Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: La moțiune, românii au ținut cu opoziția

Ziarul de Vrancea
9 oct 2021 901 vizualizări

 60% dintre români consideră demiterea lui Cîțu prin moțiunea de cenzură un lucru bun, inclusiv mulți susținători ai PNL, arată un sondaj de opinie n PSD nu va face astăzi o propunere de premier la consultările cu Iohannis

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că PSD nu va merge azi la consultările de la Cotroceni, cu o propunere de prim-ministru, social-democratul considerând că președintele Klaus Iohannis trebuie să fie cel care „să-și refacă guvernarea”. În opinia lui Vasile Dîncu, există „un joc tactic, strategic” care să ducă la prelungirea situației în care Florin Cîțu se află în fruntea Executivului. Liderul social-democrat consideră că premierul interimar Florin Cîțu ar fi trebuit să renunțe la funcție înaintea moțiunii de cenzură. „Cum să mergem la putere? Pentru că este atributul președintelui să numească premierul. Președintele s-a pronunțat mai demult că nu va mai pune niciodată un premier al Partidului Social Democrat. Am mers cu propunere după alegeri și am fost refuzați. Acum, de bun simț ar fi fost ca domnul Cîțu, după ce a observat că are o majoritate de 281 de voturi în Parlament împotriva lui, să își dea demisia și președintele să refacă cum să revenim la situația de la început, situația de după alegeri și să dea ocazia unui președinte de partid care va fi fost acolo să creeze o majoritate. Normal ar fi fost ca PSD, pentru că a avut cele mai multe voturi, a câștigat alegerile, chiar dacă nu a făcut 51%. Acum vrem să vedem dacă președintele trage de timp, dacă președintele s-a gândit chiar la o soluție și are o soluție, pentru că nu are rost să ne ducem cu o propunere atunci când nu ni se cer propuneri, pentru că o facem în van”, a adăugat Vasile Dîncu. „Eu nu văd o rezolvare la această criză și nu cred că se va rezolva foarte repede, eu cred că mai degrabă se trage de timp, pentru că există o utopie recentă, mai ales la coaliția de dreapta. Mi-au spus-o foarte mulți prieteni de dreapta pe care-i cunosc de 20-30 de ani și care sunt sinceri cu noi, prin Parlament când ne întâlnim sau în altă parte: «Va veni acel El Dorado, PNRR-ul cu o grămadă de bani și acum este o goană după aur, de fapt. Până în primăvară, dacă ne vin banii ăia, ne vine acum un avans, până în primăvară noi vom putea să îi convingem pe oameni, să le dăm bani, să îi cumpărăm, de fapt». Nu se poate ca la Congresul PNL, să-i cumperi pe toți oamenii, așa cum săracii primari sunt obișnuiți să li se întâmple acest lucru”, mai spune sociologul.

Sondaj IRES: Varianta unui premier PSD, susținută de 31% dintre respondenți

Doar 11% dintre români cred că țara merge într-o direcție bună, în timp ce 88% consideră că direcția este greșită, arată un sondaj realizat de IRES, potrivit căruia 31% dintre cei chestionați cred că PSD ar trebui să dea premierul, 19% consideră că acest drept revine PNL, iar un sfert dintre ei nu știu sau nu răspund.

“Am 30 de ani de când fac sondaje și nu am văzut niciodată o asemenea cifră. În ultimii ani, în cea mai mare criză, aveam cam 25% din oameni care spuneau că direcția e bună. Restul spuneau că direcția e proastă. Acum vedem că doar 11% spun că direcția este bună. E cu adevărat o criză politică. N-am mai văzut așa ceva”, a explicat sociologul Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, în emisiunea Insider politic difuzată ieri de Prima TV. În același timp, 60% dintre români cred că demiterea guvernului condus de Florin Cîțu prin moțiune de cenzură e un lucru bun. Doar 30% sunt de părere că e un lucru rău. Surprinzător, din procentul de 60% care consideră demiterea lui Florin Cîțu un lucru bun, 32% reprezintă electorat PNL, partid care îl susține în continuare pe Florin Cîțu pentru Palatul Victoria. Cât despre partidul care ar trebui să dea viitorul prim-ministru, pe primul loc se află PSD, cu 31%, urmat de PNL, cu 19%. AUR (9%) devansează USR (8%), iar 6% susțin varianta premierului tehnocrat.

