Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Începe hârjoana între PNL și USR

Ziarul de Vrancea
28 mai 2019 1226 vizualizări

Barna: Românii s-au săturat de ciupeala oportunistă promovată de Orban

Reacția vine după ce președintelui liberal a criticat ideea unui candidat USR-PLUS la prezidențiale n cele două partide văd diferit și votul electronic sau prin corespondență

Liderul USR Dan Barna a declarat ieri, Adevărul Live, că Ludovic Orban se preface surprins că Alianța USR PLUS va avea candidat propriu la prezidențiale, precizând că alianța s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de “această ciupeală oportunistă promovată de Orban”. Barna a răspuns astfel criticilor liderului PNL Ludovic Orban față de anunțul privind un candidat propriu al USR la președinție. “PNL ne reproșează de ce ne gândim noi să avem un candidat la prezidențiale. Noi am fost consecvenți în mesaj: vom avea candiați proprii la toate alegerile. Orban se preface surprins că vom avea candidat propriu la prezidențiale. Nu am schimbat discursul. Alianța USR-PLUS s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban. Oamenii vor o politică consecventă și predictibilă”, a declarat Barna. La rândul său, liderul Plus Dacian Cioloș, a adăugat: “Noi am avut deschidere cu PNL. Nu cred că poate spune cineva că am exclus din start colaborarea. Există deschidere. Avem dialog cu oameni de acolo”. “Am susținut-o ieri pe Raluca Turcan”, a adăugat Barna. “Un sfert din electorat a votat cu noi. Ne poate reproșa PNL că avem intenția de a candida la prezidențiale? Nu cred că ăsta e motiv de dispută. Faptul ă noi avem candidat nu înseamnă că suntem împotriva cuiva”, a argumentat Dacian Cioloș, fiind completat de Dan Barna: “Barna: Gândiți-vă cum ar arăta un tur doi în care românii să aleagă între Iohannis și candiatul Alianței. Politica nu înseamnă bătăi și ciomage”. Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri seara, la B1TV, că anunțul Alianței USR PLUS că va avea candidat propriu la prezidențiale a venit într-un moment total nepotrivit. „Am văzut că preocuparea lor în ziua în care referendumul convocat de președinte a fost adoptat cu un vot zdrobitor care a arătat faptul că președintele a convocat un referendum dând posibilitatea românilor să arate clar întregii Europe că societatea românească este o societate corectă, cinstită, că românii vor să fie conduși de oameni cinstiți, de oameni corecți, de oameni competenți, tu să vii să îți anunți candidat la prezidențiale sau să revendici intenția de a avea candidat la prezidențiale îmbătat de un succes relativ, un succes relativ”, a spus Orban. El a precizat că se referă la USR-PLUS.

Viziuni diferite despre vot

În Parlament există în acest moment două inițiative legislative privind votul prin corespondență, una aparținând USR și care vizează extinderea posibilității de a vota de la distanță și pentru românii din țară, iar un al doilea proiect aparținând PNL, care propune și introducerea votului electronic, dar care limitează această opțiune exclusiv pentru românii cu domiciliul sau reședința în străinătate.Ambele proiecte au fost înregistrate la Parlament anul trecut și au fost respinse de Senat, prima cameră sesizată. Inițiativele sunt acum în Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, putând fi puse oricând, inclusiv săptămâna viitoare, pe ordinea de zi pentru dezbatere și vot final. Camera Deputaților este for decizional.În România există o lege a votului prin corespondență (L288/2015), dar aceasta vizează doar alegerile parlamentare și exclusiv românii cu domiciliul în străinătate. Actul normativ a fost adoptat în 2015 și aplicat, pentru prima și singura oară, la alegerile parlamentare din 2016, dar, din cauza procedurilor complicate pe care românii din diaspora trebuiau să le îndeplinească pentru a putea vota prin corespondență, actul normativ a fost un eșec. S-au înscris în registrul electoral doar 8.889 de persoane și au votat abia 4.561, în condițiile în care în afara granițelor sunt, potrivit estimărilor, în jur de 4 milioane de români. Un al treilea proiect, privind exclusiv votul electronic, a fost înregistrat de USR la Senat în martie anul acesta, dar nu a apucat încă să intre în dezbatere.

