MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iohannis: Ne gândim la măsurile de relaxare după 15 mai
Șeful statului a criticat în termeni duri un plan extrem de izolare a bătrânilor, evocat de Streinu Cercel n ministrul Sănătății spune că mall-urile vor fi redeschise abia peste 2 sau 3 luni
Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri că autoritățile se gândesc la măsurile de relaxare după încheierea stării de urgență, în funcție de evoluția situației, precizând că aceasta se va întâmpla treptat și că va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Președintele a criticat un plan atribuit Institutului Matei Balș, condus de Adrian Streinu Cercel, care includea izolarea persoanelor de peste 65 de ani, transmițându-le acestora să stea liniștiți, pentru că nimeni nu le va impune lucruri inumane. El a mulțumit marți românilor, autorităților, preoților pentru modul în care au respectat recomandările refritoare la distanțarea socială cu ocazia Sărbătorilor de Paște, a mulțumit medicilor pentru eforturi și a condamnat cu fermitate manifestările violente, puține, dar foarte vizibile din aceste zile. ”Vreau să mulțumesc și bisericilor, preoților, care au avut o contrbuție semniificativă în a organiza ceremoniile religioase. Mulțumiri și autorităților care au fost prezente, care au știut să intervină când a fost cazul și să intervină în ajutorul oamenilor. Mulțumiri speciale medicilor și personalului medical. Au fost la serviciu, au avut grijă de cei bolanvi și s-au implicat foarte, foarte bine. În acest context general foarte bun au fost chestiuni cu iz clar negativ. Vreau să condamn cu fermitate acele manifestări violente, puține, dar vizibile. Poliția și Jandarmeria au intervenit la timp și ferm. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, de încălcări ale normelor. Este foarte clar în condițiile în care marea majoritate a românilor a respectat toate normele, acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt și ferm”, a declarat președintele.
“Stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină!”
El a anunțat că, dacă numărul de persoane infectate scade, numărul de decese scade, dacă respectăm măsurile autorităților, putem intra atunci într-o fază de relaxare. ”Vreau să spun că această relaxare va fi făcută în pași, nu va exista o relaxare dintr-o dată. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții. Aceste chestiuni se hotărâsc în baza dovezilor științifice și medicale, de către Guvern. Vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu comitetul științific, cu cei care sunt efectiv implicați în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștința publicului de autoritățile care se ocupă de aceste chestiuni”, a precizat Iohannis. El a ținut să sublinieze că ”în niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel”. ”Am avut un contraexemplu de cum nu, de la un institut altfel bine cotat, a apărut o documentația care spunea ce trebuie făcut. Așa nu se poate. Nu poate spune un institut ce se va întâmpla. A apărut o idee care a dus la multă neliniște. Cineva propunea o măsură aberantă ca persoanele peste 65 de ani să fie carantinate. Așa ceva nu se va întâmpla, este inacceprtabil, trăim într-o societate liberă, care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare. Persoanelor în vârstă le spun; Stați liniștiți, nu vine nimeni să vă ia de acasă să vă ducă în carantină! Statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI. Astfel de planuri induc panică în populație, iar panica e ultimul lucru de care avem nevoie”, a declarat președintele, referindu-se la un plan în acest sens, provenit de la Institutul ”Matei Balș”, plan care a circulat luni. Iohannis a anunțat că a fost evaluat impactul măsurilor din aceste zile de sărbătoare. ”Este important să știm că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare, vor fi graduale, vor fi posibile activități cu un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evident nevoie de o evaluare a medicilor și specialiștilor, dar și o evaluare economică, pentru că dorim să repornim economia României. Relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin și responsabilitatea revine mai mult ca acum fiecăruia dintre dumneavoastră. Fiecare va fi mai responsabil în privința chestiunilor care îl privesc direct”, a explicat președintele. În opinia sa, este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri, ci după 15 mai, când intrăm într-o nouă perioadă în care, dacă respectăm foarte bine, ca și până acum, măsuri, sigur va duce la o îmbunătățire a traiului nostru.
