Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Justiție în derivă: ce se va întâmpla cu Secția Specială?

Ziarul de Vrancea
14 iun 2021 711 vizualizări

Mn magistratul de la Pitești care a decis în premieră, după hotărârea CJUE, că Secția Specială nu mai poate funcționa este cercetat disciplinar n ministrul Stelian Ion: Este îngrijorător

Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că este îngrijorător că magistrați care au criticat modificarea de către PSD a legilor justiției sunt acum cercetați disciplinar de către Inspecția Judiciară (IJ). El comentează și cazul unui judecător de la Curtea de Apel Pitești care este cercetat de Inspecția Judiciară după ce a decis că existența Secției Speciale nu ar fi justificată, invocând decizia din 18 mai a Curții de Justiție a UE.

În 7 iunie, Curtea de Apel Pitesti a decis, că Secția specială nu mai poate funcționa, în urma hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Decizia a fost pronunțată în premieră pentru o instanță din România. Cel care a pronunțat decizia este judecătorul Costin Andrei Stancu, iar ulterior Inspecția Judiciară s-a sesizat în cazul acestuia. Stelian Ion califică drept îngrijorător faptul că judecătorul de la Curtea de Apel Pitești este cercetat de Inspecția Judiciară, după ce a decis că existența Secției Speciale nu ar fi justificată. „E îngrijorător, pentru că tot în decizia CJUE se făcea trimitere la momentul în care conducerea Inspecției Judiciare a fost numită prin OUG și era criticat foarte ferm acest moment. Iată, acea conducere, care este și conducerea actuală, care a fost la un moment dat numită politic, prin acea Ordonanță de Urgență, prin prelungirea mandatului, ne oferă astfel de exemple”, a declarat ieri, la RFI, ministrul Justiției. El îi îndeamnă pe judecători să nu se lase intimidați, declarându-se convins că vor avea câtig de cauză. „Observăm câteva lucruri. Unii magistrați care au avut curaj, fermitate și au considerat că merită să ia atitudine în perioada 2017-2019, când s-au dus acele bătălii în care s-au forțat foarte mult legile justiției, s-au modificat în mod negativ aceste legi, acei judecători s-au ales cu dosare disciplinare.

De asemenea, judecătorii care au îndrăznit să sesizeze CJUE, în urma sesizării lor pronunțându-se această decizie a CJUE despre care vorbim, la fel, au dosare disciplinare. Acum, mai nou, vedem că și judecătorul care a dat acea soluție este cercetat disciplinar. Este îngrijorător lucrul acesta și e foarte important să dăm mesajul către judecători să nu fie intimidați de absolut niciun astfel de gest. Sunt convins că vor avea câștig de cauză, în cele din urmă, dar trebuie să-și păstreze fermitatea și independența”, a afirmat Stelian Ion.

Nu este prima asfel de reacție a ministrului Justiției. „Îi rog pe magistrați să nu tacă și să nu se teamă. Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință”, spunea Stelian Ion în aprilie. Atunci, peste 500 de magistrați au semnat o scrisoare către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a 8 judecători și a propus suspendarea a trei dintre ei pentru discuțiile avute pe un grup de Facebook.

Semnatarii apelului către CSM atrăgeau atenția că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare, printre altele, iar toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției începând din 2017.

Alocațiile copiilor nu se mai majorează de la 1 iulie

Comisia de Muncă din Camera Deputaților a decis ieri ca alocațiile sa nu se majoreze de la 1 iulie așa cum prevedea ordonanța dată de Guvern. Deputații PNL-USR-UDMR au anulat acordarea tranșelor din calendarul propus inițial. Proiectul de aprobare a OUG123//2020 urmează să intre în plen la Camera Deputaților care este și forul decizional în acest caz. Proiectul de lege privind alocațiile copiilor dezbătut deja în Senat a fost adoptat de deputații din Comisia de Muncă cu amendamente care au eliminat majorarea în etape, așa cum prevedea OUG123/2020. Majorarea alocaților se va face de la 1 ianuarie 2022 doar cu rata inflației. Vicepremierul USR-PLUS , Dan Barna a anunțat luni, după ședința Coaliției că s-a decis să anuleze creșterea etapizată. UDMR a venit cu propunerea ca alocația pentru copii să fie diferențiată în funcție de veniturile familiilor. Propunerea UDMR nu poate fi aplicată pentru că acordarea alocatiei pentru copii în funcție de veniturile familiei este neconstituțională conform art. 4 alin 2 din Constituție. „S-a convenit într-adevăr că avem creșterea de la începutul anului viitor, așa cum e deja comunicat în spațiul public, urmând apoi să vedem și în funcție de buget cum va fi următorul cadru. A fost și varianta pe care domnul Hunor a prezentat-o, aceea de a veni cu o variantă îmbunătățită, prin care să creăm un mecanism în care resursele să fie direcționate pentru acei copii care au nevoie. Este un subiect care a fost deschis de colegii de la UDMR și am zis că vom discuta pe o astfel de formulă, nu s-a înaintat mai mult, analizăm și o astfel de variantă”, a declarat Barna. În prezent alocația este 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap.

