Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Klaus Iohannis, viitorul șef al NATO?

Ziarul de Vrancea
19 iul 2021 847 vizualizări

Președintele României apare printre potențialii succesori ai actualului secretar general, potrivit unei analize publicate de Politico.eu

Aliații NATO au o nouă misiune, aceea de a găsi un nou șef care să-l înlocuiască pe actualul secretar general Jens Stoltenberg. După 72 de ani de la înființarea celei mai puternice alianțe militare din lume, mulți cred că a venit vremea ca aceasta să fie condusă de o femeie. Alții privesc lucrurile dintr-o perspectivă politico-strategică și se gândesc la numirea unei personalități din Europa de Est, ca semnal dat Rusiei. România este unul dintre aliații care și-a îndeplinit obligațiile inclusiv în privința alocării a 2% din PIB pentru apărare și, deși alegerea ei ar putea fi considerată puțin cam prea provocatoare la adresa Rusiei, Klaus Iohannis are șanse să devină viitorul șef al alianței, scrie Politico.eu.

Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, se află la conducerea NATO din octombrie 2014, însă aliații au prelungit contractul său până în septembrie 2022, pentru a câștiga timp în găsirea unui succesor.

Discuțiile formale abia au început la sediul alianței, iar viitorul șef ar urma să fie anunțat la summitul liderilor NATO de la Madrid la sfârșitul primăverii viitoare sau la începutul verii.

O femeie, un est-european sau un italian?

La Bruxelles și în alte capitale ale aliaților se speculează că mulți oficiali și diplomați consideră că succesorul lui Stoltenberg ar trebui să fie o femeie. Alții spun că ar fi un semnal important dat Rusiei dacă viitorul șef NATO ar fi ales din Europa de Est.

În acest context, Politico notează că trei nume ar putea fi favorite: fosta președintă a Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta președintă a Lituaniei Dalia Grybauskaite și actuala președintă a Estoniei, Kersti Kaljulaid.

România este un alt aliat NATO care întrunește criteriul alocării a 2% pentru apărare, ceea ce face ca președintele Klaus Iohannis să aibă șanse la poziția de secretar general al NATO, relatează Politico.eu. SUA, Germania, Franța și Marea Britanie sunt, în mod tradițional, cele mai influente state în procesul de selectare a șefului alianței.

Însă țările membre UE formează o majoritate zdrobitoare (21 din 30 de membri NATO), iar ieșirea Marii Britanii din UE ar putea face ca Londra să nu mai aibă aceeași greutate în promovarea unui candidat.

Există și țări UE, în mod special Italia, care cred că li se cuvine postul de secretar general. Federica Mogherini, fost ministru de externe al Italiei și fost șef al diplomației UE, și-a exprimat interesul în trecut. Surse diplomatice spun însă că Mogherini nu ar avea sprijnul Washingtonului, iar Enrico Letta care a deținut funcția de premier în perioada 2013-2014 ar fi un candidat italian cu șanse mai mari. “Marea Britanie este dornică să aibă un cuvânt greu de spus la Bruxelles. Italienii vor spune că este rândul lor. Est-europenii a fel”, a comentat un oficial NATO.

Un alt nume vehiculat prin cancelariile occidentale este cel al premierului Mark Rutte, dar și al ministrului de externe belgian Sophie Wilmès, care a mai deținut și funcția de premier.

În prezent, România ocupă poziția de secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană deținând această funcție din toamna anului 2019. Mandatul adjunctului nu este unul fix, dar poate depinde și de mandatul secretarului general care este unul de patru ani.

România, reticentă față de strategia forestieră a UE

țintele stategiei vizează, printre altele, plantarea a trei miliarde de arbori la nivelul țărilor Uniunii Europene

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunță că România a semnat, alături de alte state europene, o scrisoare deschisă inițiată de Austria, prin care se cere Comisiei Europene o dezbatere asupra strategiei forestiere. România va fi, alături de alte trei țări ale UE, printre statele care “vor duce greul” în ceea ce privește gestionarea pădurilor vechi care trebuie protejate. În prezent, România plătește aproximativ 100 de milioane de lei anual pentru protecția pădurilor virgine.

