MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Klaus (n)-are emoții: Vasilica sau Ilie?
Exit-poll-urile o indicau aseară pe Viorica Vasilica Dăncilă (PSD) drept principala favorită să „joace” finala pentru Palatul Cotroceni cu Klaus Iohannis n estimările de la ora 19.00 îl indicau pe Dan Ilie Barna (USR) pe poziția a treia, la circa 6% în spatele șefei PSD n votul record din diaspora (peste 660.000 de opțiuni) lăsa însă un semn de întrebare în dreptul finaliștilor, în condițiile în care în străinătate se votează tradițional împotriva PSD
Candidatul PNL, președintele Klaus Iohannis, a obținut 38,7% la alegerile prezidențiale de duminică, reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă, 22%, iar candidatul USR PLUS, Dan Barna, 16,1%, potrivit sondajului realizat la ieșirea de la urne de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES.
Klaus Iohannis a obținut 39%, reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă - 22,5%, iar candidatul USR PLUS, Dan Barna - 16,4%, potrivit sondajului realizat la ieșirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) și Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde. Ambele estimări vizau votul până la ora 19.00.
Record în diaspora, voturi multe la oraș
La urne au ieșit ieri mai mulți alegători din mediul urban decât cei din mediul rural, arată statistica publicată de BEC. Diferența a fost substanțială: peste 1,4 milioane de voturi în plus s-au consemnat la orașe.
De asemenea, în diaspora s-a înregistrat o prezență record de votanți, peste 660.000. De precizat că la alegerile prezidențiale din 2014, în primul tur au votat în străinătate 161.262 de români. Recordul de prezență la vot în diaspora s-a înregistrat la aceleași alegeri, în al doilea tur de scrutin - 379.116.
Ceaușescu, amendat la casa lui Iliescu
Ion Iliescu a votat și el la alegerile prezidențiale. Fostul președinte a votat la locuința sa, unde i-a fost dusă urna mobilă. Protestatarul #Rezist Marian Moroșanu, cunoscut sub numele de „Ceaușescu”, a fost amendat cu 1.500 de lei de polițiștii Capitalei după ce a făcut scandal în momentul în care membrii secției de votare de la Colegiul Jean Monnet duceau urna mobilă la casa lui Ion Iliescu. “Acesta striga și adresa injurii, iar la momentul legitimării a continuat acest comportament”, a transmis Poliția Capitalei. De altfel, Ceaușescu a postat pe Facebook imagini din momentul în care a protestat în fața casei lui Iliescu și a fost legitimat de polițiști.
În cursul acestui an, Ion Iliescu, în vârstă de 89 de ani, a fost internat de mai multe ori la Spitalul Elias din București, din cauza problemelor cardiace. Ultima dată, fostul președinte al României a fost internat în unitatea spitalicească în luna octombrie. Ultima apariție publică a lui Ion Iliescu a fost în vara lui 2017, când s-a prezentat la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluției.
Urne improvizate în butoaie de murături sau în pubele
Mai mulți alegători au fotografiat și au postat pe rețele de socializare urnele pe care le-au găsit în secțiile de votare în care au mers. Într-o comună din județul Vâlcea, urna a fost improvizată într-un butoi de murături, în timp ce la Amsterdam alegătorii au găsit o pubelă neagră. “Așa se votează la Amsterdam. Am mers până în Amsterdam pentru alegeri ca votul meu să ajungă tot la gunoi”, a scris, pe Facebook, un român. Cei care i-au citit postarea, l-au încurajat cu mesaje ca “Votul tău chiar contează, chiar dacă pare altfel”. De asemenea, un alt cetățean a postat pe Facebook urna găsită într-o secție de votare din judeul Vâlcea. Aici, voturile au fost băgate într-un butoi de murături.
“Județul Vâlcea, comuna Susani, sat Râmești, 2019. Atât au putut! Imaginați-vă câte butoaie vor fi la alegerile locale! Butoiul ne face să râdem, iar pardoseala școlii ne face să plângem”, este textul care însoțește fotografia.
Fost ministru, sancționat pentru o poză pe Facebook
Fostul ministru al Energiei Toma Petcu a fost sancționat cu avertisment după ce a pus pe Facebook o poză cu buletinul de vot.
“În cadrul alegerilor pentru președintele României a fost aplicată, duminică, o sancțiune contravențională, avertisment, unei persoane pentru continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Giurgiu, Ioan Sârbu. Surse politice au declarat că este vorba despre deputatul Toma Petcu, președinte al ALDE Giurgiu și fost ministru al Energiei, care a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu buletinul de vot și cu ștampila aplicată pe un candidat. Ulterior, acesta a șters fotografia postată.
De asemenea, deputata USR Cristina Iurișniți a fost reclamată la Biroul Electoral Județean (BEJ) Bistrița-Năsăud, după ce și-a fotografiat buletinul de vot pe care aplicase ștampila și a postat acea fotografie pe Facebook. Ulterior, ea a șters acea postare și și-a cerut scuze, spunând că într-un moment de “euforie” și-a făcut public votul.
