Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Ivan: PSD, în pericol de scindare

Ziarul de Vrancea
7 aug 2017 657 vizualizări

Europarlamentarul Cătălin Ivan consideră că Liviu Dragnea și Victor Ponta sunt responsabili de o posibilă scindare a Partidului Social Democrat, susținând că aceștia par să reușească acum "ce nu au reușit dușmanii partidului".

"În acest moment sunt două forțe care pot rupe partidul. Pe de o parte, Liviu Dragnea dă afară din partid sau îi izolează pe toți cei care nu sunt de acord cu el. Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD este scindat între sud și restul țării, între cei veniți din PRM, PD sau de oriunde din altă parte și pesediștii vechi. Pe de cealaltă parte, Victor Ponta și-a creat propriul proiect politic și încearcă să strângă toți nemulțumiții în noul partid. Mai pe scurt, ultimii doi președinți ai PSD, mai mult sau mai puțin legitim, par să reușească acum ce nu au reușit cei mai înverșunați dușmani ai partidului, nici măcar Traian Băsescu, în atâția ani de lupte dure", a scris Ivan ieri pe Facebook. Europarlamentarul face un apel la unitate și le cere social-democraților să-i asculte "mai des" pe votanții partidului. "Ar trebui să-i ascultăm mai des pe cei care ne votează de ani de zile, indiferent cine a condus partidul, indiferent de câte ori i-am dezamăgit, fără să înțeleagă luptele noastre interne, de multe ori sterile. Proiectul pe care îl vom propune în toamnă va fi despre unitatea partidului. Despre un alt mod de a face politică. Despre dialog intern, șanse egale, democrație internă. Despre tot ce ar trebui să ne unească și să ne facă mai puternici. Din toamnă vom vorbi despre un PSD al tuturor, și al celor de lângă Dragnea, tot mai puțini, și al celor care au construit acest partid, dar mai ales al celor care pot să aducă o viziune nouă în politică românească", a afirmat Cătălin Ivan.

Colecta de sânge a scăzut la nivel național cu o treime, este pragul critic

Colecta de sânge a scăzut la nivel național cu o treime, atingând astfel pragul critic, iar situația cea mai gravă este în București, a declarat, ieri, directorul Institutului Național de Hematologie Transfuzională, dr. Luminița Rusen, care face apel către români să meargă să doneze sânge. "Atunci când colecta scade cu o treime, spunem că s-a atins pragul critic. Acum suntem în această situație la nivel național. Dar, în București s-a trecut deja sub pragul critic, așa să s-a cerut ajutorul centrelor de transfuzie din țară. Este o situație care se repetă în perioada concediilor, când și donatorii fideli sunt plecați în vacanță", a explicat directorul Institutului Național de Hematologie Transfuzională, Luminița Rusen. Conform acesteia, probleme cu sângele și cu produsele sanguine sunt în marile centre universitare, precum București, Cluj, Timișoara, Târgu Mureș și Iași, unde se fac intervenții chirurgicale complicate, respectiv transplanturi care necesită cantități mari din aceste produse. "Avem o colectă medie de aproximativ 1.500 de pungi, pe zi. Acum, colecta a scăzut cu o treime, iar în București și mai mult. De aceea, facem apel la bucureșteni, dar nu numai la ei, ci și la orice persoană care poate dona în aceste zile, pentru că, din nefericire, accidentele rutiere sunt tot mai numeroase, iar nevoia de sânge este sporită. Știm că este caniculă, că este vacanță. Îi rugăm pe cei care sunt în oraș să vină și să doneze sânge", a mai spus directorul Institutul  Național de Hematologie Transfuzională. Potrivit lui Rusen, campaniile de donare de sânge trebuie să fie susținute, iar de aceea este nevoie de creșterea numărului de donatori fidelizați.