Ministrul Carmen Dan, audiată la DNA în dosarul Tel Drum

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost aseară la DNA. Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, ea a fost audiată în dosarul Tel Drum, în care Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu. DNA a anunțat în noiembrie 2017 că a început urmărirea penală împotriva lui Liviu Dragnea și a șefilor de la Tel Drum pentru constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, în legătură cu reabilitarea de drumuri județene cu fonduri europene. DNA preciza că dosarul s-a constituit în urmă unei sesizări a OLAF. Procurorii spun că, în calitate de președinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea ar fi înființat în 2001 un grup infracțional organizat “care acționează și în prezent”, format din funcționari ai instituțiilor din administrația publică și oameni de afaceri. DNA menționa că acest grup infracțional organizat ar fi furnizat fonduri pentru PSD, prin donații ale membrilor.

Fiul, bătut într-o discotecă

Luna trecută, Darius Dan, fiul ministrului de Interne, a fost agresat într-o discotecă din localitatea Butești, aflată cam la 15 kilometri de orașul Videle, relatează liberinteleorman.ro. Darius Dan se distra într-o discotecă din localitatea Butești. Clienții discotecii sunt, în genere, ascultători de manele. Convins de faptul că DJ-ul va schimba muzica, la aflarea veștii că e fiu de ministru, Darius a solicitat schimbarea genului muzical. Dorință care i s-a și îndeplinit. Mai mulți tineri din comuna Poeni, iubitori de manele, s-au enervat pe tânărul care le-a stricat distracția, așa că unul dintre ei l-a lovit pe Darius Dan, fără să știe cine este. Avea să afle mai târziu, de la patronii discotecii, care l-au și ascuns pe Darius în bucătărie. A urmat o veritabilă desfășurare de forțe în Butești. Un martor ocular a relatat pentru publicația locală: “E o discotecă pe care Darius o frecventează. El a vrut să schimbe muzica la DJ, că nu i-a plăcut muzica. În discoteca respectivă, iubitorii de manele fac cel mai mare consum. DJ-ul știa cine este el, că e băiatul lui Carmen Dan și restul clienților au fost revoltați. Evident, clienții nu știau cine e Darius. Și unul dintre ei s-a enervat și s-a dus și l-a compostat direct, n-a mai stat la discuții. Patronii știau cine este, l-au luat pe Darius, l-au ascuns în bucătărie, apoi au spus găștii de clienți deranjați de Darius că el e fiul ministrului de Interne. S-au panicat când au auzit. La vreo două ore a venit poliția de la Videle, apoi cea de la Alexandria, care a luat probele de pe camere. După care am auzit că a căzut Darius la înțelegere cu ei să le dea 3000 de euro, ca să-și retragă plângerea. Ce am mai observat în noaptea aia a fost că în zonă apoi au patrulat continuu vreo trei mașini de poliție prin zonă”. Purtătorul de cuvânt al poliției județene, Teodora Dragole, a declarat că există o anchetă în desfășurare pe tema unui episod violent petrecut în localitatea menționată. Poliția susține, însă, că Darius Dan a făcut plângerea a doua zi la Poliția Rurală Poeni.

Nicușor Dan candidează independent la Primăria Capitalei

Nicușor Dan, fondatorul USR, a anunțat, într-o emisiune la B1TV, că va candida independent în 2020 pentru Primăria București și a cerut sprijinul alianței USR-PLUS și al PNL pentru a putea câștiga în alegerile locale. “Nici USR, nici PLUS, nici PNL nu au luat vreo decizie privind candidatul pe care o să îl susțină la Primăria Municipiului București. Eu cred că imediat ce o să se termine toate această nebunie cu probleme naționale, șefia Camerei Deputaților, moțiune de cenzură, eu cred că o să existe înțelepciunea ca opoziția să vină cu un candidat comun la Primăria București și eu cred că sunt cel mai bun astfel de candidat. Eu vreau să fiu candidat independent susținut de partid, respectiv alianță”, a afirmat Nicușor Dan. Cât privește informația că Vlad Voiculescu va fi candidatul USR-PLUS pentru alegerile din București, Nicușor Dan a subliniat că nu este o candidatură asumată, ci doar un zvon. “Nu există nicio decizie în USR privind candidatul la Primăria Capitalei. A fost un zvon pe care lume l-a citit ca pe o candidură asumată. Nu este o candidatură asumată”, a subliniat Nicușor Dan.

