Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iohannis forțează ușa de la Palatul Victoria

Ziarul de Vrancea
17 dec 2018 569 vizualizări

șeful statului s-a autoinvitat la ședințele Guvernului, în contextul discuțiilor privind iminența unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea n solicitarea președintelui este împotriva prevederilor constituționale, susține secretarul general al Guvernului, fost judecător la CCR

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri că va merge la ședințele de Guvern, la o zi după ce i-a solicitat premierului să îi transmită ordinea de zi a ședințelor Executivului. "Am solicitat agenda, cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă, ne pregătim pentru președinție și chiar dacă suntem pregătiți, lucrurile nu pot fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorință de colaborare, ca să zic așa, în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora: voi merge la ședințele de Guvern", a afirmat Iohannis.

Toni Greblă: Solicitarea președintelui, împotriva prevederilor constituționale

O solicitare sau o dorință a șefului statului de a participa la toate ședințele Executivului este împotriva prevederilor Legii fundamentale, pentru că trebuie avute în vedere competențele constituționale partajate ale instituțiilor și autorităților publice din România, a reacționat ieri secretarul general al Guvernului, Toni Greblă. "Eu sper că domnul președinte a revăzut prevederile constituționale care-i permit președintelui să participe, atunci când consideră necesar, la ședințe de Guvern în care se dezbat probleme de interes național, în ceea ce privește ordinea publică, siguranța națională sau politica externă. De asemenea, primul-ministru poate, când consideră necesar, să-l invite pe președinte la anumite ședințe de Guvern. În rest, o solicitare sau o dorință de a participa la întreaga ședință de Guvern sau la toate ședințele de Guvern este împotriva prevederilor constituționale, pentru că trebuie avute în vedere competențele constituționale partajate ale instituțiilor și autorităților publice din România", a explicat Toni Greblă.

Ce spune Dăncilă

În replică, premierul Viorica Dăncilă i-a transmis președintelui că, în cazul în care pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la "probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice", în conformitate cu prevederile constituționale, îi va fi semnalat acest lucru. Dăncilă precizeză și că agenda ședințelor de Guvern este postată pe site-ul instituției. "Am luat notă cu satisfacție de declarațiile dumneavoastră recente prin care admiteți, în sfârșit, că este necesar să colaborăm pentru România. De asemenea, salut faptul că ați răspuns apelului meu de colaborare politică pentru asigurarea, de către România, a unei bune președinții a Consiliului Uniunii Europene", spune Dăncilă în scrisoare. Ea a adăugat că există aceeași deschidere și în cazurile subsumate de textul constituțional sintagmei ”alte situații”, caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Președintelui României Trebuie precizat faptul că ordinea de zi a ședințelor de Guvern este de multe ori publicată pe site-ul Guvernului cu doar o oră sau două ore înaintea ședințelor - timp insuficient pentru parcurgerea tuturor actelor normative. De asemenea, există și ordini de zi suplimentare, care apar cu foarte puțin timp înainte, unde sunt incluse ordonanțe de urgență - așa cum s-a întâmplat și cu OUG 13, care a scos oamenii în stradă.

Primele 3 minute din interviul dat de Iliescu pentru Le Figaro

Jurnalistul Paul Cozighian, cel care a realizat interviul pentru Le Figaro cu fostul președinte Ion Iliescu a transmis Mediafax, în format audio, primele minute din interviu, după ce Iliescu a catalogat drept fake news citatul din material."Ion Iliescu: Știți, eu acum nu mai sunt atât de activ în viața politică.

Le Figaro: Dar încă sunteți președintele de onoare al PSD?

Ion Iliescu: Nu, nu!

Le Figaro: Ah, bine? Eu credeam că încă sunteți președinte de onoare.

Gelu Voican-Voiculescu: S-a modificat statutul!

Le Figaro: Dar acum câțiva ani erați președinte de onoare!

Ion Iliescu: Sunt câțiva ani de când nu am mai intrat în nicio activitate a partidului.

Le Figaro: De acord, dar credeam că aveați în continuare un titlu, întrucât sunteți fondatorul partidului!

Ion Iliescu: Sigur că da, dar nu am titlu. Este doar o legătură sentimentală cu cei care au lucrat cu mine. (...) De altfel, partidul traversează o perioadă destul de complicată, destul de dificilă, destul de confuză. Este o perioadă de slăbire și situația este nefericită, deoarece, în același timp, acesta este principalul partid, cel mai puternic, este partidul care are legături destul de ample la nivelul populației.

