Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iohannis: Putem asigura un mandat rezonabil la Președinția UE

Ziarul de Vrancea
1 dec 2018 590 vizualizări

într-un interviu acordat presei din străinătate, șeful statului critică atacul împotrivat justiției declanșat de guvernarea PSD

Președintele Klaus Iohannis a acordat un interviu publicației austriece Kurier, în care afirmă că este un adversar pentru oricine pune în pericol lupta împotriva corupției și statul de drept în România și că, din păcate, actuala majoritate guvernamentală are acțiuni în acest sens.  ”Este adevărat că actuala majoritate parlamentară, care susține guvernul PSD, vrea slăbirea luptei împotriva corupției și a independenței sistemului judiciar. Eu susțin lupta împotriva corupției. Din prima zi a mandatului meu, folosesc toate puterile pe care Constituția mi le oferă pentru a împiedica adoptarea unor legi care slăbesc sistemul judiciar și legislația penală”, a afirmat președintele Klaus Iohannis în interviu.

El a fost întrebat și despre afirmațiile potrivit cărora guvernul României nu este bine pregătit pentru Președinția UE. ”Este evident că ar fi de dorit să avem un guvern mai bine pregătit, care să profite de această oportunitate în favoarea României. Chiar și în aceste circumstanțe interne dificile, putem asigura un mandat rezonabil la Președinția UE. Dincolo de controverse și de ideile diametral opuse ale mele și ale guvernului privind justiția și statul de drept, eu sper că disputele nu vor avea un impact negativ asupra exercitării președinției”, a răspuns Iohannis.

Românii vor ca lupta împotriva corupției “să rămână o prioritate”

Președintele a subliniat că, timp de un an și jumătate, participarea civică a cetățenilor, obiecțiile opoziției și eforturile sale au făcut posibilă corectarea unor modificări ale legilor și amânarea intrării în vigoare a unor acte normative. ”Românii doresc consolidarea democrației și a statului de drept. Majoritatea cetățenilor doresc ca lupta împotriva corupției să rămână o prioritate”, a adăugat Klaus Iohannis. „Din păcate, coaliția de guvernământ încearcă să modifice după bunul plac legile justiției și Codurile Penale, ignorând cererile opoziției, asociațiilor magistraților și românilor care au ieșit în stradă. Ministrul Justiției încearcă să îl înlocuiască pe Procurorul General. Acest lucru confirmă tentativa de subordonare a justiției ai cărei beneficiari sunt mai mulți politicieni în funcții înalte”, a mai spus președintele în interviu.

Întrebat despre o posibilă candidatură la funcția de președinte al Consiliului European, Klaus Iohannis a replicat: ”Aș dori să subliniez faptul că în luna iunie a acestui an am anunțat public candidatura mea pentru un nou mandat de președinte al României”.

Toader: Recursul compensatoriu, inițiat de guvernarea anterioară

n CSM a propus 3 zile considerate efectiv executate la 30 de detenție necorespunzătoare, iar Parlamentul a aprobat 6 zile, se plânge ministrul Justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, precizează că Legea recursului compensatoriu a fost inițiată de guvernarea anterioară, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus să fie 3 zile considerate ca efectiv executate la 30 de detenție în spații necorespunzătoare, iar Parlamentul a aprobat 6 zile. Toader subliniază că ”studiul de impact se face în procedura de legiferare și nu în faza de aplicare a legii”.

”Concluzionând: Proiectul de lege a fost inițiat sub guvernarea anterioară. CSM a considerat faptul că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiționată. Parlamentul și-a însușit propunerea venită de la CSM, iar cele trei zile au fost înlocuite cu șase zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare. Legea a fost adoptată la data de 14 iulie 2017, a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 18 iulie 2018 și a intrat în vigoare la data de 21 iulie 2017. Studiul de impact se face în procedura de legiferare și nu în faza de aplicare a legii!”, a scris ieri Toader pe Facebook. 