Alergenii din alimente, trecuți obligatoriu pe ambalaj

 produsele alimentare neambalate trebuie să aibă informații despre conținutul de substanțe care pot provoca alergii: noua reglementare, de ieri în vigoare

Comercianții de produse alimentare neambalate (vrac) trebuie să afișeze la loc vizibil informații despre substațele conținute care pot provoca alergii sau intoleranță. Reglementarea este în vigoare de ieri, a anunțat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Începând de ieri, printr-un ordin al președintelui ANPC, produsele alimentare nepreambalate (ex. produsele vrac, precum biscuți, bomboane) vor avea, în mod obligatoriu, informații privind prezența unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță. Informațiile trebuie să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanță, înaintea achiziționării acestora. Informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografic. Pentru produsele alimentare nepreambalate oferite spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile privind substanțele/produsele care pot cauza alergii sau intoleranță figurează pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material informativ.

Produs alimentar nepreambalat: produs alimentar în vrac sau turnat care nu este supus operațiunii de preambalare și care, pentru a fi comercializat, este măsurat și cântărit în prezența cumpărătorului.

Dosar penal în cazul ambarcațiunii care a intrat într-un stol de pelicani

Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea a anunțat, ieri, că polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au întocmit dosar penal în cazul ambarcațiunii care a intrat într-un stol de pelicani în Delta Dunării. Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea a transmis marți, printr-un comunicat de presă, că s-a sesizat în acest caz după ce imaginile au apărut pe mai multe siteuri de socializare. “Având în vedere imaginile apărute pe mai multe site-uri de socializare din mediul online, în care o ambarcațiune naviga pe apele teritoriale în apropierea unor specii protejate de păsări, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea s-au sesizat cu privire la aspectele identificate. În acest sens, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au întocmit dosar de cercetare penală privind ariile protejate, conservarea habitatelor naturale și a faunei salbatice, conform OUG 57/2007”, a anunțat IPJ Tulcea. Sursa citată menționează că în această cauză se fac verificări pentru a se stabili dacă există sau nu o faptă de natură penală ori contravențională, urmând ca în funcție de aspectele constatate dosarul să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea pentru continuarea cercetărilor. Fotograful Marian Strinoiu a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii în care se observă cum o șalupă intră într-o colonie de pelicani în Delta Dunării, iar păsările zboară speriate.

Container cu 25 tone de deșeuri, descoperit în Portul Constanța

Un container cu peste 25 de tone de deșeuri a fost descoperit de autorități în Portul Constanța Sud Agigea, acesta sosind din Germania pentru o firmă din județul Vâlcea. Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, în data de 14 iunie, polițiștii de frontieră, în cooperare cu lucrători vamali și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța, au identificat un container, sosit din Germania, pentru o firmă din județul Vâlcea. “În urma verificărilor suplimentare, echipa de control a constatat faptul că în container se aflau paleți încărcați cu 25 de tone de deșeuri cauciuc, marfă care nu corespunde cu datele declarate și cuprinse în documentele folosite la autoritatea vamală”, se arată în comunicat. Sursa citată menționează că reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța nu au permis importul pe teritoriul României deoarece mărfurile respective sunt deșeuri. “Astfel, acestea nu pot fi puse în liberă circulație pe teritoriul României și nici nu pot fi comercializate, punând în pericol viața și sănătatea consumatorilor în cazul folosirii acestora”, a mai transmis Garda de Coastă. În cauză, polițiștii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanta învestit în cauză, pentru folosirea de acte nereale și încălcarea regimului deșeurilor, iar bunurile vor fi returnate firmei.

Consiliul Național al Elevilor dezaprobă inițiativa privind comitetele anti-bullying

Consiliul Național al Elevilor dezaprobă inițiativa Ministerului Educației de a forma comitete anti-bullying pentru combaterea violenței în școli, considerând că soluțiile sunt reprezentate de formarea cadrelor didactice pentru a depista cazurile de violență școlară în forma lor precoce și instruirea consilierilor școlari, pentru a putea realiza un management de caz eficient în ceea ce privește reabilitarea agresorului și a victimei, atunci când cazurile nu sunt extrem de grave. Elevii cer Ministerului Educației să își asume în mod public prioritizarea sănătății mintale și a stării de bine a elevilor în spațiul școlar, astfel încât să se asigure în fiecare unitate de învățământ din România un mediu propice învățării și dezvoltării armonioase a elevilor. Elevii amintesc că, în ultima săptămână, au ieșit la iveală mai multe cazuri grave de violență școlară. Primul a avut loc în municipiul București, unde un elev de clasa a VI-a s-a aruncat de la etajul I al școlii, fiind batjocorit de colegii săi de clasă până în ultimul moment. Cel de-al doilea caz a avut loc în Timișoara, unde o elevă de 15 ani cu cerințe educaționale speciale a fost agresată verbal și fizic de către două colege de clasă, sub privirile amuzate ale celor care au filmat întregul eveniment. Aceste evenimente nu sunt, însă, izolate. „Soluția Ministerului Educației în fața problemei violenței școlare, de a îngropa unitățile de învățământ în noi comitete, comiții și grupuri de lucru, nu poate avea, din păcate, sorți de izbândă. La nivelul fiecărei școli există deja o comisie responsabilă de combaterea violenței, însă, de cele mai multe ori, membrii acesteia nu își iau în serios atribuțiile, fie pentru că nu au competențele necesare, fie pentru că nu consideră violența școlară a fi un fenomen grav, ce necesită a fi abordat, în țara în care 20% dintre părinți consideră că bătaia reprezintă un mijloc de educație. E de datoria Ministerului Educației să își asume și de datoria fiecărui director să implementeze în mod real politici pentru creșterea siguranței în școală și pentru cultivarea stării de bine a fiecărui elev, prin crearea de spații sigure pentru învățare.”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat sâmbătă că vor fi constituite grupuri de acțiune anti-bullying în orice școală, până la data de 13 septembrie.

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.