Le Figaro: Este într-adevăr singurul partid! Celelalte nu sunt partide!

Ion Iliescu: Este singurul partid puternic și serios. Al doilea partid, Partidul Liberal, care este în opoziție, acesta este slab în general. Din punctul de vedere al poziției, teoriei, practicii politice, dar și al personajelor care fac parte din el... Deci, singurul partid serios este Partidul Social-Democrat. Dar, în același timp, și acesta traversează o perioadă nu prea ușoară. Cred că, din acest motiv, chiar și în relațiile din cadrul partidului situația nu este simplă. Nici măcar pentru liderul partidului și pentru alții. Eu nu știu care va fi evoluția ulterioară, dar este singurul partid serios din țară. Care încă este creditat ca având o susținere destul de largă.

Le Figaro: Au câștigat alegerile locale și naționale.

Ion Iliescu: Și în rândul populației este singurul partid care are într-adevăr o poziție serioasă, solidă, oamenii au încredere.

Le Figaro: Încă au încredere, nu?

Ion Iliescu: Da, dar din nefericire, nu este o perioadă prea ușoară. Nici pentru liderul partidului, care trece printr-o perioadă nu tocmai comodă, după cum ați văzut..." Se aude pe înregistrarea transmisă Mediafax de către jurnalistul Paul Cozighian.

În ediția de luni din le Figaro se arăta că fostul președinte spunea că PSD trece printr-o perioadă dificilă și se confruntă cu "cea mai gravă criză politică". "Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trăiește cea mai mare criză politică a sa", admite Ion Iliescu, conform Le Figaro, care personal nu îl apreciază pe Liviu Dragnea, a cărui "poziție personală, cu probleme juridice, a creat fracturi interne" în PSD. În înregistrarea pusă la dispoziție, nu există partea în care Iliescu ar vorbi despre fracturi în PSD cauzate de Liviu Dragnea, spune însă "în relațiile din cadrul partidului situația nu este simplă. Nici măcar pentru liderul partidului și pentru alții".

Kelemen Hunor, înaintea moțiunii de cenzură: ”Știm că nu va trece”

Kelemen Hunor, președintele UDMR, s-a întâlnit ieri dimineață cu liderul PNL Ludovic Orban, cei doi discutând despre moțiunea de cenzură care va fi votată joi în plenul reunit al Parlamentului. Hunor a comentat că moțiunea nu are însă nicio șansă să treacă și a reproșat opoziției faptul că după ce a dat UDMR-ului un pumn în gură, acum l-a invitat la un coniac. ”Azi dimineață am avut o discuție lungă între patru ochi (cu Ludovic Orban - n.r) Ne-am mai intersectat la congrese. Azi am discutat, a fost o discuție mult mai bună. Și eu, și el, am fost relaxați. Știm că nu va trece moțiunea. E clar matematic și politic. Vom contiunua și discuțiile”, a declarat el într-un interviu pentru Adevărul. Liderul UDMR mai spune că opoziția nici nu este interesată să preia guvernarea după experiența din 2016, când PSD s-a retras de la putere și a rămas în opoziție timp de un an de zile, ceea ce l-a ajutat să câștige alegerile parlamentare cu un scor mare. În context, președintele UDMR mai spune că opoziția este dezbinată și că toți sunt în competiție unii cu alții, lucrurile complicându-se și prin apariția partidului lui Dacian Cioloș pe care îl consideră responsabil de eșecul PNL și USR în ultimele alegeri parlamentare. ”Știți cine e vinovat? Fostul premier. Le-am spus celor din Opoziție: dacă el accepta să meargă cu voi în război, câștigați. El a vrut să fie general, fără să intre în război. (...) Nu există Opoziție unită. Ei sunt în competiție: USR cu PNL, PNL cu PMP, toată lumea cu Dacian Cioloș. Nu-și găsesc un numitor comun”, a declarat el. Kelemen Hunor a mai acuzat opoziția că a dat UDMR un pumn în gură, în loc să negocizeze cu adevărat: ”Noi am spus, trebuie să ne convingeți cu un nume de premier și cu un program de guvernare. Noi nu am negociat intrarea la guvernare, nu am negociat portofolii. Am vrut să vedem gândirea Opoziției despre viitorul politicii. Pe de altă parte, modalitatea de a da un pumn în gură, două palme, apoi să vii să ceri votul și să spui <<hai să bem un coniac împreună pentru că așa te vindeci mai repede>> nu merge”.

