Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Hoții români de mașini sunt “patrioți”

Ziarul de Vrancea
18 iul 2017 677 vizualizări

Autoturismele marca Dacia au fost și în anul 2017 ținta hoților de mașini, pe site-ul Poliției Române fiind declarate peste 40 de automobile furate.

Următoarea marcă pentru care s-au înregistrat sesizări a fost Volkswagen, peste 20 de furturi, iar pe locul trei — autoturismele BMW, 16 proprietari declarând dispariția acestora. De asemenea, în jur de 15 posesori de Renault, 14 de Ford și 10 de Mercedes au căzut pradă hoților de la începutul anului 2017. Pe lângă autoturisme, din luna ianuarie și până în prezent, au mai fost declarate furate peste zece autoutilitare, trei autocamioane, dar și o autobasculată. Conform unui raport amănunțit, în ultimii zece ani au fost sesizate peste 8.000 de furturi de automobile Dacia, aproximativ 2.000 de Volkswagen și peste 1.600 de Mercedes.

Iohannis, în Harghita: Autonomia pe criterii etnice inhibă dezvoltarea

n aceasta este o concluzie la nivel european, a argumentat șeful statului

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că descentralizarea este obligatorie în România, iar regionalizarea este "de dorit", însă s-a arătat împotriva ideii autonomiei, după ce șeful CJ Covasna, Tamas Sandor, a cerut acest lucru pentru zona Ținutului Secuiesc. Iohannis a spus în discursul său din secuime, în fața reprezentanților administrației locale din județele Harghita și Covasna, că sunt trei teme despre care toată lumea se așteaptă să vorbească: descentralizare, regionalizarea și autonomie. El a afirmat că descentralizarea este "obligatorie", pentru a asigura creșterea economică, iar regionalizarea este "de dorit", dacă se face în așa fel încât să ducă la modernizarea administrației. "Autonomia locală și regională ajută, dar autonomia pe criterii entice nu este de dorit, pentru că ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomandă ca în cazul unei regionalizări să nu se realizeze delimitarea regională pe linia de delimitare etnică", a spus președintele.

Iohannis a făcut aceste declarații după ce președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, i-a cerut, în discursul său, autonomie pentru zona locuită preponderent de maghiari în Transilvania. "Domnule președinte, noi nu vrem autonomie pe criterii etnice, și declar încă odată și în fața presei, noi nu vrem autonomie pe criterii etnice. Noi vrem autonomie pentru bunăstarea și pacea în regiune, o autonomie de tip UE. Dacă vreți să dau un exemplu, tipul Tirolului de sud, unde germanii conviețuiesc în pace și bunăstarea cu majoritatea din Italia", a spus șeful CJ Covasna.

Imnul secuilor, “un semn de respect”

Președintele Klaus Iohannis a vizitat, ieri, județele Harghita și Covasna. În debutul dezbaterii, după imnul României, a fost cântat imnul Ținutului Secuiesc de către întreaga sală și de către președinții CJ Harghita și Covasna, care se aflau pe scenă, alături de șeful statului. Președintele a considerat intonarea imnului Ținutului Secuiesc în cadrul dezbaterii drept "un semn de respect", explicând că este important să asculți ce vine "din sufletul" oamenilor, nu doar din protocol. El a spus că nu știa că acest moment este pregătit de participanții la dezbatere. "Nu am știut, dar recunosc că am luat-o ca și un semn de respect. Dacă cei din sală, care au cântat, au dorit asta să îmi prezinte, eu am ascultat ce mi-au cântat și am trecut mai departe. E foarte important să ascultăm și ce vine din sufletul oamenilor, nu numai ce vine din protocol", a spus șeful statului.

De asemenea, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a oferit președintelui un steag al Ținutului Secuiesc, iar în replică șeful statului i-a înmânat un drapel românesc.

Klaus Iohannis a mai afirmat că problema limbii materne poate fi rezolvată în Parlament, dar cu respectarea Constituției, iar cea a steagului Ținutului Secuiesc poate să țină cont de promovarea turistică, la fel ca și în alte țări.

