Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Iohannis pune spionii sub controlul PSD

Ziarul de Vrancea
14 iun 2018 851 vizualizări

Președintele a propus un social-democrat la șefia SIE n “o decizie tactică”, se consolează opoziția

Președintele Klaus Iohannis a transmis ieri, o scrisoare președinților celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcția de director al Serviciului de Informații Externe a deputatului PSD Petru-Gabriel Vlase. Postul de director al SIE a rămas vacant în septembrie 2016, în urma demisiei lui Mihai Răzvan Ungureanu, iar de atunci președintele nu a făcut nicio propunere catre Parlament.Gabriel Vlase este vicepreședinte PSD, deputat de Bacău aflat la al patrulea mandat și vicepreședinte al Camerei Deputaților. Conform CV-ului său, este doctor în științe militare și informații la Academia Națională de Informații (ANI).Vlase a mai făcut și specializări în Programul pentru Înalți Oficiali (SES), Centrul European Marshall pentru Studii de Securitate - Garmisch, Partenkirchen, Germania și “Analiza și rezolvarea conflictelor armate", Georgetown University, SUA. Totodată, în 2007 a absolvit cursuri postuniversitare la Institutul Diplomatic Român și în 2010 a devenit doctor în științe militare și informații la Academia Națională de Informații. În legislatura 2008-2012 a fost președintele Comisiei Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SIE și membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.În perioada 2013-2015 a ocupat funcția de vicepreședinte al Adunării Parlamentare a NATO și vicepreședinte onorific al Adunării Parlamentare a NATO între anii 2015-2017.Gabriel Vlase este și autorul unor lucrări științifice: “Provocari strategice”  (2007), volumul „Securitate în Europa de Sud-Est - Actualitate și perspective strategice”, (2010) și a contribuit la volumul “Cunoastere Strategica in Zona Extinsa a Marii Negre”, sub egida Harvard Kennedy School, (2011) și la volumul “Elemente de Geopolitica si Relatii Internationale”, (2012).În 2015, Gabriel Vlase apărea în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din județul Bacău, în care a fost condamnat fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc. Vlase era cercetat pentru trafic de influență, după ce l-ar fi asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza că va interveni pe lângă factori de decizie din județul Bacău pentru a-i facilita punerea în posesie asupra suprafețelor de pădure retrocedate illegal. Potrivit rechizitoriului din 2015, deputatul Gabriel Vlase ar fi urmat să primească, în schimbul ajutorului său, o sumă de bani ce urma să fie virată prin intermediul unei societăți de topometrie.În acest dosar, fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, în luna mai a acestui an, la doi ani de închisoare cu executare.

USR: O cedare tactică din partea președintelui

USR consideră că nominalizarea deputatului PSD Gabriel Vlase la conducerea SIE reprezintă o "cedare tactică" a președintelui Klaus Iohannis. “În fața amenințărilor realiste cu suspendarea, care ar fi implicat înlocuirea imediată a procurorului șef-DNA și promulgarea legilor justiței, președintele Iohannis a cedat PSD conducerea unui serviciu secret”, spune USR într-o postare pe Facebook. Uniunea susține că "PSD a inventat o adevărată conspirație în jurul serviciilor secrete, în special SRI, pe care l-a pus în discurs în centrul așa-numitului stat paralel”. USR mai afirmă că, dacă PSD îl suspendă pe Klaus Iohannis, la șefia SIE poate fi numit președintele Comisiei de control al activității SRI, deputatul PSD Claudiu Manda. “unul dintre aplaudacii lui Liviu Dragnea la DNA și fost contabil pentru personaje penale foarte grele”.  De asemenea, deputatul USR Lucian Daniel Stanciu Viziteu, membru în comisia SRI, spune că nominalizarea făcută de Iohannis la șefia SIE este o “cedare tactică”: „Propunerea lui Gabriel Vlase la conducerea SIE este o cedare tactică din partea președintelui care, sperăm că va opri planurile iresponsabile de suspendare ale liderilor PSD”.

Șefa instanței supreme acuză "o manipulare îngrozitoare”