Interzis la reangajare pentru pensionarii din sistemul militar

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri, referitor la „hemoragia” pensionărilor din sistemul militar, că, cel mai probabil, Guvernul va elabora un proiect de lege prin care să se interzică reangajarea acestora în sistem după ce și-au depus dosarele de pensionare. „Împotriva a ceea ce s-a vehiculat în presă și în spațiul public cu privire la o așa zisă hemoragie a plecării cadrelor ca urmare a aplicării a OUG privitoare la pensiile speciale, acest lucru nu are cum să se întâmple. Sigur că sunt persoane care vor să profite de condițiile avantajoase, dar acest lucru nu pune sub nicio formă în pericol funcționarea sistemelor mari, mă refer apărare, ordine publică sau justiție”, a afirmat președintele Senatului. La remarca presei care i-a spus că mai multe persoane din sistemul militar și-au depus cerere de reangajare după cea de pensionare, Tăriceanu a precizat că Guvernul va elabora un proiect de lege prin care să se interzică reangajarea acestora. „Ceea ce am discutat cu primul-ministru și cu ministrul Muncii și cu ceilalți miniștri este următorul lucru, ca odată făcută cererea de pensionare și pensionarea efectiv făcută să nu mai poată exista și posibilitatea reangajării pe același loc, pe aceeași funcție sau în același minister sau în alte ministere. Oamenii trebuie să se hotărască, ori vor să fie pensionari, ori dacă sunt apți de muncă, rămân la muncă. Se va modifica legea, în așa fel încât să nu poată să funcționeze în acest sistem dual, pentru că nu e corect. Nu poți să fii și salariat, să ai și venituri salariale și pensie. Va veni un proiect de lege probabil din partea Guvernului. Poate să facă și pe ordonanță, o să hotărâm în perioada următoare”, a conchis Tăriceanu.

Brâncuși, printre cei mai bine vânduți artiști mondiali în 2017

Jean-Michel Basquiat, Gustave Klimt și Constantin Brâncuși ocupă primele locuri în clasamentul celor mai bine vânduți artiști la casele de licitație, în primele șase luni ale anului 2017. În top 10 se regăsesc lucrări vândute cu mai mult de 44 de milioane de dolari fiecare. Șase din cele 10 provin de la case de licitație din New York, unde se adună cei mai mari colecționari de artă din lume în același loc.

La New York, artistul Chen Rong a înregistrat un record absolut anul acesta, la fel și Jean-Michel Basquiat, a cărei pânză "Untitled" (1982) a fost achiziționată cu 110,5 milioane de dolari de colecționarul japonez Yusaku Maezawa, potrivit artprice.com. Lucrarea semnată de Jean-Michel Basquiat, a fost licitată pe 18 mai, la Sotheby's New York. Este urmată de "Bauerngarten", grădina plină de culoare a lui Gustav Klimt, una dintre cele mai remarcabile lucrări ale artistului care a apărut pe piață, scoasă la licitație pe 1 martie, la Sotheby's Londra și adjudecată contra sumei de 59 de milioane de dolari.  Sculptorul român Constantin Brâncuși ocupă poziția a treia în clasament cu "La muse endormie", care s-a vândut la Christie's New York, pe 15 mai, cu 57,3 milioane de dolari.

Zile cu temperaturi caniculare și ploi în următoarele două săptămâni

Vremea va fi oscilantă din punct de vedere termic în următoarele două săptămâni, cu zile în care temperaturile maxime vor depăși, în medie, 34 de grade, dar și cu intervale când probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în majoritatea regiunilor, în special în zonele montane, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 7 - 21 august, dată ieri publicității.

În Moldova, în primele două zile de prognoză, vremea se va răcori, astfel că, în data de 8 august, media maximelor va fi de 28 de grade, iar a minimelor de 18 grade. În continuare, până în 11 august, se va încălzi, astfel că maximele termice vor atinge, în medie, 34 de grade, iar minimele 19 grade. Va urma o scădere a temperaturilor, cu 6 grade pentru valorile maxime și cu 3 grade pentru cele minime, pentru ca, până la finalul celei de-a doua săptămâni, să nu se mai înregistreze variații importante. Vor fi averse pe arii relativ extinse în data de 7 august, în jurul datei de 12 august și izolat în restul intervalului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.