Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Lazăr, “readus la viață” de o eroare a lui Toader?

Ziarul de Vrancea
31 oct 2018 667 vizualizări

Ministrul Justiției ar fi confundat două nume când a amenințat cu un document supriză din mapa procurorului general n eroarea ar putea fi folosită de Lazăr ca argument pentru a contesta revocarea n Toader s-ar putea alege și cu o chemare în instanță

Tudorel Toader l-a acuzat pe procurorul general Augustin Lazăr că a fost numit în funcție după ce a dat o ordonanță de clasificare a unui dosar al președintelui Klaus Iohannis, informație care s-a dovedit ulterior a fi rezultatul unei confuzii de nume, procurorul care a semnat decizia de clasare fiind Cristian Aurel Lazăr. Toader a invocat acest episod ca argument pentru cererea de revocare a procurorului general și a susținut că va prezenta documentul.

În replică, procurorul general Augustin Lazăr a arătat că Tudorel Toader a exploatat o eroare de grefă din martie 2016, când o grefieră a fotocopiat o ordonanță emisă de procurorul Cristian Lazăr, în urma similitudinii numelor de familie. Augustin Lazăr a precizat ieri că își rezervă dreptul de a acționa conform procedurilor legale în vigoare în ceea ce privește procedura de revocare a sa și conflictul cu Toader, privind eroarea. „O manipulare a opiniei publice și o ținere în suspans pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. La o simplă lecturare a hotărârii CSM din 21 aprilie 2016, vom putea vedea că Secția de procurori a verificat totul. Lipsa sancțiunilor era necesară și este necesară condiția unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. CSM, care este garantul independenței justiției, a constatat că erau întrunite toate condițiile. Restul este politică. Îmi rezerv dreptul de a acționa conform procedurilor legale în vigoare”, a declarat Augustin Lazăr.

Toader insistă, Cristian Lazăr îl contrazice

Tudorel Toader a scris apoi pe Facebook că nu este nicio eroare referitoare la ordonanța de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr și subliniază că în sfârșit află ”justificarea” prezenței ordonanței la dosar.  "Întrebarea mea era urmatoarea - cum se justifică o astfel de ordonanță în dosar. În sfârșit aflăm și «justificarea» - a greșit grefiera care a multiplicat lucrările acestuia. Reamintesc și faptul că tot o «greșeală» a fost și pe data de 20 martie 2018, atunci când grefiera a multiplicat Protocolul secret din 2009, l-a trimis la MJ fără ultimele doua pagini care se lipiseră la exemplarul trimis la CSM!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Procurorul Cristian Lazăr, cel care a emis rezoluția de clasare pentru Iohannis în 2014, a declarat, ieri, pentru Mediafax, că acel document nu avea ce să caute în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr, iar persoana care a pus acolo rezoluția trebuie să răspundă. "Cine a pus-o acolo trebuie să răspundă. Acest document nu avea ce să caute acolo", a declarat Cristian Lazăr. Procurorul a precizat, în ceea ce privește rezoluția, că prin acest act a clasat plângerea unui petent, Marius Marinescu, făcută pe numele lui Klaus Iohannis. Prin același document, Cristian Lazăr a disjuns cauza cu privire la doi consilieri locali, Hans Klein și Helmut Lerner, pentru conflict de interese.

Procurorul a mai menționat că președintele Klaus Iohannis nu l-a favorizat în niciun fel pentru soluția de clasare. "Cu ce să mă favorizeze? Cu o funcție pentru a cărei propunere nu o făcea el?”, s-a întrebat, retoric, Cristian Lazăr, care a precizat că a fost propus adjunct la Sectia de urmarire penală și criminalistică la Parchetul General de fostul ministru Raluca Prună, cu avizul unanim al Secției de procurori a CSM.

Macovei: Procedura de revocare ar trebui întreruptă

Europarlamentarul Monica Macovei afirmă că procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, ar trebui întreruptă, iar ministrul Justiției să retragă raportul de evaluare, pentru că a manipulat opinia publică. "Toader ar trebui anchetat pentru un posibil fals", mai spune Macovei. "Toader a creat și a menținut cu rea-credință, timp de o săptămână, o situație de confuzie, păcălind opinia publică atunci când, la raportul de evaluare a procurorului general, s-a referit la o odonanță de clasare semnată de «procurorul Lazăr». Minciuna a fost descoperită: ordonanța de clasare era semnată de procurorul Cristian Lazăr, nu de procurorul general Augustin Lazăr. A apelat Toader la un fals pentru a-și crea un motiv pentru revocarea procurorului general? Acest aspect trebuie anchetat penal de îndată", afirmă europarlamentarul. Potrivit lui Macovei, ministrul Toader "a menținut conștient ambiguitatea, a lansat teme false de dezbatere, toate bazate pe un posibil fals comis chiar de el". "De aceea, raportul de evaluare și propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr trebuie retrase, fiind cel puțin ilegale", mai spune Macovei.