Peste 9.000 de deținuți au fost eliberați de la începutul anului până la sfârșitul lunii octombrie în baza Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Barna nu exclude o listă comună cu partidul lui Cioloș la europarlamentare

​Președintele USR, Dan Barna, nu exclude varianta unei liste comună de candidați la europarlamentare cu partidul pe care îl înființează Dacian Cioloș. ”Toate alternativele sunt în momentul de față de masă. Discutăm nu doar particular pentru europarlamentare, ci lucrăm și discutăm despre constituirea unei alternative pe termen lung”, a spus ieri Barna, întrebat dacă are negocieri cu Dacian Cioloș pentru o listă comună de candidați la alegerile europarlamentare din 2019. El a mai spus că USR are o colaborare constantă și ”cumva permanentă” cu Dacian Cioloș. ”Discutăm și contruim în momentul de față o perspectivă pentru tot ceea ce înseamnă evenimente electorale viitoare, nu doar europarlamentarele în mod particular. Noi considerăm că România are în momentul de față nevoie de niște obiective comune de dezvoltare care să devină alternativa reală la ceea ce se întâmplîă acum și la ceea ce furnizează PSD, care fură viitorul de doi ani de zile. Din această perspectivă și mesajul de ieri, de la 1 Decembrie, mesajul Uniți, este în aceeași linie a unei colaborări și constituirea unor obiective politice comune care să creeze acea alternativă de care România are nevoie disperată în acest moment”, a adăugat Barna.

Ponta, despre un proiect al Guvernului: Îi rog pe toți părinții să fie vigilienti și să își protejeze copiii

Fostul premier Victor Ponta critică, într-o postare pe Facebook, contul individual de economii pentru copii instituit de Guvern, remarcând faptul că banii depuși în aceste conturi nu pot fi retrași de titular decât la împlinirea vârstei de 18 ani, iar până atunci banii "sunt ai lui Dragnea, Dăncilă, ValcovÎ".

El adresează ironic părinților rugâmintea de a fi vigilienți și de a-și proteja copiii, pentru că "a apărut în România un nou hoț periculos: Guvernul Dragnea / Dăncilă". El relatează că a citit textul ordonanței privind implementarea Programului Guvernamental “Contul individual de economii Junior” , că a văzut că toți copiii vor avea un cont deschis la Trezorerie unde părinții pot depune bani, iar Guvernul garantează o dobândă bună și o primă de la buget proporțională cu suma depusă.

  " Am zis: în sfârșit o idee frumoasă-să îi felicit! Noroc însă că am mai citit o data textul ; și am descoperit “Diavolul” ascuns în articolul 6 din Ordonanța (nu știu dacă Diavolul este Valcov sau Teodorovici, însă e de un cinism și ticăloșie fără precedent)", scrie fostul premier, făcând referire la prevederile articolului 6 din actul normativ, conform căruia "sumele existențe în contul individual de economii Junior NU pot fi retrase până la împlinirea vârstei de 18 ani de către titular” . "Wow - deci Guvernul vă ia banii copiilor azi și o să îi dea înapoi când face copilul 18 ani - până atunci banii dvs nu mai sunt ai dvs , sunt ai lui Dragnea, Dăncilă, Valcov șamd!", este concluzia lui Victor Ponta.

  Prin comparație, el subliniază că "dacă depui banii la orice bancă poți să îi retragi în orice moment ( eventual pierzi dobândă dacă sunt într-un depozit) / dacă îi depui la Guvern nu îi mai primești decât la vârsta de 18 ani a copilului", "spre deosebire de bănci Guvernul nu are nicio obligație să îți spună ce face cu banii tăi , nici de unde o să-i returneze".  "Dacă Guvernul ar folosi acei bani doar pentru programe de educație și sociale pentru copii tot ar fi ceva-dar banii se duc la Buget că să astupe găurile actuale. Această escrocherie uriașă înseamnă o nouă datorie pe care tot noi trebuie să o returnăm peste 18/17/16 ani-adică Dăncilă cheltuie azi și noi plătim peste un număr de ani   Îi rog pe toți părinții să fie vigilienti și să își protejeze copiii - a apărut în România un nou hoț periculos : Guvernul Dragnea / Dăncilă !", conchide fostul premier.

