Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE L-ar grația Dăncilă pe Dragnea? “Doamne, nici nu se pune problema”

Ziarul de Vrancea
6 oct 2019 1665 vizualizări

Premierul spune că nu a mai discutat cu fostul lider PSD dinainte de arestarea acestuia

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Viorica Dăncilă, spune că nu a mai discutat cu Liviu Dragnea dinainte ca acesta să fie arestat și spune că nu îl va grația pe fostul șef al social-democraților, în cazul în care va ajunge președintele României. Dăncilă a fost întrebată, ieri, la emisiunea Adevărul Live, cum vede demersul lui Liviu Dragnea care a cerut în instanță dizolvarea PSD. “Vă dați seama că nu este o decizie a fostului președinte care să ne bucure, este o decizie care ne întristează. Sunt convinsă că nu se va ajunge la acest lucru pentru că am îndeplinit toate normele legale”, a afirmat Viorica Dăncilă. Ea a mai spus că nu a mai discutat cu Liviu Dragnea dinainte de arestarea acestuia și nu știe de ce el a făcut acest demers. “Nu am mai discutat cu domnul Dragnea dinainte de a fi arestat, nu știu care sunt considerentele pentru care dânsul face acest demers. Am văzut aseară, spunea cineva că discut, că primesc de acolo… Nu am discutat, după ce a fost arestat, nu am mai avut absolut nicio discuție cu domnul Dragnea și este regretabil că sunt oameni care recurg la astfel de lucruri care nu au nici măcar un sâmbure de adevăr”, a explicat liderul PSD. Întrebată dacă îl va grația pe Dragnea dacă va ajunge președintele României, Dăncilă a spus: “Doamne, nici nu se pune problema”. Viorica Dăncilă a fost întrebată și care politician dintre Liviu Dragnea, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu i-a provocat cea mai mare dezamăgire, spunând că de la fiecare a avut dezamăgiri. “Liviu Dragnea, că s-a poziționat împotriva partidului pe care l-a condus, Victor Ponta, că vrea să desființeze un partid care i-a oferit atât de multe, postul de premier și deputat, a ieșit tot pe listele PSD, Călin Popescu Tăriceanu pentru că a plecat într-o alianță în care oamenii au crezut și pe urmă a plecat în altă parte, lăsând toate promisiunile făcute în urmă. Cred că de la fiecare au fost dezamăgiri, important este să învățăm din aceste lucruri, eu nu pot să-i sancționez, dar sunt convinsă că îi vor sancționa oamenii la vot”, a mai declarat Dăncilă.

“Ne vom bătea”

Întrebată dacă va rămâne premier intermar, Dăncilă a afirmat: “Imediat vă explic. Eu, repet încă o dată...”, corectându-se ulterior: “Repet, nu încă o dată”. “Repet, această moțiune nu va trece. Dar dacă vreți să luăm și acest scenariu în care moțiunea de cenzură trece, noi ne vom continua lupta. Vom continua lupta și vom urmări fiecare decizie pe care o va lua guvernul care va veni. Nu voi demisiona pentru că sunt un om responsabil, dar îi voi solicita președintelui României să facă o nominalizare cât mai rapidă pentru un nou guvern, dacă într-adevăr nu vrea să se joace cu soarta acestei țări din motive electorale”, a spus Dăncilă. Întrebată de asemenea dacă în aceste condiții va rămâne candidatul PSD la alegerile prezindențiale, Dăncilă a replicat: “Categoric da, voi rămâne candidatul PSD la alegerile prezidențiale și ne vom bătea (sîc), colegii mei, am mai câștigat din opoziție, vom monitoriza fiecare gest făcut de opoziție, vrem să vedem cât de eficient va fi Guvernul care va urma, ce măsuri va lua pentru populație, cum va răspunde solicitărilor populației. Deci voi rămâne în continuare candidatul PSD și președinte al PSD și sunt convinsă că alături de mine voi avea toate organizațiile”.

Ponta: Voi propune PSD refacerea majorității

Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, ieri, că la o oră după ce va trece moțiunea de cenzură în Parlament va propune PSD să refacă majoritatea de stânga, fără Viorica Dăncilă, menționând că are două sau trei propuneri de premier care nu au carnet de partid.