“Avem o contestație din partea PSD, cu privire la apariția pe rețeaua de socializare Facebook a doamnei deputat Iurișniți Cristina, care a pozat buletinul de vot. Este în curs de soluționare. În plângere se cere retragerea fotografiei și aplicarea de sancțiuni și, în măsura în care este retrasă - probabil că au informații că a fost retrasă de pe site -, se cere aplicarea de sancțiune contravențională”, a declarat judecătorul Cristina Frențiu, membru al BEJ.
BEJ Bistrița-Năsăud urmează să analizeze dacă, în acest caz, va fi sesizată Poliția sau Autoritatea Electorală Permanentă, deputata USR riscând să fie sancționată pentru continuarea campaniei electorale.
Ulterior, Cristina Iurișniți a șters acea postare de pe pagina sa de socializare, pe care a înlocuit-o cu o alta, la care a atașat o fotografie în care introduce buletinul de vot în urnă și mesajul: “Am votat pentru justiție independentă, autostrăzi și investiții, depolitizare în școli și spitale, meritocrație, competență și demnitate în România”. Ea spune că “dintr-o eroare tehnică si într-un moment de euforie” a făcut public votul.
“Regret și îmi cer scuze public pentru această greșeală. Am reparat imediat eroarea pe care o regret. În același timp nu pot sa nu remarc că avem legi electorale neclare și ușor interpretabile. Candidați din tot spectrul politic s-au plâns că acum campania se face în precampanie. Deocamdată respectăm cu toții normele în vigoare. Dacă va trebui să achit vreo amendă o voi face”, a scris deputata USR.
Primarul din Baia Mare a refuzat votul
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a declarat, ieri, în fața secției de votare, că a refuzat să-și exprime dreptul de vot pentru că niciun candidat nu și-a arătat sprijinul pentru candidatura orașului la statutul de Capitală Europeană a Tineretului în anul 2022.
“Am venit la secția de votare la care sunt arondat, în primul rând cu gândul pentru comunitatea pe care o reprezint, pentru comunitatea băimăreană, și cu gândul la proiectele importante pe care le avem pentru comunitatea băimăreană. Și am tot așteptat, măcar în această campanie electorală, ca unul dintre candidați, dar în special candidații care pe parcursul acestei campanii au deținut funcții importante în stat, să se gândească și la această comunitate, în sensul în care în 2022 ne dorim să devenim Capitală Europeană a Tineretului. Și pentru aceasta am solicitat Guvernului României, Președinției, dar și partidelor politice un acord de susținere pentru acest lucru, fiind vorba, totuși, nu despre un băimărean, ci fiind vorba de un proiect cu relevanță națională, pentru că aduceam într-un fel mândrie și dezvoltarea pe zona tineretului pentru zona de nord-vest a României, dar și pentru întreaga țară”, a declarat Cătălin Cherecheș. Acesta a mai precizat că în turul doi al alegerilor ar putea vota, doar dacă unul dintre candidații rămași în competiție arată o susținere pentru proiectul dedicat tinerilor în competiția din anul 2022.
Peste 14.800 de deținuți au ținut să voteze
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță că, duminică, 14.807 persoane private de libertate au votat în penitenciare, procesul de vot al celor care au solicitat urna mobilă fiind finalizat.
“Ca urmare a dispunerii tuturor măsurilor organizatorice de natură să asigure desfășurarea în condiții optime a procesului de vot în cadrul alegerilor pentru Președintele României din anul 2019, unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au raportat finalizarea activității de votare, fără a fi înregistrate incidente sau manifestări de natură a perturba procesul electoral”, a transmis ANP.
În total, în penitenciare sunt 20.434 de deținuți.
Presa străină: România, pe punctul de a trăi o premieră
Într-un articol intitulat “Alegerile prezidențiale din România, marele test pentru social-democrați”, Politico notează că PSD se află în situația fără precedent în istoria postcomunistă a țării, aceea de rata calificarea turul al doilea al scrutinului. Alegerile prezidențiale de duminică reprezintă un test major pentru PSD, partidul care a dominat scena politică ani de zile și care riscă acum, pentru prima oară, să nu-și vadă candidatul, Viorica Dăncilă, în turul al doilea al scrutinului, relatează Politico, într-o amplă analiză referitoare la situația din România. “Vremuri grele pentru PSD. Partidul este acum în opoziție după ce a fost înlăturat de la putere luna trecută și a pierdut constant din suportul public în contextul masivelor proteste anticorupție”, scrie Politico. Jurnaliștii trec în revistă atribuțiile președintelui și principalii candidați, menționând faptul că, potrivit sondajelor de opinie, favoritul este președintele în exercițiu Klaus Iohannis, care s-a profilat drept “simbol al stabilității în lupta împotriva corupției”. Marea necunoscută este însă contracandidatul pe care acesta îl va înfrunta peste două săptămâni, în turul al doilea: Viorica Dăncilă sau prezidențiabilul alianței USR-PLUS, Dan Barna.