“Profesorul de gimnaziu o să-i dea cu raportul în cap rectorului profesor universitar doctor”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, l-a urecheat public pe ministrul Justiției, după confuzia privind dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr la Parchetul General. "Domnule profesor, e groasă omule. Ai încurcat Lazării . Ți-ai scufundat singur propriul raport de revocare a procurorului general. Pentru tărăboiul stârnit n-au mai rămas decât două soluții: ori scuze publice cu recunoașterea erorii, ori demisia. PS - Despre revocarea lui Augustin Lazăr nici nu mai poate fi vorba. Profesorul de gimnaziu Iohannis o să-i dea cu raportul în cap rectorului profesor universitar doctor și venețian Tudorel Toader până când îl retrogradează la gradul de învățător stagiar ", a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Ministru, somat de cercetători să revină asupra afirmațiilor despre teoria evoluționistă

​Cercetătorii de la Ad-Astra au luat poziție publică față de afirmațiile ministrului Cercetării, Nicolae Hurduc, cu privire la teoria evoluției și îi cer printr-o scrisoare publică să revină asupra afirmațiilor făcute săptămâna trecută. "Cu toate că libertatea de expresie permite oricui, legal vorbind, să emită aproape orice, poziția de demnitar ar trebui să presupună o anumită responsabilitate. Propagând asemenea aberații, folosindu-se de înalta poziție administrativă în care a fost numit pentru a se erija într-un soi de autoritate științifică universală, dl Nicolae Hurduc agravează starea de confuzie indusă românilor de unele deficiențe sistematice ale manualelor și programei din învățământul preuniversitar", se arată în poziția publică a Asociației Ad-Astra.

Oamenii de știință îi atrag atenția lui Nicolae Hurduc că există două probleme legate de opiniile exprimate. "Afirmațiile domnului ministru, dacă nu fac parte dintr-o campanie intenționată de propagandă anti-științifică a partidului său, demonstrează două lacune grave, una epistemologică și una deontologică. Prima problemă este nestăpânirea noțiunii de teorie științifică sau incapacitatea de a aplica această noțiune la cazul în speță, adică de a face distincția între o teorie științifică și simple fantezii beletristice. A doua problemă este arogarea autorității științifice în cu totul alte domenii decât cele în care a publicat rezultate originale: domnul Hurduc pretinde implicit că ar fi o autoritate în specialități înguste ale biologiei și fizicii, domenii foarte diferite de cel al polimerilor", mai arată cercetătorii.

În final, aceștia îi cer ministrului să iasă public și să retracteze "Îi solicităm domnului ministru să retracteze afirmațiile false și înșelătoare privind evoluția speciilor și călătoria în timp și să se concentreze în schimb pe problemele acute și deosebit de grave ale politicilor cercetării și inovării din România", potrivit scrisorii cercetătorilor. Reamintim că Nicolae Hurduc a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Iași că teoria lui Darwin are niște probleme, iar teoria universurilor paralele e mai “interesantă”.

Cioloș propune dizolvarea Parlamentului în cazul eșecului procedurii de demitere a președintelui

Președintele fondator al Mișcării România Împreună, Dacian Cioloș, a anunțat că va supune dezbaterii publice o serie de măsuri incluse în viitorul program politic al formațiunii pe care o conduce, printre acestea numărându-se și dizolvarea Parlamentului în cazul eșecului procedurii de demitere a președintelui. "Odată ce a fost aleasă o majoritate în Parlament, ține prizonieră, practic, toată instituția și folosește această instituție inclusiv pentru șantaj politic la adresa președintelui, ceea ce nu e deloc sănătos într-o democrație, în care trebuie să existe un echilibru între puterile din stat. și atunci propunem ca, așa cum Parlamentul are într-adevăr dreptul și posiblitatea să suspende președintele și să organizeze un referendum pentru suspendarea președintelui, în cazul în care acest referendum e aprobat de cetățenii români, președintele trebuie să plece și se organizează alegeri prezidențiale, dar în cazul în care acest referendum e respins de cetățenii români, care au ales și Parlamentul, atunci Parlamentul trebuie să își asume răspunderea politică și să demisioneze, să se dizolve. Propunem introducerea acestor prevederi în Constituție, în așa fel încât să avem cu adevărat un echilibru al puterilor în stat și să avem o responsabilitate a folosirii unor pârghii care sunt esențiale și care să nu poată fi folosite ca instrument de șantaj politic", a arătat el.

Cioloș a adăugat că nu a discutat cu cei de la USR despre aceste propuneri, dar și-a exprimat convingerea că aceștia le vor susține, în baza unor afirmații publice anterioare.

Teroristul Omar Hayssam, salvat din închisoare de Dragnea și Tăriceanu?

