Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Iată cum poți muri cu zile! Gafe în lanț ale autorităților medicale

Ziarul de Vrancea
4 aug 2020 766 vizualizări

Incredibila poveste a tânărului care a așteptat 5 zile acasă, cu febră 38, rezultatul testului COVID

„Atâta incompetență la oameni care au salariul minim 130 de milioane de lei vechi! Mi-a spus un prieten medic că atâta au (angajații DSP - n.red.)”, își începe povestea Paul Gîrbovean, un tânăr de 33 de ani din Timișoara. Paul s-a simțit rău săptămâna trecută, făcea febră peste 38 de grade. Cum suferă de astm și a avut, în trecut, și pneumonie, ideea că ar putea fi infectat cu coronavirus îl sperie. Joia trecută a chemat ambulanța, dar nu a fost testat, doar i s-a recomandat un tratament cu Paracetamol. Cum simptomele nu au trecut, sâmbătă i s-au recoltat și probe pentru testul COVID.

L-a înregistrat cu nume de femeie

În mod inexplicabil, echipa care a venit acasă să îl testeze, trimisă de DSP Timiș, avea trecut numele lui în hârtii ca „Gîrbovean Elena”, în loc de Gîrbovean Paul, povestește el, pentru HotNews.ro. Le-a explicat că locuiește singur și că nu are pe nimeni pe nume Gîrbovean Elena în familie, iar cei care i-au recoltat probe pentru test i-au promis că vor corecta numele în toate documentele. Lucru care nu s-a întâmplat, însă. Teoretic, din acest punct încolo, Paul Gîrbovean trebuia să stea izolat la domiciliu, să își ia tratamentul și să aștepte ca DSP Timiș să îl anunțe care este rezultatul testului, imediat ce acesta va fi gata. Paul Gîrbovean a ținut și un jurnal video al acestor zile. Spune că vrea să își împărtășească experiența, pentru a trage un semnal de alarmă. Când a văzut însă că rezultatul testului nu mai vine, tânărul a început să sune el la DSP Timiș. Într-o primă fază, nu i-a răspuns nimeni. Când în sfârșit i s-a răspuns la telefon, a aflat cu stupoare că DSP Timiș nu are în evidențe niciun test COVID pe numele Paul Gîrbovean. Figura un test pe numele Gîrbovean Elena, dar i s-a spus că nu îi poate fi comunicat, deoarece ar fi vorba despre o altă persoană, așa că nu i se poate comunica rezultatul testului.

Toți colegii lui și-au întrerupt activitatea


În tot acest timp, Paul Gîrbovean continua să aibă febră peste 38 de grade și să se simtă rău. Nici măcar medicul de familie nu îl primea. În plus, toți angajații firmei la care lucrează, firmă din domeniul construcțiilor, și-au întrerupt activitatea timp de câteva zile, în așteptarea rezultatului testului lui Paul. În cele din urmă, Paul Gîrbovean a început să își contacteze telefonic prietenii și să le povetească ce a pățit. S-a interesat și a contactat și câțiva jurnaliști, disperat că aștepta de zile întregi în casă, nimeni nu îi comunica rezultatul testului COVID și, în cazul în care cauza simptomelor lui era alta, nu era tratat nici pentru altă afecțiune. Alaltăieri, ziariștii agenției HotNews.ro au încercat, fără succes, să contacteze DSP Timiș pentru precizări în acest caz. Cum nimeni nu a răspuns la telefon, ne-am adresat în cele din urmă Ministerului Sănătății. Contactați de reprezentanții Ministerului Sănătății, reprezentanții DSP Timiș l-au sunat, în cele din urmă, pe Paul Gîrbovean și i-au spus, într-o primă fază, că trebuie să vadă ce s-a întâmplat cu testul lui, pentru că nu știu exact. Ulterior, tânărul a fost anunțat că rezultatul testului său COVID este negativ. Paul Gîrbovean așteaptă acum să primească pe mail, de la DSP Timiș, hârtia care dovedește că testul său COVID este negativ. Apoi, se poate adresa medicului de familie sau ambulanței, pentru a face investigații medicale care să arate care este cauza simptomelor pe care le are de cel puțin 5 zile și să își trateze afecțiunea de care suferă. Potrivit presei locale, Direcția de Sănătate Publică Timiș a schimbat deja 3 șefi în timpul epidemiei de coronavirus. Mihaela Daniela Valcovici, actuala șefă a DSP Timiș, a fost numită în luna aprilie. Potrivit presei locale, Mihaela Daniela Valcovici este medic cardiolog și este membră a Organizației de Femei PNL Timiș. În paralel, Guvernul intenționează să aloce, pe perioada stării de alertă, sporuri în valoare de 40% din salariul de bază directorilor executivi și directorilor executivi adjuncți ai direcțiilor de sănătate publică, precum și sporuri de 30% din salariul de bază funcționarilor publici încadrați în serviciul de control în sănătate publică. Decizia Guvernului de a aloca sporuri de 40% conducerilor DSP-urilor și de 30% funcționarilor vine într-un moment în care scandalurile legate de ineficiența direcțiilor de sănătate publică în timpul epidemiei de COVID-19 se țin lanț. Pe 31 iulie, Digi 24 a arătat în cadrul unui experiment live, cu Raed Arafat invitat în studio, cum la numerele de telefon de la DSP București nu răspune nimeni zeci de minute în șir, în plină pandemie.

