Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Infractorul Dragnea, adus în Palatul Victoria pe ușa din dos

Ziarul de Vrancea
12 iul 2017 650 vizualizări

Guvernul vrea să abroge legea care le interzice condamnaților penal să facă parte din executiv

Un proiect de lege pregătit de Guvernul Tudose va abroga Legea 90/2001, care interzice unei persoane condamnate penal să fie membru al Guvernului, actualul Cabinet urmând ca printr-un alt act să excepteze de la această interdicție persoanele care s-au reabilitat. În prezent, Legea 90/ 2001 pentru organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor stabilește că ”pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate (...)”. După alegerile parlamentare, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Legea la Curtea Constituțională, care, deși a respins ca inadmisibilă sesizarea prin majoritatea membrilor săi, a arătat că persoanele condamnate penal pot deveni membri ai Guvernului dacă le-a expirat condamnarea, au fost reabilitate sau amnistiate. Judecătoarea Livia Stanciu a fost de acord cu respingerea ca inadmisibilă a sesizării, dar a respins argumentele colegilor săi, argumentând că o persoană condamnată penal nu ar trebui să mai poată ocupa niciodată o funcție de demnitate publică, deoarece reabilitarea nu șterge condamnarea.

Conform proiectului de lege pregătit acum de Guvernul Tudose și analizat de Profit.ro, pot fi membri ai Guvernului ”persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: a) au cetățenia română și domiciliul în țară; b) se bucură de exercițiul drepturilor electorale; c) nu au suferit condamnări penale, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea”.

Problema neconstituționalității Legii 90/ 2001 a fost ridicată după ce PSD a câștigat alegerile legislative, la finele anului trecut, liderul acestui partid, Liviu Dragnea, fiind în imposibilitatea de a ocupa fotoliul de prim-ministru ca urmare a condamnării sale la 2 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul referendumului. Având în vedere că, după cei doi ani de condamnare cu suspendare, Liviu Dragnea are și o perioadă de probă de 3 ani în care nu poate suferi vreo altă condamnare, reabilitarea liderului actual al PSD poate surveni abia în 2021 în cazul în care între timp nu intervine o amnistie.

Proiectul de lege elaborat de Guvernul Tudose va fi însă trimis spre aprobare Parlamentului, care poate modifica prevederea respectivă și introduce alte condiții.

Amendamentele la legea televiziunii publice, neconstituționale

Curtea Constituțională a admis, ieri, sesizarea PNL și PMP cu privire la modificările aduse de Parlament legilor televiziunii publice și radioului public, pe care le-a declarat neconstituționale. În cazul Legii SRTv, doar unele articole au fost declarate neconstituționale, Curtea urmând să anunțe care au fost criticile admise.

PNL a arătat, în sesizarea adresată CCR, că Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă în ședința din data de 20 iunie 2017, dar cu un conținut substanțial modificat față de forma dezbătută și adoptată de prima cameră sesizată (Camera Deputaților) încălcând astfel principiul bicameralismului. Totodată, PNL a arătat că Guvernul a transmis Senatului, în luna martie a acestui an, punctul său de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă criticată, iar Comisia pentru buget - finanțe a Senatului a emis, de asemenea, un aviz negativ.

PNL a subliniat în sesizarea adresată CCR că noua lege anulează practic obligația constituțională a statului român de a sprijini întărirea legăturilor cu românii din afara granițelor sub aspect identitar, etnic, cultural, lingvistic sau religios. Astfel, prin noua lege, arată PNL, s-a abrogat în integralitate norma (art.42) care prevedea finanțarea producerii și difuzării emisiunilor radiofonice și de televiziune adresate străinătății, blocând astfel activitatea Radio România Internațional și TVR Internațional. În schimb, mai spun aceștia, din fondurile alocate celor două societăți de la bugetul de stat, vor fi finanțate și emisiunile în limbile minorităților naționale. Potrivit PNL, noua lege exclude de la finanțare achiziția de licențe, producția și difuzarea evenimentelor de importanță majoră cu caracter cultural, artistic și sportiv, interne sau internaționale (de genul competițiilor sportive internaționale, concursuri și festivaluri naționale și internaționale), aducând astfel un prejudiciu semnificativ dreptului la informare al cetățenilor români.

Fost primar de sector, anchetat pentru o mită de un milion de euro

Procurorii DNA au anunțat, ieri, că au început urmărirea penală față de Constantin Cristian Poteraș, fost primar al Sectorului 6 București, pentru luare de mită și spălare a banilor, în formă continuată. De asemenea, s-a început urmărirea penală față de Aureliana Gîdea (fosta soție a lui Poteraș), pentru spălare de bani și față de Iulian Constantin, la data faptei reprezentant al societății SC Tettas SRL, pentru dare de mită.

Procurorii precizează că, în cursul anului 2007, Cristian Poteraș a pretins de la reprezentanții unei firme suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro. Banii respectivi au fost pretinși pentru autorizarea unui proiect imobiliar, dar și pentru atribuirea preferențială a unor contracte.  Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2010, Poteraș, în aceeași calitate, a pretins și primit de la Constantin Iulian și SC Tettas SRL București suma de 857.800 dolari, în schimbul atribuirii unor contracte de achiziție publică, dar și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate. “Suma remisă cu titlu de mită a fost transmisă prin intermediul unor companii înregistrate în Cipru, controlate de suspecți”, mai spun procurorii DNA.

Pușca de vânătoare a lui Ceaușescu, adjudecată la 32.500 de euro

Pușca de vânătoare fabricată în 1922 pentru regele Carol II, confiscată și modificată apoi pentru Nicolae Ceaușescu, a fost adjudecată la prețul de 32.500 de euro, marți seară, la licitația de Arme de Colecție și Militaria organizată de Artmark în Capitală. Arma Holland&Holland, decorată cu aur, a fost fabricată la comanda șefului Legației Regale a României la Tirana. Pușca de vânătoare a fost pusă în vânzare la prețul de 12.000 de euro.

Cel mai bine vândut lot al sesiunii a fost o mașină de criptat "Enigma", folosită de armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și achiziționată de la un târg de vechituri cu doar 100 de euro. Mașina de criptat, un model 1941, a fost cumpărată în licitație la prețul de 45.000 de euro.Licitația a avut vânzări totale de peste 133.000 de euro. Între loturile cumpărate la sume ridicate s-au mai numărat: o Katana, realizată de maestrul Morikiyo în perioada Muromachi (1558) și însoțită de certificat NBTHK, la 9.000 de euro; un stilet din perioada regelui Carol II, cu cifrul regelui Carol II, la 650 de euro; o sabie de paradă de marină, purtând cifrul regelui Carol I, și o sabie de paradă de aviație, purtând cifrul regelui Carol II, fiecare la 1.400 de euro; o sabie de paradă, purtând cifrul regelui Mihai I, la 600 de euro; o spadă de diplomat rus din perioada țarului Alexandru II, la 2.750 de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.