Sorina Pintea: Spitalele regionale vor fi construite după 2021

Spitalele regionale (Iași, Craiova și Cluj) ar urma să fie construite după anul 2021, însă cu un procent mai mare de co-finanțare din fonduri europene, România solicitând o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni, în exercițiul financiar 2021-2027, de la 50% la 85%, a afirmat ieri ministrul Sănătății, Sorina Pintea. "Nu s-a întârziat pentru că n-a vrut Guvernul sau n-a vrut Ministerul Sănătății, ci pentru că există niște proceduri pe care acești consultați le-au respectat și pe mine mă mâhnește că anumite comunități locale care nu au fost atât de implicate spun că Ministerul Sănătății și Guvernul nu vor. Vrem, o să atragem aceste fonduri și vom construi aceste spitale, dar cred că trebuie să le construim cu costuri cât mai mici pentru România, dacă există aceste fonduri europene", susține ministrul Sănătății, citat de hotnews.ro. Construcția celor 3 spitale ar urma să înceapă "pe exercițiul financiar 2021-2027, solicitând o majorare a procentului de co-finanțare a Uniunii Europene, de la 50% la 85%. Eu spun că este un lucru foarte bun și că aceste spitale sunt tot mai aproape de certitudine, pentru că și sursa de finanțare este foarte clară în acest moment", potrivit ministrului Sănătății. "Efectiv, totul a început în august 2017, când Banca Europeană de Investiții și-a desemnat consultanții pentru aceste studii de fezabilitate - 3 spitale, Iași, Craiova, Cluj. În octombrie 2017, Iași este primul care transmite terenul Ministerului Sănătății. Pentru că, știți foarte bine, un studiu de fezabilitate nu se poate face dacă nu ai toate elementele. Craiova a fost ultimul, în 2018, în mai. Dar nu pentru că nu ar fi vrut să o facă, ci pentru că s-a decis schimbarea terenului de către consultanți - sunt consultanți angajați de Banca Europeană de Investiții, pe banii băncii, nu sunt consultanți români. Pentru că s-a spus că s-au făcut studii de fezabilitate cu sume mari de către cei din Guvern. Nici vorbă, consultanții străini au făcut aceste studii de fezabilitate și estimări", a afirmat Sorina Pintea. Ministrul Sănătății mai spune că "Valoarea unui spital este de 400 de milioane de euro - construcție plus dotare. Pentru că în 2014, când s-au cerut bani pentru spitale regionale, s-au cerut doar pentru construcție - co-finanțarea României fiind de 50% și co-finanțarea Europei de 50%. De aceea sumele alocate erau mai mici. Așa s-au făcut estimările în 2014. De la 100 de milioane de euro pe spital la 400 de milioane de euro este o mare diferență și cred că era de datoria noastră să găsim surse viabile astfel încât aceste spitale să se facă." "În momentul în care am avut ultimele discuții, la Bruxelles, cu consultanții Băncii Europene de Investiții - pentru că Ministerul Sănătății a fost la Bruxelles să solicite fonduri suplimentare în 27 septembrie, iar răspunsul a fost "Nu avem" - în momentul în care consultații au spus "Vom preda studiul de fezabilitate", am luat legislația și am verificat care sunt termenele. Ajungeam cu începutul construcției efectiv 2020-2021. Și atunci, după o discuție cu doamna prim ministru, și ulterior cu doamna comisar Corina Crețu, s-a decis că fazarea ar fi o soluție foarte bună. Adică să începem construcția pe exercițiul financiar 2021-2027, solicitând o majorare a procentului de co-finanțare a Uniunii Europene, de la 50% la 85%. Eu spun că este un lucru foarte bun și că aceste spitale sunt tot mai aproape de certitudine, pentru că și sursa de finanțare este foarte clară în acest moment", a adăugat Sorina Pintea.

