MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: JAnul în care în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol
Actuala guvernare are în vedere sprijinirea familiilor cu unul sau mai mulți copii în ceea ce privește construcția de locuințe, prin credite nerambursabile sau parțial rambursabile, susține vicepremierul Kelemen Hunor. Aceasta, în condițiile în care în 2020 în România s-au născut doar 178.000 de copii, față de 300.000 în 1990. De altfel, în țara noastră s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani.
Kelemen Hunor a spus, la B1 TV, că părinții ar trebui încurajați să aibă mai mulți copii nu doar prin mărirea alocațiilor, ci și prin alte măsuri. „Vrem să sprijinim familiile în construcția de locuințe și asta vom propune. Toate aceste măsuri vor fi detaliate în proiecte de legi, până la sfârșitul anului. (...) Noi am spus că în acele familii în care este un copil, merge cu credit fără dobândă, unde sunt doi copii mai dai ceva din credit și doar o parte trebuie rambursată - noi am spus să mergem până la 70% în prima parte, în cazul familiilor cu trei sau mai mulți copii valoarea creditului trebuie rambursată în proporție de 65%, 60% și 55%, în funcție de posibilitățile bugetare. Perioada propusă de către noi va fi de solicitare a creditului între 2022 și 2028-2029. Trebuie să mergi pe o perioadă mai lungă, ca să aibă această măsură și efecte în societate”, a detaliat Kelemen Hunor, citat de Hotnews.ro. El a susținut că alte măsuri avute în vedere sunt construcția de creșe, program început, dar și acordarea indemnizației de îngrijire a copiilor și pentru bunici sau reducerea impozitului pe venitul global în funcție de numărul de copii.
Topul județelor
Anul trecut, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani. Cei mai puțini copii s-au născut în Tulcea (puțin peste 1500), iar cei mai mulți în București, conform unor date transmise de Institutul Național de Statistică la solicitarea HotNews.ro. Județul cu cea mai mică pondere a mamelor a fost în 2020 Caraș-Severin, unde puțin peste 3% dintre femei au adus pe lume un nou-născut. Măsurile de politică demografică privind interzicerea avorturilor adoptate la sfârșitul anului 1966 au avut ca efect redresarea puternică a natalității, mai ales în primii ani de aplicare a decretului, când s-au născut în medie peste 526.000 de copii anual, consemnându-se rate de 27,4 la mie (în 1967) și respectiv 26,7 la mie (în 1968). După 1980 s-a înregistrat o diminuare a numărului născuților vii, în medie sub 400.000 copii anual, iar în decursul perioadei 1980-1989 rata natalității a oscilat între 14 la mie și 18 la mie. Revoluția din decembrie 1989 a adus printre primele măsuri abrogarea legislației privind interzicerea avortului și contracepției, care au determinat scăderea natalității începând cu 1990, România aliniindu-se tendinței generale europene. Totuși, multe țări occidentale au o situație ceva mai bună, în contextul în care au politici de sprijin al familiilor cu copii.
Natalitatea a fost mai scăzută în mediul urban în comparație cu mediul rural, cu excepția perioadei 1979-1985 și anii 2009 și 2010 când rată natalității a fost superioară celei din rural. În mediul urban se observă o proporție mai redusă a familiilor cu mulți copii, un număr destul de mare de cupluri familiale limitându-se la un singur copil sau cel mult doi. Specific României înainte de 1990, era faptul că marea majoritate a nașterilor se produceau în cadrul căsătoriilor (96%-97%) iar în 4 din 5 căsătorii în cadrul primei căsătorii. Deci natalitatea era legată în mare măsură de nuptialitate, iar populația României s-a caracterizat printr-o nuptialitate înaltă.
Multe nașteri în afara căsătoriei
Începând cu anul 1992 asistăm la o creștere a numărului de nașteri în afară căsătoriei, proporția lor progresând de la an la an. Înainte de 1990, din 100 de copii născuți, doar 3 erau în afara căsătoriei. În 2019, din 100 de nașteri, peste 30 erau înafara căsătoriei. Asta în medie. Pentru că la țară, adică fix acolo unde ai zice că tradiția contează, lucrurile stau cel mai prost din acest punct de vedere. Cea mai mare parte a copiilor născuți în afară căsătoriei provin de la tinerele până în 25 ani (aproximativ 60,2%).
Diferența dintre vârstă medie la prima căsătorie și vârstă medie la prima naștere a înregistrat un proces de diminuare (de la 0,6 ani în 1980 la zero ani în 2010), ceea ce arată o schimbare de comportament demografic. Astfel, momentul conceperii copilului tinde să preceadă momentul căsătoriei. Desigur că aceste diferențe între vârstă medie la prima naștere și vârstă medie la prima căsătorie, și mai ales diferența negativă, frecvent întâlnită după 2003, se datorează și creșterii ponderii nașterilor ilegitime, deci a femeilor foarte tinere, care necasatorindu-se, nu mai contribuie la obținerea vârstei medii la prima căsătorie, deși contribuie la obținerea vârstei medii la nașterea primului copil.