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Cristina Tarcea, a anunțat, ieri, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că va sesiza Consiliul de Apărare a țării (CSAT) și Inspecția Judiciară (IJ) după ce a fost acuzată de către o asociație că ar fi "frecventat în repetate rânduri" vilele de protocol ale SRI. Ea a spus că este "o manipulare îngrozitoare, generală", cu scopul de a periclita actul de justiție, în această perioadă în care magistrații trebuie să pronunțe soluții "delicate și grele". "Coaliția Românilor din SUA" a trimis CSM o adresă în care cere Consiliului să îi solicite președintei instanței supreme "explicații în legătură cu vizitele repetate pe care le-ar fi facut în vilele SRI".Cristina Tarcea a spus în plenul CSM că a intrat și ea în posesia acestei sesizări și că este vorba despre "o manipulare îngrozitoare, generală", pentru periclitarea actului de justiție. Tarcea a reclamat că se fac presiuni asupra magistraților, iar astfel de acuzații nu fac decât să umbrească sistemul judiciar și actul de justiție, anunțând că va sesiza CSAT și IJ. "Dar tocmai pentru că nu trăim într-o societate normală, tocmai pentru că asistăm la o manipulare îngrozitoare, generală, care nu are drept scop decât periclitarea, în cele din urmă, a actului de justiție, vreau să vă informez cu privire la faptul că voi sesiza personal, în cursul zilei de astăzi, Consiliul Superior de Apărare a Țării și, de asemenea, voi sesiza Inspecția Judiciară. Cred că este momentul să terminăm cu aceste afirmații defăimătoare, lipsite de orice suport legal, iar cei care le fac să suporte consecințele", a declarat Cristina Tarcea. Ea a spus că trăim într-o societate "caracterizată printr-o paranoia generală, în care orice slăbiciune, reală sau nereală, se speculează pentru a se aduce umbre asupra actului de justiție și asupra judecătorilor care în acestă perioadă trebuie să pronunțe soluții în dosare delicate". "Puțin îmi pasă de imaginea mea, dar această imagine se răsfrânge asupra imaginii Înaltei Curți și asupra imaginii judecătorilor, care trebuie să pronunțe în această perioadă niște soluții delicate și grele", a declarat Cristina Tarcea. Ea a spus, legat de acuzațiile care i se aduc, că relațiile ICCJ cu celelalte instituții au fost în cadru instituțional: "Vă spun că nu am fost în casele de protocol și că toate relațiile Înaltei Curți cu orice fel de instituții au fost pur interinstituționale și pur în limita dispozițiilor legale".

Orban: Avem informații certe că PSD va declanșa suspendarea președintelui

n Tăriceanu s-ar împotrivi demersului PSD, susțin surse politice

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri că există informații "aproape certe" că liderul PSD, Liviu Dragnea, va demara în cursul săptămânii viitoare, cu sprijinul liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, procedura de demitere a președintelui Klaus Iohannis."Clanul Dragnea e pregătit să dea foc țării. Avem informații aproape certe că Dragnea va declanșa procedura de demitere a președintelui României în cursul săptămânii viitoare și că este sprijinit în acest demers și de Tăriceanu și de acoliții săi", a spus Orban, într-o conferință de presă, citat de Agerpres. El a subliniat că obiectivele procedurii de demitere sunt: controlul asupra parchetelor, a serviciilor de informații și promulgarea legilor Justiției și a Codurilor penale.Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu nu este de acord și nu susține varianta unei eventuale suspendări a președintelui Klaus Iohannis, au declarat pentru Hotnews.ro surse din interiorul ALDE. "Tăriceanu intenționează să candideze la președinție și nu vrea ca imaginea sa să fie cea marioneta direcționată de Dragnea în bătălia pe care acesta o poartă ", au explicat sursele citate. De altfel, la nivel public liderul ALDE a fost rezervat în ceea ce privește o eventuală suspendarea a lui Klaus Iohannis. Potrivit surselor citate Tăriceanu nu își dorește să execute planul PSD și să fie în același timp cel care îl va ajuta pe Dragnea să-și consolideze puterea. "Nu este un secret pentru nimeni că vrea să intre în cursa pentru Cotroceni iar dacă ar gira astfel de acțiuni ar fi dificil de explicat la nivel extern de ce a făcut-o, ar fi catalogat ca o marioneta a lui Dragnea și ar fi un partener mai puțin credibil la nivel internațional", au explicat sursele Hotnews.ro. Opinia lui Tăriceanu este cunoscută de Liviu Dragnea și de către social democrați și este un subiect delicat în interiorul Coaliției. Surse din interiorul PSD au declarat pentru Hotnews.ro că subiectul va fi abordat cu liderul ALDE în următoarea perioadă în funcție de acțiunea președintelui Kalus Iohannis.  La nivel oficial, întrebat de presă dacă ar susține un eventual demers de suspendarea președintelui, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu s-a discutat acest lucru în Coaliție.De altfel, în martie președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu susținea într-o conferință de presă la Ploiești, că nu crede că o suspendare a președintelui Klaus Iohannis trebuie avută în vedere în cazul în care acesta nu o revocă pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Sebastian Ghiță, achitat în dosarul “mafiei” de la Parchetul și Poliția din Prahova

