Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Iohannis se vede cu Trump și Macron la summitul NATO

Ziarul de Vrancea
30 nov -1 959 vizualizări

Iohannis se vede cu Trump și Macron la summitul NATO

 

Președintele Klaus Iohannis va merge, joi, 25 mai, la summitul NATO de la Bruxelles, unde va fi analizată implementarea deciziilor de la Varșovia, din 2016, și se va discuta despre strategia de apărare și înzestrare a Alianței. Reuniunea de la Bruxelles este prima la care vor participa noul președintele al SUA, Donald Trump, și noul președinte al Franței, Emmanuel Macron. La summitul de la Bruxelles va fi inaugurat un nou sediu al Alianței Nord-Atlantice. "Este pentru prima dată când la un summit în această formulă vor fi doi noi șefi de stat. Este vorba despre președintele SUA, Donald Trump, și președintele Franței, Emmanuel Macron", a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi. Temele discutate la reuniune vor fi consolidarea relației transatlantice, eforturile de apărare și împărțirea echitabilă a sarcinilor și responsabilităților între aliați, cu accent pe sectorul finanțării Apărării. "Este vorba despre atingerea alocării acelui procent de 2% din PIB pentru Apărare și proiectarea demersurilor Alianței pentru creșterea aportului NATO în lupta împotriva terorismului", a mai spus Dobrovolschi.

 

 

România are nevoie de 10.000 de roboți industriali pentru a fi competitivă

 

România deține, la ora actuală, 11 roboți la 10.000 de lucrători industrali, dar industria autohtonă are nevoie de 10.000 de asemenea roboți industriali pentru a rămâne competitivă în Europa Centrală și de Est, arată datele Federației Internaționale pentru Robotică, publicate marți. “ “Producătorii industriali din România au nevoie de investiții masive în automatizare și robotizare pentru a se adapta la actualele condiții, caracterizate de creșterea salariilor din sector, de lipsa relativă de personal calificat și necesitatea asimilării în producție a produselor cu valoare adăugată ridicată. Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, România are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea și robotizarea unor sectoare întregi din domeniul industrial. Trebuie să eliberăm rapid forța de muncă prinsă în activități repetitive și anoste pentru a putea face loc activităților specifice producției cu valoare adăugată ridicată. Experiența țărilor, precum Ungaria sau Polonia a arătat că procesele de automatizare și robotizare au mers mână în mână cu creșterea salariilor și a numărului de posturi disponibile în industrie”, consideră Horia Stănese, Business Development Manager, Universal Robots, compania care a inventat robotul industrial ce lucrează alături de angajat. Conform Federației Internaționale pentru Robotică, România are 11 roboți la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57 de roboți la 10.000 de lucrători industriali. Cehia este cea mai dezvoltată piață central și est europeană, cu aproape 100 de roboți la 10.000 de muncitori.

Estimările de specialitate arată că pentru a ajunge la nivelul mediu de robotizare al regiunii, de 60 de roboți la 10.000 de muncitori, economia românească are nevoie de circa 10.000 de roboți industriali pentru a rămâne competitivă în Europa Centrală și de Est.

 

USR și PNL au contestat la CCR proiectul Legii executării pedepselor

n simpla existență a igrasiei și mucegaiului în celulă ar fi suficientă pentru ca deținuții să beneficieze de șase zile libere, se arată, printre altele, în sesizarea Curții

 

