Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Legăturile subterane care l-au salvat pe Puiu Popoviciu

Ziarul de Vrancea
13 iun 2021 608 vizualizări

Apărat de avocatului lui Julian Asange, omul de afaceri a reușit să convingă Înalta Curte de la Londra că nu a avut parte de un proces corect în România n martorii lui Popoviciu au vorbit despre legăturile judecătorului care l-a cu Gigi Becali, un „rival” al său pe piața imobiliară

Magistrații Înaltei Curți a Angliei și Țării Galilor, lordul judecător Holroyde și judecătorul Jay, au admis apelul omului de afaceri Puiu Popoviciu împotriva deciziei de extrădare emisă de o curte inferioara de la Londra pe motiv că acesta nu a avut parte de un proces corect în România.

Popoviciu a fost asistat de avocații Edward Fitzgerald QC, Peter Caldwell și Graham Hall. În 2020, Edward Fitzgerald QC a fost cotat pe primul loc la Londra în materie de proceduri de extrădare. La începutul anului, pe 4 ianuarie 2021, Edward Fitzgerald QC a reușit să convingă instanța să nu îl extrădeze în SUA pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, căutat de FBI sub acuzații de spionaj, potrivit doughtystreet.co.uk. Avocatul Edward Fitzgerald QC i-a reprezentat și pe Silvio Berlusconi în fața CEDO, pe miliardarul rus Boris Berezovsky și pe cecenul Akmed Zakaev în procesele privind extrădarea în Rusia, scrie g4media.ro.

Echipa de avocați a lui Popoviciu a pus pe masa Înaltei Curți de la Londra mai multe mărturii din dosarele deschise de Secția Specială (SIIJ) împotriva judecătorului care l-a condamnat pe Popoviciu în primă instanță.

Martorii au descris în detaliu presupusele legături ale judecătorului Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran cu Gigi Becali, prezentat drept “rivalul” lui Popoviciu și “principalul martor al acuzării” DNA împotriva acestuia.

Becali, consiliat să pună mâna pe Steaua

Fostul judecător Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel București este cel care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu în primă instanță, în 2016, la 9 ani de detenție. Ulterior, judecătorul Ion-Tudoran a dispus și confiscarea terenurilor din Băneasa obținute ilegal de Popoviciu. Sentința de condamnare a lui Popoviciu, emisă de judecătorul Ion-Tudoran, a fost confirmată, în august 2017, de un complet de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Înalta Curte i-a redus însă pedeapsa lui Popoviciu de la 9 la 7 ani de detenție cu executare. Decizia de confiscare a fost anulată însă de Înalta Curte și, acum, procesul privind latura civilă se rejudecă la Curtea de Apel București.

Unul dintre martorii lui Popoviciu, avocatul Ionuț Veniamin Dojana, a fost audiat în fața instanței de la Londra. El a relatat că, în anii 90, lucra pentru Florea Pîrvu, patronul Autovit. Avocatul le-a relatat judecătorilor englezi că judecătorul Ion-Tudoran avea o relație de prietenie și de “afaceri/corupție” cu Florea Pîrvu și Gigi Becali. Judecătorul ar fi venit des într-un bar de la Autovit să joace jocuri de noroc pe bani cu Becali și Pîrvu, i-ar fi consiliat pe cei doi în afaceri și în problemele legale pe care le aveau și ar fi primit mită de la ei.

Dojana a declarat că “a auzit” sau “i s-a spus” despre aceste lucruri. Spre exemplu, Dojana a declarat în fața instanței de la Londra că fiul lui Tudoran i-ar fi spus că judecătorul Tudoran l-ar fi consiliat pe Becali să pună mâna pe clubul de fotbal Steaua și i-ar fi cerut 2 milioane “de euro sau dolari”. Fiind o sumă atât de mare, Becali ar fi declinat oferta. Dojana ar fi auzit, de asemenea, de la un alt martor, Opriș, că Becali i-ar fi dat mită judecătorului Tudoran 200.000 de euro ca să îl ajute să iasă din arest în 2013.

