Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iohannis a reaprins tensiunile în PSD

Ziarul de Vrancea
21 nov 2018 492 vizualizări

Refuzul președintelui de a-i numi pe Laufer la Dezvoltare și Olguța Vasilescu la Transporturi au încurcat planul lui Dragnea de a-i mulțumi pe liderii din teritoriu, susțin surse politice

Klaus Iohannis a dat peste cap calculele lui Liviu Dragnea de a-i mulțumi pe liderii din teritoriu și de a-și securiza poziția. Social democrații au stabilit, ulterior, ca Mircea Drăghici să fie propus la Transporturi iar Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare. Surse din PSD au declarat însă pentru Hotnews.ro că cele două nominalizări au creat nemulțumiri în interiorul PSD. Nominalizarea trezorierului PSD pentru postul de ministru al Transporturilor îl nemulțumește pe liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, care, după respingerea lui Ilan Laufer nu a mai venit cu o altă propunere. La negocierile interne, organizația PSD Neamț a renunțat la ministerul Economiei unde titular era Andrușcă și a primit în schimb nominalizarea pentru portofoliul de la Dezvoltare și funcția de vicepremier. Cunoscut ca un apropiat al lui Liviu Dragnea, Arsene l-a propus pe Ilan Laufer. Puși în dificultate de președinte, conducerea PSD a găsit soluția de avarie ca trezorierul PSD, Mircea Drăghici, să preia ministerul Transporturilor iar Lia Olguța Vasilescu să meargă la Dezvoltare. Dar cele două soluții nu sunt agreate pe de o pe o parte de către lideri din teritoriu iar pe de altă parte nici de Dragnea, susțin citate. "Pe de o parte Arsene este nemulțumit că organizația sa a rămas fără niciun portofoliu în Guvern, iar pe de altă parte liderii din teritoriu ar putea contesta faptul că organizația PSD Argeș va avea două posturi importante în aparatul central: ministerul Transporturilor dar și funcția de vicepreședinte al Senatului obținută de Șerban Valeca, liderul PSD Argeș. Nemulțumirea lui Arsene este susținută și de Dragnea", au explicat sursele citate.

"Cine are Dezvoltarea controlează partidul"

O altă problemă generată de refuzul președintelui de a numi miniștrii la Dezvoltare și Transporturi și care încurcă planurile lui Liviu Dragnea este faptul că nu s-a tranșat situația lui Paul Stănescu, care este în continuare ministru al Dezvoltării. "Faptul că Iohannis a respins revocarea lui Stănescu din funcție și implicit numirea lui Laufer creează tensiune. Nu se știe dacă Iohannis va respinge din nou revocarea lui Stănescu. Potrivit unei decizii a CCR, președintele poate respinge doar o dată nominalizarea unui ministru dar niciunde nu e stipulată respingerea revocării unui ministru", au explicat sursele citate. Totodată, pentru Dragnea este esențial să dețină controlul asupra ministerului Dezvoltării. "Cine are Dezvoltarea controlează partidul", au explicat sursele Hotnews.ro. De asemenea, nominalizarea Liei Olguței Vasilescu nu este pe placul lui Liviu Dragnea însă acesta a fost nevoit să o accepte, în urma jocului făcut de Klaus Iohannis. Vasilescu își dorea portofoliul de la Dezvoltare. În urmă cu două săptămâni, în pline discuții interne despre remaniere, ministrul Muncii le spunea jurnaliștilor că și-a terminat mandatul la minister și că este pregătită pentru o nouă provocare. "Dragnea este prevăzător și este conștient că un om ca Olguța Vasilescu care poate avea acces la împărțirea banilor din poziția de ministru al Dezvoltării poate ajunge să controleze liderii din teritoriu într-un an. Funcția asta a deținut-o și el și știe cum se face", au explicat sursele social-democrate.