Și Euronews notează că actualul președinte Klaus Iohannis este marele favorit al cursei electorale de duminică, cu 40%, în condițiile eforturilor sale de a salva lupta anticorupție “într-una dintre cele mai corupte națiuni din Europa”. Euronews notează, de asemenea, că marea miză este legată de cine va intra în turul al doilea, lupta fiind strânsă între Viorica Dăncilă și Dan Barna. Jurnalișii amintesc de acțiunile PSD de blocare a luptei anticorupție și de condamnarea fostului lider Liviu Dragnea și de victoria lui Iohannis în referendumul pe tema justiției.
Publicația britanică Guardian relatează despre alegerile prezidențiale, vorbind despre o așteptată victorie detașată a actualului președinte Klaus Iohannis, care s-a făcut remarcat prin politica sa anticorupție și “a fost lăudat de Occident pentru angajamentul său față de statul de drept”.
Ministrul Sănătății vrea o strategie națională împotriva suicidului
n aproape 2.500 de români și-au luat viața în 2018, potrivit Institutului Național de Medicină Legală
Ministrul Sănătății, Victor Costache, se va întâlni specialiștii în vederea elaborării unei strategii naționale și a unui program de prevenție a sinuciderilor în România. “Sigur că da. Voi stabili o întâlnire cu comisia de specialitate. E un adevărat flagel în multe țări europene”, a declarat sâmbătă ministrul Victor Costache, întrebat dacă va lucra cu specialiști în domeniu ca să facă o strategie națională privind suicidul.
Președintele Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS), Doina Cozman, a atras atenția că în țara noastră nu există nicio strategie sau vreun program național de prevenire a sinuciderii.
“În multe țări din Europa și din lume, aici mă gândesc mai ales la Australia, există programe de prevenție a sinuciderii foarte bine puse la punct. În Europa, un program foarte frumos este în Finlanda. Pe de altă parte, trebuie să spun un lucru și anume că în România nu avem nici măcar o strategie națională de prevenire a sinuciderii, ca să nu mai vorbesc că nu avem lege. În Legea sănătății mintale care funcționează în țara noastră din 2002 există doar implicit referiri la riscul suicidal, dar nu avem o lege țintită pe această problematică atât de gravă, care duce la creșterea mortalității”, a spus Cozman, sâmbătă, la Sibiu.
Ea a susținut că medicii ar trebui să-i influențeze pe politicieni să ia măsuri ce țin de o strategie națională de prevenție a sinuciderii.
“Sinuciderea este un indicator al sănătății populației. E o problemă care e privită foarte serios în toate părțile lumii. Să sperăm că vom avea forță destulă noi, corpul medical, ca să influențăm factorul decizional, politic, pentru a implementa măsuri ce țin de strategia națională de prevenția sinuciderii”, a afirmat președintele ARPS.
În 2018, s-au înregistrat oficial aproape 2.500 de sinucideri în România, potrivit unui raport publicat de Institutul Național de Medicină Legală “Mina Minovici”.
Al doilea incendiu provocat de colegii lui Dragnea
Pompierii au intervenit, sâmbătă seară, la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat și Liviu Dragnea, după ce deținuții au provocat un nou incendiu. Potrivit ISU București-Ilfov, trei gardieni și un deținut au fost transportați la spital după ce au fost expuși la fum.
Patru autospeciale SMURD și o ambulanță București-Ilfov au fost mobilizate. Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au transmis că incendiul a fost provocat de un deținut aflat în tranzit la Penitenciarul Rahova care a dat foc unor saltele din camera în care era cazat. Toate persoanele implicate se află în afara oricărui pericol. „Incidentul face obiectul unei verificări interne, deținutul implicat urmând a fi cercetat disciplinar și sancționat conform prevederilor legale”, mai arată ANP.
Acesta este al doilea incendiu provocat la Rahova în ultimele zile.
Mureș: Cioban ucis de urs
Un cioban care a dispărut, vineri, în timp ce se afla cu oile în zona unei păduri dintre Cucerdea și Giuluș a fost găsit, sâmbătă, ucis de un urs, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean Mureș. “Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Târnăveni au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cioban la o stână din localitatea Cucerdea, cu privire la faptul că și-ar fi găsit un coleg decedat la marginea unei păduri dintre localitățile Cucerdea și Giuluș, iar acesta ar prezenta pe corp urme ale unui posibil atac de animal sălbatic. La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, persoana în cauză fiind identificată ca fiind un bărbat de 63 de ani. Din primele cercetări efectuate, se pare că bărbatul, în seara zilei de 08 noiembrie, ar fi plecat de la stâna în cauză, cu oile și nu ar mai fi revenit”, a arătat IPJ Mureș. Potrivit polițiștilor, în urma examinării sumare a cadavrului, acesta ar prezenta leziuni cauzate în urma unui posibil atac de urs.