Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Iohannis: Voi acționa pentru ca procurorii să rămână independenți

Ziarul de Vrancea
5 iun 2018 632 vizualizări

șeful statului a avut prima reacție pe tema deciziei CCR privind revocarea lui Kovesi n Iohannis nu exclude un referendum pe justiție, dar a evitat să spună clar ce pași va urma

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că nu se pronunță în privința revocării șefei DNA decât după ce va primi motivarea CCR și o va citi cu foarte mare atenție. El a precizat însă că ia în calcul să respecte statul de drept, să îl întărească, să aibă grijă ca procurorii să rămână independenți, cu respectarea Constituției, subliniind că articolul din legea fundamentală care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției nu poate însemna sub nicio formă în subordinea acestuia. Klaus Iohannis a menționat că decizia CCR aparent vorbește doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a procurorului-șef DNA. ”În realitate însă sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuție și care merită discutate. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins și voi acționa în consecință, evident, că procurorii trebuie să fie independenți, procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlați politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el și ministru. În consecință, orice am face noi în România ca stat trebuie să se asigure independența procurorilor pentru a garanta în definitiv o justiție independentă”, a subliniat șeful statului.

”După ce avem motivarea, o citim până o înțelegem”

Președintele a precizat că, într-adevăr, în Constituție este un articol care spune că procurorii funcționează sub autoritatea ministrului Justiției. ”Eu înțeleg acest lucru în felul următor: ministrul are sau cel puțin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu și să folosească această autoritate pentru a apăra independența procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă. Deci, autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. În absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constituție nu înseamnă și nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci, oricine și orice ar spune nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”, a afirmat președintele Iohannis.Întrebat dacă ia în calcul să nu dea curs unei decizii a Curții Constituționale, Klaus Iohannis a replicat: ”Eu iau în calcul să respect statul de drept din România, să-l întăresc, să am grijă atâta cât pot să rămână procurorii independenți, cu respectarea evident a Constituției”. Chestionat de asemenea dacă ia în calcul organizarea unui referendum pentru o consultare pe această temă, președintele a răspuns: ”Este o discuție care se poate purta, dacă se impune sau nu un referendum, însă aici apar anumite riscuri. O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere al construcției statului, dar în domeniu, statul are o abordare foarte clară de mai bine de 10 ani încoace, și anume independența procurorilor și nesubordonarea politicului. Acest lucru este foarte bine ancorat în justiția românească și nu cred că trebuie supusă acum această problemă unei consultări populare, dar sigur, vedem din păcate că sunt tot mai mulți politicieni care oarecum pun sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenței justiției și, dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum pe această temă”.În privința revocării șefei DNA, președintele Iohannis a subliniat: ”După ce avem motivarea, o citim până o înțelegem, după care spunem exact care este soluția”. Șeful statului a mai declarat că el va respecta Constituția ”indiferent ce se întâmplă”.

“CCR s-a pus singură în situația să-i fie chestionată respectarea supremației Constituției”

Pe de altă parte, președintele s-a referit, ieri, la situația în care se află un judecător al CCR, care este în al zecelea an de mandat, deși chiar Curtea a stabilit că este neconstituțional ca un judecător să depășească nouă ani de mandat. Președintele a spus că, prin tolerarea acestei situații, CCR s-a pus singură în situația să-i fie chestionată respectarea supremației Constituției. ”Consider că este o problemă și nu este deloc o problemă simplă. Într-adevăr, toată lumea se așteaptă ca primul actor care respectă cu sfințenie Constituția să fie chiar CCR și aflăm în ultima vreme că au apărut îndoieli, semne de întrebare, printr-o decizie a Curții care chiar ea declară că un mandat nu poate sub nicio formă depăși 9 ani, dar în fapt este un judecător care se află deja de 10 ani acolo. Nu e simplu să tranșăm această chestiune, dar e foarte regretabil că avem această situație, pentru că prin tolerarea acestor mandate mai lungi, ca să nu mă exprim altfel, chiar CCR s-a pus singură în situația să-i fie chestionată respectarea supremației Constituției, așa cum scrie în Constituție”, a declarat Iohannis. În legătură cu ceea ce se întâmplă cu deciziile luate de CCR de când este tolerată această situație, președintele Iohannis a declarat: ”E o întrebare pe care și-o pun mulți: dacă CCR acționează în atare împrejurări, ce se întâmplă cu deciziile care au fost luate? Aici trebuie să consultăm specialiștii și, paradoxal, tot CCR trebuie să hotărască asupra propriului comportament”.