Guy Verhofstadt, la ședința Guvernului Dăncilă: România se află la răscruce

n țara noastră fie alege să respecte principiile democratice, fie alege calea iliberală, a scris liderul european al ALDE în timp ce participa la o ședință a executivului de București

Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a postat un mesaj pe Facebook în timp ce se afla într-o ședință cu guvernul Viorica Dăncilă, la București, mesaj în care avertizează că „România se află la răscruce” și are de ales între respectarea principiilor democratice și iliberalism. „La această oră sunt într-o ședință cu guvernul român. Mesajul meu pentru ei este că România se află la răscruce: fie alege să respecte și să apere principiile democratice în acord cu normele statului de drept, fie alege calea iliberală. Îi voi încuraja să facă prima alegere, dar dacă vor opta pentru cea de-a doua mesajul meu e clar: nu în numele nostru și mai ales nu cu numele nostru!”, a scris Verhofstadt, pe contul lui de Facebook. Partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, membru în coaliția de guvernare alături de PSD, face parte la nivel european din ALDE.

Cu o zi înainte, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a răspuns într-o scrisoare criticilor formulate de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după votul din PE asupra rezoluției privind statul de drept din țara noastră, avertizând că România se află "la o răscruce" și are de ales între calea iliberală și respectarea standardelor UE. Adresându-i-se cu formula "Dragă Călin'', Guy Verhofstadt și-a exprimat surprinderea că liderul liberal român s-a plâns că textul rezoluției, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul European cu susținerea a două treimi din grupul ALDE, a fost pregătit “fără consultări”, că s-a bazat pe informații “părtinitoare”, că Parlamentul European “se dedă unei practici de acuzare publică”.

''Așa cum bine știți, lucrurile stau exact invers: rezoluția a fost rezultatul unei consultări aprofundate atât între interlocutorii Parlamentului European și Guvernul român, cât și între grupul ALDE și partidul pe care îl conduci", a scris liderul ALDE din PE în deschiderea scrisorii sale. În toate întâlnirile și reuniunile dinainte de elaborarea rezoluției, "mesajul nostru a fost același: România se află la o răscruce'', subliniază Guy Verhofstadt în răspunsul său. ''Există câteva modificări legislative care generează îngrijorări grave în legătură cu compatibilitatea lor cu sistemul de control și echilibru și cu statul de drept. Această concluzie nu este făcută din perspectiva noastră - părtinitoare -, ci se bazează pe o analiză atentă a Comisiei de la Veneția, organism consultativ al Consiliului Europei format din experți independenți în domeniul constituțional și respectați de guvernele de pe tot continentul".

Președintele a respins numirea Adinei Florea la conducerea DNA

n printre motivele refuzului numirii a cinci numire la șefia Parchetelor se numără și colaborarea cu Securitatea

Președintele Klaus Iohannis a respins ieri numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, șeful statului a respins alte patru numiri pentru funcții de conducere în Parchetul ICCJ și la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, președintele a considerat că nu sunt întrunite condițiile de legalitate. Propunerile respinse au fost înaintate în octombrie de ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader.

Cele două alineate invocate de președinte se referă la colaborarea cu serviciile de informații și la existența unui interes personal al celor numiți în funcții de conducere. Alineatul 10 prevede că  "nu pot fi numiți în funcții de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informații sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate și imparțialitate a atribuțiilor prevăzute de lege." Alineatul 12 menționează că "Înainte de numirea în funcțiile de conducere, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității verifică și comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea".

Ministrul Justiției Tudorel Toader a ironizat decizia președintelui, declarându-se surprins că acesta a terminat de citit și de înțeles așa de repede.

Acuzațiile de antisemitsm: Laufer, pus la zid

Președintele Klaus Iohannis a condamnat ieri folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic și a precizat că referințele la antisemitism și nazism în disputa politică sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie. El s-a referit astfel la acuzațiile lui Ilan Laufer, a cărui nominlizare în Guvern a respins-o. "Însușindu-și cu bună știință un text cu acuzații ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzații scandaloase se descalifică automat și nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnități în statul român", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențial. Președintele consideră că aceste declarații reprezintă un nou exemplu din retorica nocivă îndelungată a PSD, care alimentează în mod constant discursul urii și tendințele xenofobe. Este inadmisibil ca memoria Holocaustului să fie întinată cu astfel de atacuri, care servesc unor interese meschine și sunt de natură a afecta pacea socială.

