Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iohannis vrea referendum: Guvernarea pesedistă a eșuat

Ziarul de Vrancea
23 mar 2019 738 vizualizări

“Îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, în parteneriat cu societatea civilă”, le-a transmis șeful statului tinerilor liberali

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că vrea referendum pentru că numai în acest fel românii vor putea arăta că nu mai sunt de acord cu modul în care PSD strică legile justiției și își bate joc. El a mai spus că întreaga guvernare PSD a eșuat. ”Pentru a da românior votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum, pentru că doar așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiției și își bate joc de țară, își bate joc de români. Am invitat pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulți români interesați, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiincă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, în parteneriat cu societatea civilă și cu partidele de bună-credință, împreună cu românii și cu voi”, a declarat el, la gala Tineretului Liberal.

Președintele a lansat, din nou, un atac extrem de dur la adresa lui Liviu Dragnea și a PSD, afirmând că democrația este în pericol și că toate guvernările pesediștilor au eșuat. ”Însăși baza democrației este în pericol dacă ajung oameni în conducerea unor mari partide care pun interesul personal deasupra interesului partidului și dacă acel partid ajunge la guvernare și pune interesul liderului deasupra intereselor românilor și ale României. Și dacă acel partid și acel guvern încep să strice temeliile statului, să modifice legile justiției pentru a-și albi propriile dosare, dacă inventează noi metode pentru a controla pârghiile din economie, dacă au un dublu discurs, spun una și fac alta, dacă pun tot timpul interesul propriu deasupra interesului public, atunci suntem în situația în care suntem acum și problema se numește PSD”, a spus Iohannis, la gala TNL.

Iohannis a mai spus că, în decembrie 2016, oamenii s-au dus la vot cu bună-credință și au crezut ce li s-a promis, doar că din prima secundă s-a întâmplat altceva: ”s-au apucat să modifice legile justiției pentru a-și apăra proprii corupți și proprii condamnați penal și de atunci întreaga guvernare pesedistă a fost un întreg asalt asupra democrației și statului de drept. ”Guvernarea pesedistă a eșuat”, a mai afirmat el.

Iohannis declara recent, la o dezbatere publică, faptul că este ”aproape hotărât” să convoace referendum pe tema justiției.

Elev, umplut de sânge de profesorul de religie, pentru că a refuzat să facă semnul crucii

Un elev de la o școală din Botoșani ar fi fost umplut de sânge de profesorul de religie, pentru că a refuzat să facă semnul crucii. Cazul este cercetat de conducerea școlii, de poliție, dar și de Mitropolia Moldovei. Conform stirileprotv.ro, preotul l-ar fi luat de urechi pe băiat și l-ar fi dat cu capul de perete pentru că nu a vrut să-și facă semnul crucii. Băiatul de 11 ani a fost dus acasă, cu urechea plină de sânge, de un sătean care l-a văzut pe marginea drumului, iar  mama copilului a chemat ambulanța. Femeia a explicat că nu a avut niciodată probleme cu preotul, pe care nici nu-l cunoaște, și că ea este de religie penticostală. "L-a obligat să facă cruce și băiatul nu voia", a susținut femeia. La spital medicii au constatat că băiatul are mai multe traumatisme. I-au făcut un examen tomograf și l-au internat pentru investigații amănunțite.  Relatarea copilului și a mamei sale este susținută și de alți părinți. Mama altui elev a confirmat și ea că cel care l-a agresat pe băiat a fost profesorul de religie, care i-a forțat pe copiii să facă cruce. Tatăl altui elev povestește că după agresiune preotul a oprit mașina în capătul satului, unde erau copiii, și le-a spus: "Să fiți cuminți ca o să pățiți toți la fel". „I-a obligat să se închine, să facă cruce și să spună mai multe recitale ortodoxe. Copiii nu erau de acord. Toți copiii erau terorizați. Au fugit copiii din clasă. Au ieșit ca de la filme de groază. Fata a venit acasă plângând. Suspină și nici nu mai vrea să meargă la școală”, a susținut tatăl unei eleve.

