Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: La mulți ani Maia, la cât mai mulți ani Igor! Cadou de ziua Maiei Sandu: Dodon băgat în beci, cu lacătul tras

Ziarul de Vrancea
23 mai 2022 649 vizualizări

În ziua în care șefa statului și-a serbat ziua de naștere, fostul președinte a fost reținut pentru 72 de ore, fiind acuzat inclusiv de trădare de patrie n când i-au bătut procurorii la ușă, cumnatul lui Dodon a început să înfulece probe din dosar

Procurorii anticorupție din Republica Moldova au anunțat, ieri după amiază, că fostul președinte Igor Donon și încă o persoană au fost reținuți pentru 72 de ore, în timpul perchezițiilor fiind descoperite sume mari de bani și documente. Dodon și apropiații săi ar fi beneficiat de vacanțe, prin intermediul firmelor turistice din Federația Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble rusești. Printre infracțiunile care fac obiectul anchetei se numără și trădarea de patrie.

„În privința a două persoane, inclusiv în privința ex-Președintelui Republicii Moldova, a fost dispusă reținerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor. Au fost descoperite urme evidente ale infracțiunii”, a anunțat Procuratura Anticorupție referitor la cauza penală numită generic „Kuliok”, deschis după apariția unor imagini în care fostul președinte primește de la Vlad Plahorniuc o pungă în care par a fi bani.

Procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a declarat că fostul președinte și apropiați ai acestuia sunt cercetați pentru mai multe infracțiuni, între care aceea de trădare de patrie. „În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățire ilicită, trădare de patrie, corupere pasivă și finanțarea ilegală a partidului, care a avut loc în perioada anului 2014 până în prezent. Subiecții principali ai anchetei sunt un ex-președinte al Republicii Moldova precum și persoane interpuse ale acestuia și alte persoane care au tangență la săvârșirea faptelor instrumentate. Bunurile și banii care au fost utilizați la comiterea infracțiunilor investigate depășesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport”, a declarat Elena Cazacov.

Un set de șah

Potrivit acesteia, procurorii anticorupție moldoveni au făcut zece percheziții în imobile și în trei automobile. În urma perchezițiilor au fost descoperite sume în valuta națională și valute străine, contracte, chitanțe, documente, recipise care au fost ridicate și vor fi examinate în cadrul anchetei.

„Bunurile de lux care au fost depistate și ridicate urmează a fi investigate minuțios și supuse verificărilor în vederea stabilirii faptului dacă acestea au tangență la îmbogățirea ilicită. În cadrul efectuării perchezițiilor, una din persoane a încercat să distrugă probele prin înghițire”, mai spune șeful procurorilor anticorupție. Jurnaliștii de la unimedia.info scriu că cel care a făcut gest este cumnatul lui Dodon.

Conform anchetatorilor, printre documentele depistate la descinderile domiciliare sunt unele prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 000 euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37 000 euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției.

În una din locațiile percheziționate au fost depistați peste 600 000 lei, iar într-un plic cu sigla unui partid politic se păstrau sumele de 17 000 de euro și 1000 dolari SUA. Conform Deschide.md, partidul politic este PSRM. Aceeași sursă a relatat și că la percheziții procurorii au descoperit și un set de șah dăruit lui Dodon de fostul șef al Moldtelecom și ex-viceministrul Economiei Vitalie Iurcu, bănuit de îmbogățire ilicită și stabilit în România.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a împlinit ieri 50 de ani, ea fiind prima femeie din istoria țării care deține această funcție.

Kremlinul, îngrijorat că susținătorii săi sunt “persecutați”

Kremlinul s-a declarat îngrijorat de “persecutarea” fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, însă a admis că aceasta ține de treburile interne ale Republicii Moldova, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “În primul rând, aceasta este o problemă internă a Republicii Moldova. În al doilea rând, bineînțeles că suntem îngrijorați că astfel de practici și persecuții sunt folosite din nou împotriva celor care susțin dezvoltarea unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă”, a afirmat Peskov, adăugând că autoritățile ruse speră și ar vrea să fie sigure că toate drepturile legale ale lui dodon sunt respectate.

Dosarul asasinatului din Arad Un an de anchetă, 400 de oameni audiați, niciun suspect

Procurorii care instrumentează dosarul privind uciderea omului de afaceri arădean Ioan Crișan, a cărui mașină a explodat în parcarea unui centru comercial, au făcut publice, ieri, date privind demersurile făcute în cursul investigației. Astfel, au fost audiate 400 de persoane, au fost făcute percheziții domiciliare și informatice și 18 expertize balistice, fizico-chimice, traseologice și genetice, iar la aproape un an de la crimă nu există un suspect în dosar. Verificările anchetatorilor arată, de asemenea, că nu se confirmă informațiile vehiculate și în spațiul public privind implicarea victimei în activități de crimă organizată.