De cealaltă parte, DSP-urile se plâng de faptul că anchetele epidemiologice ar presupune un „volum mare de muncă” și de faptul că personalul ar fi insuficient. De precizat că direcțiile de sănătate publică nu efectuează singure anchete epidemiologice, ci efectuează, în special telefonic, triajul pacienților care se încadrează în definiția de caz și trebuie testați. Mai departe, pentru testarea pacienților, DSP beneficiază de sprijinul Serviciului de ambulanță, iar prelucrarea testelor se face de către laboratoare specializate.

Prințul Charles promovează în pandemie turismul românesc:

 „Acum este momentul ideal să ne redescoperim rădăcinile:, spune el

Prințul Charles promovează turismul românesc și, într-un nou film publicat pe rețelele de socializare, el recomandă petrecerea vacanțelor în țară, „acest colț unic în Europa”. „De la prima vizită, în urmă cu peste 20 de ani, am ajuns să cunosc și să apreciez atât de multe în România”, spune moștenitorul coroanei britanice. El vorbește despre moștenirea istorică, biodiversitate, colecțiile muzeelor din București și spune că sunt multe locuri din România pe care vrea să le exploreze. „România este o țară uimitor de diversă. O atât de bogată diversitate naturală și culturală sub același drapel e remarcabilă și este una dintre caracteristicile care fac din România acest colț unic în Europa”. În contextul actual, mai spune prințul Charles, turismul a fost grav afectat. „Timpul petrecut acasă oferă nenumărate ocazii minunate de a explora și descoperi. Acum este momentul ideal să ne redescoperim rădăcinile și să refacem legătura cu moștenirea noastră (...) România ocupă un loc deosebit în inima mea. Îl număr printre strămoșii mei pe Vlad Țepeș, ceea ce ar putea explica de ce, de fiecare dată când vin în vizită, o parte din mine se simte acasă”. În final, el a asigurat că va face tot posibilul să pledeze pentru importanța protejării și sărbătoririi comorilor unice ale României. „Îi încurajez pe toți românii să redescopere bogățiile de necrezut care se află între granițele admirabilei voastre țări”

Bărbat eliberat din greșeală din arest

Un bărbat a fost eliberat din greșeală, ieri dimineață, din Arestul Central al Poliției Capitalei. Bărbatul a fost reîncarcerat, iar conducerea Poliției Capitalei face verificări în acest caz. „În această dimineață, polițiști din cadrul Serviciului Independent Reținere și Arestare Preventivă, din eroare, au pus în libertate un bărbat, care se afla sub măsura arestarii preventive, persoana fiind eliberată la momentul în care se împlinea termenul de 24 de ore de la emiterea ordonanței de reținere”, a transmis, miercuri, Poliția Capitalei. Polițiștii au făcut demersuri pentru reîncarcerarea bărbatului, acesta fiind depistat, iar în acest moment se află în custodia Poliției. Conducerea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București a dispus verificări, prin structura de control intern, cu privire la acest incident.

