Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Judecător: OUG pregătită de Guvern pare a fi neconstituțională

Ziarul de Vrancea
21 ian 2019 790 vizualizări

Deciziile CCR se aplică numai pentru viitor, arată Cristi Dănileț, potrivit căruia hotărârile definitive ale instanțelor nu ar putea fi invalidate prin căi de atac izvorâte din noi acte normative n în caz contrar, Curtea Constituțională își va critica propriile decizii n doi condamnați definitiv au prins glas

Judecătorul Cristi Dănileț consideră că un caz încheiat definitiv la data apariției deciziei Curții Constituționale privind protocoalele SRI nu ar putea fi redeschis pentru a se aplica acea decizie, având în vedere că „hotărârile definitive ale instanțelor judecătorești au autoritate de lucru judecat” și că „deciziile CCR se aplică pentru viitor”. „Pentru că hotărârile definitive ale instanțelor judecătorești au autoritate de lucru judecat (ele stabilesc o ordine juridică care nu mai poate fi răsturnată) și pentru că deciziile CCR se aplică pentru viitor (art. 147 din Constituția României), rezultă că un caz încheiat definitiv la data apariției deciziei CCR nu ar putea fi redeschis pentru a se aplica acea decizie”, a scris Cristi Dănileț, pe contul lui de Facebook.

Ce argumente invocă judecătorul:

- „Nici o cale de atac nouă nu poate rezulta dintr-o lege posterioară” (Dec. CCR 9/1999).

 - „În privința cauzelor care nu se află pe rolul instanțelor judecătorești la momentul publicării deciziei de admitere a Curții, fiind vorba despre un raport juridic epuizat, partea nu mai poate solicita aplicarea deciziei de admitere, întrucât decizia de admitere a Curții nu poate constitui temei legal pentru o acțiune în justiție, în caz contrar consecința fiind extinderea efectelor deciziei Curții pentru trecut” (Dec. CCR 404/2016);

-  „Nimic nu împiedică legiuitorul să augmenteze/ elimine unele motive în temeiul cărora se poate promova o cale de atac extraordinară, cu condiția să nu submineze securitatea juridică și ordinea publică; însă, o asemenea reglementare, din punct de vedere al aplicării sale în timp, poate viza numai procesele aflate pe rolul instanțelor judecătorești, nu și cele care au fost finalizate prin pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive” (Dec. CCR 377/2017).

În opinia sa, aceste argumente ar trebui să fie valabile „atât cu privire la Decizia CCR vizând completele de 5 de la ICCJ (ai căror membri nu au fost trași toți la sorți), cât și cu privire la Decizia CCR privind protocoalele SRI-MP (care ar fi intrat în aria de competență a legislativului)”. „Desigur, CCR însăși își poate schimba practica. Ceea ce ar înseamna că principiul securității juridice, esențial pentru ordinea de drept și care definește, până la urmă, statul de drept, este doar un concept teoretic”, adaugă acesta. „Cu alte cuvinte: cât timp CCR își păstrează practica, OUG pregătită de Guvern pare a fi neconstituțională. Desigur, dacă dezbaterile noastre sunt inutile pentru ministru și Guvernul va adopta OUG, ea va trebui aplicată de îndată. Însă nu mă îndoiesc că primul judecător care va avea o astfel de cauză va sesiza CCR”, mai scrie Cristi Dănileț.

Toader: Contestația în anulare vizează și achitările

Ministrul Justiției Tudorel Toader a declarat ieri, referindu-se la OUG privind contestația în anulare, că o astfel de contestație va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnați de complete nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât și achitările. “Contestația în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnați de complete nelegal constituite”, a precizat ministrul Justiției, subliniind însă că “atenția ar trebui să se îndrepte cel puțijm în egală măsură și spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut, nerespectând prevederile imperative ale legii și am ajuns în situația în care timp de aproape patru ani de zile completele de cinci judecători au fost nelegal constituite”. “La Ministerul Justiției avem un astfel de draft de Ordonanță de Urgență. Doamna prim-ministru va decide dacă și când poate fi adoptată o astfel de OUG”, a afirmat Toader, explicând că, pentru a fi adoptată, va respecta normele de tehnică legislativă privind tarnsparența decizională, solicitarea avizului Consiliului Legislativ și a avizului CSM, funcție de care se va decide conținutul final al proiectului de act normativ. “M-am referit la toate cauzele pronunțate de către complete nelegal constituite și nu doar la cauzele în care cei judecați au fost condamnați. Condamnați sau achitați, procesele desfășurate în fața uneor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze același regim. O stare de așteptare vor avea cei condamnați, sperând la o altă soluție dar, în opinia mea, pot și trebuie să fie procupați și cei achitați de complete nelegal constituite. În situația aceasta poate face contestație cel care l-a trimis în judecată , procurorul”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a anunțat duminică, la România TV că ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentințele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Toader a susținut că o opțiune similară există și în cazul dosarelor bazate pe protocoalele secrete între Ministerul Public și SRI.

