Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iohannis cere diasporei să nu vină în România de sărbătorile pascale

Ziarul de Vrancea
18 mar 2020 753 vizualizări

“Boala se va extinde în continuare”, a mai avertizat șeful statului n Guvernul a înăsprit ieri pedepsele pentru răspândirea bolilor contagioase

Președintele Klaus Iohannis a cerut ieri românilor din diaspora să nu vină în țară cu ocazia sărbătorilor pascale. Rugămintea a fost adresată într-o videoconferință cu premierul, cu ministrul Afacerilor Interne, cu prefecții și cu șefii instituțiilor publice deconcentrate pe tema gestionării epidemiei COVID-19. „Un cuvânt doresc să spun și despre românii din afara granițelor, despre românii din diaspora. Se apropie sărbătorile pascale. Trebuie să le spunem cu tristețe, dar și cu sinceritate, să nu vină în acest an acasă de sărbători. În Europa practic nu se mai poate circula. Este foarte, foarte complicat. Iar atunci când totuși vin în țară, conform normelor în vigoare stabilite de experți, ei trebuie să intre direct în izolare sau în carantină, de la caz la caz. Și atunci ce rost ar avea să vină, ca să ajungă în carantină sau în izolare pentru cel puțin două săptămâni?”, a avertizat șeful statului, care le-a cerut autorităților să transmită „pe toate canalele”: „Românii din afara granițelor ne sunt dragi. Ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri pentru a nu crea așteptări care pe urmă nu se împlinesc”.

Klaus Iohannis a admis că România se află „într-o situație destul de complicată” și, deși avem astăzi mai puțin de 300 de cazuri confirmate, „vom avea mai multe cazuri”. „Acest lucru este clar, ne spun experții că boala se va extinde în continuare”.

În aceste condiții, prioritatea este stoparea răspândirii epidemiei și oamenilor trebuie să li se explice „de ce nu trebuie să facă deplasări inutile, nu trebuie sau chiar trebuie să evite, aproape cu orice preț, contactul direct, contactul fizic cu alte persoane”. „Spuneți oamenilor, când se întâlnesc, să nu mai dea mâna, să nu se îmbrățișeze. Cel mai bine, să nu se întâlnească decât acolo unde este absolut necesar. Știu că este greu. Suntem un popor cu oameni calzi, oameni apropiați”, a arătate președintele Iohannis. Pentru cei care merg la serviciu, acolo unde munca nu se poate face de la domiciliu, „trebuie să avem grijă, nu dăm mâna, nu ne îmbrățișăm, stăm la o distanță rezonabilă, un metru, doi metri unii de alții, atunci când vorbim sau când muncim împreună”, a continuat Iohannis. „Aceste lucruri trebuie mereu și mereu repetate. Trebuie evitate deplasările care pot fi amânate. Sigur, trebuie să mergem la serviciu, trebuie să mergem să cumpăram bunuri de strictă necesitate, trebuie să cumpăram alimente, dar nu trebuie să facem întâlniri care pot fi evitate. Nu trebuie să mergem în locuri care pot fi evitate. Aceste lucruri vă rog să le transmiteți oamenilor din județele dumneavoastră”, a arătat el.

Starea de urgență, votată în unanimitate în Parlament

Parlamentul a aprobat, ieri, în unanimitate solicitarea președintelui Klaus Iohannis privind încuviințarea stării de urgență. Votul a avut loc online din cauza pandemiei de coronavirus, iar parlamentarii au avut la dispoziție șapte minute pentru a vota.

Vicepreședintele Senatului, Titus Corlățean, a spus că au fost făcute mai multe recomandări și propuneri care vor fi transmise după acest vot Președinției și Guvernului. El recomandă Executivului să preia o parte din aceste solicitări, care vor ajuta la gestionarea crizei declanșate de pandemia de coronavirus.

Până la 15 ani de închisoare pentru transmiterea de boli

Șeful Executivului, Luidovic Orban, a anunțat, ieri dimineață, majorarea pedepselor pentru infracțiuni comise în contextul epidemiei de coronavirus și a fost introdusă și o nouă infracțune - omisiunea de a da date. Pedeapsa pentru declararea necorespunzătoare a adevărului, pentru a ascunde riscul de infectare cu o boală contagioasă, va fi de închisoare între unu și cinci ani, conform ordonanței pregătite de Guvernul Orban. Aceeași pedeapsă se va aplica persoanelor care nu respectă carantina sau spitalizarea, dacă astfel se răspândește boala, în timp dacă în acest fel se produce moartea unor oameni pedeapsa va fi între 5 și 12 ani. Transmiterea unei boli despre care o persoană știe că o are se pedepsește cu închisoare între doi și șapte ani, iar dacă au fost vătămate persoane - între 3 și zece. Dacă în acest fel se ajunge la moartea unor persoane, pedeapsa este între 7 și 15 ani de închisoare.

Totodată, în textul Ordonanței se arată că în legea penală se introduce un nou articol, referitor la “Omisiunea declarării unor informații”. “Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în actul normativ.