Conducerea școlii desfășoară o anchetă disciplinară, iar polițiștii au deschis dosar penal pentru purtare abuzivă. Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a autosesizat în acest caz, considerând că "este inadmisibilă folosirea violenței, indiferent în ce grad". El nu poate preda fără binecuvântarea bisericii.

USR propune interzicerea promovării comunismului

Deputații USR Cristian Ghinea și Vlad-Emanuel Duruș au depus o propunere legislativă care prevede interzicerea constituirii organizațiilor cu caracter comunist și a promovării în public a doctrinei comuniste. Conform unui comunicat transmis de Uniunea Salvați România, proiectul urmărește și interzicerea răspândirii simbolurilor comuniste, cu excepția activităților desfășurate în interesul artei, științei, cercetării sau dezbaterii unei chestiuni de interes public.

La proiect și-a adus contribuția Cristian Vasile, istoric și membru al USR, care a participat la redactarea Raportului final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.

"Proiectul deputaților USR vine să repare o injustiție, aplicând în oglindă propagandei și activităților comuniste același regim legal existent pentru propaganda și activitatea fascistă și legionară. Este anormal ca România să trateze diferit cele două totalitarisme care au răvășit-o în secolul XX. Proiectul este un răspuns la toate atrocitățile care s-au întâmplat în România între anii 1945-1989, perioadă în care un regim totalitar comunist a preluat controlul asupra vieții economice, sociale, politice și culturale a țării, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept. Pentru poporul român, comunismul a însemnat mii de victime, tortură, persecuția minorităților etnice, religioase, culturale ori a minorităților sexuale, reprimarea mișcărilor studențești, muncitorești și a disidenților politici", se arată în comunicat.

Deputatul Cristian Ghinea a precizat că deși la nivel politic crimele comunismului au fost condamnate, activitatea comunistă nu a fost interzisă prin lege. "Acest proiect ar fi o garanție pentru români că reinstaurarea regimului totalitar comunist nu se va mai întâmpla. Deja se văd acțiuni și organizații negaționiste tot mai virulente. România nu a trecut printr-o demonizare reală pentru că am fost conduși de comuniști și de urmașii lor. Pentru ca fiii și fiicele noastre să nu pățească ce au pățit bunicii noștri, trebuie să decomunizăm spațiul public", a declarat el.

Vlad-Emanuel Duruș a făcut referire la revigorarea ideilor extremiste în lume. "O ideologie a foamei, a suferinței și a morții nu trebuie lăsată să umble liberă pe străzi. Atrocitățile totalitarismului nu sunt scrise cu sânge doar la Auschwitz, ci și la Sighet, Aiud sau Pitești. Vrem să împiedicăm ca România să se mai întoarcă vreodată la o astfel de epocă. Pericolul nu este de neglijat, mai ales azi, când vedem o revigorare a ideilor extremiste în lume. USR va apăra mereu libertatea individului față de asuprirea statului", a precizat Vlad-Emanuel Duruș.

Un român a înjunghiat un preot în Canada

Bărbatul suspectat că l-ar fi atacat pe preotul unei biserici din Montreal a fost acuzat de tentativă de omor cu mână înarmată, potrivit media canadiene. Acesta este Vlad Cristian Eremia, de origine română, și a compărut sâmbătă în fața instanței din Montreal, audierea fiind transmisă prin videoconferință, informează portalul Lapresse.ca. Bărbatul de 26 de ani, bărbos, cu părul tuns scurt, a fost reprezentat de un avocat din oficiu. El va trebui să suporte o evaluare psihosocială înaintea viitoarei audieri, luni. Instanța s-a opus punerii sale în libertate.

Agresorul, ale cărui motivații nu se cunosc deocamdată, s-a repezit în plină slujbă religioasă vineri asupra părintelui Claude Grou, aplicându-i lovituri de cuțit. Părintele Grou, în vârstă de 77 de ani, a fost rănit ușor. Atacatorul a fost reținut rapid de poliție, care a evocat un "gest izolat", comis de un tânăr cunoscut poliției.

