Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Judecător: Marii infractori și-au pus demult la adăpost averile și ne râd în nas

Ziarul de Vrancea
30 oct 2018 737 vizualizări

șefa Tribunalului Timiș critică efectele luptei împotriva corupției din ultimii ani

Președintele Tribunalului Timiș, Adriana Stoicescu, a transmis un nou mesaj pe pagina sa de Facebook, în care vorbește despre corupție, despre pensiile speciale, dar și despre protocoale. ”Marii infractori și-au pus demult la adăpost averile și ne râd în nas; prejudiciile nu le recuperăm, încurcați fiind în norme și proceduri”, scrie Stoicescu.

Mesajul postat de Adriana Stoicescu începe cu o descriere a ”românului mare amator de lupte drepte”, care pornește pe front, dar se poticnește la primul colț de stradă. ”Mirobolant și eclatant, românul e mare amator de lupte drepte. Când își găsește țelul potrivit, degrabă se hotărăște să se apuce gospodărește de război. Scoate din dulap uniforma mirosind a naftalină, își lustruiește cu puțin scuipat bocancii și anunță lumea că pleacă… Se strânge cuvenitul sobor și, acompaniat de cântece mobilizatoare și poezii înflăcărate, românul pleacă la luptă. Se poticnește la primul colț din cauza pietricelei strecurate în bocanc. Căzut pe gânduri, își dă seama că a făcut o bășică în talpă, că îl strâng izmenele și, oricum, nu prea merită cauza asta atâta bătaie de cap… În cel mai fericit caz, ajunge la capătul drumului, dă ochii cu dușmanul și întoarce armele, că n-o fi prost să lupte cu unul mai puternic. Sărbătorește îndelung neașteptata, dar meritata victorie la birt, bucuros că are ce povesti mulți ani de acum încolo”, scrie Adriana Stoicescu.

 

“Călătoria cu trenul înseamnă tot o mică atenție dată nașului”

 

Președintele Tribunalului Timiș face apoi o trimitere la lupta anticorupție, dar și la ”protocoalele multe și ascunse”. ”Între atâtea lupte pornite și neterminate, lupta anticorupție a avut un alt parcurs. Începută de fapt numai la presiunile Coanei Europa, disperată la rândul ei de jaful masiv din anii 90, îndelung clamata luptă s-a materializat în strategii și planuri, prognoze și programe și, mai ales, protocoale, multe și ascunse. Iar de la o vreme, în achitări. După 15 ani de luptă crâncenă, tot nu avem autostrăzi, iar cele existente se prăbușesc; spitalele colcăie de bacterii, iar călătoria cu trenul înseamnă tot o mică atenție dată nașului, mai cu frică, e drept. Mare lucru pare că nu s-a schimbat. Doar îngrijorările ne copleșesc mai abitir decât până acum, că dă bine pe sticlă… Marii infractori și-au pus demult la adăpost averile și ne râd în nas. Prejudiciile nu le recuperăm, încurcați fiind în norme și proceduri ”, mai scrie președintele Tribunalului Timiș. Comentariul Adrianei Stoicescu continuă, apoi cu idea eliminării din sistem a procurorilor ”dovediți vinovați”, care comit greșeli. ”Am găsit degrabă vinovații: procurorii, doar ei. Tributari unei mentalități păguboase, în loc să recunoaștem greșelile comise și să îi eliminăm din sistem pe cei dovediți vinovați, preferăm anatemizarea tuturor, închizând ochii și urechile, rămânând muți în fața acuzațiilor. I-am aruncat în malaxor și privim spre ei țâțâind dezaprobator, acompaniați de corul îngrijoraților care, oricum, nu înțeleg nimic din ce înseamnă justiția independentă. Nu spunem nimic, însă, despre mandatele semnate de noi, judecătorii, cu larghețe; de hotărârile ce semănau izbitor, desigur întâmplător, cu rechizitoriile; de probele în apărare respinse pe bandă rulantă, dată fiind necesitatea judecării cu celeritate a cauzelor de mare corupție, fiind altfel certați de Coana Europa”, spune președintele Tribunalului Timiș.