Tătăru: Suntem într-o pandemie care mai lasă un an - doi epidemiei
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat, luni seara, că posibilele relaxări ale măsurilor luate în timpul pandemiei nu vor duce la reluarea spectacolelor, a activităților sportive sau la redeschiderea mall-urilor. În funcție de dinamică, aceste redeschideri se vor produce în următoarele 2 – 3 luni. „La reluarea activității ne gândim să redeschidem anumite locuri de muncă, să redeschidem anumite spații. Sunt multe la care ne gândim, dar nu la adunările cu număr mare de participanți”, a spus ministrul Sănătății. Întrebat când vor putea fi luate în calcul aceste relaxări mai ample ale măsurilor, Tătaru a spus că este posibil în următoarele 2 – 3 luni. „Este o dinamică și trebuie evaluată. Fiecare moment al acestei evaluări ne va da și restricția sau ridicarea restricției”, a mai spus Tătaru. De asemenea, întrebat despre redeschiderea granițelor după relaxarea restricțiilor, ministrul Sănătății a precizat că acestea vor fi dispuse în context larg, în funcție de evoluția cazurilor din țara noastră, dar și din țările vecine. „Dacă facem aceste lucruri bine controlat putem redeschide aceste granițe. Vom face și noi ce fac vecinii noștri în contextul în care pandemia, după cum vedem, începe să meargă încet pe o pantă descendentă. Noi ne adaptăm la evoluția țării noastre și fiecare măsură va fi luată progresiv. Suntem într-o pandemie care mai lasă un an - doi epidemiei. Suntem într-un moment în care încercăm să aplatizăm o curbă a infectărilor, să evaluăm starea populației după această curbă și să pregătim anumite sezoane poate de o amploare mult mai mică decât aceasta, dar să ne pregătim pentru a proteja o țară, inclusiv prin limitarea accesului”, a mai spus Tătaru.
ÎPS Pimen, transferat cu elicopterul la București
a beneficiat prelatul infectat cu coronavirus de tratament preferențial?
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, are o pneumonie medie-severă pe fondul Covid-19, a transmis ieri purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. El a declarat că DSP Suceava efectuează o anchetă epidemiologică la mănastirea unde își are sediul Arhiepiscopia Sucevei.ÎPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, confirmat cu coronavirus, a fost transferat luni de la Spitalul din Suceava la Institutul „Matei Balș" cu un elicopter. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a precizat marți că toate informațiile despre starea de sănătate a ÎPS Pimen pot fi oferite exclusiv de medicii care îl ingrijesc la spitalul „Matei Balș”. „Știm în acest moment că are o pneumonie medie-severă, că are o simptomatologie clară de contaminare cu Covid si că vârsta sa venerabilă îl vulnerabilizează”, a adăugat Bănescu. Grupul de Comunicare Strategică a transmis luni că ÎPS Pimen prezenta simptome severe de pneumonie.Un singur pacient infectat cu COVID-19 a mai fost transferat cu elicopterul de la Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din țară, la București, înaintea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, a precizat ieri Grupul de Comunicare Strategică, la solicitarea site-ului HotNews.ro. Practic, înaintea transferului lui IPS Pimen și a încă unui pacient, luni seară, în același elicopter, a mai avut loc un singur astfel de transfer dinspre Suceava spre București pe data de 11 aprilie, pentru un pacient infectat care era în stare gravă. Suceava este cel mai mare focar de coronavirus din România, cu peste 2.100 de cazuri confirmate până în acest moment. Transferul IPS Pimen, în vârstă de 90 de ani, cu elicopterul de la Suceava la București, în condițiile în care la Suceava s-au înregistrat până acum sute de cazuri grave de infecție cu coronavirus și numeroase decese, a stârnit comentarii intense în ultimele ore pe rețelele de socializare.
Numărul cazurilor noi a scăzut cu 10,5% în ultima săptămână
aproape jumătate din infectări au fost consemnate în trei județe plus municipiul București
Numărul cazurilor noi de infecții cu coronavirus a scăzut în săptămâna 13 - 19 aprilie cu 10,5% față de cea precedentă, se arată într-o informare a Institutului Național de Sănătate Publică. Potrivit datelor INSP pentru săptămâna trecută, 42% din totalul cazurilor active se înregistrează în Suceava, București, Hunedoara, Arad și Mureș. În ceea ce privește numărul deceselor din cauza noului coronavirus, 52,5% din total au fost înregistrate în Suceava, Hunedoara, Arad, București și Mureș. În raportul INSP se mai arată că 1 din 7 cazuri a fost înregistrat la personalul medical. Totodată, 71,6% dintre decese au fost la persoane peste 60 ani și 64,3% - la bărbați.Reprezentanții INSP precizează că 84,5% dintre persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate.
Bilanțul îmbolnăvirilor a trecut de 9.000
Alte 306 cazuri de coronavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, potrivit cifrelor anunțat ieri la prânz. Bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 9.242. Până ieri seară, numărul celor decedați din cauza coronavirusului a ajuns la 482. ”Până astăzi, 21 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 9.242 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 482 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj și Prahova, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 306 de noi cazuri de îmbolnăvire”, anunță autoritățile. La ATI, în acest moment, sunt internați 245 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.372 de persoane. Alte 41.136 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 101.552 de teste.