Declarațiile avocatului Dojana au fost susținute – prin mărturii la SIIJ și prezentate în scris instanței de la Londra – de Cătălin Dumitrescu, nepotul lui Florea Pîrvu de la Autovit, și Liviu Dobrin, un angajat al lui Pîrvu. Și aceștia au relatat că judecătorul Tudoran mergea la Autovit să joace jocuri de noroc pe bani cu Becali și Pîrvu.

De ce a crezut magistratul mărturiile „din auzite”

Avocații lui Popoviciu au prezentat și mărturile lui Mihai Ciorcan, un jurnalist “de investigație” de la România liberă, ale avocatului din România a lui Popoviciu, Bogdan Micu (a fost și avocatul lui Sebastian Ghiță), și ale profesorului Radu Chiriță, un cunoscut luptător împotriva “abuzurilor DNA”.

Jurnalistul Ciorcan a declarat că judecătorul Ion-Tudoran ar fi primit un Mercedes roșu de la patronul Autovit, Florea Pîrvu.

Magistratul Înaltei Curți a spus în cadrul audierilor de la Londra că multe dintre aceste mărturii sunt “din auzite”, sunt greu de crezut și că a reflectat dacă să țină cont de ele. Cu toate acestea, magistratul a acceptat câteva dintre mărturii.

“Am ajuns la concluzia că mărturiile furnizate de Dojana, Dumitrescu și Opriș sunt credibile cel puțin privind următoarele aspecte privind conduita judecătorului Tudoran: a avut o relație de durată cu Pîrvu, în timpul căreia l-a asistat în mod nepotrivit și corupt în probleme legale; a avut, de asemenea, o relație de-a lungul anilor cu prietenul lui Pîrvu, Becali, în cadrul căreia i-a furnizat în mod nepotrivit și corupt asistență legală; a participat la jocuri de noroc cu acești oameni; ar fi primit o mită și ar fi cerut alta. Nu pot concluziona dacă aceste alegații sunt adevărate, dar în toate circumstanțele acestui caz foarte neobișnuit, accept posibilitatea ca aceste alegații, la fel de bine, să poată fi adevărate”, a declarat lordul judecător Holroyde.

Magistratul englez a concluzionat că aceste probleme nu au fost remediate prin faptul că decizia de condamnare a lui Popoviciu, dată de judecătorul Tudoran, a fost confirmată de completul de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) de la București. “Decizia ÎCCJ a fost luată în necunoștiința acestor dovezi, acum disponibile, privind relația dintre judecătorul Tudoran și Becali. ÎCCJ nu i s-a cerut să re-examineze cazul din perspectiva faptului că judecătorul de la fond a avut o relație de-a lungul anilor, apropiată și coruptă, cu martorul cheie al acuzării”, a precizat lordul judecător Holroyde.

Prin urmare, Înalta Curte de la Londra a admis apelul lui Popoviciu pe motiv că nu avut parte de un proces corect în România.

Reamintim că Popoviciu a mobilizat în apărarea lui cele mai puternice case de avocatură și personaje extrem de influente la nivel global, precum Hunter Biden (fiul vicepreședintelui de atunci al SUA, Joe Biden), Louis Freeh (fost șef al FBI) și Rudy Giuliani (fost primar al New York-ului și avocat al lui Donal Trump).

De observat însă că lordul judecător Holroyde este unul dintre magistrații englezi care au decis extrădarea în România a lui Alexander Adamescu, în octombrie 2020.

Primele „coate” zdravene în PNL

Orban a acuzat trei lideri ai partidului că l-au părăsit, deși el a fost cel care i-a promovat în partid și funcții publice n liderul PNL a trădat partidul la împărțirea posturilor de Guvern, a reacționat Turcan, în timp ce Bogdan l-a amenințat cu „dezvăluiri”

Ludovic Orban a afirmat că a fost părăsit de către echipa de negociere pentru alcătuirea coaliției desemnată de PNL din care făceau parte Raluca Turcan, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, iar aceștia au încercat să convoace un BPN al partidului pentru a arunca în aer formarea coaliției de guvernare.