Ponta a precizat că, dacă se va forma un guvern PNL-USR, Pro România va fi în Opoziție. “Votăm la vedere la moțiunea de cenzură și dacă se face un guvern PNL - USR o să fim tot în Opoziție și o să-i ajutăm sau o să-i criticăm de acolo”, a afirmat Ponta. “Dar, joi seară, la o oră după moțiunea de cenzură, o să fac o propunere oficială către toți foștii mei colegi de la PSD să refacem o majoritate fără Dăncilă, Fifor. Propunerea de premier o discutăm joi după-amiază. Să nu ne-o propună tot pe doamna Dăncilă. Să fie un premier care nu este nici la PSD, nici la Pro România, că sunt orgolii mari, dar pe care îl cunoaștem, îl susținem toți și din PSD și din Pro România. Este un om care a muncit în guverne. PSD nu ar accepta pe cineva de la Pro România. Important este că, până la alegeri, am putea avea o majoritate de stânga care să facă ce nu s-a făcut din 2016, pentru că nu a vrut Dragnea, Dăncilă etc. Dacă nu, dacă face Guvernul PNL cu USR și cu PMP și cu cine o mai face, pe noi să nu se bazeze”, a susținut Victor Ponta. Întrebat dacă Pro România și ALDE nu vor susține o guvernare PNL, Ponta a spus că poate să vorbească doar despre Pro România și nu a vrut să dezvăluie propunerea pentru funcția de premier pe care o va face. “Avem chiar două sau trei nume pe care trebuie să le discut și cu cei de la PSD și cu domnul Iohannis, pentru că trebuie să vrea și el. Dar sunt oameni care sunt normali la cap, profesioniști, pro europeni, care azi nu au carnet de partid”, a menționat fostul prim-ministru.

Sondaj: 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale

Peste 90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale, arată un studiu realizat de IRES la comanda Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Resigurare din România (UNSAR), în septembrie 2019. Dintre participanții la studiu care au declarat că schimbările climatice sunt reale, 46% consideră că acestea reprezintă o problemă extrem de serioasă, pe o scală de la 0 la 10 (unde zero înseamnă că nu este o problemă serioasă, iar 10 că este o problemă extrem de serioasă), aceștia acordând schimbărilor climatice punctajul maxim.

În ceea ce privește măsurile pe care românii sunt dispuși să le aplice pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, peste 91% dintre participanții la studiu au declarat că o soluție pentru combaterea acestora este reducerea cantității de deșeuri și colectarea selectivă a acestora, 87% au considerat reducerea defrișărilor ca fiind importantă, de asemenea, 86% - izolarea termică a locuinței, 82% - reducerea poluării industriale, 82% - utilizarea mijloacelor de transport alternative (bicicletă, mers pe jos, transport în comun etc.), 81% - evitarea produselor ambalate, în special cele în plastic, 78% - cumpărarea produselor locale sau de sezon, de fiecare dată când e posibil, 76% - limitarea înmatriculărilor de autovehicule poluante, 52% - introducerea unor taxe de acces în centrul orașului pentru autovehicule și alte măsuri.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.007 de persoane cu vârsta de peste 18 ani în septembrie 2019.

Elena Udrea: Alina Bica nu mai calcă în România

Elena Udrea a declarat ieri că fosta șefă a DIICOT Alina Bica “nu mai calcă în România” și a anunțat că se va prezenta la toate procesele pe care le are în instanțe, deoarece “lucrurile se schimbă în bine în justiție” și are șansa să se apere “corect”. “Cu Alina Bica am mai vorbit. Din câte știu eu, Alina Bica nu mai calcă în România, nu mai vine în România. De data aceasta, așa cum v-am spus pe fugă la prima întâlnire, cred că lucrurile se schimbă în bine în justiție și cred că am șansa să mă apăr corect și că argumentele mele, care sunt probate și în fapt și în drept, vor fi avute în vedere. Voi participa și mă voi implica activ în procesele mele de data aceasta, lucru pe care nu l-am făcut înainte știind că orice aș face soarta mea era pecetluită. Acum, cred că am o șansă să mă apăr în fața acestor acuzații care s-au formulat împotriva mea, pe vremea când acuzațiile se făceau așa de ușor cu un denunț”, a afirmat Udrea. Declarația a fost făcută la sediul Curții de Apel București, unde a avut loc un nou termen în procesul în care Udrea este acuzată de trafic de influență și spălarea banilor.

În legătură cu acest proces, Udrea și-a exprimat speranța că dosarul va fi retrimis la DNA. “S-au pus concluzii în ceea ce privește probele administrate în camera preliminară și cererile și excepțiile depuse în cameră preliminară. A fost o dezbatere cu argumente, frumoasă, care a durat ceva și speranța este că acest dosar se va întoarce din nou la procurori, așa cum a fost întors în luna februarie de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Acest dosar este acela despre care doamna procuror Iorga Moraru a declarat că au fost făcute presiuni asupra dânsei să mă aresteze a treia oară, presiuni făcute de doamna Kovesi. Instanța a trimis dosarul în februarie înapoi la procurori, pentru că este un dosar prost făcut. Procurorii l-au retrimis la instanța de judecată, iar speranța mea este că se va întoarce la procurori și în urma unei analize serioase și fără ranchiună vor închide acest dosar la DNA”, a spus Elena Udrea.

DNA susține că, în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri (Bogdan Buzăianu - n.r.), prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 de dolari pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA.