Petiție online pentru vot prin corespondență

Peste 65.000 de persoane au semnat o petiție online prin care solicită Parlamentului să adopte de urgență o lege cadru prin care să reglementeze votul prin corespondență și/sau electronic. Petiția a fost inițiată de comunitatea Declic, care va notifica oficial partidele parlamentare în legătură cu solicitarea cetățenilor. “Vă cerem introducerea de urgență a votului prin corespondență și/sau a votului electronic pentru toate tipurile de alegeri, pentru românii cu domiciliul în țară sau în străinătate. Vrem să ne fie respectat un drept fundamental și universal - dreptul de a vota. Noi, miile de cetățeni care nu am putut vota, vă cerem să nu ne mai umiliți și la următoarele alegeri”, se arată în petiție. “În prezent, nu avem cadru legal pentru votul prin corespondență nici pentru prezidențialele din 2019, nici pentru parlamentarele din 2020. Mai este foarte puțin timp și, dacă Parlamentul nu ia rapid măsuri, vor fi aceleași cozi umilitoare și la aceste alegeri”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.

Conform sursei citate, pentru a fi aplicată la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, o lege a votului prin corespondență și/sau electronic trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial nu mai târziu de 1 octombrie 2019.

Liberalii nu s-au decis pe cine vor susține ca Avocat al Poporului

Liberalii sunt sceptici în privința susținerii fostului senator UDMR, Peter Eckstein Kovacs, pentru funcția de Avocat al Poporului în locul lui Victor Ciorbea, au declarat pentru G4Media.ro surse din conducerea PNL. “Încă nu am luat o decizie, vom discuta. Suntem de acord cu un candidat comun al opoziției, nu respingem ideea ca propunerea să vină de la USR. Dar în cazul Eckstein Kovacs nu am luat încă o decizie”, a declarat un lider PNL. USR îl susține pe fostul senator UDMR și consilier prezidențial Peter Eckstein Kovacs pentru funcția de Avocat al Poporului în locul lui Victor Ciorbea, al cărui mandat a expirat pe 6 mai. Într-o intervenție telefonică, miercuri, la B1 TV, Kovacs a spus că oameni din societatea civilă i-au propus să fie Avocat al Poporului și că el nu a avut nicio discuție nici cu Ludovic Orban, nici cu Dacian Cioloș, nici cu Traian Băsescu despre nominalizarea sa.

În iunie anul trecut, Kovacs a anunțat la un miting anti-PSD de la Cluj, că demisionează din calitatea de membru al UDMR din cauza susținerii de către parlamentarii maghiari a modificărilor dorite de Liviu Dragnea la legile justiției și la Codurile penale.

Arad: Un bărbat și o femeie, acuzați că au făcut sex cu fata de 4 ani a femeii

Un bărbat și o femeie din județul Hunedoara au fost reținuți de polițiști și procurori arădeni, cei doi fiind acuzați că au întreținut, timp ce mai multe luni, raporturi sexuale cu fiica femeii, în vârstă de patru ani.“În urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că un tânăr de 22 de ani, împreună cu concubina lui de 25 de ani, ambii din județul Hunedoara, în perioada decembrie 2018 – martie 2019 ar fi întreținut raporturi sexuale cu fiica de 4 ani a femeii. De asemenea, copilul ar fi asistat la acte sexuale explicite între cei doi”, arată Poliția Arad. Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților Judecătoriei Arad cu propunere de arestare preventivă pentru săvârșirea infracțiunilor de viol, corupere sexuală a minorilor și rele tratamente aplicate minorului.