Ce spune infractorul Obreja

Rudel Obreja, fostul șef al Federației Române de Box, condamnat definitiv în dosarul “Gala Bute”, a afirmat, ieri, la Instanța supremă, că ministrul Justiției, Tudorel Toader, și guvernanții “ar trebui să curme cât mai repede toate nedreptățile care s-au făcut de-a lungul timpului”. Obreja s-a prezentat la Instanța supremă, unde se judecă contestația în anulare a acestuia împotriva deciziei prin care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în acest dosar. “Tudorel Toader și toți cei care conduc țara asta ar trebui să curme cât mai repede toate nedreptățile care s-au făcut de-a lungul timpului, pentru că un singur om dacă a ajuns în pușcărie în mod nelegal, chestia asta ar trebui să zguduie din temelii Justiția română. Pe de altă parte, există probleme majore la completurile de trei. La completurile de cinci nu doar un singur judecător nu a fost tras la sorți, pentru că nu are nimeni dovada momentelor în care s-au tras la sorți în anii anteriori completurile astea. Deci, ele au fost puse cu mâna, au fost introduși oamenii... Da, am probe, mai aveți nevoie de probe?”, le-a spus Obreja jurnaliștilor. Întrebat despre contestația în anulare făcută în cazul deciziei de condamnare din dosarul “Gala Bute”, Obreja a afirmat că “trebuie făcută dreptate” și că acuzațiile în cazul său sunt “făcături” pe care el le-ar fi demontat pe parcursul procesului, dar de care magistrații din completurile sale nu au ținut cont.

În acest dosar a fost condamnată definitiv și Elena Udrea, fost ministru al al Dezvoltării Regionale și Turismului, la șase ani de închisoare cu executare.

Ce spune infractorul Niță

Tot ieri, fostul ministru al Energiei Constantin Niță a declarat că a fost condamnat într-un dosar făcut la comandă și a susținut că amnistia ar fi bună pentru cei care au suferit “anumite abuzuri”. “Părerea mea este că am fost condamnat nevinovat, datorită unui dosar făcut la comandă. Prin urmare, cred că am stat absolut degeaba în pușcărie”, a afirmat Niță, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde fostul ministru a introdus o contestație în anulare.

În opinia acestuia, Curtea Constituțională a procedat corect în cazul deciziei privind nelegalitatea constituirii completurilor de cinci judecători de la Instanța supremă. Fostul ministru a mai spus că este “foarte corect” anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind emiterea unei ordonanțe de urgență, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate să poată depune contestații în anulare.

Întrebat de jurnaliști dacă ar fi utile amnistia și grațierea, Niță a răspuns: “Nu știu dacă amnistia este o variantă, dar, după opinia mea, amnistia ar fi bună și pentru cei care au suferit anumite abuzuri din partea instituțiilor, dar și pentru instituții pentru a-și reabilita imaginea față de abuzurile pe care le-au făcut”.

Niță avea de executat o condamnare de 4 ani, primită în iunie 2018, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Niță i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia, UTI, cu Primăria Iași.

Niță ar fi intermediat o întâlnire între Urdăreanu și fostul primar Gheorghe Nichita în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului.