Peste 70% dintre cupluri au declarat că nu își doresc deloc copii. Aspectele financiare - situația financiară, muncă plătită a femeilor - sunt determinante în decizia de a (mai) avea un copil, ele fiind cele care vor avea cel mai mult de suferit la venirea pe lume a unui copil.
Cuplurile cu mai mult de un copil devin din ce în ce mai mult o raritate în actuala perioadă
Vom avea un nou Avocat al Poporului săptămâna viitoare
n lider în coaliție: Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului român, ci a fost avocatul PSD și avocatul intereselor PSD
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a afirmat că Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului, ci a fost avocatul PSD și al intereselor social-democrate. El a anunțat că miercuri va fi votat noul Avocat al Poporului, urmând ca în coaliție să fie decis numele persoanei propuse. Ludovic Orban a prezentat joi, într-o conferință de presă, care este calendarul legat de numirea noului Avocat al Poporului. “Am convocat ședința Birourilor Permanente Reunite ale celor două camere. Ca urmare a hotărârii Parlamentului de ieri prin care doamna Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului, poziția a devenit vacantă și Parlamentul are obligația legală de a proceda la desemnarea unui nou Avocat al Poporului. Am stabilit calendarul pentru a vota noul Avocat al Poporului. Depunerea candidaturilor din partea grupurilor parlamentare se va face până marți, 22 iunie, orele 16 și am stabilit termen de raport pentru comisiile juridice ale celor două camere, ziua de miercuri, ora 12.În cazul în care se va finaliza raportul comisiilor juridice, la ora 12 vom avea un nou Birou Permanent Reunit pentru a convoca plenul și cel mai probabil miercuri după ședința Birourilor Permanente Reunite vom convoca plenul pentru a finaliza procedura legală de numire a noului Avocat al Poporului”, a anunțat Orban.
El a precizat că viitorul Avocat al Poporului va fi cine va decide Parlamentul. Întrebat dacă Gyula Fabian, susținut de UDMR, va fi viitorul Avocat al Poporului, președintele Camerei Deputaților a răspuns: “Este una dintre propuneri. Când avem clar stabilit...Veți afla numele candidatului, va fi un singur candidat susținut de coaliție”. El a mai fost întrebat și despre intenția PSD de a face o sesizare la CCR deoarece Renate Weber , revocată din funcție miercuri, prin votul PArlamentului, nu ar fi avut dreptul la apărare.
“Cum nu a avut dreptul la apărare? A fost convocată și prezentă și în comisiile juridice”, a explicat Orban.
Un jurnalist i-a precizat că a lipsit de la plenul reunit pentru că nu ar fi fost invitată.
„Avea nevoie de invitație specială? Putea să vină să participe. Așa cum i s-a transmis că poate să vină să participe la procedurile parlamentare. Asta este un pretext, nu este un temei serios. Sigur că PSD poate să atace la Curtea Constituțioală și normal că atacă PSD la Curtea Constituțională pentru că Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului român, ci a fost avocatul PSD și avocatul intereselor PSD și a fost chiar un avocat al diavolului. V-am spus că motivul principal pentru care eu am susținut demiterea doamnei Renate Weber este că a pus în pericol viața și sănătatea românilor”, a mai afirmat Orban.
Contestațiile la amenzi vor fi judecate online
PNL a depus un proiect în Parlament prin care plângerile contravenționale și solicitările de înlocuire a sancțiunii amenzii cu munca în folosul comunității să fie soluționate în ședințe de judecată online
Un număr de 29 de deputați PNL au depus ierila Parlament o inițiativă legislativă prin care propun ca plângerile contravenționale și solicitările de înlocuire a sancțiunii amenzii contravenționale cu munca în folosul comunității să fie soluționate exclusiv în ședințe de judecată desfășurate în sistem online. Inițiatorii apreciază că ședințele de judecată online vor duce la soluționarea mult mai rapidă a acestor tipuri de dosare civile și la creșterea gradului de acces la justiție prin scăderea costurilor legate de cheltuielile de deplasare și de apărare, arată un comunicat de presă al PNL. În acest sens, deputații PNL arată, în expunerea de motive a inițiativei, că în cazul în care „un contravenient locuiește în Cluj, dar fapta contravențională a fost săvârșită în Municipiul Constanța, nu va mai trebui să se deplaseze la sediul instanței de judecată pentru a-și susține plângerea contravențională. De asemenea, expunerea de motive mai subliniază că “nici martorii, experții și nici avocații nu vor mai trebui să străbată întreaga țară pentru a ajuta la soluționarea unei cauze de complexitate redusă”.