Klemm: În urmă cu trei ani, nu aș fi prezis că lupta anticorupție va fi slăbită

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, și soția sa, Mari, au fost, ieri, la Memorialul Colectiv, unde a rememorat faptul că oamenii din România au văzut victimele tragediei din Clubul Colectiv ca fiind victime ale corupției și atunci s-au declarat hotărâți să lupte împotriva corupției. Klemm a spus că tragedia s-a produs la scurt timp după ce el și soția sa au ajuns în România și că a avut un impact emoțional puternic pentru ei, mai ales că o tragedie similară s-a produs în SUA, cu 10 ani înainte, într-un loc unde se aflau și ei doi. Diplomatul american a spus că ceea ce s-a întâmplat după tragedia din Colectiv a fost foarte emoționant - oamenii și companiile care au încercat să ajute victimele care scăpaseră cu viață, foarte multe însă cu răni grave.  ”Privind în urmă cu trei ani, nu m-aș fi așteptat ca lupta anticorupție să fie slăbită, așa cum s-a întâmplat recent, ca independența justiției să fie amenințată, că va exista un risc și mai mare ca selectarea procurorilor să fie din nou politizată. E ceva ce nu aș fi prezis în urmă cu trei ani. Fără îndoială, ca ambasador american, e un motiv de mare îngrijorare pentru mine personal, pentru ambasada mea, dar și pentru Statele Unite”, a spus ambasadorul Hans Klemm la Memorialul dedicat victimelor de la Clubul Colectiv.

A scăpat de moțiune, scapă și de remaniere?

n remanierea nu are legătură cu ordonanța de amnistie și grațiere, spune liderul PSD

Plenul Camerei Deputaților a respins ieri moțiunea simplă, inițiată de PNL și USR, intitulată "Ministrul Justiției, un ministru de nota 4 (patru)", în care s-a cerut demisia lui Tudorel Toader. Inițiatorii îl acuză pe Toader, în 20 de puncte, că prin comportamentul său a "abandonat Justiția în mâna infractorilor" și "a trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în ședințe de partid". S-au înregistrat 99 de voturi "pentru", 171 de voturi "împotrivă" și cinci abțineri .

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, la Parlament, în urma dezbaterii moțiunii simple împotriva ministrului Justiției, că dacă PSD va decide să remanieze un ministru o va face în interiorul structurilor de partid, ”nu ca instrument al Opoziției”, iar ”adevăratul motiv la remaniere” nu va fi ordonanța de amnistie și grațiere în cazul niciunui ministru. ”Dacă cineva se gândește să spună că din cauza asta ar putea fi remaniat - ceea ce deocamdată în PSD nu este cazul, la ora asta nu se pune problema remanierii lui Toader, dar la ora asta, nu știu ce se va întâmpla în continuare - ar face o mare greșeală și sper ca toată lumea să revină cu picioarele pe pământ, să înțeleagă ce are de făcut la ministerul respectiv”, a spus Liviu Dragnea la Parlament.

Dragnea “face mofturi”: Vrea să fie împușcat prin decret al președintelui

Președintele PSD Liviu Dragnea a avut, ieri, o reacție nervoasă în fața jurnaliștilor, după ce un reporter l-a întrebat despre legea care spune că cei care au pedepse de până la cinci ani de închisoare le pot executa la domiciliu, și care l-ar putea favoriza. „Cu ce dracu mă ajută pe mine, domnișoară?!”, a spus Dragnea, afirmând că s-a săturat și nu mai vrea să răspundă la astfel de prostii. Președintele PSD le-a spus jurnaliștilor să-i ceară președintelui Iohannis să dea un decret și să-l împuște. „Cu ce dracu” mă ajută pe mine, domnișoară? Să înțeleg și eu că m-am săturat. Și dacă voi fi condamnat cu ce mă ajută pe mine?! Dacă mă întrebați asta înseamnă că aveți ceva în cap. Am înțeles că mă acuză, dar în afară de mine mai sunt oameni în țara asta? (...) Orice lege mă favorizează pe mine. Totuși, sunt și eu om și mi-ajunge să răspund la aceste prostii”, a răspuns Liviu Dragnea. Când i s-a spus că se află, totuși, într-o funcție publică, Dragnea a replicat: „Deci cei care nu sunt în funcții publice pot fi distruși. Cereți-le dovezi!”. Președintele PSD le-a spus jurnaliștilor să-i ceară președintelui Iohannis să dea un decret să fie împușcat. Dragnea a afirmat că i-a fost distrusă viața, fiind condamnat pe nedrept, fără probe și că de ani de zile DNA doar de asta se ocupă.

„Vorbiți cu hashtagul, vorbiți cu Iohannis să dea un decret să mă-mpuște mâine, și de mâine să vorbiți despre ce se poate întâmpla în țara asta. Ați ajuns oameni tineri să susțineți securiștii, să susțineți abuzurile în România. Toate prostiile le susțineți, că toate mă avantajează pe mine”, a declarat Dragnea. Jurnaliștii i-au atras atenția asupra deciziilor instanței legate de condamnările sale, moment în care președintele PSD a spus că are dreptul să le critice. Întrebat de ce este agresiv cu jurnaliștii, acesta a spus că doar a vorbit mai tare. „Am vorbit mai tare, puiu. Ca să poți să auzi. Să fii sănătos”, a răspuns liderul PSD.