Părintele Grou a putut părăsi spitalul vineri seara și își va lua câteva zile de odihnă înainte de a-și relua atribuțiile a indicat biserica într-un comunicat sâmbătă, precizând că rănile sale sunt "superficiale". Potrivit ziarului canadian Pagini românești, Vlad Cristian Eremia a fost acuzat în 2017 într-un caz de hărțuire criminală, dar a fost achitat. El este șomer și a declarat faliment în 2016, având o datorie de peste 16.000 dolari, scrie sursa citată.

Bărbat căutat de autoritățile britanice pentru crimă, prins la Cluj

Un bărbat de 31 de ani căutat de autoritățuile britanice pentru o crimă comisă în 2015 și dat în urmărire internațională a fost prins sâmbătă la Cluj, având acte de identitate false. "La data de 23 martie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj - Serviciul Investigații Criminale, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au reușit prinderea unui bărbat, căutat de autoritățile din Marea Britanie, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare", anunță poliția. Este vorba despre un bărbat de 31 de ani, din Londra, căutat de autoritățile din Marea Britanie pentru multiple crime.

 În jurul orei 16.00, acesta a fost depistat de către polițiștii clujeni pe strada Regele Ferdinand, din Cluj-Napoca, având asupra lui acte de identitate false. Pentru depistarea celui în cauză, polițiștii au beneficiat de date și informații suplimentare, obținute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al Poliției Române. La acțiune au participat și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Cluj.

Alianța USR-PLUS caută o nouă familie europeană

Co-președintele Alianței 2020 USR-PLUS, Dan Barna, a declarat, sâmbătă, că formațiunea sa este interesată de constituirea unei grupări de partide pro-europene noi la nivel european. "Alianța USR-PLUS propune un aer proaspăt în politică, un aer proaspăt asumat, cu oameni noi, cu carieră și competență. La nivel european suntem preocupați de o grupare care pare că se va defini după rezultatul europarlamentarelor, o grupare de partide pro-europene noi. La acest moment nu este luată o decizie, pentru că depinde de rezultatele alegerilor. Avem mai degrabă în vedere o grupare nouă europeană, care să își dorească mai multă Europă și o dezvoltare integrată a Europei", a spus Dan Barna într-o conferință de presă susținută la Cluj-Napoca.

Dacian Cioloș a spus, la rândul său, că USR și PLUS poartă discuții cu partide din Parlamentul European de centru și centru dreapta.

"Un rol central în acest proces îl va juca desemnarea viitorului președinte al CE, care va avea nevoie de susținerea mai multor grupuri politice din PE și va trebui să vină cu o platformă politică pentru a avea o majoritate pro-europeană. Urmărim cu atenție modul cum se vor construi negocierile, pentru că intenționăm ca Alianța 2020 să fie un jucător în acest proces. Când spunem că avem obiective pe care vrem să le susținem în PE în interesul României, acestea sunt gândite deja din această perspectivă. În momentul în care vom negocia aderarea noastră la o familie politică sau alta, vom vedea în ce măsură obiectivele noastre politice pentru România și interesele României pot fi susținute cel mai bine acolo", a menționat Dacian Cioloș.

O judecătoare a murit, în urma unui accident rutier grav, în Constanța

O judecătoare la Curtea de Apel Constanța a murit, după ce motocicleta pe care se afla a luat foc, în urma impactului cu două mașini în orașul Constanța, transmite Mediafax. Două autoturisme și o motocicletă s-au ciocnit sâmbătă după-amiază în orașul Constanța, în urma impactului patru persoane fiind rănite. Motocicleta a luat foc, iar pasagera de pe aceasta era în comă. Pe parcursul nopții, femeia a murit la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Surse judiciare declară că aceasta era Mihaela Serban, judecătoare la Curtea de Apel Constanța. Reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță declarau că femeia rănită era în comă, iar cei trei bărbați răniți în accident au suferit diferite fracturi.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.