Conform lui Tanczos Barna, până vineri a circulat, în mod neoficial, o variantă draft a strategiei forestiere la nivelul Uniunii Europene. “Urmare a acestui fapt, Austria a inițiat o scrisoare deschisă care a fost susținută atât de Germania, cât și de Finlanda, Franța, Cehia, Estonia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Polonia și România. Am decis să ne alăturăm acestui demers pentru a solicita Comisiei o dezbatere punctuală pe mai multe teme care sunt esențiale din punctul de vedere al României în cadrul acestei strategii, voi avea mâine (marți - n.r.) o întâlnire bilaterală cu domnul comisar, vom discuta inclusiv acest aspect, cât și aspectele legate de tot ce înseamnă exploatare forestieră, tot ce înseamnă protecția biodiversității, tot ce înseamnă infringement pe păduri din punctul de vedere al României și pentru a susține demersurile Comisiei de aprobare a unei strategii europene, astfel încât această strategie să aducă beneficii în primul rând mediului, în al doilea rând statelor membre care își vor asuma un rol esențial în implementarea strategiei”, a declarat, luni, ministrul Mediului.

Potrivit lui Tanczos Barna, țintele vizează plantarea a trei miliarde de arbori la nivelul țărilor Uniunii Europene, planificare și monitorizare la nivel european, un Plan strategic pentru 10, 30 și 50 de ani la nivelul Uniunii, astfel încât pădurile Europei să devină păduri “de absorbare netă a dioxidului de carbon”, precum și definirea tipurilor de păduri.

 Ministrul Mediului a menționat că România este prima țară europeană a decis monitorizarea și protecția pădurile virgine. “Trebuie știut faptul că la nivelul Uniunii Europene vor fi patru țări care vor duce greul acestei monitorizări și acestei protecții de păduri bătrâne și primare, așa cum până acum ele au fost definite: România, Bulgaria, Finlanda și Suedia. Deci majoritatea pădurilor mai bătrâne de 100 de ani se vor concentra în câteva state membre și de acea interesul României este ca această strategie forestieră, dincolo de obligații, să stabilească și condițiile de finanțare și sprijinul de care vor beneficia statele membre în momentul în care își asumă aceste ținte extrem de ambițioase”, a adăugat Tanczos Barna.

Conform acestuia, la nivel european nu există prevederi clare în ceea ce privește finanțarea pentru strategia de protecție a zonelor forestiere.

El a explicat decizia României de a susține inițiativa Austriei privind dezbateri pe tema strategiei forestiere prin faptul că țara noastră are o suprafață totală de peste 3 milioane de hectare de teren care beneficiază de diverse niveluri de protecție, iar din această suprafață 270.000 de hectare este proprietate privată.

Ministrul a arătat că “o strategie forestieră europeană este necesară” și este nevoie de “definiții foarte clare” în ceea ce privește tipurile de păduri, pentru ca fiecare stat membru să știe cum să procedeze, dar este nevoie și de o strategie de finanțare.

Aproape 1.200 de kilograme de trufe negre, confiscate de la un bărbat din Neamț

Aproape 1.200 de kilograme de trufe negre, în valoare de aproximativ 600.000 de lei, pentru care nu existau documente legale, au fost confiscate de polițiști din Neamț. Trufele au fost găsite într-o autoutilitară condusă de un cetățean italian. “În urma controlului efectuat în interiorul vehiculului, polițiștii au constatat faptul că acesta transporta trufe negre. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea documentelor și cantitatea de trufe înscrisă în avizul de însoțire prezentat pentru control și cea transportată, s-au făcut verificări. În urma inventarierii, au rezultat 1.170 de kilograme, iar verificările efectuate de polițiști au relevat că transportul trufelor s-ar fi efectuat fără deținerea documentelor prevăzute de legislația în vigoare”, a anunțat poliția.

Trufele au fost predate specialiștilor din cadrul Direcției Silvice Neamț.

Copilul de trei ani mort după ce a fost lovit de mașină în curte: Autoturismul era condus tot de un minor

Primele date ale polițiștilor brașoveni în ancheta deschisă după ce un copil de trei ani a murit, lovit de o mașină în curtea unui imobil, arată că autoturismul implicat în accident era condus de un adolescent de 14 ani. Adolescentul este unchiul copilului, fratele tatălui victimei.

Copilul de trei ani a fost lovit în timp ce autoturismul condus de unchiul său dădea cu spatele. Ancheta urmează a stabili toate împrejurările în care a avut loc evenimentul. „Din primele cercetări efectuate în cauză, polițiștii au stabilit faptul că, un tânăr, în vârstă de 14 ani, ar fi manevrat un autovehicul în curtea imobilului anterior menționat, ulterior, ar fi surprins și accidentat băiatul, în vârstă de 3 ani, ce se afla în aceeași curte”, a informat ieri Poliția județeană Brașov.

Accidentul a avut loc duminică, în jurul orei 10.50, în curtea unui imobil din localitatea Hărman. Băiețelul de trei ani a fost transportat la spital imediat după accident, însă cadrele medicale au declarat decesul.

