Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iohannis: Cea mai dramatică perioadă pentru România de după 1989

Ziarul de Vrancea
9 oct 2020 775 vizualizări

Peste 3.000 de noi infectări au fost raportate ieri, o premieră de la debutul epidemiei n un studiu realizat în România arată că pacienții asimptomatici produc mai rar anticorpi împotriva coronavirusului

Președintele Klaus Iohannis afirmă că pandemia de COVID-19 reprezintă pentru România “cea mai dramatică perioadă de după 1989”. “Pe fondul unei incertitudini globale, mai ales la nivel economic, țara noastră a trebuit să se adapteze într-un timp foarte scurt și va continua să o facă, pentru a implementa toate măsurile necesare de creștere a capacității de gestionare a acestei crize atât pe plan medical, cât și din perspectiva sistemului educațional, a asigurării serviciilor publice și mai ales în ceea ce privește creșterea rezilienței economice”, a adăugat Iohannis în mesajul prezentat, ieri, de consilierul de stat Constantin Ionescu în cadrul deschiderii Bucharest Forum 2020.

Peste 30.000 de teste în 24 de ore

Numărul cazurilor noi de COVID-19 a trecut ieri de 3.000, când au fost consemnate 3.130 de infectări în ultimele 24 de ore, cel mai mare bilanț zilnic de la declanșarea pandemiei. 44 de persoane infectate au murit, numărul total ajungând la 5.247 de decese. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.491. Dintre acestea, 607 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.598.262 de teste. Dintre acestea, 30.191 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 18.626 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.565 la cerere.

Studiu: “Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi IgG”

Sistemul Medical MedLife anunță un nou set de concluzii ale studiului pe care îl desfășoară în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina din București, cu privire la răspunsul serologic în COVID-19. Lansat la începutul lunii mai, studiul urmărește evoluția în dinamică privind apariția anticorpilor IgG pe o perioadă de 7 luni la pacienții confirmați pozitiv, concluziile finale urmând să fie anunțate la sfârșitul acestui an. „Majoritatea pacienților infectați cu COVID-19 dezvoltă anticorpi între ziua a 15-a și ziua 21 după infectare. Cu toate acestea, timpul până la detectarea anticorpilor în cazurile ușoare poate fi mai lung. Ne-am propus să analizăm în ce măsură producția de anticorpi anti-SARS-CoV-2 este influențată de forma clinică a bolii, de vârstă, comorbidități și de tratamentul pacienților cu COVID-19 cu corticosteroizi”, a precizat Conf. Dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș. Până în prezent, a fost analizat un eșantion de 73 de pacienți simptomatici și 20 de pacienți asimptomatici, testați pozitiv la SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR. Dintre pacienții simptomatici înrolați în studiu, cei mai mulți au dezvoltat forme ușoare ale bolii (42% din totalul pacienților cu simptome specifice), urmați de pacienții cu forme severe (36%) și pacienții cu forme moderate (22%). Prezența anticorpilor IgG a fost identificată într-un procent semnificativ, de 94% și respectiv 95% la pacienții cu forme moderate și severe, în timp ce pacienții cu forme ușoare au dezvoltat anticorpi în proporție de 74%. Totodată, procentul pacienților asimptomatici care au dezvoltat anticorpi IgG este mai mic decât în cazul pacienților care prezintă simptome compatibile cu COVID-19. „În urma analizelor datelor colectate până acum, am constatat că proporția pacienților asimptomatici care au dezvoltat anticorpi IgG este mai mică, de 65%, comparativ cu pacienții simptomatici, care au prezentat anticorpi specifici COVID-19 în proporție de 86%. De asemenea, în timp ce majoritatea pacienților infectați dezvoltă anticorpi într-un interval de maximum 3 săptămâni de la momentul infectării, am observat că, în cazurile ușoare, apariția anticorpilor poate dura mai mult, iar uneori, anticorpii nu sunt detectați”, a explicat Conf. Dr. Adriana Hristea. Producția de anticorpi IgG specifici COVID-19 nu este influențată de vârsta pacienților, prezența comorbidităților și tratamentul cu corticosteroizi folosit la acești pacienți. Studiul a arătat că anticorpii IgG s-au regăsit într-un procent asemănător atât la pacienții simptomatici cu vârsta sub 65 de ani, cât și la cei cu vârsta egală sau peste 65.