 Sondajul a fost realizat în perioada 6-7 octombrie, eroarea maximă tolerată fiind ^/-3,1%.

Valeriu Stoica: Susținătorii lui Cîțu au o „atitudine irațională cu totul”

Fostul președinte al PNL de la începutul anilor 2000, avocatul Valeriu Stoica, este de părere că PNL este „poate chiar mai culpabil” decât USR PLUS pentru criza politică ce afectează România. În opinia lui Stoica, condiția pusă de USR PLUS ca PNL să renunțe la Florin Cîțu pentru funcția de prim ministru „este rezonabilă acum”. „Cei care au provocat această criză – și se cunosc personajele care au provocat-o - aceste persoane au fost iresponsabile. Dar bun, au greșit (...) dar deschizi ochii imediat și vezi ce e de făcut. Este limpede că singura soluție rațională este coaliția PNL - USR PLUS – UDMR. Se spune: «Păi nu mai e posibilă». De ce nu mai este posibilă? Din cauza acestor ambiții personale: din cauza tensiunilor, din cauza resentimentelor? (..) Nu este corect să spui că în această criză politică e foarte greu să negociezi cu USR PLUS pentru că e principalul vinovat. Are o răspundere USR PLUS în această criză, dar nu e singurul culpabil. PNL e la fel de culpabil, ba poate chiar mai culpabil decât USR PLUS. Ca să spui că e greu de negociat cu USR PLUS mi se pare un mod de a încuraja PNL să nu negocieze. Nu! PNL trebuie să negocieze cu USR PLUS și condiția USR PLUS este rezonabilă acum: nu se mai poate negocia cu PNL dacă impune în continuare același candidat pentru prim ministru. Cum să poți să faci așa ceva? Uneori mi se pare că trăim într-o piesă de teatru absurd”, adaugă Valeriu Stoica.

Conform acestuia, susținerile celor care îl vor în continuare premier pe Florin Cîțu sunt dovadă nu de „stângăcie politică” sau „nepricepere”, ci de „atitudine irațională cu totul”. „Eu cred că președintele României trebuia să-i spună lui Florin Cîțu că situația impune demisia lui. Nu trebuia să se ajungă la moțiunea de cenzură. A ieșit mult mai șifonat PNL și a ieșit mult mai șifonat Florin Cîțu pentru că a fost demis primul ministru prin moțiunea de cenzură”, consideră Valeriu Stoica.

Fostul lider al PNL respinge ideea unui guvern minoritar PNL susținut de PSD, arătând că PNL a ieșit „prost” din situațiile anterioare în care PSD a susținut un guvern liberal. Stoica mai spune că un guvern PNL - PSD „va fi un guvern de sufocare” pentru PNL.

Dîncu: Dragnea este un mincinos

Vasile Dîncu a răspuns ieri, în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV, mai multor acuzații ale lui Liviu Dragnea la adresa sa, numindu-l “mincinos” pe fostul lider social-democrat. Întrebat cum comentează afirmațiile fostului președinte al PSD Liviu Dragnea conform cărora l-ar fi amenințat că nu apucă în libertate Crăciunul, președintele Consiliului Național al PSD a răspuns că nu a vorbit cu Dragnea de trei ani și că nu vorbește ce a „ trăit” în „prietenia” sa cu Dragnea. Dîncu a precizat că „este nedemn” din partea lui Dragnea să vorbească astfel despre el. „Deci este un mincinos, nu numai aici, în această temă, ci în tot ce a spus despre mine. A inversat lucrurile, a schimbat motivațiile. Nu am vorbit niciodată cu el despre funcția de premier, eu”, a declarat Vasile Dîncu. În privința numirii actualului director al Serviciului de Informații Externe, Gabriel Vlase, despre care spune că a fost numit „peste voia lui Liviu Dragnea”, Vasile Dîncu a povestit că Dragnea a vrut la acel moment să transmită public informația conform căreia PSD îl susținea pe Dîncu pentru acest post, el opunându-se acestui demers.