Mihai Șora: Ieșiți în stradă și cereți alegeri anticipate

Scriitorul Mihai Șora, în vârstă de 102 ani, a publicat ieri, pe contul său de Facebook, un text în care îndeamnă oamenii să ia taurul de coarne, pentru a nu fi zbrobiți sub copite. Șora răspunde la trei întrebări: „Vreți Justiție independentă?, „Vreți profesioniști la cârma țării, vreți oameni cinstiți și competenți?” și „Vreți un viitor senin și liniștit pentru copiii voștri?”. Soluția: „ieșiți în stradă”, „cereți alegeri anticipate” și „gândiți-vă, întâi de toate, la copii, nu la voi înșivă”. „Ultimii doi ani ne-au arătat că – mai mult decât de Uniunea Europeană, Comisia de la Veneția sau alte instanțe – singura «instanță» de care se tem cu adevărat suntem noi: mulțimea care protestează. O mulțime pașnică, dar nu mai puțin determinată și inteligentă, care nu poate fi mituită, nici prostită de cârpelile din economie, de promisiuni și declarații sforăitoare. O mulțime care nu doarme în timp ce ei pregătesc (noapteacahoții, bineînțeles) Ordonanțe de Urgență. «Mulțimea» înseamnă chiar MULȚIMEA (nu doar pianiștii, filosofii și poeții)”. Cât privește alegerile anticipate, el a explicat: „Este limpede pentru orice om cinstit și destupat la minte că PSD nu funcționează ca un partid politic, ci ca un grup infracțional organizat (la centru și în teritoriu), un grup pus pe căpătuială, pe tâlhărirea unei țări întregi. Cei care continuă să susțină acest «partid» sunt – de facto – complici cu prăduitorii României și se fac vinovați de jaful și de netrebniciile care îi definesc: în Justiție, Învățământ, Sănătate, Economie, Agricultură – peste tot unde este rost de mistificat, de sluțit și prăduit”. „Sprijiniți-vă unii pe ceilalți ca să puteți vedea mai departe, dincolo de propria statură și de propriul statut”. El este de părere că USR și PLUS sunt partide „prea fragede, iar timpul este prea scurt pentru a face, acum, când țara arde, dantelării doctrinare. Se vor cristaliza și «doctrinele» odată cu trecerea vremii, după ce țara va fi fost pusă pe picioare. În clipa de față, însă, a intra în alegeri cu liste distincte nu face decât să întărească poziția hoților. Și USR, și PLUS au oameni admirabili. Pe unii dintre ei îi cunosc personal, pe alții îi știu de la proteste (și nu de ieri, de azi, ci încă din Piața Universității, de la Roșia Montană și Colectiv), oameni de toată isprava, în care am deplină încredere (...) Iar – pentru ca schimbarea să se-ntâmple – acești oameni trebuie să meargă împreună”. În final, Șora a subliniat: „Niciodată cuvântul «împreună» nu a fost mai prețios”. Mihai Șora a publicat și o fotografie, trimitere la girafa din fața Muzeului „Antipa” din Piața Victoriei.

#Rezist îl critică pe Cioloș: Nu ne mai prostiți cu securiști buni și securiști răi

Reprezentanții Rezist au postat, pe Facebook, un mesaj prin care îl critică pe Dacian Cioloș care a spus, într-o declarație lansată în presă, că se poate demonstra că oricine poate avea cel puțin o legătură cu Securitatea. Cei de la Rezist spun că speră ca PLUS să dea la o parte membrii compromiși. „Am tăcut când «gurile rele» spuneau că Dacian e fiu de milițian, la fel ca Dragnea. (...) Am tăcut când Dacian s-a apucat să facă pe gentelmanul cu o vită arogantă care îl îgnoră pe Președintele României votat de peste 6 milioane de români. (...) Am tăcut pentru că nu ne plac tătucii și nu avem încredere în partidele conduse de tătuci, așa cum sunt PSD, ALDE și UDMR. Dar, Daciane, când spui că sigur se poate «demonstra» că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate, noi îți spunem să mai tai dracului din ele că întreaga ta viață, activitate și carieră reprezintă o serie lungă de astfel de «demonstrații»”, scriu reprezentanții Rezist pe Facebook. În postare se mai subliniază că fostul premier Dacian Cioloș nu este „un om nou”. „Și în război erau cazuri în care medicii preferau să salveze o viață amputând un picior sau o mână chiar dacă nu erau siguri 100% că e necesar. Ce e însă 100% necesar pentru România e ca toți ăștia care aveți sau ați avut legături cu PCR, comuniștii, securitatea, miliția, torționarii, turnătorii să vă dați în spate din administrația publică și din politică. TOȚI! Faceți ce vreți voi în mediul privat. Jos labele de pe România, nu vă mai tolerăm și nu vă mai înghițim indiferent de culoare politică pe care o reprezentați. Nu ne mai prostiți cu securiști buni și securiști răi, cum vă prindem, cum vă ardem. Speranța noastră e ca PLUS să aibă puterea să treacă peste acest incident nefericit și să aibă înțelepciunea pe viitor să dea la o parte orice membru care se va dovedi că e compromis, indiferent de cât de dureroasă va fi despărțirea”, se mai arată în postarea celor de la Rezist.

Mesajul vine după ce Dacian Cioloș a spus, într-un interviu, că se poate demonstra că oricine a avut cel puțin o legătură cu Securitatea. Totodată, fostul premier a recunoscut că sora sa lucrează la Departamentul de Informații și Protecție Internă, fosta unitate “Doi și-un sfert” din Ministerul de Interne.