Iohannis: Nu există niciun motiv de suspendare

Președintele a mai declarat, ieri, că nu există niciun motiv pentru suspendarea sa din funcție și nu îi este teamă de niciun fel de încercare de suspendare.Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat luni la RFI că, în opinia sa, nu există altă cale decât suspendarea președintelui Klaus Iohannis dacă acesta refuză să aplice decizia CCR referitoare la revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. De asemenea, el a precizat că tema mitingului PSD ar putea fi legată tocmai de eventuala nerespectare a deciziei CCR de către președintele Klaus Iohannis.

Toader: Ce spune Iohannis nu face parte din Biblie

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat ieri, în legătură cu declarațiile președintelui  privind decizia CCR ce vizează revocarea Laurei Codruța Kovesi, că ceea ce spune șeful statului "nu face parte din Biblie", adăugând că nici el nu se pricepe la toate. "E, și dacă a spus președintele Klaus Iohannis, doar ce spune dânsul nu face parte din Biblie. Președintele Iohannis este președintele republicii, dar nici eu, nici dumneavoastră nu ne pricepem la toate, dacă suntem realiști. Nu spun că a greșit, a spus și dânsul ceea ce i-au spus probabil alții", a declarat ministrul.

Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare dosarul "Gala Bute"

n Rudel Obreja a fost condamnat la 5 ani de închisoare n sentințele sunt definitive

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea - aflată în Costa Rica - a fost condamnată ieri de instanța supremă la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, iar Rudel Obreja a primt cinci ani de închisoare. Decizia este definitivă.Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut astfel sentința din prima instanță, atât pentru Elena Udrea, cât și pentru Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală.Elena Udrea declara recent la România TV că ”ar fi absurd” să fie condamnată definitiv în dosarul ”Gala Bute” existând în acest moment un document care îi arată nevinovăția. ”De ce m-aș duce șase ani la pușcărie doar pentru că vor Coldea și Kovesi?”, a spus Udrea, care a anunțat că își va prezenta cazul Organizației Națiunilor Unite. Udrea susține că va reveni în România dacă dosarul va fi repus pe rol la o instanță ”corectă”, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, va căuta mijloace ca ”acea sentință să fie desființată la un moment dat”.

Care sunt acuzațiile

Udrea declara, în 10 mai, la Antena 3, că a decis să plece în Costa Rica în luna ianuarie, alegând o țară unde știa că există o legislație puternică și transparentă de protejare a celor care sunt abuzați în țara lor, că există cel mai vechi sistem democratic din America Latină și că acolo s-au refugiat lideri politici din alte țări.Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunț de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) și SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfășurate cu ocazia organizării Galei Internaționale de Box profesionist de către Federația Română de Box. În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei. “Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menționate, iar achiziția de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparență de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziție publică și au fost achiziționate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanțare europeană”, potrivit procurorilor.

Avocat: Vom utiliza toate căile de atac

Veronel Dumitrescu, avocatul Elena Udrea, a calificat drept nedreaptă, absolut nejustificată și nelegală decizia instanței supreme. "Este fără comentarii această sentință nedreaptă și absolut nejustificată, neîntemeiată pe probe obținute legal", a declarat la Digi 24 avocatul Elenei Udrea. El a mai spus că vor fi utilizate toate căile de atac pentru a obține, mai întâi, suspendarea deciziei instanței."A fost reținută o stare de fapt din fond, ulterior noi am demonstrat și cu probe că nu se susține, și este inexplicabil cum instanța de apel nu a ținut cont de probele apărării. Ne vom  consulta față de acestă situație șocantă și total nedreaptă și vă asigur că vor fi utilizate toate căile de atac prevăzute de lege", a declarat avocatul. Întrebat dacă în aceste condiții Elena Udrea se va întoarce în țară, avocatul a spus că este opțiunea acesteia. "Când prin căi extraordinare de atac vom obține suspendarea acestei decizii, situația se va schimba", a mai spus avocatul fostului ministru.El a mai afirmat că apărarea își va întemeia strategia pe documentul prezentat de Traian Băsescu în Senat și aflat acum la Comisia SRI, precizând că avocații cer desecretizarea documentului, iar în baza acestuia va fi solicitată revizuirea sentinței.

Băsescu: Am vorbit cu Elena Udrea, nu se simte bine

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat ieri că Elena Udrea n-a primit nicio geantă cu bani și nu a săvârșit niciun abuz în serviciu, deoarece semnătura ei nu apare pe niciun document de achiziții. El o sfătuiește pe Udrea să își pună avocații să strângă documentele și să ceară revizuirea sentinței, anunțând că a vorbit cu ea la telefon imediat după aflarea sentinței, iar starea ei nu este bună.Traian Băsescu a susținut că decizia privind finanțarea în cazul Gala Bute a fost luată de Guvern. "A fost o hotărâre a Guvernului, îmi pare rău, și eu am vrut să se facă Gala Bute. A avut avizul ministrului Justiției. Cred că este calea revizurii", a explicat acesta.De asemenea, întrebat dacă îi recomandă să se întoarcă în țară, Băsescu a spus: "Îi recomand să se apere. Ce va face, decide ea".Fostul șef al statului a spus că a vorbit la telefon cu Elena Udrea după aflarea sentinței, iar starea acesteia nu este bună. "Nu e bună, știu asta de la fratele meu când a fost condamnat", a spus Băsescu.