Din suma promisă, Udrea a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro.

Procuror de la Parchetul General, condamnat pentru luare de mită

Fostul procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Cătălin Nicolae Ceort a rămas cu condamnarea de patru ani de închisoare, primită în 2018 pentru luare de mită, după ce a cerut unui om de afaceri cercetat pentru evaziune fiscală 260.000 de euro pentru a primi o rezoluție favorabilă. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins definitiv, ieri, apelurile față de acea sentință. Ceort a mai fost obligat la plata sumei de 400 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Revin temperaturile de 25 de grade

Meteorologii anunță vreme deosebit de rece pentru această perioadă din an în primele zile a prognozei pe două săptămâni, în schimb de pe 9 octombrie se va încălzi, temperaturile ajungând pe 14-15 octombrie chiar și la 25 de grade, în Banat, Crișana. În ultimele zile de prognoză, vremea se va răcori ușor. Vor fi ploi locale, în general slabe, cu probabilitatea mai ridicată de apariție în prima zi, în intervalul 10-12 octombrie, precum și în unele zile ale celei de-a doua săptămâni.

În Moldova, după două zile cu vreme deosebit de rece pentru această perioadă din an, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 9 grade, în următoarele zile vremea se va încălzi, astfel încât pe 10 octombrie această medie se va situa în jurul valorii de 21 grade, mai ridicată decât norma climatologică specifică acestei date. Vremea se va răcori în următoarele zile de prognoză, când temperaturile maxime vor fi, în medie, în jurul a 18 grade, apoi ele se vor situa între 17 și 20 de grade.

Se vor semnala precipitații slabe, mai ales ploi, cu probabilitatea mai ridicată de apariție în intervalul 10-12 octombrie precum și în unele zile din a doua săptămână.

Procurorii din CSM îi cer socoteală Liei Savonea

Patru din cei cinci procurori din Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) anunță, printr-un comunicat transmis ieri, că i-au cerut șefei CSM, Lia Savonea, documentația care a stat la baza propunerilor de modificare a Legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate (ANI). Ei spun că au soliciat “inclusiv actele în care s-au consemnat opiniile minoritare formulate în legătură cu modificările care au generat îngrijorare în rândul opiniei publice și al magistraților”.

Procurorii din CSM spun că o parte dintre ei nu au a participat la ședința Comisiei din 3 iulie, dată în care au fost dezbătute aceste modificări, nefiind accesibilă nici ulterior forma care ar fi fost transmisă Comisiei juridice a Senatului.

Din Secția pentru procurori a CSM fac parte 5 procurori: Nicolae Solomon (vicepreședinte), Cristian Ban, Florin Deac, Codruț Olaru și Tatiana Toader. Conform unor surse din CSM, cel de al cincilea procuror din CSM care nu a semnat adresa către Lia Savonea ar fi Codruț Olaru, care s-a delimitat și de acțiunea procurorilor din CSM care au boicotat mai multe ședințe ale CSM ce aveau pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la șefia Secției de investigare a magistraților.

Găini vopsite: Pui, îngălbeniți ca să pară de la țară

Polițiștii locali din Galați au descoperit că mai mulți comercianți au folosit substanțe pentru a colora corpul găinilor pentru a avea aspectul celor de țară. Autoritățile au intervenit după ce mai mulți clienți s-a plând de faptul că puii s-au decolorat atunci când au fost pregătiți pentru gătit. Incidentul s-a petrecut în Piața Basarabenilor din orașul Galați. În urma unei razii, polițiștii au confiscat 12 kilograme de carne de pasăre pentru distrugere și i-au amendat pe comercianți.

„Cantitatea de 12 kilograme de carne de pasăre a fost ridicată în vederea confiscării și predată unui operator economic autorizat, pentru distrugere. Persoanele în cauză, au fost sancționate cu o amendă în valoare de 500 de lei fiecare. De asemenea, pentru a nu fi sancționată, o a treia persoană a fugit de la locul faptei, abandonând o cantitate de 9,5 kilograme de carne de pasăre”, a anunțat Biroul de Presă al poliției locale Galați. După primele verificări, oamenii legii au constatat că cele două persoane le spuneau eventualilor cumpărători că păsările comercializate sunt crescute la curte, ele având și o culoare specifică (galbenă). Polițiștii locali, care aveau informații că respectiva carne nu provine din gospodării, ci este cumpărată din supermarket, au făcut teste pe aceasta, și au descoperit că la contactul cu apa, carnea de pui se decolora.

Constanța: Femeie, ucisă de un porc

O femeie de 71 de ani a murit, ieri, în județul Constanța, după ce a mers să dea de mâncare la porc, a căzut în acel adăpost, iar animalul i-a mâncat o mână. Cadrele medicale sosite la fața locului au constatat decesul. Trupul neînsuflețit a fost dus la morgă pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs decesul. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.