Deranjat de slujba religioasă, un bărbat a amenințat un preot cu un pistol-brichetă
Un bărbat a intrat într-o biserică din județul Tulcea și l-a amenințat cu un pistol pe preot, el fiind deranjat de zgomotul produs prin oficierea slujbei religioase. Polițiștii chemați la fața locului au constatat că pistolul era de fapt o brichetă. Potrivit Inspectoratului de Poliție al Județului Tulcea, pe data de 21 aprilie, polițiștii au fost chemați să intervină la o biserică din localitatea Sarichioi. Oamenii legii au fost anunțați printr-un apel la 112 de faptul că un bărbat a intrat în biserică și l-a amenințat pe preot cu un pistol, spunând că este deranjat de zgomotul produs prin oficierea slujbei religioase. Polițiștii au intervenit, l-au identificat pe bărbat, care are 40 de ani și este din Sarichioi, constând că pistolul este de fapt o brichetă. În urma evenimentului, bărbatul a fost internat la Spitalul Județean Tulcea, pentru investigații de specialitate, iar la finalul verificărilor polițiștii vor stabili ce măsuri vor fi luate împotriva sa.
Suceava: 301 persoane, infectate într-un centru medical
Peste 300 de persoane, pacienți și personal, au fost diagnosticate cu coronavirus la Centrul de Recupare Neuropsihiatrică Sasca Mică, din județul Suceava. Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava, doctor Manuela Trifan, a declarat ieri că 242 de persoane internate în Centrul Sasca Mică au fost depistate cu coronavirus. De asemenea, 59 de angajați din cei 86 ai centrului au fost și ei infectați.A fost inițiată testarea celor din centru după ce unul dintre cei internați a fost confirmat pozitiv. ”Primul caz care de altfel ne-a determinat să efectuăm testarea întregului efectiv aflat în centru a fost confirmat la un pacient în data de 16 aprilie. După depistarea acestuia, am procedat la testarea întregului efectiv de beneficiari, un număr de 369 de persoane, și a întregului efectiv de personal de îngrijire, 86 de cadre. Din cei 369 de beneficiari, 242 au fost depistați pozitiv, iar din cele 86 de cadre, 59 pozitive. Cadre însemnând asistente, infirmiere, paznici și personal auxiliar aflat în centru de două săptămâni. În condițiile Ordonanței Militare 8, activitatea era organizată la modul o parte din personal timp de două săptămâni îngrijește beneficiarii urmând ca la două săptămâni personalul să se schimbe”, a declarat Trifan. Ea a explicat că unii dintre cei bolnavi vor fi internați la unul dintre cele două spitale COVID-19 din județ, fie transferul într-o altă locație.
O familie stă cu cadavrul bunicii în casă, așteptând testul Covid-19
O femeie de 83 de ani din localitatea Periam din județul Timiș, a decedat luni, după ce i-au fost recoltate probe pentru coronavirus, iar acum familia așteaptă rezultatul pentru a o putea înmormânta. Femeia decedată nu poate fi dusă la capelă, deorece este suspectă de infectare cu Covid 19, astfel că este ținută în locuință. Primarul localității Periam din județul Timiș, Cornel Dumitraș, a declarat că unul din membri familiei în care a decedat femeia de 83 de ani este la spital, după ce a fost confirmat cu coronavirus, iar ceilalți membri au fost și ei testați și așteaptă rezultatul. ”Este o situație mai specială pentru că una dintre persoanele membre ale familiei este internată de vineri la spital, cu coronavirus. Este vorba despre fiul femeii decedate. Ieri li s-au făcut teste la toți, inclusiv la mama celui internat care între timp a decedat. Ea are 83 de ani. Astăzi vor veni rezultatele, pe la ora 11.00, iar apoi femeia poate fi înmormântată. Dealtfel, familia a discutat cu firma de pompe funbre și s-au înțeles că azi este înmormântarea”, a declarat primarul Cornel Dumitraș. Potrivit edilului, femeia decedată nu putea fi dusă la capelă, potrivit noilor reguli, deoarece este suspectă de coronavirus. ”Familia nu se poate atinge de decedată, până când vine certificatul constatator al decesului. Noi avem capelă în comună, dar fiind vorba de o persoană suspectă de coronavirus, este interzis transportul la capelă. Este o situație specială, dar trebuie respectate niște reguli”, a mai declarat primarul. În familia decedatei mai locuiesc acum nora acesteia, nepotul și strănepotul, un copil de aproximativ zece ani.