Întrebat dacă în opinia sa formațiunea Alianța pentru Patrie, partidul fondat de câteva persoane și cu privire la care Liviu Dragnea și-a anunțat sprijinul, ar putea atrage din electoratul PSD, sociologul a răspuns că noul partid nu apare încă în sondaje. El spune că „orice președinte s-a supărat pe PSD nu a reușit să înfrângă după aceea” și nici Dragnea nu va reuși. „Partidul se află pe traseul AUR. AUR-ul deja are o carieră politică parlamentară, deja au instrumente parlamentare”, a argumentat Vasile Dîncu. În acest context, Dîncu a afirmat că în opinia sa ar fi benefică scăderea pragului electoral la 3%, în așa fel încât unele formațiuni să reușească să intre în consiliile locale.

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a declarat joi seară că, în urma primei sale apariții publice după eliberare, a primit amenințări de la Vasile Dîncu și de la fostul adjunct al SRI Florian Coldea , spunându-i-se că nu va apuca Crăciunul în libertate.

 „Am primit amenințări de la Vasile Dîncu și Coldea că o să apuc Crăciunul.Au păstrat aceleași metode. Cât de proști pot fi să creadă că mie îmi este teamă?”, a afirmat Dragnea, precizând că amenințările s-au referit la faptul că s-au referit la libertatea sa.

Elevii vor fi testați de două ori pe săptămână

Elevii vor fi testați de două ori pe săptămână cu teste de salivă care vor fi autoadministrate, a declarat sâmbătă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Statul va cumpăra 70 de milioane de teste de salivă pentru testarea elevilor, decizia fiind luată sâmbătă în CNSU. Fondurile vin de la Fondul de rezervă al Guvernului. Acestea vor ajunge la DSP-uri care le vor distribui școlilor.

Întrebat când vor ajunge în școli efectiv aceste teste, Sorin Cîmpeanu a spus că nu Ministerul Educației face achiziția, ci DSU. „Am cerut să ajungă cât mai repede”, a precizat el.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 10.400 noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 2818 sunt în București. În ultimele 24 de ore, 211 persoane au decedat. La ATI erau internați 1.603 pacienți cu COVID-19. 416 copii cu COVID-19 sunt în spital, 31 dintre ei fiind la ATI. Doar două județe mai au coeficientul infectărilor sub 3.

Până ieri, 39.420 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

INSP: 293 de români vaccinați cu schemă completă au murit de COVID-19

Statisticile centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) arată faptul că din 27 decembrie 2020, de când a început campania de vaccinare anti-COVID-19 și până la finalul lunii septembrie, un număr de 293 de români vaccinați cu schemă completă au decedat din cauze asociate infecției cu SARS-CoV-2. Numărul total al deceselor înregistrate în nouă luni la persoanele vaccinate cu schemă completă este comparabil cu numărul deceselor asociate COVID și înregistrate sâmbătă, în doar 24 de ore. „În perioada 27 decembrie 2020 – 30 septembrie 2021, la un număr de 293 persoane (0.76% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze de vaccin) a survenit decesul. Dintre acestea, 253 (86.35%) erau vaccinate cu Pfizer, 25 (8.53%) cu Moderna, iar 15 (5.12%) cu Astra Zeneca. Niciunul din decese nu s-a datorat vaccinării”, se arată într-o statistică publicată sâmbătă de INSP.

În ceea ce privește numărul persoanelor care au decedat după ce s-au vaccinat cu o singură doză de ser, acesta este de 527 de la debutul campaniei de vaccinare și până la 30 septembrie 2021.