Patriarhia ecumenică cere bisericilor să suspende slujbele până la sfârșitul lui martie

Liderul spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume a cerut bisericilor să își suspende serviciile religioase și ritualurile până la sfârșitul lunii martie, ca reacție la răspândirea coronavirusului.

Patriarhia ecumenică, sediul liderului spiritual al aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume, a anunțat demersul printr-un comunicat emis miercuri seară din Istanbul, Turcia. “Astăzi declarăm unanimă rezoluția noastră ecleziastică și mandatăm încetarea, până la sfârșitul lunii martie, a tuturor slujbelor, evenimentelor și ritualurilor religioase, cu excepția rugăciunii în privat în bisericile care vor rămâne deschise”, a transmis patriarhia. Instituția a făcut apel la populație să limiteze ieșirile în mediul exterior, să nu călătorească dacă nu este strict necesar și să rămână în locuințe, pentru binele personal și al publicului larg. “Patriarhia ecumenică monitorizează situația cu un sentiment urgent de responsabilitate față de credincioșii săi și față de toți oamenii”, a precizat instituția adăugând că suspendarea serviciilor religioase va fi reevaluată ulterior, în conformitate evoluția pandemiei. Mănăstirile vor continua să țină slujbe religioase regulate pentru comunitățile lor monastice, dar nu se va permite accesul cu excepția pelerinilor și vizitatorilor, potrivit patriarhiei. Patriarhul ecumenic Bartolomeu și clerul se vor ruga pentru întreaga lume și “pentru trecerea rapidă cu bine peste această încercare”, a adăugat instituția.

ANSVSA: Nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) arată că nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului.ANSVSA aduce “lămuriri bazate pe date științifice”, “pentru o informare corectă și pentru a limita manifestările nejustificate în rândul populației, precum teama și stările de panică generate de suspiciunea că alimentele de origine animală și nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru coronavirus”. “Astfel, în conformitate cu publicațiile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și ale altor instituții la nivel mondial (FAO, OMS) care monitorizează răspândirea coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului. Reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplica la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici din toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final garantează punerea pe piață a unor alimente sigure”, arată ANSVSA. De asemenea, respectarea cu strictețe de către personalul lucrător din sectorul alimentar a bunelor practici de igienă personală elimină posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafețele din cadrul unității. Porționarea, felierea, expunerea spre comercializare a alimentelor, realizate cu respectarea condițiilor de igienă, nu costituie un pericol în ceea ce privește posibilitatea de transmitere a coronavirusului. Operatorii din sectorul alimentar și-au stabilit ghiduri de bune practici, iar ANSVSA face controale pentru a verifica modalitatea în care cerințele privind siguranța alimentelor sunt respectate.

Trei morți și doi răniți grav, după un incendiu la Penitenciar

Cei doi deținuți care au ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare în urma incendiului declanșat miercuri, la penitenciarul din municipiu, sunt în stare gravă, fiind internați la Terapie Intensivă, sedați și intubați. “Cei doi deținuți, ambii în vârstă de 22 de ani, sunt internați la Secția de Terapie Intensivă. Starea lor este gravă, fiind sedați și intubați. Au suferit doar arsuri superficiale la nivelul feței, dar, pentru că au inhalat aer fierbinte, au arsuri la nivelul căilor respiratorii superioare”, a declarat ieri, purtătorul de cuvânt al SJU Satu Mare, Constantin Demian. Trei persoane au decedat și alte două a fost rănite în urma incendiului declanșat de deținuți, miercuri, într-o celulă a penitenciarului Satu Mare în care se aflau 10 persoane private de libertate. O echipă de specialiști de la aparatul central al Administrației Naționale a Penitenciarelor s-a deplasat, ieri, la Penitenciarul Satu Mare, în vederea cercetării, pe linie administrativă, a cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului de miercuri seara.

Pacientul care a tușit către cadrele medicale, urmărit penal

Pacientul cu Covid-19 care este internat la Spitalul “Victor Babeș“ din Capitală și care și-a dat masca jos și a tușit către cadrele medicale este urmărit penal de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Potrivit Parchetului, polițiștii s-au sesizat din oficiu după ce, în 17 martie, în mass-media au apărut mai multe articole cu privire la faptul că un pacient internat la Secția de terapie intensivă a spitalului, purtător al noului coronavirus și afectat de boala cauzată de acesta (Covid-19), și-ar fi dat în mod intenționat masca de protecție jos și ar fi tușit în mod repetat către medicii care îi acordau îngrijiri. În urma acestor acțiuni, medicii aflați în preajma pacientului ar fi putut fi la rândul lor infectați.

O mamă și-a reclamat fiica la Poliție pentru că nu a stat izolată

O femeie din București a anunțat Poliția că fiica sa și concubinul acesteia, întorși din Franța în urmă cu câteva zile, nu stau în izolare la domiciliu. În urma sesizării femeii, procurorii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. “Din verificările efectuate a rezultat că cele două persoane au intrat în România, la data de 16.03.2020, prin PCTF Nădlac, ocazie cu care au completat declarația pe proprie răspundere referitor la respectarea măsurii izolării, fiecare la adresa la care domiciliază”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București. În cauză a fost informată Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.