El a explicat că limba maternă poate fi folosită în școli, în media și în administrație, motiv pentru care România este un exemplu în Europa, însă a atras atenția că discuția trebuie purtată cu grijă. "Faptul că steagul despre care vorbiți a dus la foarte multe discuții și politice după părea mea se leagă de faptul că dacă steagul Bucovinei se folosește pur pentru promovare turistică, acest steag a venit și cu revendicări politice, și acest lucru e complicat, și o rezolvare se găsește dacă se dorește să se meargă către detensionare", a explicat Iohannis.

România va acorda asistență consulară și portughezilor din Siria

România, singura țară membră a Uniunii Europene care mai are o misiune diplomatică funcțională la Damasc, va acorda asistență și protecție consulară și cetățenilor portughezi din Siria, în vreme ce Portugalia va face același lucru pentru cetățenii români din Guineea Bissau și Mozambic în baza a două documente de cooperare semnate ieri la București. ”Având în vedere atât prezența tradițională a Republicii Portugheze în cele două state africane, cât și posibilitățile de gestionare a situațiilor consulare de către misiunile diplomatice portugheze din cele două state menționate, prin dispozițiile primului document, partea portugheză va prelua asistența și protecția cetățenilor români din cele două țări. În același timp, ca o recunoaștere a capacității de soluționare a cazurilor de protecție și asistență consulară, într-o zonă de conflict, al doilea document stabilește preluarea protecției și asistenței consulare în beneficiul cetățenilor portughezi de către România, singurul stat-membru UE cu misiunea diplomatică deplin operațională la Damasc”,  se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

De la începutul crizei din Siria, România, singura țară care și-a menținut permanent funcțională misiunea diplomatică de la Damasc, a acordat asistență consulară în mai multe rânduri unor cetățeni occidentali, la solicitarea statelor lor de origine. Majoritatea statelor occidentale și-au retras personalul de la ambasadele din Siria.

Autoritățile britanice au arestat un bărbat condamnat pentru infracțiuni sexuale cu copii în România

Autoritățile din West Yorkshire au arestat luni noaptea un cetățean român, care a fost condamnat de justiția română la doi ani și jumătate în spatele gratiilor pentru agresarea sexuală a unui copil în vârstă de nouă ani din satul Suplai, situat în județul Bistrița-Năsăud, scrie Yorkshire Evening Post. Florin Sztoica (18 ani) era vizat de un mandat european de arestare, emis de către autoritățile din România. Acesta muncea și locuia în zona orașului Dewsbury, situat în comitatul West Yorkshire. Agresorul român a fost arestat în orășelul Batley și urmează să apară ieri în fața magistraților de la Judecătoria Westminster din Londra. Florin Sztoica avea 17 ani atunci când a agresat sexual un copil de 9 ani din satul Suplai.

O locomtivă s-a desprins de vagoane

Liderul deputaților PMP, Eugen Tomac, a anunțat, ieri, pe pagina sa de Facebook, că aproximativ o sută de persoane care călătoreau cu trenul InterRegio noaptea de la Timișoara la București au rămas izolate în câmp, în condițiile în care garnitura a rămas fără locomotivă. El a afirmat că un asemenea incident este de neînchipuit în secolul în care trăim, iar măsurile adoptate de guvernarea PSD sunt pe cale „să scoată România de pe șine”.

„Azi dimineață, în jurul orei 8.00, peste 100 de oameni care călătoreau de la Timișoara spre București cu trenul Interregio de noapte, s-au trezit izolați în câmp. Înainte de Dragomirești, în județul Olt, trenul a rămas fără locomotivă. Aceasta s-a desprins de garnitură și a gonit mai departe. A durat o oră ca locomotiva să se întoarcă, iar călătorilor li s-a spus că s-a rupt bulonul (un șurub de mari dimensiuni care leagă locomotiva de vagoane sau vagoanele între ele)”, a afirmat liderul deputaților PMP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.