De asemenea, Orban a amintit momentul fotografiei cu mai mulți liberali alături de Florin Cîțu, persoane care au spus că îl susțin pe actualul premier pentru șefia PNL. „Multă lume m-a întrebat de ce nu am făcut și eu poză cu oameni în spate (ca Florin Cîțu – n.r.). Știți foarte bine că nu am nevoie de o poză cu oameni în spate. Pentru că eu fac o poză cu oamenii în toate localitățile, în toate județele unde mă duc și fac cu fiecare individual. Unde s-a mai văzut într-un partid ca un secretar general (Robert Sighiartău – n.r), care este propus de președintele PNL, să se întoarcă împotriva președintelui PNL, dar să se agațe în continuare să fie secretar general al partidului. Nu există așa ceva în niciun partid politic. Dar am acceptat acest lucru. Până la urmă, oamenii au dreptul la opțiune, au drept și la uitare”, a precizat Orban.

„Adevărul este cunoscut de tot partidul”

În replică, Raluca Turcan a afirmat că liderul PNL a renunțat la trei ministere importante - Fonduri Europene, Transporturi și Dezvoltare pentru a obține funcția de președinte al Camerei Deputaților.  „Adevărul este cunoscut de tot partidul și realitatea este că trei ministere importante – Fondurilor Europene, Transporturilor și Dezvoltării Regionale au fost negociate direct de președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților. Cred că orice penelist responsabil avea dreptul să fie nemulțumit de această tranzacționare care pe fond a afectat PNL, prin forța pe care o are în Guvern. Funcția de prim-ministru revenea de drept PNL, pentru că obținut cel mai mare rezultat în alegeri, în coaliția de guvernare, iar celelalte trei ministere au fost cedate pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților. Este o realitate și e păcat că se propagă astfel de mesaje în campania internă a PNL, în loc să vorbim despre soluții pentru viitorul PNL, astfel încât reformele asumate să fie duse la bun sfârșit”, a afirmat Raluca Turcan.

„Noroc că a declarat premierul asta la Sibiu: «Nu cred că sunt declarațiile domnului Orban, pentru că înseamnă că nu sunt adevărate. La împărțirea ministerelor au participat doar președinții de partid, nici măcar premierul desemnat». Probabil cineva răutăcios din presă i-a pus în gură domnului Orban declarații false. Dar sunt convinsă că va ieși public sa lămurească problema. Victimizarea poate fi o strategie pentru unii, dar trebuie combătută cu adevărul în interiorul PNL”, a scris și Alina Gorghiu sâmbătă pe Facebook, criticând astfel declarațiile lui Orban.

Rareș Bogdan: S-ar putea ca nervii mei să plesnească

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, i-a transmis lui Ludovic Orban să înceteze să ducă o „campanie murdară” și a precizat că afirmațiile liderului liberalilor trebuiau ținute în interiorul partidului. „S-ar putea ca nervii mei, care și așa sunt întinși la maxim, să plesnească și atunci lucrurile vor arăta extrem, extrem de rău și nu cred că e bine pentru nimeni, în niciun caz pentru el”, a adăugat eurodeputatul PNL. „Dacă eu mă apuc să vorbesc, îl va durea stomacul rău de tot. Mai bine tac. Îl rog din suflet să încerce să oprească această campanie murdară și să nu mai continue ceea ce a început astăzi pentru că s-ar putea ca nervii mei, care și așa sunt întinși la maxim, să plesnească și atunci lucrurile vor arăta extrem, extrem de rău. Și nu cred că e bine pentru nimeni, în niciun caz pentru el”, a afirmat Rareș Bogdan, sâmbătă seara la România Tv.

