul Liviu Dragnea și cu actuala conducere a partidului. “Am vorbit despre multe dintre provocările perioadei în care am fost prim-ministru, inclusiv despre relația cu Liviu Dragnea, dar și despre campaniile electorale din 2019 și colaborarea cu cei care astăzi conduc PSD. Am fost și rămân social-democrată și un om de echipă, iar acesta e motivul principal pentru care am amânat lansarea acestui volum pentru perioada post-electorală. Sunt lucruri care trebuie spuse, fiindcă PSD nu se poate reclădi decât pe adevăr și pe analiza obiectivă a problemelor trecutului”, a scris Dăncilă pe Facebook. Marga Nițu a fost jurnalistă la un post de televiziune din Alexandria și la OTV.

Vaslui: O asistentă a murit de COVID-19 după ce s-a tratat acasă

Spitalul Județean de Urgență Vaslui este în doliu, o altă angajată din cadrul Ambulatoriului de specialitate (Policlinica) fiind răpusă de noul coronavirus.

Vestea morții asistentei medicale Alina Nicoleta Pavel a fost dată de conducerea SJU Vaslui, prin intermediul paginii oficiale de Facebook a unității medicale. „Timpul nu a mai avut răbdare cu tine, draga noastră colegă Alina Nicoleta Pavel! Am aflat cu nespusă durere trecerea la cele veșnice a colegei noastre. În aceste clipe de adâncă tristețe ne este foarte greu să ne găsim cuvintele, pentru că nimic nu poate mângâia sufletul odată cu pierderea ființei dragi. Sincere condoleanțe familiei îndoliate! Îngerii să vegheze drumul tău lin către Dumnezeu! Dumnezeu să te ierte!”, se menționează în mesajul transmis de oficialii SJU. Alina lucra ca asistentă medicală în cadrul Policlinicii Vaslui, iar luna viitoare ar fi împlinit 42 de ani. Nu era cunoscută cu afecțiuni care să îi pună viața în pericol, obezitatea fiind cea care a făcut-o vulnerabilă în fața bolii. Colegii acesteia povestesc că a început să se simtă rău, înainte de Crăciun.

“O răceală zdravănă”, pe care a crezut că o poate trata acasă, urmând indicațiile medicale transmise de colegii din Policlinică. A dus “răceala” pe picioare până la începutul anului, când a început să se simtă tot mai rău. Deși Policlinica Vaslui a mai înregistrat un deces în rândul angajatelor de la Audit, anul trecut, Alina nu s-a gândit că evoluția ei ar putea fi dramatică. Cu atât mai mult cu cât nu se știa bolnavă. Într-un final, după ce și soțul s-a îmbolnăvit, a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Mult prea târziu, însă, plămânii fiindu-i grav afectați. Cadrele medicale de la ATI au făcut eforturi uriașe pentru a-și salva tânăra colegă, pe care un fiu adolescent și un soț, care a trecut cu bine de boală, o așteptau acasă. În ciuda săptămânilor de boală care îi slăbise organismul, Alina era optimistă. A fost activă pe rețelele de socializare până în urmă cu patru zile. Ultimul mesaj, un citat din Părintele Galeriu (“Nu fiecare furtună vine să-ți distrugă viața. Unele vin să-ți curețe calea”), îi trădau încredere că va învinge boala. Starea de sănătate i s-a alterat brusc în ultimele zile, duminică, 17 ianuarie, pierzând lupta pentru viață. Cazul Alinei, spun medicii, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru care cred că infectarea cu SARS-CoV-2 este o simplă răceală pe care o pot trata la domiciliu, în mod obișnuit. A rămâne acasă, fără a fi consultat de un medic specialist, în contextul alterării stării de sănătate este o imprudență ce poate fi fatală, avertizează medicii. La Policlinica Vaslui, potrivit conducerii Spitalului Județean de Urgență Vaslui, din cei 35 de angajați (medici, asistente medicale, personal auxiliar), doar 13 au fost de acord să se vaccineze anti COVID. (adevarul.ro)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.