Mai mulți deputații USR și PNL au semnat o sesizare de neconstituționalitate a proiectul de lege de modificare a Legii executării pedepselor, invocând faptul că nu a fost respectat principiul bicameralismului și că reprezintă o grațiere mascată. Semnatarii sesizării susțin că principiul bicameralismului a fost încălcat pentru că proiectul a fost substanțial modificat față de forma primită de la Senat, prin adoptarea a 43 de amendamente. De asemenea este invocată încălcarea principiului securității juridice deoarece definirea condițiilor necorespuzătoare de detenție este contradictorie în interiorul legii. ”Mai mult, standardele impuse prin una din cele două definiții din proiectul de lege sunt mult mai ridicate decât cele care derivă din jurisprudența CEDO. De exemplu, simpla existență a igrasiei și mucegaiului în celulă ar fi suficientă pentru ca deținuții să beneficieze de compensarea prevăzută de lege. Mai grav este că pentru declararea unui spațiu de detenție necorespunzător, condițiile nu se iau în considerare cumulat, ci separat. Astfel, toate spațiile de detenție din România vor fi declarate ca având condiții necorespunzătoare”, se arată într-un comunicat al USR. De asemenea, proiectul ar încălca principiul egalității cetățenilor în fața legii întrucât este instituită posibilitatea cumpărării de zile de pedeapsă, fapt ce avantajează deținuții mai înstăriți.

Camera Deputaților a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „împotrivă” și 20 de abțineri, proiectul care prevede că deținuții încarcerați în condiții inumane beneficiază de șase zile reduse din pedeapsă la 30 de zile de detenție, față de cele trei propuse de Guvern.

Un alt amendament adoptat de deputații juriști prevede că persoanele care renunță la remunerația pentru munca prestată în penitenciar vor putea beneficia de zile libere suplimentar. Astfel, se oferă sporuri suplimentare pentru eliberare deținuților care prestează muncă remunerată, neremunerată și pe timp de noapte.

 

DNA vrea ca un înalt prelat să fie închis în casă

 

Procurorii DNA cer înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu pentru arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, în dosarul în care acesta este judecat pentru că ar fi obținut pe nedrept fonduri europene. Solicitarea a fost motivată de faptul că ierarhul ”a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar”. “În concret, în 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha”, se arată într-un comunicat al DNA. Conform sursei citate, prin emiterea împuternicirii ca Ștefan Aurelian să acceseze fonduri europene, Teodosie Petrescu a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, și anume: să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși, și să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

Studenții vor primi bursă și în perioada vacanței de vară

Proiectul de lege care prevede majorarea cu 20% a cuantumului brut al salariilor de bază aflate în plată pentru mai multe categorii de personal a fost adoptat ieri, cu 232 voturi „pentru”, 21 voturi „împotrivă” și o abținere de Camera Deputaților. De asemenea, a fost aprobat și un amendament PNL potrivit căruia studenții primesc bursă și în perioada vacanței de vară, în cuantum de 201 lei, pentru eforturile depuse și protecția socială a acestora. Plenul a respins însă amendamentul care prevedea ca gratuitatea pe transportul feroviar să se acorde studenților indiferent de vârstă. De majorarea cu 20% a salariilor beneficiază personalul oficiilor teritoriale pentru întreprinderile mici și mijlocii și cooperație, personalul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și al agențiilor județene pentru protecția mediului și gărzilor naționale de mediu. De această măsură de majorare a veniturilor mai este vizat și personalul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, cel al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și al comisariatelor regionale și județene pentru protecția consumatorului.

Camera Deputaților este for decizional în această speță.

Proiect: Interdicție pentru infractori să devină președinte

Senatorul PNL Alina Gorghiu a depus ieri două inițiative legislative care vizează imposibilitatea depunerii candidaturii pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de către persoanele care au suferit condamnări penale definitive. "În virtutea jurisprudenței Curții Constituționale cu privire la integritatea funcției publice, am înregistrat astăzi două inițiative legislative pentru reglementarea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească posibilii candidați la alegerile prezidențiale și parlamentare. În mod concret, soluția legislativă propusă vizează imposibilitatea depunerii candidaturii pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de către persoanele care au suferit condamnări penale definitive", se arată într-un comunicat de presă remis de Gorghiu. Potrivit sursei citate, inițiativele au rolul de a menține, respectiv de a spori, rigorile de integritate de care trebuie să se bucure aceste demnități alese, implicit încrederea în instituții publice esențiale în statul român.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.