Un constănțean, declarat mort la Arad, trebuie să dovedească în instanță că e viu

Un bărbat de 70 de ani, din comuna Valu lui Traian, județul Constanța, a fost declarat mort, în Arad, deși acesta spune că nu a mai ajuns în vestul țării de peste 40 de ani. Pentru a putea beneficia de pensie, constănțeanul trebuie să apeleze la instanță și să dovedească faptul că este viu, relatează Mediafax.

Serviciul Stare Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Arad a întocmit actul de deces pe numele lui Ion Faraon ca urmare a solicitării lucrătorilor Poliției Municipiului Arad, după ce aceștia au constatat că o persoană care a murit într-o clădire dezafectată din oraș, este, conform datelor furnizate de un martor, „numitul Faraon Ion”.

Actul de deces a fost trimis și la Primăria din Valu lui Traian, reprezentanții instituției constatând, însă, că bărbatul este acasă la el, sănătos. „Aradul ne-a sesizat că trebuie să facem mențiune de stare civilă că o persoană de la noi din comună a decedat. Din verificări însă s-a constatat că persoana respectivă trăiește”, au precizat reprezentanții Primăriei din Valu lui Traian. Mai mult, Ion Faraon, care are aproape 70 de ani, le-a povestit celor care l-au vizitat la domiciliu că nici măcar nu a mai fost prin Arad de peste 40 de ani. Bărbatul trebui acum să demonstreze în instanță că este viu, dar în toată această perioadă nu va mai putea beneficia de pensie sau de alte forme de asistență socială sau medicală.

CEDO condamnă România în cazul unor victime ale Revoluției din 1989

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata a 345.000 de euro ca despăgubiri unor victime și urmași ai victimelor Revoluției din 1989, din cauza întârzierii anchetei în aceste cazuri. Potrivit deciziei, este vorba despre 23 de persoane, fie răniți în timpul evenimentelor din decembrie 1989, fie urmași ai victimelor Revoluției, care au dat statul român în judecată la Curtea de la Strasbourg pentru întârzierile în anchetele privind responsabilii de aceste fapte. Cei 23 au reclamat faptul că autoritățile române nu au efectuat într-un interval rezonabil o anchetă eficientă privind evenimentele din decembrie 1989 din București, Slobozia, Târgoviște și Reșița. Ei au susținut că a fost încălcat Articolul 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, care prevede că "dreptul fiecărei persoane la viață trebuie protejat prin lege" și că "nimeni nu trebuie privat de viață în mod intenționat". CEDO a condamnat statul român la plata a câte 15.000 de euro fiecăruia din cei 23 de reclamanți.

Fondatorul Asociației Colectiv 3010: La Colectiv nu s-a murit degeaba, încet ne trezim

"Am văzut cu toții că la Colectiv nu s-a murit degeaba, încet ne trezim și încet, dar sigur, vom schimba o societate, incet dar sigur vom fi mai buni, mai cinstiți, mai atenți la ce se întamplă in jurul nostru. Acum știu, Colectiv a aprins lumina și nu se va mai stinge", afirmă, după marșul de marți seară în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv, Eugen Iancu, tatăl uneia dintre cele 64 de victime ale incendiului și fondatorul Asociației Colectiv GTG 3010, care are ca scop monitorizarea anchetelor privind tragedia și sprijinirea supraviețuitorilor care încă au nevoie de tratament.

Alexandru Mihai Iancu (22 de ani), fiul lui Eugen Iancu, a fost a 59-a victimă a incendiului din Colectiv. Nu a fost transferat în străinătate și a murit la 3 săptămâni după incendiu, cu 5 infecții nosocomiale în corp, spune tatăl său. “Am văzut că nu s-a uitat nici la Cluj sau Cernavodă, nici in Timișoara sau Brașov, nici în Iași sau Alba Iulia, nici în Oradea sau Sibiu, am văzut cu toții că la Colectiv nu s-a murit degeaba, încet ne trezim și încet dar sigur vom schimba o societate, incet dar sigur vom fi mai buni, mai cinstiți, mai atenți la ce se întâmplă in jurul nostru. Atunci, imediat după Colectiv, scriam că vreau ca peste Colectiv să se aprindă lumina, nu să se aștearnă uitarea. Acum știu, Colectiv a aprins lumina și nu se va mai stinge", a scris Eugen Iancu.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.