Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Kovesi îl învinge pe Tăriceanu la CCR. Dosarul Belina continuă

Ziarul de Vrancea
23 nov 2017 1323 vizualizări

CCR a respins ieri sesizarea depusă de către președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu în legătură cu Dosarul Belina, privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public-DNA și Guvern.

"Curtea, cu unanimitatea voturilor celor prezenți, a respins sesizarea și a constatat că nu există conflict de natură constituțională între Guvernul României și Ministerul Public - DNA. Motivele le veți afla foarte pe scurt în comunicatul de presă", a anunțat președintele Curții, Valer Dorneanu.

În sesizarea depusă la CCR, Tăriceanu semnala conflictul juridic intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcției Naționale Anticorupției asupra legalității Hotarârii Guvernului nr. 858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr. 943/2013.

”În documentul înaintat Curții Constituționale a României se precizează: actele și faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și D.N.A. – componentă a Ministerului Public, care constă în declanșarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern.  Or, potrivit celor statuate chiar de către Curtea Constituțională, adoptarea hotărârilor de Guvern dă expresie competenței originare a Guvernului”, a precizat președintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a solicitat CCR să constate existența conflictului juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Direcția Națională Anticorupție, pe de o parte, și Guvernul României pe de altă parte; să constate cauza conflictului: Ministerul Public – Direcția Națională Anticorupție și-a arogat competența de anchetare a circumstanțelor, împrejurărilor, oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri de Guvern; să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotarârilor de Guvern.

Ministrul Justiției ia partea unui potențial infractor, în scandalul cu DNA

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, ieri, că afirmațiile șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora DNA „a ajuns un jalnic instrument politic” reprezintă „o libertate de exprimare”. Prezent la Parlament, Tudorel Toader a fost întrebat de jurnaliști despre sesizarea trimisă de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la CSM, în care se solicită efectuarea de verificări cu privire la afirmațiile făcute de Tăriceanu. „Exact cum am văzut și în momentul în care tot la CSM, la Inspecția Judiciară, a fost expediată o altă sesizare cu privire la o declarație pe care chiar eu am făcut-o. Și, dacă referitor la mine am spus că este vorba despre o libertate de exprimare, același lucru îl voi spune și cu privire la sesizarea formulată vis-a-vis de președintele Senatului”, a răspuns Toader.

Procurorul șef al DNA a cerut, miercuri, CSM să efectueze verificări cu privire la afirmațiile pe care președintele Senatului le -a făcut la Parlament și pe care le consideră „de o gravitate extremă” la adresa instituției pe care o conduce. Tăriceanu a declarat: „DNA a devenit un jalnic instrument politic. Tot ceea ce face DNA în ultima perioadă devine limpede ca lumina zilei că face justiție selectivă. Nu mai am niciun fel de îndoială. Din ce în ce mai mulți români văd lucrul ăsta, această chestiune e foarte gravă, pentru că duce la pierderea încrederii într-o instituție fundamentală care este justiția. DNA face extrem de mult rău și justiției și percepției pe care o au românii și face rău foarte mult și asupra imaginii pe care noi o proiectăm în străinătate”.

Reamintim că Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă în dosarul fermei Băneasa.

Premierul Tudose, atac voalat

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat ieri, la finalul dezbaterilor asupra moțiunii de cenzură, că nu înțelege conceptul de stat paralel și că el își vede de Guvern și de statul de care trebuie să se ocupe.

”Nu înțeleg conceptul, sincer. Eu îmi văd de Guvern. Avem un stat de care trebuie să ne ocupăm, cu niște români cărora trebuie să le facem viața mai bună”, a declarat Mihai Tudose, întrebat de jurnaliști dacă s-a lămurit ce înseamnă statul paralel. Și președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a ironizat conceptul de ”stat paralel” lansat de Liviu Dragnea la comitetul executiv al partidului de la finalul săptămânii trecute. Bădălău a declarat, marți, că sintagma ”statul paralel și ilegitim” este un pleonasm, pentru că, dacă este paralel, nu poate fi legitim.

Nicolae Bădălău a precizat, de asemenea, că în PSD nu s-a mai discutat despre organizarea unor mitinguri și că, în opinia sa, acestea nici nu ar trebui organizate prea curând, pentru că ”e foarte mult de muncă în Parlament”.

Liderii PSD, reuniți vineri în ședința Comitetului Executiv Național (CExN) la Băile Herculane, au adoptat în unanimitate o rezoluție în care denunță existența unui așa numit ”Stat Paralel și Ilegitim” care, în opinia lor, încearcă să preia controlul asupra puterii politice și care reprezintă un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică.

Accident în Sibiu: șase victime, între care patru copii

Doi adulți și patru copii au fost răniți, ieri dimineață, într-un accident produs în zona Dealul Dăii din județul Sibiu, după ce o mașină a deraiat și s-a ciocnit de alta.  Potrivit ISU Sibiu, accidentul s-a produs în zona Dealul Dăii și au intervenit o ambulanță SMURD, o autospecială pentru transport victime multiple și descarcerarea. O mașină a deraiat, cel mai probabil din cauza vitezei neadaptate, și s-a ciocnit cu un autoturism care venea din sens opus.

În urma impactului șase persoane - doi adulți și patru copii - au fost rănite, fiind transportate la UPU.

Prejudiciul din dosarul Tel Drum, echivalent cu 124.000 de pensii

Prejudiciul de 127,54 milioane de lei (27,3 milioane de euro), stabilit de procurorii DNA în dosarul Tel Drum, în care averea președintelui PSD, Liviu Dragnea, a fost pusă sub sechestru, este echivalentă cu 124.436 de pensii medii sau pensiile a 10.369 de români timp de un an, dacă luăm în considerare datele publicate de către Ministerul Muncii pe site-ul său.

Dacă luăm în considerare pensia medie din județul Teleorman, calculată de Institutul Național de Statistică (INS) la 847 de lei, suma stabilită ca prejudiciu în dosarul Tel Drum este de ajuns pentru plata a 150.587 de pensii pentru teleormăneni sau pentru 12.548 de pensionari din județ timp de un an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.