Vizita Papei: Restricții de trafic pe mai multe drumuri din țară

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță că sâmbătă și duminică vor fi instituite restricții parțiale de trafic la Miercurea Ciuc, Iași și Blaj, pe timpul vizitei Papei Francisc. Șoferii sunt sfătuiți să aleagă rute ocolitoare. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că, împreună cu Poliția Rutieră, va institui restricții parțiale de circulație, sâmbătă, în municipiile Miercurea Ciuc și Iași și duminică, în municipiul Blaj, cu ocazia vizitei Papei Francisc. Pentru evitarea aglomerațiilor în trafic, CNAIR recomandă șoferilor să aleagă rute alternative. Astfel, pentru relația Sfântu Gheorghe (județul Covasna) - Brașov - Gheorgheni (județul Harghita) se poate utiliza ruta ocolitoare: Sfântu Gheorghe - DN 11 - Brașov - DN 13 - Sighișoara - DN 13 - Bălăușeri - DN 13A - Praid - DN 13B - Gheorgheni. Vehiculele cu masa totală mai mică de 10,0 tone pot utiliza și traseul Sfântu Gheorghe - DN 11 - Brașov - DN 13 - Vânători - DN 13C - Cristuru Secuiesc - DN 13C - Bisericani - DN 13A - Praid - DN 13B – Gheorgheni.Pentru relația Brașov - Bacău, vehiculele cu masa totală mai mică de 40 tone pot utiliza traseul Brașov - DN 11 - Târgu Secuiesc - DN 2D - Focșani - DN 2 – Bacău. Vehiculele cu masă totală mai mică de 30 tone pot utiliza traseul Brașov - DN 11 - Târgu Secuiesc - DN 11 - Poiana Sărată - DN 11 - Onești - DN 11 - DN 2 - Bacău.Pentru relația Huși (județul Vaslui) - Vaslui - Târgu Frumos (județul Iași) - Botoșani se poate utiliza ruta ocolitoare Huși - DN 24B - Crasna - DN 24 - Vaslui - DN 15D - Roman - DN 2 - DN 28 - Târgu Frumos - DN 28B - Hârlău - DN 28B - Botoșani.Pentru relația Teiuș (județul Alba) - Copșa Mică (județul Sibiu) se poate utiliza ruta ocolitoare Teiuș - DN 1 - Alba Iulia - Lancrăm - A1 - Sibiu - DN 14 - Copșa Mică. Vehiculele cu masă totală mai mică de 30 tone pot utiliza și traseul Teiuș - DN 1 - Aiud - A10 - A3 - DN 15 - Iernut - DN 14A - Târnăveni - DN 14A - Mediaș - DN 14 Copșa Mică.

Mazăre nu s-a întâlnit cu Dragnea în pușcărie

​Radu Mazăre nu s-a întâlnit, până în prezent, cu Liviu Dragnea, ambii aflați în carantină în Penitenciarul Rahova, a declarat avocatul fostului primar al Constanței după ce și-a vizitat, ieri, clientul. Avocatul a mai spus că fostul edil se simte bine. “Face plimbare de la 10 la 12, în cerc, se învârte în curtea penitenciarului. Citește, scrie - s-a înscris la revista penitenciarului. Știu de plângerea de la CEDO, dar se va face după motivarea sentinței. Încă nu s-a motivat”, a declarat avocatul lui Mazăre, Lizeta Haralambie, după ce a ieșit din penitenciarul Rahova. Potrivit apărătorului, clientul său nu s-a întâlnit, până în prezent, cu Liviu Dragnea, aflat și el la Penitenciarul Rahova, tot în carantină pentru 21 de zile. „Nu s-au văzut, nu sunt în cameră împreună. El este cu alți doi deținuți, dar nu s-au văzut. Nu avea cum. Se vor întâlni, nu se vor întâlni - rămâne de văzut. Este puternic (Radu Mazăre, n.r.), este un tip care s-a obișnuit cu absolut orice, este un tip care duce. Nu se plânge de absolut nimic”, a declarat avocatul, citat de Mediafax. După trecerea perioadei de carantină, autoritățile urmează să decidă unde va executa Radu Mazăre perioada de 9 ani de închisoare, sentință definitivă la care a fost condamnat fostul edil în dosarul terenurilor și plajelor din Constanța. În aceeași situație se află și Liviu Dragnea, el fiind condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare, în dosarul DGASPC.

Iohannis: Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri, că PSD nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să i-l propună în Guvern pe Titus Corlățean, artizanul catastrofei de la votul în străinătate de la alegerile din 2014. “Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic”, a precizat președintele.Șeful statului a mai anunțat că a decis să convoace partidele parlamentare marți și miercuri la consultări pentru a pune în practică rezultatele referendumului pe justiție.De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că el a cerut demiterea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, și a celui de Interne, Carmen Dan, vinovați pentru “dezastrul” de la votul din străinătate. “Această catastrofă a fost organizată de guvernul PSD, nu au decât se evalueze, să facă ce vor, însă vina politică este clar la Guvern. Nu are rost să căutăm în altă parte, să căutăm că un portar la o ambasadă nu s-a înțeles cu un votant. Este evident că vinovați sunt miniștrii de Externe și ministrul de Interne, drept pentru care le-am cerut demiterea. Poate nu m-ați îți înțeles bine. Cei doi au umblat pe la televiziuni să spună că nu își dau demisia. Nici nu mă interesează. Eu am cerut demiterea lor ca și sancțiune politică”, a mai spus Iohannis. Întrebat ce i-a transmis premierul Viorica Dăncilă în legătură cu acest aspect, Iohannis a spus: “Rămâne să mai judece puțin chestiunea”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.