Programul guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior" care are ca obiect înființarea unui cont special de economisire sub formă de depozit și care se adresează oricărui copil, cetățean român, care nu a împlinit vârsta de 18 ani a fost instituit joi de Executiv, urmând ca, din 2019, titularii de cont să beneficieze de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei. În cazul copiilor ocrotiți prin serviciile publice specializate, și suma de 1.200 de lei va fi suportată de la buget.

Proiect de lege: Sătenii ar putea deveni polițiști de ocazie

Un proiect de lege depus de UDMR la Senat prevede ca în localitățile în care nu există destui polițiști, paza să fie asigurată și de voluntari. Primarii cred că ideea este bună, dar se întreabă cine îi va instrui pe voluntari. Posibilitatea ca, în viitor, să patruleze pe străzi, în locul polițiștilor, nu-i încântă pe locuitorii unei comune din Timiș. Oamenii cred că cel mai mare pericol pe care l-ar avea de înfruntat ar fi animalele sălbatice, nu hoții. Și nu se simt pregătiți pentru o astfel de misiune. „Cei care au bunuri în sate, trebuie să coopereze și cu rândul, unul câte unul, să aibă grijă de bunurile și ale lor și ale comunei. Cei care sunt profesioniști, mă gândesc la poliție, să îi instruiască pe cei care iau parte la această activitate”, afirmă Zoltán Marossy, președintele UDMR Timiș. „Poate în unele sate e nevoie, la noi nu cred. Înainte tot așa a fost legea obligatorie, puși oamenii paznici din sat și îi plăteau din primărie”, spune un sătean.

Patrulele sătești ar urma să fie formate din voluntari. Nu este clar, deocamdată, dacă vor primi dotări sau se vor descurca pe cont propriu. „Din multitudinea de programe specifice de minister ori proiecte transfrontaliere, echipamente se pot asigura și de acolo”, spune Zoltán Marossy, președintele UDMR Timiș.

Un copil a murit după ce a fost hrănit doar cu lapte și ceai

O fetiță de un an și zece luni din județul Suceava a murit la Spitalul din Fălticeni, unde fusese dusă de bunica ei, care era îngijorată pentru starea copilei, aflată doar în grija tatălui. Micuța a murit în unui stop cardio-respirator, iar medicii spun că era subnutrită și cu anemie severă, bunica povestindu-le că era hrănită doar cu lapte și ceai.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a deschis o anchetă în acest caz, care nu era monitorizat de asistenții sociali, deși fetița și cei trei frați ai săi erau doar în grija tatălui, mama fiind plecată în străinătate.

Șora: Cu-atâția oameni pribegind peste hotare, nu văd motiv de încântare

Filosoful Mihai Șora spune că de 1 decembrie bucuria nu a fost deplină, întrucât, cu-atâția nechemați în fruntea țării și cu o Românie împuținată, nu vede motive de încântare. ”Dragi prieteni, nu știu pe la Dumneavoastră, dar la noi bucuria nu a fost întreagă: cu-atâția oameni pribegind peste hotare, cu-atâția nechemați în fruntea țării și cu o Românie împuținată, nu văd motiv de încântare, ci mai curând de reculegere, de conștientizare a momentului istoric în care ne aflăm”, a scris Șora pe contul său de Facebook. În opinia sa, ”suntem mai vlăguiți ca în 1918 și mai săraci în iubire pentru această țară decât erau cei care au făcut, odinioară, România Mare”. ”Pe mâine, când, poate, va fi soare și în bătătura noastră, în secolul cel nou”, a încheiat filosoful.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.