El a relatat cum au decurs lucrurile la negocierile pentru formarea coaliției de guvernare și a acuzat că Ludovic Orban a cedat trei ministere-cheie ale PNL. „Nu știu de ce domnul Orban a ales să mintă, poate a sperat că nu va ajunge în spațiul public. Sunt îngrijorat pentru că o face a treia oară, deși am semnalat ca astfel de chestiuni să nu se mai perpetueze în discursul domniei sale. Domnul Orban a hotărât și a cedat trei ministere-cheie ale PNL. Dacă dânsul mă provoacă, voi răspunde mult mai decent decât aș fi făcut-o cu un an sau doi în urmă. La discuțiile în care PNL a pierdut trei ministere-cheie despre care s-a vorbit în toată campania electorală și de la europarlamentare încoace, pentru că sloganul nostru a fost Dezvoltăm România, am vorbit despre Fonduri Europene, am vorbit despre Ministerul Dezvoltării și despre Transporturi. Toate cele trei ministere au fost cedate într-o întâlnire la care au participat patru oameni, domnul Orban, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor și Dan Barna. La această întâlnire, din cele trei ministere, două au fost cedate USR-PLUS și unul către UDMR. Domnul Orban s-a retras în Vila Lac într-o altă cameră, iar cei care mai eram prezenți am rămas acolo. A revenit după aproximativ 40 de minute și a zis că a reușit un lucru grozav și că a obținut un minister în plus. Noi toată campania am construit-o pe Dezvoltăm România cu bani europeni, pe modelul Cluj, Oradea șamd. A zis: Nu avem Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Transporturilor. Atunci am zis: Ludovic, asta puteam avea și acum două săptămâni, de ce am mai continuat dacă tu ai făcut asta? Ludovic, îți bați joc de noi. Am stat aici toți ca tu să te duci cu cei trei și să hotărăști? Te rog frumos! I-a spus-o și doamna Turcan. Lucrurile au degenerat, ne-am certat și i-am zis: Dacă tu consideri că noi suntem doar de decor, iar după patru zile te retragi și hotărăști singur, nu înțeleg ce mai căutăm noi aici? Eu nu mai particip cu tine la șarada asta, continuă tu să stai singur cu restul”, a adăugat Bogdan.

Apropiații lui Dragnea vor verifica banii cheltuiți prin PNRR

Modul în care sunt cheltuite cele peste 29 de miliarde de euro din PNRR va fi supravegheat de Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi, condusă de apropiați ai lui Liviu Dragnea, printre care se numără și fostul senator PSD Niculae Bădălău. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, susține însă că instituția performează și nu ia decizii politizate.

Autoritatea de Audit e condusă de un președinte și de doi vicepreședinți numiți politic.

Șeful instituției e Lucian Dan Vlădescu, promovat de PSD în 2017, în plină era Dragnea. Între 2012 și 2013, Vlădescu a condus Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), fiind numit în această funcție de premierul de atunci Victor Ponta, la insistențele lui Liviu Dragnea, au declarat surse politice pentru agenția News.ro. În vara lui 2013, Vlădescu a demisionat cu scandal din fruntea ANRMAP, după ce a susținut modificarea legii, astfel încât pragul pentru achiziții directe, fără licitație, să fie ridicat de la 15.000 de euro la 100.000 de euro.

Florin Tunaru, originar din Teleorman, este vicepreședintele Autorității de Audit tot din 2017. Acesta a lucrat cu Liviu Dragnea la CJ Teleorman, ca șef de serviciu și, ulterior, director executiv la Direcția de Contabilitate. În perioada 2010-2011, Tunaru l-a consiliat pe șeful CJ Teleorman Liviu Dragnea în domeniul financiar-contabil și al finanțelor publice. În timpul guvernarii USL, a fost numit vicepresedinte al ANAF, tot cu susținerea lui Dragnea.

Și fostul senator PSD Niculae Bădălău ocupă un post de vicepreședinte al Autorității de Audit. În 1988, Bădălău a fost condamnat pentru că a furat patru saci cu grâu dintr-un depozit al statului. Bădălău a primit la acea vreme o pedeapsă de un an de închisoare, pe care nu a mai executat-o, pentru că Nicolae Ceaușescu, cu ocazia aniversării a 70 de ani, a amnistiat toate condamnările mai mici de 10 ani. Bădălău apucase totuși să stea două săptămâni în arest.

Niculae Bădălău nu ar fi putut ajunge vicepreședinte al Curții de Conturi dacă, în urmă cu patru ani, nu ar fi modificat legea în interesul său, mai precis capitolul privind studiile necesare ocupării postului. Acesta nu a ajuns la conducerea Curții de Conturi, însă în vara anului 2020, a devenit vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi, exact în baza legii modificate de el cu trei ani înainte.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat ieri, în emisiunea Insider politic de la Prima TV, că Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi este o instituție care performează. “Chiar zilele trecute m-am întâlnit cu șeful Autorității de Audit și cu mai mulți auditori, printre care și domnul Bădălău. Avem o relație instituțională foarte bună si discuția a fost despre care va fi procesul de auditare din PNRR. Sunt optimist. Nu e decizia mea cine este acolo, este decizia statului român”, a spus Cristian Ghinea.