Liberalii menționează că propunerea legislativă vizează o formă de permanentizare ședințelor de judecată în sistem online pentru anumite cauze și nu are impact bugetar, pentru că mijloacele de comunicație audiovizuală necesare implementării acestor modificări legislative există, fiind deja la dispoziția instanțelor de judecată care pun în executare prevederile Legii nr.114/2021 (lege care se aplică doar din motive generate de pandemia de COVID-19). Propunerea legislativă vine și în sprijinul continuării digitalizării instanțelor de judecată, acesta fiind un obiectiv asumat de Guvernul României. Mai mult, această soluție de judecată a dosarelor este deja folosită în aproape toate țările din Uniunea Europeană, cele mai avansate în aplicarea acestui mijloc fiind Estonia, Germania, Slovacia, Suedia și Spania.
Urșii, tot mai periculoși în zona montană
un urs a intrat într-o pensiune din Băile Tușnad n un altul a pătruns într-un magazin din localitate n
Jandarmii harghiteni au fost solicitați să intervină miercuri noaptea pentru îndepărtarea unor urși, unul intrând într-o pensiune din Băile Tușnad, unde a provocat stricăciuni, iar un altul a intrat într-un magazin din aceeași localitatea. În timpul patrulării pe străzile din localitate, jandarmii au observat și alți urși care au fost îndepărtați în zona împădurită.
Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Harghita, primul apel primit la 112 miercuri, a fost făcut de către o femeie la ora 23.26. Ea anunța prezența unui urs în interiorul unei pensiuni de pe strada Bradului din orașul Băile Tușnad. “La fața locului a fost trimis de îndată un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad, care însă nu a mai găsit ursul acolo. Animalul sălbatic a provocat stricăciuni, fiind mai mult decât probabil în căutare de hrană”, a transmis Jandarmeria Harghita. Al doilea apel a fost făcut la aproximativ o oră după miezul nopții, un bărbat semnalând prezența unui urs în fața primăriei din aceeași localitate, iar din cele relatate de către acesta ursul a spart ușa unui magazin și a intrat. “Un echipaj de jandarmerie din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil a ajuns în scurt timp la pe strada Oltului și a îndepărtat din locul unde inițial fusese semnalat doar un urs, era și o ursoaică cu trei pui. Continuându-și patrularea, echipajul de jandarmerie a mai observat urși pe străzile din localitate și aceștia fiind îndepărtați înspre zona împădurită”, a menționat sursa citată.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în oraș pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu. Jandarmii reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.
Zeci de tone de deșeuri, depistate la frontieră
Polițiștii de frontieră bihoreni și arădeni, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Bihor și Arad, nu au permis intrarea în țară a două mijloace de transport încărcate cu peste 25.000 de kilograme de deșeuri constând în PET-uri uzate și textile, pentru care șoferii nu au putut prezenta documente necesare importului. „În data de 16.06.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș au efectuat pe sensul de intrare în țară, controlul specific asupra unui automarfar, condus de un cetățean român, în vârstă de 48 de ani. Acesta transporta conform documentelor de însoțire a mărfii, PET-uri uzate de la o societate comercială din Slovacia pentru o firmă din România. Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor, polițiștii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Gărzii de Mediu Oradea”, a anunțat Poliția de Frontieră. În urma verificărilor, s-a constatat faptul că automarfarul era încărcat cu PET-uri uzate care erau de fapt deșeuri, pentru care șoferul nu a prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru transferul de deșeuri. În total, vehiculul transporta 15.4540 de kilograme de deșeuri. Tot în data de 16.06.2021, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au controlat un automarfar, condus de un cetățean român, care intra în țară. Șoferul transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, textile second-hand de la o societate comercială din Norvegia pentru o firmă din România. Și de data aceasta au existat suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor, iar polițiștii de frontieră arădeni au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatului General București din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, care, în urma analizei documentelor prezentate, au stabilit faptul că încărcătura supusă controlului nu îndeplinește condițiile legale de intrare pe teritoriul țării, șoferul neavând documentația necesară prevăzută de lege pentru transferul de deșeuri. În total, vehiculul transporta 9.500 de kilograme de deșeuri.
Director de bancă, prins când scotea ilegal din conturi banii altora
Directorul unei unități bancare din Capitală este urmărit penal, după ce în decurs de câteva zile și-a însușit din trezoreria unității 100.000 de lei și 40.000 de euro, el fiind reținut. „În perioada 26.04.2021 - 29.04.2021, suspectul, în calitate de director al unei unități bancare cu atribuții de gestionare a sumelor de bani existente în tezaurul unității și-a însușit în interes personalsumele de 100.000 de lei și 40.000 de euro”, conform Parchetului Judecătoriei Sectorului 1. Procurorii au dispus confirmarea efectuării în continuare a urmăririi penale față de acesta, pentru delapidare. Domiciliul acestuia a fost percheziționat, iar persoana respectivă a fost reținută pentru 24 de ore.