Șapte tineri, prinși în Vama Veche în timp ce își confecționau „jointuri”

Șapte tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani, au fost surprinși de jandarmii din Vama Veche în timp ce își confecționau “jointuri”. “În perioada 16-19 iulie, jandarmii Grupării Mobile Constanța, care se aflau în misiune de menține și asigurare a ordinii și siguranței publice în Vama Veche, au surprins șapte persoane cu vârste cuprinse între 15-35 ani care-și confecționau țigarete artificiale (jointuri). La vederea militarilor, acestea au devenit agitate și au schimbat direcția de mers”, se arată într-un comunicat transmis ieri de Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis.

Conform aceleiași surse, jandarmii au mai găsit un cântar electronic de precizie, o pipă, trei aparate de mărunțit tip grinder, șapte plicuri autosigilante, dintre care trei cu substanță sub formă de muguri, două cu substanță solidă sub formă de ciuperci, unul cu substanță sub formă de cristal de culoare cenușie și altul de culoare albă, cinci țigarete confecționate artizanal și un plic autosigilant cu mai multe pastile hexagonale de culoare roz.

Femeie găsită într-un sac de plastic în scara unui bloc din Suceava

O femeie în vârstă de 40 de ani a fost găsită, ieri, de polițiști într-un sac de plastic, în stare de semiconștiență, pe casa scării unui bloc din Suceava, a informat purtătorul de cuvânt al IPJ, Ionuț Epureanu.

Potrivit acestuia, în jurul orei 13,00, Poliția a fost sesizată prin apel la 112 cu privire la faptul că o minoră ar fi fost identificată pe casa scării unui bloc, fiind într-un sac de plastic. Persoana a fost găsită de echipajul de poliție prezentând semne vitale, dar în stare de semiconștiență, fiind solicitat un echipaj de ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

La spital, persoana în cauză și-a revenit și este în afara oricărui pericol.

Epureanu a precizat că, din primele investigații, s-a stabilit că victima nu era minoră, ci o femeie în vârstă de 40 de ani cu grave probleme psihice și de dezvoltare fizică, prezentând fizionomia unui copil.

Femeia locuiește într-un apartament din cartierul Burdujeni împreună cu mama și fratele său în vârstă de 37 de ani, și aceștia din urmă cu grave probleme psihice. Pe acest fond, mama și fiul ar fi agresat victima, ar fi pus-o într-un sac și ar fi abandonat-o în scara blocului unde locuiesc.

Prahova: Bărbat atacat de urs la o stână, salvat de câinii ciobănești

Un bărbat a fost atacat de un urs, în timp ce se afla la o stână din zona localității prahovene Măneciu, el reușind să scape după ce câinii au sărit în ajutorul său și au alungat animalul sălbatic. La sfârșitul săptămâni trecute, mai multe persoane au sunat la 112 pentru a cere sprijinul autorităților după ce urșii ș-au făcut apariția în diferite zone din județ.

Bărbatul, în vârstă de 71 de ani, a ieșit cu oile la păscut, sâmbătă, la o stână pe care o deține în apropierea comunei Măneciu, au declarat, luni, reprezentanți ai Poliției Prahova. La un moment dat, un urs l-a atacat pe cioban, provocându-i zgârieturi pe un antebraț și pe abdomen.

El a reușit să scape cu ajutorul câinilor și a ajuns singur acasă. Ulterior, un echipaj de la Serviciul de Ambulanță l-a evaluat din punct de vedere medical și l-a dus la spital, însă nu a rămas internat.

Doi oameni au murit într-o explozie de butelie, în Harghita

O butelie a explodat, ieri, într-o localitate din județul Harghita, deflagrația fiind urmată de incendiu. Două persoane – soț și soție - au murit. Un băiat de 13 ani a încercat să-și salveze bunicii și a suferit mai multe arsuri.

“Explozie de butelie, urmată de incendiu, în localitatea Livezi. S-au deplasat 3 echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu 2 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, precum și 2 echipaje SAJ, din care unul cu medic”, a transmis, luni, ISU Harghita.

Sursa citată a precizat că incendiul se manifestă la parterul casei de locuit cu etaj. “Din nefericire, sunt 2 victime decedate de sex masculin și feminin. Nepotul victimelor, în vârstă de 13 ani, a încercat să-și salveze bunicii din incendiu și prezintă arsuri de gr. I și II pe cca 35-40% din suprafața corpului”, a mai transmis ISU.

Copilul a fost preluat de echipajul SAJ și transportat la UPU Miercurea Ciuc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.