Un român, arestat în Italia în cazul “camionului mormânt” din Essex

Poliția italiană a anunțat sâmbătă că a arestat un român căutat de Marea Britanie într-un caz de trafic de migranți care a dus la moartea a 39 de vietnamezi în remorca unui camion, în toamna lui 2019.

Ștefan Damian Dragoș, un cetățean român de 28 de ani, este acuzat că a furnizat camionul care i-a transportat pe migranți în Anglia, conform unui comunicat al poliției. Bărbatul, care a fost reținut de poliție la Milano pe baza unui mandat de arestare britanic, “face parte dintr-o organizația criminală care se ocupă cu imigrația ilegală”, se arată în comunicat.

Cei 39 de migranți vietnamezi, dintre care cei mai tineri erau doi băieți de 15 ani - au murit de asfixiere și hipertermie în spațiul închis al containerului, în timp ce erau transportați spre ceea ce ei sperau să fie o nouă viață în Marea Britanie. Corpurile lor neînsuflețite au fost descoperite în interiorul remorcii la est de Londra în octombrie 2019.

Liderii grupului de traficanți, Ronan Hughes, un transportator rutier nord-irlandez de 41 de ani, și Gheorghe Nica, un cetățean român de 43 de ani, acuzați că sunt organizatorii acestei acțiuni, au fost condamnați în ianuarie la 20, respectiv 27 de ani de închisoare pentru omucideri involuntare și trafic de migranți. Maurice Robinson, șoferul care conducea camionul în momentul descoperirii cadavrelor, a fost condamnat la 13 ani și patru luni de închisoare. Eamon Harrisson, șoferul de 24 de ani care a dus remorca până în portul belgian Zeebrugge, afirmând că nu știa de prezența migranților la bord, a primit o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Orban: Nu s-a dorit pedepsirea vinovaților pentru morții din Revoluție și pentru mineriade

Ludovic Orban a participat ieri ceremonia de comemorare a Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990. El a declarat cu acest prilej că au fost tot felul de tergiversări și trageri de timp în acest dosar. “Nu s-a dorit cu adevărat pedepsirea vinovaților și pentru morții din Revoluție, și pentru mineriade. Nu s-a dorit. E un sistem așa, o mână nevăzută care parcă trage niște sfori când e vorba de astfel de evenimente în care există vinovății la cel mai înalt nivel și vinovății care nu țin numai de o persoană, ci de oameni care au acționat în mod clar premeditat împotriva libertății, împotriva democrației, împotriva vieții și a integrității fizice a românilor”, a explicat Orban.

El a precizat că în mare parte adevărurile de atunci sunt cunoscute, multe dintre acestea fiind incluse și în rechizitoriu. Orban a mai afirmat că sunt procurori, polițiști judiciariști, judecători care au retrimis dosarul, magistrați care au o responsabilitate legată de tergiversarea acestei cauze.

Ghinea: Dîncu și Ciolacu au un complex freudian cu Dragnea

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, consideră că liderii Partidului Social Democrat Vasile Dîncu și Marcel Ciolacu au un complex freudian cu fostul lider al partidului, Liviu Dragnea. Ghinea susține că cei doi “l-au pupat în fund” pe Dragnea atâția ani, “s-au milogit” ca să le dea funcții, după care l-au trădat, precizând că tot universul lor moral se învârte în jurul acestei trădări. În opinia lui Ghinea, social-democrații nu se pricep la fonduri europene, “se uită ca maimuța la la algoritmi”. “Nu au apetență pentru fonduri europene pentru că nu le înțeleg, se uită ca maimuța la algoritmi, la toată povestea asta și când e vorba de decisiv ceva, ei derutează în stil freudian, domnule, e ca Dragnea, că e cu mulți bani. Nu e ca Dragnea, domnule, că nu merge așa”, a transmis Cristian Ghinea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.