Cioloș: În ultimele zile au fost depuse peste 11.000 de cereri de adeziune la PLUS

Fostul prim-ministru Dacian Cioloș a semnat ieri cererea de adeziune la Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS), anunțând că până în prezent au fost depuse alte 11.734 de astfel de cereri. El a contrazis "speculațiile din presă" conform cărora ar fi "cumpărat un partid", subliniind că înregistrarea formațiunii a fost inițiată de către colegi din Platforma România 100. Cioloș a mai precizat că Mișcarea România Împreună are o bază de susținători de 70.000 de persoane și că îi așteaptă pe cei care doresc să susțină proiectul politic să se înscrie în partid. "Noi, de când am depus dosarul de înregistrare a Mișcării România Împreună, am început pregătirea organizării în teren și în momentul de față avem o rețea de peste 400 de oameni activi, grupuri de inițiativă în fiecare județ, oameni care au început să pregătească organizarea acestui partid și care o să îi primească pe cei care doresc să se înscrie", a spus el. Cioloș a menționat că, la sfârșitul lunii ianuarie, va avea loc prima Convenție națională a formațiunii, ocazie cu care vor fi alese organele de conducere ale partidului, fi adoptat programul politic și, probabil, va fi lansată lista candidaților pentru alegerile europarlamentare. Potrivit lui Cioloș, vineri va fi inițiat procesul de înscriere a candidaturilor pentru europarlamentare, deschis celor care au aderat sau urmează să adere la PLUS. "Pentru a-i alege pe cei 43 de candidați, vom solicita votul membrilor de partid, care vor vota aceste propuneri de candidaturi, pe baza unui scurt program de obiective din partea candidaților și a unui scurt material video de prezentare. După ce vom avea această listă de 43 de candidați, această listă va fi înaintată unei comisii de selecție, externă partidului, formată din cinci personalități publice din România, oameni cu viziune europeană, cu experiență și expertiză de politici europene, de politică națională, cărora - pe baza unor criterii pe care o să le propunem - o să le solicităm să ne propună o ordine pe această listă de 43 de candidați", a explicat el. Sâmbăta trecută, Dacian Cioloș anunța, la Cluj, că el și susținătorii săi au înregistrat o nouă formațiune politică - Partidul Libertății, Unității și Solidarității (PLUS), care va lua locul Mișcării România Împreună. AGERPRES

Un bărbat condamnat în 1994 la 18 ani de închisoare, care a fugit apoi din țară, extrădat din Canada

Un bărbat care în anul 1994 a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor calificat și care a beneficiat de întreruperea executării pedepsei din motive medicale a fugit din țară, în 1996, în Canada. El a fost identificat în țara respectivă în 2006, fiind extrădat în această lună. Potrivit unui comunicat al Tribunalului Constanța, bărbatul respectiv a fost extrădat din Canada în România în 13 decembrie și dus într-un penitenciar din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. El a fost condamnat la o pedeapsă de 18 ani de închisoare prin hotărâre definitivă, în 10 ianuarie 1994, pentru omor calificat, fiind emis în cauză mandatul de executare a pedepsei închisorii din 10 ianuarie 1994, de către Tribunalul Constanța. "S-a reținut în sarcina persoanei condamnate că în noaptea de 10 iulie 1992, împreună cu alte două persoane, au aplicat victimei lovituri cu corpuri contondente și cu un cuțit, în mai multe zone ale corpului, cauzând decesul acesteia", se arată în comunicat. El a beneficiat de întreruperea executării pedepsei închisorii pe motive medicale, succesiv, în perioada 10 decembrie 1994 -11 septembrie 1996, iar la această ultimă dată, când a expirat măsura, nu s-a mai prezentat pentru a continua executarea pedepsei, părăsind teritoriul României. Bărbatul a fost identificat pe teritoriul canadian în 14 iunie 2006, iar Tribunalul Constanța a făcut demersurile legale pentru solicitarea extrădării condamnatului. "S-a dat curs acestei cereri de extrădare, care a întrerupt și cursul prescripției executării pedepsei, însă autoritățile judiciare canadiene au solicitat pe parcursul timpului, din 2006 până în 2018, diferite precizări și înscrisuri suplimentare, pentru a analiza pe fond cererea de extrădare, aceste solicitări decurgând în esență din diferența majoră între sistemele de drept procesual penal ale celor două state, în ce privește standardele de respectare a dreptului la un proces echitabil. Condamnatul a susținut în fața judecătorului canadian, între altele, că probele în procesul penal român au fost obținute prin practici nelegale, inclusiv tortură", se arată în comunicat. Tribunalul Constanța a menționat că în urma prezentării și argumentării către instanța canadiană a modului corect procedural în care s-a desfășurat atât urmărirea penală, cât și judecata cauzei, cererea de extrădare a fost admisă, iar condamnatul a putut fi adus în țară în vederea continuării executării pedepsei aplicate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.