Contract uriaș pentru înzestrarea Armatei: 737 de milioane de euro

Ministerul Apărării vrea să încheie un acord cadru pentru următorii nouă ani pentru achiziția a 3.385 de platforme de transport auto multifuncționale pe roți - camioane militare și militarizate, trailere și echipamente dedicate transportului de militari și tehnică, se arată într-o scrisoare transmisă spre aprobare în Parlament de către MAPN. Contractul cadru are o valoare estimată la circa 737 de milioane de euro fără TVA și va fi încheiat în urma unei proceduri de achiziție.„În conformitate cu documentele politico-militare de planificare a apărării și cerințele cuprinse în țintele de Capabilități asumate de România în Cadrul procesului NATO de planificare a apărării, marile unități și unitățile care fac parte din pachetele de capabilități care vor fi puse la dispoziția NATO, precum și cele de sprijin și generare a forței, trebuie să fie în măsură să desfășoare acțiuni militare atât în țară, cât și în cadrul grupărilor internaționale de tip Combined Joint Task Force/CJTF”, se arată în scrisoarea transmisă de MApN la Parlament și obținută de HotNews.ro.

CSM a avizat favorabil numirea lui Felix Bănilă la conducerea DIICOT

Secția pentru procurori a Consiliului Superios al Magistraturii a avizat favorabil, ieri, propunerea ministrului Justiției de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).Anterior, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va trimite președintelui solicitarea de numire în funcție a lui Bănilă, întrucțt avizul este consultativ.Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes. Conform legii, procurorul-șef al DIICOT este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT a expirat în 19 mai, fiind apoi prelungit cu șase luni, conform procedurii.

Un tânăr a bătut un om al străzii ca să-și sperie fosta iubită

Poliția Buzău a demarat o anchetă după apariția în mediul online a unui filmuleț în care un tânăr agresează un om al străzii, scopul fiind acela de a-și speria fosta iubită.În filmulețul care a ajuns în spațiul public tânărul de 18 ani apare bătând un om al străzii, ca să-și sperie iubita ce intenționa să se despartă de el. Ca un avertisment, tânărul filmează scena în care bate cu bestialitate un om al străzii. În filmare se poate vedea cum tânărul îl lovește cu pumnii în față pe omul străzii, până când acesta cade la pământ. Totodată, ca să-și sperie fosta iubită, în vârstă de 17 ani, buzoianul s-a fotografiat în cimitir și i-a transmis fetei mesajul că îi sapă groapa.Potrivit IPJ Buzău, până acum familia fetei nu ar fi depus plângere penală pentru amenințare și șantaj împotriva adolescentului de 18 ani, fiind depusă doar o sesizare care nu ar ține locul unei plângeri.Tânărul de 18 ani din localitatea Mărăcineni a fost identificat de polițiști și dus la audieri.Apropiații fostei iubite a buzoianului spun că, speriată de tânăr, care ar fi amenințat-o că va distribui și fotografii cu ea dezbrăcată, minora ar fi încercat în două rânduri să se sinucidă.

Șapte tineri care au întreținut relații sexuale cu o fată de 14 ani, trimiși în judecată

Șapte tineri din Bihor care au întreținut relații sexuale cu o fată de 14 ani au fost trimiși în judecată, printre altele, pentru pornografie infantilă și act sexual cu un minor. Unul dintre ei a filmat scenele și a postat imaginile pe internet, el fiind arestat preventiv. ”În cursul lunii martie, acesta ar fi întreținut un raport sexual cu o minoră de 14 ani, pe care l-ar fi filmat cu telefonul său mobil, iar fișierul video l-ar fi distribuit ulterior, pe o rețea de socializare. Totodată, în cadrul unor discuții purtate pe o rețea de socializare, acesta i-ar fi solicitat minorei să întrețină raporturi sexuale și cu alți prieteni ai lui. Astfel, la data de 21 aprilie a.c., minora s-a întâlnit cu șase tineri, cu vârste cuprinse între 17 și 26 de ani, care, deși cunoșteau vârsta acesteia, ar fi întreținut raporturi sexuale cu ea”, anunță polițiștii din Bihor. Tânărul de 18 ani a fost arestat preventiv.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.