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost achitat în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată de DNA alături de foști șefi de Parchet și Poliție din Prahova. Decizia a fost luată ieri de către magistrații instanței supreme și nu este definitivă. Alături de Sebastian Ghiță, în acest dosar au fost achitați și fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova Viorel Dosaru, fostul șef al DGA Prahova Constantin Ispas și procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă.Sebastian Ghiță a fost achitat pentru toate cele șase acuzații din acest dosar, între care dare de mită, șantaj, conducere fără permis.De asemenea, instanța a decis revocarea mandatului de revocare emis în lipsă la începutul anului trecut pe numele lui Sebastian Ghiță, care atunci se afla sub control judiciar în acest dosar. Magistrații au dispus și ridicarea sechestrului dispus de magistrați pe bunurile lui Sebastian Ghiță și restituirea cauțiunii de 54 milioane de lei.Potrivit DNA Ploiești, între luna iunie 2013 și primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului Curții de Apel Ploiești se afla, în curs de urmărire penală, o cauză în care se făceau cercetări pentru evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informații nedestinate publicității fiind și fostul deputat Sebastian Ghiță. Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să facă urmărirea penală.Sebastian Ghiță este trimis în judecată în mai multe dosare penale.

Centru de plasament: Doi copii cu retard psihic, violați de băieți mai mari

Cinci tineri de la Centrul de plasament nr 5 din localitatea Periș din județul Ilfov, precum și directoarea instituției au fost audiați, în noaptea de miercuri spre joi, fiind suspectați de viol, instigare la viol și complicitate la viol, victimele fiind doi băieți în vârstă de 12 și 14 ani, cu retard psihic, aflați, de asemenea, în centrul de plasament.Avocatul victimelor a declarat că abuzurile ar fi avut loc în centru, iar unul dintre agresori, în vârstă de 16 ani, și-a recunoscut fapta la audieri. "Copiii mai mari i-au violat pe cei mai mici. Acești copii care sunt victime sunt bolnavi. Mai grav este că directoarea centrului, care știa de două săptămâni de incidente, a încercat să ascundă", a declarat avocatul Alexandru Enache.

În urma audierilor din noaptea de miercuri spre joi, suspecții au fost duși la Centrul de Corecție de la Periș, în timp ce victimele au fost expertizate medico-legal și s-au întors în centrul de plasament.Surse judiciare au declarat pentru News.ro că unul dintre cei cinci tineri i-ar fi violat pe cei doi băieți de 12 și 14 ani, altul este complice, iar ceilalți trei sunt cercetați pentru instigare la viol.

O învățătoare a fost bătută de un părinte în fața elevilor

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere intervenția autorităților după ce o învățătoare din județul Călărași a fost bătută de mama unor elevi în școală, în fața copiilor. Sindicaliștii spun că nu este un caz singular și cer Ministerului Educației să declanșeze o anchetă la școala respectivă, iar Parlamentului să urgenteze votarea proiectului de lege prin care cadrul didactic să capete statutul de autoritate publică. Conform FSLI, incidentul a avut loc la școala Gimnazială Dor Mărunt din județul Călărași, unde învățătoarea clasei a III-a a fost bătută de mama a doi copii cărora le predă, femeia fiind nemulțumită că unul dintre copii a primit calificativul “Insuficient”.Agresiunea a avut loc în sala de clasă, în fața elevilor, iar în urma incidentului directorul unității de învățământ a alertat Poliția, precum și conducerea Inspectoratului școlar Județean Călărași.  "Colega noastră este, în acest moment, traumatizată fizic, după ce i-a fost învinețită fața și i s-a smuls păr de pe cap, motiv pentru care a solicitat și eliberarea certificatului medico-legal. Totodată, vorbim și de traume psihice, din cauza agresiunii. Este de-a dreptul șocant ce s-a întâmplat în această unitate de învățământ cu una dintre colegele noastre, care nu a făcut altceva decât să își facă meseria. Este un nou caz de violență în școlile din România și cerem imperativ Ministerului Educației Naționale să nu-l transforme într-o statistică banală. Solicităm intervenția instituțiilor abilitate pentru a ancheta acest caz, dar nu este suficient. Avem nevoie de pază în școli, altfel, cazurile în care oricine poate intra în unitatea de învățământ să agreseze cadre didactice sau elevi, o poate face cu mare ușurință”, a declarat președintele FSLI Simion Hăncescu.

CSM cere schimbarea procedurii de numire și revocare a procurorilor șefi

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis ministrului Justiției, Tudorel Toader, și președintelui Comisiei pentru legile justiției, Florin Iordache, o propunere de modificare a articolului din Legea privind statutul magistraților care vizează numirea și revocarea șefilor de parchete. CSM vrea să aibă dreptul să propună revocarea sau numirea șefilor de parchete sau să aibă aviz conform, nu consultativ ca în prezent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.