30 de tineri din Vaslui, contacți Covid-19, depistați la Costinești

Treizeci de tineri din Vaslui, care au fost contacți ai unui caz pozitiv Covid-19, au fost depistați de autorități în stațiunea Costinești, ei fiind cazați în trei unități. 18 tineri au fost deja preluați de echipaje medicale venite din județul Vaslui, iar ceilalți sunt carantinați în vila în care au fost cazați și așteaptă să fie și ei preluați de autoritățile din județul de domiliciu. Două din vilele unde tinerii erau cazați au fost închise, după ce au fost găsite mai multe nereguli, administratorii acestora fiind amendați cu câte 10.000 de lei fiecare. Prefectura Constanța a transmis, ieri, printr-un comunicat de presă, că, în seara de 4 august, Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța a fost înștiințată de către Direcția de Sănătate Publică Vaslui de faptul că, în stațiunea Costinești, s-ar afla 30 de tineri cu vârste cuprinse între 17 și 18 ani, prezenți pe litoral pentru a participa la un eveniment privat. “Informarea a venit în contextul în care cei 30 de tineri sunt considerați contacți direcți ai unui caz confirmat de Covid-19, din județul Vaslui”, a precizat Prefectura Constanța. În urma controlului, autoritățile au descoperit condiții necorespunzătoare de cazare la cele două vile, că nu erau respectate măsurile impuse de această situație epidemiologică. La momentul controlului, niciunul dintre cei 30 de tineri nu prezenta simptomatologie specifică infecției cu virusul SARS-CoV-2. “Este o situație lipsită de responsabilitate, în special din partea părinților celor 30 de tineri, pentru că discutăm de niște copii de 17-18 ani”, a declarat prefectului județului Constanța.

Analiză - Dezinformarea alimentează cazurile de Covid-19 în România

 în România, teoriile conspirației în ceea ce privește Covid-19 au devenit un lucru normal, se arată într-un articol din revista de analiză Politico n se vorbește și de o posibilă propagandă rusească

Conform unui sondaj citat de publicație, 41% dintre români consideră că noul coronavirus este o armă biologică realizată de Statele Unite. În timp ce în Europa, țările se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri în urma relaxării restricțiilor și a vacanțelor, în România creșterea numărului de cazuri e alimentată de dezinformare, teorii ale conspirației și o posibilă propaganda rusească. Mai multe televiziuni naționale au difuzat mesaje anti-vaccin și corona-sceptice ale unor politicieni, declanșând astfel îndoiala cetățenilor în măsurile preventive și contribuind astfel la creșterea numărului de infecții, conform unui oficial guvernamental și a doi experți citați de Politico.

„Cel puțin parțial”, dezinformarea este de vină

Șeful DSU a declarat pentru Politico faptul că „cel puțin parțial”, creșterea numărului de cazuri poate fi pusă pe seama dezinformării. „Avem mai multe tipuri de campanii de dezinformare”, declarat Raed Arafat. Aceste campanii variază de la articole online la postări pe social media, sau chiar la ”atacuri la persoană, la adresa multor oficiali care au avertizat public populația despre ce să facă în timpul pandemiei, a spus Arafat. Începând cu data de 22 iulie, România a avut zilnic peste 1.000 de cazuri noi de Covid-19 și a crescut de asemenea numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă. Autoritățile au impus carantină locală pentru mai multe zone și purtarea măștii în spațiile deschise aglomerate, în speranța că vor inversa trendul. „Avem de asemenea multe campanii foarte bine finanțate de la persoane care au vrut să apară public pentru a sfida recomandările noastre, care vizează tinerii pentru a-i convinge să nu mai poarte mască. Mai multe persoane au apărut în mass-media cu opinii fără fundament științific, inclusiv doctori care nu sunt specializați în domenii legate de Covid-19 și care combat măsurile preventive, a adăugat Arafat.

Rusia și presa finanțată în România

O parte a dezinformării a putut fi identificată în cadrul instituțiilor de presă susținute de statul rus, a declarat Corina Rebegea, analist CEPA, scopul fiind o încercare de destablizare a țării. „Cei care au construit aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum și locali, a declarat Corina Rebegea, cu referire la instituția de presă Sputnik și alte grupuri ultra-naționaliste și anti-vaccinare din România, care au publicat teorii ale conspirației încă de la începutul pandemiei. Analistul a scos în evidență și faptul că mulți politicieni români ”joacă un joc iresponsabil prin faptul că amplifică și dau greutate unor dezinformări online, cu scopul de a submina Guvernul. Ediția locală a Sputnik a sugerat în mai multe rânduri că efectele virusului au fost exagerate de Guvern, dar a emis un comunicat prin care explică faptul că publicația își rezervă dreptul de a-și cita sursele cum consideră. Dezinformarea a ajuns și în rândul politicienilor, a spus analistul Corina Rebegea. „Cel mai mare partid din România, PSD, are de asemenea cel mai mare număr de negaționiști ai Covid-19, a declarat Corina Rebegea, analist. Lia Olguța Vasilescu, un membru proeminent al PSD în Parlament, și-a manifestat pe Facebook îndoiala în ceea ce privește numărul real de cazuri de Covid-19, iar PSD și-a folosit mai multe conturi de social media pentru a pune la îndoială gravitatea pandemiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.