Conform INSP, 17.50% din totalul persoanelor testate în intervalul 27 decembrie 2020 – 30 septembrie 2021, au fost persoane vaccinate. Dintre acestea, doar 8.58% au avut un test pozitiv de infecție cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, 24.39% din totalul persoanelor confirmate cu infecție SARS-CoV-2 în luna septembrie erau persoane vaccinate.

Statuia baronului von Brukenthal, vandalizată la Sibiu

Polițiștii au anunțat că îl caută pe bărbatul care, sâmbătă dimineața, a fost filmat de camerele de supraveghere din centrul municipiului Sibiu în timp ce a aruncat cu vopsea în culorile tricolorului pe statuia baronului Samuel von Brukenthal din fața muzeului care îi poartă numele. “În cursul acestei dimineți, în jurul orei 08,00, Poliția Locală Sibiu a sesizat Poliția Municipiului Sibiu cu privire la faptul că, azi, în jurul orei 06,00, conform imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, o persoană de sex masculin ar fi aruncat cu o substanță ce pare a fi vopsea pe statuia înfățișându-l pe Samuel von Brukenthal instalată în Piața Mare din municipiul Sibiu. Ca urmare a investigațiilor preliminare efectuate, la nivelul Poliției Municipiului Sibiu - Biroul de Investigații Criminale, s-a deschis o anchetă penală având ca obiect săvârșirea infracțiunii de distrugere, în prezent fiind în derulare cercetări în vederea identificării persoanei în cauză și aplicării măsurilor legale în consecință”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.

Inaugurată în acest an, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a autorităților locale, statuia lui Brukenthal a fost contestată de cei care îl consideră pe baron responsabil de moartea lui Horea, Cloșca și Crișan. În septembrie, aproape 200 de persoane au participat la un protest în centrul Sibiului, cerând ca această statuie să fie dată jos, considerată inadecvată, având în vedere rolul pe care von Brukenthal, ca guvernator al Transilvaniei, l-ar fi avut în răscoala de la 1784, cunoscută și ca “Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”.

Mitropolia Moldovei cere autorităților să nu împiedice accesul pelerinilor noaptea la Catedrala Mitropolitană din Iași

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cer autorităților să nu interzică accesul la Catedrala Mitropolitană din Iași, pe parcursul nopții, în cazul pelerinilor care nu dețin certificat verde, preoții precizând că “este mai logic ca oamenii să fie lăsați noaptea să ajungă la raclă, pentru că rândul este mic și nu se creează aglomerație”.

Preotul Constantin Sturzu, purtătorulul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB), a declarat că au existat cazuri când pelerini care nu dețineau certificatul verde nu au fost lăsați de forțele de ordine să ajungă la Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a se închina la sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva. Autoritățile au restricționat deplasarea persoanelor în municipiul Iași, în intervalul 20.00-05.00, după ce rata de incidență a depășit opt cazuri la mia de locuitori. “În momentul când vine un pelerin noaptea, nu are acel certificat verde și nu este lăsat să intre la catedrală, el și cu alți pelerini creează aglomerație pe străzile Iașului. Acel pelerin așteaptă să se facă ora cinci dimineața, apoi se așează la un rând care e mult mai mare ziua. La plecare, el aglomerează orașul. Este mai logic să fie lăsați noaptea să ajungă la raclă, pentru că rândul este mic și nu se creează aglomerație”, a afirmat preotul Constantin Sturzu. El a adăugat că speră ca autoritățile să manifeste înțelegere și să facă o derogare pentru ca pelerinii să poată circula pe timpul nopții pe străzile Iașului.

“Nu ne dorim ca accesul pelerinilor să fie restricționat pentru niciun fel de motiv. Nu vrem să fie ca anul trecut, când nu intrai la catedrală dacă nu aveai buletin de Iași și nici pe alte motive care nu pot să aducă decât tulburare și discriminare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu.

Pelerinajul la racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva de la Catedrala Mitropolitană din Iași a început vineri dimineață. Până sâmbătă seară au trecut pe la raclă 16.000 de credincioși. Afluxul de pelerini este mai redus decât în anii precedenți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.