În ceea ce privește circumstanțele personale ale omului de afaceri, procurorii au stabilit traseul parcurs de Ioan Crișan, printre altele prin vizualizarea imaginilor obținute din camerele de supraveghere din municipiul Arad. “Au fost analizate relațiile comerciale derulate de victimă. Situația economică și financiară a societăților în care era implicat nu a relevat vulnerabilități și acțiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei. A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR. Până la acest moment, nu au fost confirmate informațiile, vehiculate și în spațiul public, privind implicarea victimei în activități de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activități specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane. S-au stabilit și au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei”, a transmis Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

La aproape un an de la asasinat, nu există niciun suspect.

“Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană. Poliția Română a furnizat sprijin prin alocarea ofițerilor și agenților de poliție pentru delegarea de activități, principala structură care efectuează acte de urmărire penală în cauză fiind Direcția de Investigații Criminale din cadrul IGPR. Capacitățile tehnice ale structurilor IGPR au fost disponibile pentru efectuarea cu celeritate a actelor de urmărire penală, astfel încât versiunile de anchetă verificate să nu întâmpine întârzieri. Menționăm că efectivul a fost redimensionat constant, în funcție de specificul actelor de urmărire penală efectuate, astfel încât versiunile de anchetă să fie verificate cu celeritate”, au precizat procurorii.

Mureș: Elev de la aeroclub, grav rănit după ce a căzut cu parașuta

Un elev în vârstă de 21 de ani în cadrul aeroclubului teritorial a fost grav rănit, marți, după ce a căzut cu parașuta în incinta aerodromului din Târgu Mureș. El a fost diagnosticat cu traumatism cranian, traumatism facial, fractură de coloană cervicală și contuzii pulmonare.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Mureș, Mariana Moldovan-Negoiță, a declarat pentru News. ro, că starea de sănătate a tânărului este una foarte gravă, el urmând să fie supus unei intervenții chirurgicale. “Era în comă indusă și urma să fie supus unei intervenții chirurgicale în blocul operator Neurochirurghie”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

 Polițiștii continuă cercetările în acest caz pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a produs evenimentul.

Stelian Tănase, către liberali: V-ați unit înhăitat cu PSD, care este o alianță toxică

Istoricul și politologul Stelian Tănase a declarat, ieri, în cadrul simpozionului “PNL între Prima și a Doua Modernizare a României: 147 de ani de liberalism”, care a avut loc în Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare din București, în prezența tuturor liderilor partidului, că PNL se duce spre alegerile din 2024 dezbinat.

“PNL se duce spre alegerile din 2024 dezbinat, sunt două partide liberale, plus alte grupări care pretind tendințe sau idei liberale, nu dau numele partidului, ca să nu politizeze, și cred că asta va duce la catastrofă. Veți pierde alegerile, dacă nu vă veți unifica”, a spus Stelian Tănase în cadrul simpozionului. El a continuat: “V-ați unit, ca să nu zic înhăitat, cu PSD-ul, care este o alianță toxică, cu un foarte subțire alibi că e continuitate, unitate, coeziune. Nu, este oportunism și este un calcul greșit, nerealist”, a spus analistul. Stelian Tănase a precizat că, la fel ca toate exemplele din istorie, “și această coabitare sau cum vreți să îi spuneți va produce eșec”. “Trebuie să găsiți în perioada următoare o cale ca să vă prezentați în fața electoratului uniți, cu aceleași idei, cu aceleași priorități, tehnici și strategii, ca să scoateți de la putere PSD, piaza rea a politicii românești, în ultimii 30 de ani. Să nu ne facem iluzii, să ne ascundem după formule. Este o alianță toxică și, din păcate, în această alianță toxică, nu câștigați dumneavoastră, sau noi, că și eu sunt liberal. Câștigă PSD-ul. O arată și primul an de guvernare alături de ei și o va arăta și continuarea acestei situații”, a spus Tănase. El le-a spus liberalilor că nu vor câștiga în fața PSD. “Vă va înghiți și deocamdată, primul efect este că a șters identitatea PNL-ului, în spatele propriei sale identități. Nu aveți mesaj, nu vă vedeți. Motivul este simplu, pentru că temele mari și discursul le ține PSD-ul. Dumneavoastră stați alături, așa, ca niște școlari ascultători care sperați să beneficiați de această situație, fiecare în parte, ca să nu spun mai mult”, a mai comentat Tănase. El a mai spus că “alegerile nu sunt departe și un congres extraordinar al PNL ar putea aduce acele clarificări pe care trecutele congrese nu le-a adus” și a arătat că “PSD este un partid de bătut”.

Un bărbat a murit, iar altul a fost rănit, după ce peretele unei clădiri s-a prăbușit peste ei

Un bărbat în vârstă de 34 de ani a murit, iar altul a fost rănit, după ce peretele unei clădiri din Trușești, județul Botoșani, s-a prăbușit peste ei. Accidentul a avut loc când cei doi bărbați lucrau la reabilitarea imobilului.

“Persoanele în cauză efectuau lucrări de reabilitare, în momentul în care unul dintre pereții clădirii s-a prăbușit peste acestea. La sosirea forțelor de intervenție, unul dintre bărbați era acoperit în totalitate de o bucată din perete, iar cealalt era surprins până la mijloc. Pompierii i-au scos de sub dărâmături și au constatat că unul dintre aceștia, în vârstă de 34 de ani, era inconștient, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din nefericire, acesta nu a mai putut fi salvat”, a transmis ISU Botoșani.