În iunie 2017, președintelui Klaus Iohannis i-a fost decernată distincția „Light Unto the Nations”, cel mai prestigios premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American. 

Ilan Laufer a declarat, marți seara, la sediul PSD, că președintele a respins numirea sa în funcția de ministru al Dezvoltării din antisemitism, el acuzându-l pe șeful statului că acesta este un gest dintr-un lung șir de acțiuni antisemite.

Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Alexandru Florian consideră că declarația lui Ilan Laufer este emoțională, cu mult iz politic și atâta tot, iar atitudinea președintelui Klaus Iohannis în privința Holocaustului a fost recunoscută inclusiv printr-o distincție acordată de American Jewish Committee.

De asemenea, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a catalogat declarațiile lui Ilan Laufer ca fiind "extrem de grave" și a punctat că subiectele precum antisemitismul și nazismul nu pot fi bagatelizate, de aceea declarațiile trebuie lămurite în spațiul public.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a somat ieri PSD să abandoneze retorica urii etnice și xenofobe și să îl excludă pe Ilan Laufer din rândul membrilor săi. Orban subliniază că refuzul numirii lui în funcția de ministru al Dezvoltării Regionale nu are nicio legătură cu originile sale etnice, ci doar cu slaba pregătire profesională a acestuia și incompetența dovedită în ocuparea unei funcții în Guvern, din care a fost eliminat chiar de PSD. În opinia lui, afirmațiile iresponsabile ale lui Ilan Laufer sunt cu atât mai grave pentru PSD deoarece nu sunt singulare, alți membri ai partidului precum Darius Vâlcov sau Liviu Pop au proferat insulte similare, iar cazul lor a ajuns în dezbaterea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei unde a fost propusă o rezoluție față de atacurile împotriva minorității germane.

Tot ieri, mai multe organizații evreiești din România i-au bătut obrazul lui Laufer pentru declarațiile făcute.

Președintele PE: A venit momentul să accelerăm aderarea României la Schengen

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a reluat tema aderării României la Spațiul Schengen, într-o declarație făcută, ieri, alături de premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, în urma unei întâlniri pe care cei doi au avut-o. Antonio Tajani consideră că procesul de aderare trebuie accelerat, pentru că odată cu intrarea în Schengen a țărilor aflate în așteptare, s-ar garanta mai bine frontierele și securitatea zonei. Antonio Tajani a reluat această temă după ce, într-un editorial pentru cotidianul „Adevărul“, el a cerut statelor membre să nu mai blocheze procesul de aderare a României la Schengen. "Principiul solidarității prevalează și în cazul susținerii aderării României la Schengen. România a îndeplinit de mai mulți ani toate criteriile tehnice de aderare. Parlamentul European a fost și va fi întotdeauna susținătorul României în acest proces. Lansez acum un apel statelor membre care blochează procesul de aderare a României la spațiul Schengen, să renunțe la această împotrivire", a scris Tajani.

Antonio Tajani și-a început miercuri dimineață vizita la București, fiind primit la Palatul Victoria de premierul Viorica Dăncilă. Ulterior, a fost primit la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis.

Caz tulburător la Ploiești: Copil de 10 ani, găsit beat într-un parc

Un băiat în vârstă de 10 ani a fost găsit beat, de polițiștii locali, într-un parc din municipiul Ploiești. Copilul, care nu se mai putea deplasa din cauza stării de ebrietate, a fost transportat la spital, iar mama a fost amendată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit Poliției Locale Ploiești, băiatul a fost găsit, marți seara, de o patrulă în Parcul „Nichita Stănescu” din oraș, fiind atât de beat că nu se mai putea deplasa.

“S-a apelat Serviciul Unic de Urgență 112, minorul în vârstă de 10 ani, domiciliat în Ploiești, fiind transportat cu o ambulanță la Spitalul de Pediatrie, pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate”, arată sursa citată.

Polițiștii au identificat și mama copilului, iar femeia, în vârstă de 38 de ani, a fost amendată pentru nesupravegherea acestuia, cu suma de 100 lei.

Poliția Locală Ploiești a a sesizat și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova în acest caz.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.