Compania OMV Petrom, condamnată pentru uciderea unui băiat de 9 ani

Compania OMV Petrom, trimisă în judecată în anul 2015 pentru infracțiunea de ucidere din culpă în urma decesului un copil de nouă ani în apropierea unei sonde din județul Prahova, a fost condamnată la amenzi penale în cuantum de 750.000 lei. Instanța a decis, de asemenea, ca OMV Petrom să plătească daune morale rudelor copilului care au fost părți civile în dosar. Judecătorii Curții de Apel Ploiești s-au pronunțat, joi, definitiv, într-un dosar deschis în anul 2015 în care compania OMV Petrom a fost deferită justiției pentru infracțiunea de ucidere din culpă în cazul morții unui băiat de nouă ani. Copilul a murit intoxicat cu gaz în apropierea unei sonde din localitatea Ariceștii Rahtivani. După ce la procesul pe fond Judecătoria Ploiești stabilise o pedeapsă de un milion de lei, Curtea de Apel Ploiești a redus cuantumul la 750.000 de lei. Instanța care s-a pronunțat definitiv în dosar a stabilit, de asemenea, reducerea sumelor acordate ca daune morale de la 50.000 de euro cât stabilise instanța de fond pentru fiecare dintre părinți la câte 30.000 de euro pentru mama și pentru tatăl copilului mort. În cazul fraților care s-au constituit părți civile, Curtea de Apel Ploiești a decis acordarea de daune morale de 15.000 de euro fiecăruia, reducând la jumătate sumele stabilite de instanța de fond. Potrivit procurorilor, la data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul unui băiat de nouă ani la aproximativ 17 centrimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracție a țițeiului aparținând SC OMV Petrom SA, situată la aproximativ 100 metri de ultima casă a satului Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, sat în care locuia băiatul. Probatoriul administrat a arătat că moartea copilului a fost violentă și s-a datorat insuficienței respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicații acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivația din coloana de exploatare a sondei. Procurorii au considerat că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă din cauza faptului că locul în care se aflau ventilul și capătul derivației din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit și nici semnalizat în mod corespunzător, așa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze.

Anchetă a poliției după ce o profesoară nu ar fi purtat masca de protecție în timpul orelor

Polițiștii fac cercetări după ce o profesoară de la unitate de învățământ din Tulcea este acuzată că nu ar fi purtat masca de protecție în timpul orelor de curs și i-ar fi îndemnat și pe elevi să facă același lucru. Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea a anunțat, joi, că Poliția municipiului Tulcea s-a sesizat din oficiu în legătură cu acest caz și face cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.  “La data de 8 octombrie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Tulcea s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul unui cadru didactic al unei instituții de învățământ, din municipiu, care nu ar fi purtat masca de protecție în timpul orelor de curs, totodată, îndemnând mai mulți elevi la neportul elementului de protecție”, a transmis IPJ Tulcea. Mama unui elev din clasa a IX-a a Liceului Henri Coandă din Tulcea a trimis o plângere către Inspectoratul Școlar Județean Tulcea în care susține că o profesoară de la unitatea de învățământ nu poartă mască în timpul orelor de curs.  “Nu poartă nici dumneaei mască, din câte am înțeles, la nici una dintre orele ei pe care le are cu toate clasele de liceu în semn de protest față de măsurile Covid. Doamna a declarat elevilor că ea nu crede în această boală și că este numai o minciună inventată de Guvern! Din cauza doamnei, copiii au început să nu mai poarte masca nici la alte ore, certându-se cu profesorii că sunt obligați să nu respire! Zilnic, copilul meu este expus riscului de îmbolnăvire! Copilul poate aduce de la școala acest virus oricând pentru că în clasa lor elevii își scot măștile chiar în ore, iar în pauza stau nesupravegheați și fără măști”, a transmis femeia respectivă către IȘJ Tulcea.