 Conform sursei citate, cel de-al doilea bărbat, de 35 de ani, a fost găsit conștient, fiind preluat de o ambulanță și dus la spital.

Un bărbat a ținut cadavrul fiului său într-un sac de plastic, lângă casă

Polițiștii din Maramureș au deschis un dosar penal și fac cercetări cu privire la decesul unui adolescent de 14 ani al cărui trup a fost găsit într-un sac de plastic, într-o anexă. Surse locale au declarat că tatăl susține că nu a avut bani de înmormântare, una dintre bănuieli în cazul său fiind aceea că nu a anunțat decesul pentru a încasa indemnizația de handicap. Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, pentru ucidere din culpă și profanare de cadavre.

Potrivit oficialilor Poliției județene Maramureș, ancheta în acest caz a pornit după ce, luni seară, la ora 21.09, polițiștii din Sighetu Marmației au fost sesizați prin 112 de către un bărbat, cu privire la faptul că nu a mai văzut de mai multă vreme un tânăr din vecini și bănuiește că i s-ar fi întâmplat ceva.

„Polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar în urma verificărilor, într-o anexă a unui imobil de pe strada Câmpu Negru din municipiu, au găsit într-un sac de plastic, cadavrul unui minor de 14 ani. Corpul neînsuflețit al minorului a fost transportat la morgă în vederea efectuării necropsiei, pentru stabilirea cauzei decesului. Tatăl minorului, un bărbat de 48 de ani, a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Sighetu Marmației în vederea efectuării unei expertize psihiatrice”, transmite IPJ Maramureș.

Inițial, s-a crezut că adolescentul a fost ucis și cadavrul ascuns. Surse locale că este posibil ca tatăl să fi păstrat cadavrul pentru a încasa în continuare indemnizația de aproximativ 1300 de lei pe care o primea pentru faptul că fiul său era încadrat în grad de handicap.

Protest al activiștilor Greenpeace la Ambasada Ungariei la București

Activiști ai Greepeace România au organizat, marți, un protest în fața sediului Ambasada Ungariei la București, demers care face parte dintr-o serie de acțiuni similare, în mai multe țări din Europa. Reprezentanții ONG-ului susțin că “renunțarea la petrolul rusesc este singura opțiune viabilă și absolut necesară, atât pentru a înceta războiul, cât și pentru a proteja clima și mediul înconjurător”, reclamând decizia administrației de la Budapesta de a nu susține un embargo la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește importurile de petrol și gaz din Federația Rusă.

“Prim ministrul maghiar, Viktor Orbán, împiedică acțiunea comună a UE împotriva agresiunii Rusiei, argumentând că ar presupune un cost ridicat pentru economia țării. Greenpeace cere guvernului maghiar să-și dedice toate resursele pentru a reduce consumul de petrol fără să blocheze o acțiune de grup, europeană, care ar putea aduce pacea în viitorul apropiat. Guvernul Ungariei se opune ferm embargoului, refuzând să facă orice efort pentru a-și reduce dependența de petrolul rusesc și delimitându-se de celelalte țări ale Uniunii Europene care consideră că un embargo asupra petrolului rusesc poate opri mai repede războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Renunțarea la petrolul rusesc este singura opțiune viabilă și absolut necesară, atât pentru a înceta războiul, cât și pentru a proteja clima și mediul înconjurător. Chiar dacă alegerile au fost câștigate și cu promisiunea lui Orbán că prețurile la energie vor rămâne mici, alinierea cu politicile europene privind investițiile în energie verde și nu în combustibili fosili care alimentează atât criza climatică, cât și războiul, este absolut necesară”, transmite Greenpeace România, într-un comunicat dat publicității marți.

Drulă critică o eventuală demisie a lui Cioloș din USR

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, afirmă că o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș din USR ar fi o chestiune lipsită de sens. “Eu cred că avem o misiune extraordinar de importantă. Toată clasa politică veche s-a reunit în acest bloc mare care duce România către faliment și în partea cealaltă avem USR, alternativa liberală democrată, responsabilă, de guvernare profesionistă, suntem Opoziția în România, în prezent și avem muncă de făcut până în 2024, avem foarte multe proiecte. Chiar ieri am demarat un proiect, în care vom merge și vom vorbi direct cu românii, din ușă în ușă, exact despre aceste probleme economice, avem departament de politici publice, avem opoziția pe care o facem pe toate fronturile în Parlament”, a declarat Drulă, la RFI.

Pe de altă parte, el a comentat posibila demisie a lui Dacian Cioloș din USR, scenariu vehiculat în ultima vreme. “Să pleci acum, pe modelul ăsta al foștilor lideri care pe sfârșit de carieră își mai fac un proiect de vanitate și practic să dai o mână de ajutor acestui sistem securisto-socialist este o eroare strategică majoră, după părerea mea, dar fiecare răspunde pentru acțiunile sale politice”, a subliniat Drulă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.