Deputatul USR, Lucian Stanciu Viziteu, membru comisia de control a SRI, acuză că liderii coaliției PSD-ALDE, Dragnea și Tăriceanu, vor să-l scoată din închisoare pe teroristul Hayssam. “Un proiect de lege depus de președintele PSD, Liviu Dragnea și președintele ALDE, Popescu Tăriceanu ar putea scoate din închisoare persoane condamnate pentru trafic de persoane, trafic de arme sau chiar terorism, printre cei vizați fiind chiar Omar Haysam”, atrage atenția deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu, potrivit unui comunicat de presă. Este vorba despre proiectul de lege numărul 616/2018, depus de Dragnea, Tăriceanu și Mircea Drăghici. Proiectul depus de cei doi lideri de partid vizează declasificarea Hotărârii CSAT 17/2005, în baza căreia s-au construit protocoalele dintre SRI și DNA, cât și a tuturor documentelor având ca temei sau fiind încheiate în baza acestei hotărâri. Proiectul asumat de Dragnea și Tăriceanu oferă posibilitatea tututor celor care au fost condamnați, în baza unor anchete la care au cooperat diverse instituții ale statului, folosind și aceste  protocoale, să “se adreseze instanțelor, cu acțiuni de revizuire, pretenții”. “Ce uită Dragnea dar mai ales Tăriceanu, care pe atunci era chiar vice-președintele CSAT, este că în baza Hotărârii CSAT s-au construit și protocoalele dintre SRI și DIICOT, iar această formă de colaborare viza competențele parchetului care se ocupă cu crima organizată și terorismul”, arată Viziteu. “Cei doi lideri de partid sunt disperați să-i salveze pe prietenii lor anchetați sau chiar condamnați în urma dosarelor la care au lucrat procurorii DNA, iar acest lucru îi face să comită erori uriașe. O astfel de eroare este să le permită tuturor celor condamnați pentru terorism în România să ceară redeschiderea dosarelor și reluarea proceselor de la prima instanță”, atenționează liderul USR. “Cel mai celebru caz este al omului de afaceri sirian Omar Hayssam, condamnat în 2016 la 24 de ani de închisoare, inclusiv pentru acțiuni de terorism. În mod similar, persoane condamnate pentru trafic de droguri, trafic de ființe umane sau trafic de arme pot cere reluarea proceselor dacă în cazul lor DIICOT a colaborat cu SRI la desfășurarea anchetei”, explică Viziteu.

Liviu Luca, 10 ani de închisoare, după contopirea pedepselor

Fostul lider de sindicat Liviu Luca, aflat în detenție din vara anului 2016 și condamnat definitiv în mai multe dosare pentru infracțiuni de instigare la delapidare și spălare de bani, a primit o pedeapsă finală de 10 ani de închisoare după ce a solicitat în instanță contopirea pedepselor din dosarele judicate la mai multe instanțe. Sentința de zece ani de închisoare după contopirea pedepselor este definitivă.

Liviu Luca a fost condamnat definitiv, în luna aprilie a acestui an, la 10 ani de detenție într-un dosar vizând delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților Petromservice. Prin sentința pronunțată de Curtea de Apel București, în același dosar, Sorin Ovidiu Vîntu a primit de asemenea o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, prejudiciul fiind estimat la peste 12 milioane de euro. Anterior acestei condamnări, Liviu Luca fusese condamnat, într-un alt dosar, la șase ani de detenție, tot pentru infracțiuni vizând Petromservice.

Clujul pornește licitațiile pentru construirea unui metrou

Primarul Emil Boc a declarat ieri, în debutul ședinței de Consiliu Local, că în următoarele zile se va lansa anunțul pentru licitația privind studiul de prefezabilitate al viitorului metrou de la Cluj-Napoca. “Suntem foarte aproape să lansăm studiul de prefezabilitate pentru selectarea consultantului astfel încât să elaborăm un caiet de sarcini după toate rigorile viitorului unui metrou și nu după ceea ce există astăzi în materie de realizare a unui metrou obișnuit. Sper ca în prima parte a lunii noiembrie, în primele 10 zile, să fim în măsură să lansăm în licitație publică pentru studiul de prefezabilitate. Pentru investiții mai mari de 75 milioane de euro este nevoie și de studiu de prefezabilitate și de studiu de fezabilitate”, a precizat Boc. Edilul spune că metroul de la Cluj nu va reproduce „o situație existentă astăzi”. „Metroul pe care îl pregătim să îl construim la Cluj nu este unul care să reproducă o situație existentă astăzi. Va fi și un cost mai redus. Tot ce se face va ține cont de evoluția tehnologiei în materie de realizare a metroului, de aceea am avut nevoie de un consultant pentru a vedea tot ce este mai actual în lume cu privire la construcția de la zero a unui metrou. E mai simplu să construiești un metrou de la zero decât să îl modernizezi pe cel existent”, a spus Boc.

În aprilie 2018, primarul Emil Boc a anunțat că japonezii sunt interesați de construirea unui metrou la Cluj-Napoca. Potrivit edilului, linia de metrou ar urma să fie construită între Florești și Apahida în următorii “10-15 ani”. Ar fi vorba deci de aproximativ 22 de kilometri de linie de metrou.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.