Vaslui: Elev de 18 ani, înjunghiat în timpul unei pauze

Un elev în vârstă de 18 ani din județul Vaslui a fost înjunghiat, ieri, în timpul unei pauze, incidentul având loc chiar lângă unitatea de învățământ unde învață victima. Agresorul are 17 ani și a avut inițial un conflict cu fratele celui înjunghiat. Potrivit reprezentanților Poliției Județene Vaslui, polițiștii au fost sesizați, luni, de producerea unui incident în apropierea Liceului Tehnologic Puiești. Astfel, un elev de 18 ani, aflat în clasa a XI-a la unitatea de învățământ respectivă, a fost înjunghiat de un tânăr de 17 ani. Oamenii legii au stabilit că agresorul a avut inițial un conflict cu fratele victimei, elev în clasa a X-a la același liceu, iar băiatul l-a chemat apoi în ajutor pe fratele său. Între elevul de 18 ani și adolescentul de 17 ani a izbucnit astfel un conflict, început într-o pauză, apoi scandalul a continuat în curtea unității de învățământ, iar la un moment dat, ei au ieșit pe o stradă din apropierea liceului. Acolo, tânărul de 17 ani l-a înjunghiat l-a lovit pe elevul de 18 ani, provocându-i un traumatism facial și o plagă înjunghiată în coapsa dreaptă, victima fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Un bărbat din Piteși a fost reținut după ce și-a lovit intenționat soacra cu mașina

Un bărbat de 30 de ani a fost reținut și urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă, fiind acuzat că și-a lovit intenționat soacra cu mașina. Între cei doi există un conflict mai vechi, spun surse judiciare.

Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Pitești, a fost reținut în noaptea de duminică spre luni, sub acuzația de tentativă de omor.

Acesta este acuzat că și-a lovit intenționat cu mașina soacra, în vârstă de 50 de ani.

Femeia mergea împreună cu soțul ei, iar la un moment dat a coborât de pe trotuar pe șosea, din cauza unei mașini parcate. Atunci, ginerele a lovit-o cu mașina.

Femeia a fost internată la spital după ce a suferit o contuzie la șold și o fractură la genunchi.

Deocamdată nu se știe de ce a recurs tânărul la acest gest, însă potrivit surselor citate între cei doi există în conflict mai vechi.

Bărbatul urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Lider PNL, demis după ce a lăudat amnistia

Marin Anton a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Giurgiu de Biroul Executiv al partidului, în ședința de luni, după ce afirmase că familia lui va vota cu PSD dacă acest partid va da ordonanța privind amnistia, el fiind trimis în judecată pentru luare de mită. Ludovic Orban a afirmat în cadrul ședinței că nu “tolerează o asemenea bătaie de joc”. “Dacă un președinte de filială își permite să facă astfel de declarații care încalcă grosolan linia partidelor și produc daune inestimabile, eu consider că astfel de președinți trebuie să plece acasă. Dacă nu luăm măsuri înseamnă că distrugem munca fiecăruia care a construit în partidul ăsta și eu personal nu tolerez o asemenea bătaie de joc” a spus Orban, potrivit unor surse politice.

Președintele organizației județene PNL Giurgiu, Marin Anton, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că va avea o „problemă” acasă dacă PSD dă amnistia pentru că familia lui va vota cu social-democrații la alegeri. Acesta a mai susținut că are o părere bună despre Florin Iordache. Pe 8 ianuarie, Anton a fost trimis în judecată de către DNA pentru luare de mită. Pe vremea când era secretar de stat la ministerul Transporturilor, el ar fi primit 5,3 milioane de euro pentru a favoriza o companie care executa contractul de modernizare a Aeroportului Otopeni.

Un consilier CSM s-a spânzurat, după ce rămăsese cu sechele din cauza unui AVC

Eugen Nicolae Butnariu, consilier în cadrul Serviciului sinteze și pregătirea lucrărilor ședințelor Consiliului Superior al Magistraturii, a fost găsit spânzurat la domiciliul său, afirmă, pentru Agerpres, surse judiciare. Potrivit acestora, bărbatul suferise un atac vascular cerebral (AVC) sever, în urma căruia acesta ar fi rămas cu sechele. Aceleași surse susțin că acesta nu le-ar fi făcut față, motiv pentru care ar fi recurs la acest gest. Trupul lui Butnariu a fost găsit în cursul zilei de vineri la locuința acestuia, mai precizează sursele citate. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis luni că își exprimă regretul pentru încetarea din viață a fostului coleg.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.