Timiș: Cadavrul unei femei a fost găsit în grădina locuinței

Cadavrul în stare de putrefacție al unei femei de aproximativ 70 de ani a fost găsit în grădina locuinței sale din comuna Variaș, județul Timiș, după ce polițiștii au făcut săpături în căutarea bătrânei. Unul dintre copiii acesteia, bolnav psihic, le-a spus polițiștilor că mama sa a fost ucisă de fratele său. Rude mai îndepărtate ale femeii au semnalat polițiștilor dispariția bătrânei care avea aproximativ 70 de ani. Aceste rude spuneau că de mai multe luni nu au mai văzut-o. Polițiștii s-au dus la locuința femeii, din comuna Variaș, județul Timiș, și au discutat cu cei doi fii ai acesteia. Unul dintre ei, bolnav psihic, le-a spus oamenilor legii că în urmă cu câteva luni a văzut-o pe mama lui dezbrăcată, într-o anexă a locuinței, și că el crede că fratele său a ucis-o. Polițiștii l-au audiat și pe celălalt frate, care a susținut că mama sa ar fi plecat în străinătate și că de atunci nu mai știe nimic de ea. Ulterior, bărbatul a fost testat cu detectorul de minciuni, însă acesta nu a trecut testul. Miercuri seara, polițiștii criminaiști s-au întors în gospodăria din comuna Variaș, unde locuia familia, și au început cercetările. A fost adus un câine de urmă și chiar s-au făcut săpături în grădina locuinței. Polițiștii au găsit cadavrul femeii, îngropat în grădină. Deși în stare avansată de putrefacție, acesta a fost preluat de medicii legiști care vor încerca să stabilească dacă bătrâna a murit din cauze naturale sau a fost ucisă.

Fuziune între Pro România și ALDE

Forurile statutare ale Pro România și ALDE s-au reunit ieri pentru a vota fuziunea prin absorbție între cele două partide, în contextul alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Victor Ponta ar urma să deschidă lista la Camera Deputaților și este posibil ca la Senat lista să fie deschisă de Călin Popescu Tăriceanu. Noua formațiune se va numi în acte „Pro România Social-Liberal”, însă denumirea care va fi folosită în comunicarea publică va fi PRO România. De asemenea, restul candidaturilor pe lista noului partid, după fuziune, vor fi ale membrilor care pot obține un scor bun la alegeri, nu în funcție de ponderea matematică, susțin surse politice. Pe 15 septembrie, Călin Popescu Tăriceanu declara, întrebat despre o posibilă fuziune între ALDE și PRO România pentru alegerile parlamentare, că după locale conducerea celor două partide se va reuni și va vedea care va fi formula de colaborare care să fie convenabilă ambelor formațiuni politice.

Bărbat trimis în judecată, după ce a omorât două iepe în chinuri groaznice

Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin l-a trimis în judecată pe un bărbat pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și uciderea animalelor cu intenție, după ce a ucis două iepe, în chinuri groaznice. “Inculpatul S.R.A.P a sustras o cabalină, femelă, în noaptea de 12-13.07.2020, din localitatea Ramna, județul Caraș-Severin, după care i-a suprimat brutal viața. Totodată, în noaptea de 23.06.2020, inculpatul S.R.A.P. a suprimat prin cruzimi viața altei cabaline aflată pe pajiștea comunei Ramna”, a transmis, ieri, Parchetul. Inspectoratul de Poliție al județului Caraș - Severin a transmis, în data de 16 iulie, că un bărbat de 25 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iulie, a pătruns, prin escaladarea gardului, în curtea unui imobil, aparținând unui bărbat de 67 de ani, din Ramna, apoi în grajd, de unde a sustras o iapă. “În continuare, acesta ar fi transportat cabalina în grădina unui locuințe dezafectate din comună, ar fi legat-o de picior de un stâlp al unui gard, apoi ar fi lovit-o cu toporul în burtă și ar fi introdus un par din lemn în vaginul animalului, provocându-i decesul. De asemenea, din cercetări s-a stabilit că în data de 23 iunie, bărbatul de 25 de ani ar mai fi ucis în mod asemănător o cabalină aparținând unui alt bărbat din comună”, se arăta în comunicat.

Ultimii doi primari ai Timișoarei, trimiși în judecată pentru retrocedări ilegale

Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat, ieri, după două amânâri asupra contestației depuse de inculpații din dosarul retrocedărilor de la Primăria Timișoara, în procedura camerei preliminare, după ce Tribunalul Timiș a respins excepțiile invocate de apărare. Astfel, primarul în funcție, Nicolae Robu, dar și fostul primar, Gheorghe Ciuhandu, au fost trimiși în judecată. În urma deciziei Curții de Apel Timișoara, judecata pe fond urmează să înceapă la Tribunalul Timiș.  În luna decembrie 2019, Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe primarul Timișoarei Nicolae Robu, pe fostul edil Gheorghe Ciuhandu și alți 7 foști sau actuali angajați ai Primăriei Timișoara în dosarul caselor naționalizate vândute ilegal. Cei 9 sunt acuzați de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată. Conform procurorilor, în perioada septembrie 1996 - ianuarie 2014, inculpații  și-ar fi încălcat atribuțiile legate pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.