Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Harta imunității, pe județe

Ziarul de Vrancea
20 iul 2021 896 vizualizări

Numai trei județe din țară au depășit un grad de imunitate de 60% au un grad de imunitate, în cele mai multe pragul fiind sub 20%

Acoperirea vaccinală nu depășește 40% la nicio grupă de vârstă în România, iar din categoria cu cel mai mare risc, doar un român din 3 s-a vaccinat, conform unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică. INSP spune că scenariul principal care trebuie luat în considerare ar fi că “următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările” și avertizează că nu poate fi exclusă varianta reintroducerii unor restricții.

Potrivit INSP, a fost făcută o estimare a persoanelor ce ar putea avea un grad de imunitate împotriva formelor severe de COVID și decesului. Estimarea s-a bazat atât pe acoperirea vaccinală cu cel puțin o doză, cât și pe numărul estimat de persoane care s-au infectat și nu s-au vaccinat până în prezent. Estimarea numărului celor trecuți prin boală s-a bazat pe presupunerea că pentru fiecare persoană confirmata prin test diagnostic au fost alte 5 persoane nediagnosticate.

Pentru estimarea la nivel de județ s-a folosit ca bază de calcul populația rezidentă în Romania la data de 1 ianuarie 2020 (Institutul National de Statistica), fiind considerată mai apropiată de situația reală. Concluziile? În 25 de județe peste 20% din persoane au un grad de imunitate,  în 11 peste 40% din persoane au un grad de imunitate, în 3 județe peste 50%, iar în 3 județe peste 60% au un grad de imunitate.

În ceea ce privește grupele de vârstă cu risc de dezvoltare a unor forme mai severe de boală (peste 60 de ani), în medie 1 din 3 persoane eligibile a ales să se vaccineze.

Potrivit INSP, se constată că la un nivel de sub 40% persoane cu un grad de imunitate se încadrează: 11 municipii cu populație de peste 100.000 de locuitori - Galați, Ploiești, Brăila, Buzău, Vaslui, Suceava, Botoșani, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț și Drobeta Turnu Severin.

Reprezentanții INSP avertizează că, având în vedere potențialul de evoluție a variantei delta în Romania și acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricții sa rămână în vigoare în continuare. Printre cele mai necesare ar fi obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate, piețe, magazine, transport în comun. Restricțiile privind reîntoarcerea din călătorii internaționale vor trebui să rămână în vigoare și în perioada următoare, mai spun reprezentanții INSP.

Conform acestora, decizia de renunțare la aceste restricții va depinde de “imaginea epidemiologică internațională și internă, de prevalența și localizarea oricăror variante de îngrijorare, eficacitatea vaccinurilor asupra acestor variante și impactul variantelor asupra transmisibilității, spitalizărilor și deceselor, precum si de progresul campaniilor de vaccinare atât la nivel național, cât și internațional”. “În cazul constatării răspândirii unei variante de virus care prezinta abilitatea de a eluda răspunsul imun datorat vaccinării nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restricțiilor economice și sociale la nivel local, regional sau național”, mai spune INSP.

Cîțu, iritat de întrebările pe tema documentului cu antetul Guvernului

n după ce cu o zi înainte s-a contrazis pe această temă, ieri, premierul s-a enervat pe jurnaliști

Premierul Florin Cîțu a evitat ieri din nou să explice de ce a fost transmis către liderii PNL un punctaj de comunicare cu antetul Guvernului. Vizibil iritat de întrebările jurnaliștilor, Florin Cîțu a spus, la finalul ședinței de Guvern, că din punctul său de vedere, nu este un document oficial deoarece nu a fost înregistrat, ci este o fițuică și de aceea nu dorește să comenteze. Discuția pe această temă a întrerupt-o brusc fără a permite unei jurnaliste să își încheie întrebarea. “Eu nu pot să comentez decât pe baza unor documente oficiale. Din punctul meu de vedere, document oficial înseamnă înregistrat, cu semnături”, a răspuns premierul unui jurnalist. La remarca acestuia că documentul era, totuși, semnat (n.r. de Mioara Costin, consilier de stat), premierul a spus, din nou, că document oficial înseamnă un document înregistrat. Întrebat dacă a veridicitatea documentului, Cîțu a refuzat să răspundă, spunând doar “Vă mulțumesc!”.

Întrebat de cine a luat decizia privind transmiterea acestui document, premierul a spus că nu comentează fițuici apărute în presă. “Eu, din funcția de premier, pot să comentez doar pe documente oficiale. Ceea ce înțeleg eu că e document oficial este un document care a fost înregistrat. Nu a fost înregistrat și nu mi-a fost prezentat niciun moment. Despre documente care apar în presă sau hârtii, nu știu dacă sunt documente, fițuici sau documente editabile nu pot să comentez. Eu pot să comentez doar pe documente oficiale”. Premierul a refuzat să răspundă la o altă întrebare din partea aceluiași jurnalist, spunând că are dreptul la una singură. Aceasta în condițiile în care alți jurnaliști au adresat mai multe întrebări.

La final, o jurnalistă a încercat să adreseze și ea o întrebare în legătură cu autorul documentului, însă Cîțu a întrerupt-o brusc spunând “Mulțumesc, a fost o întrebare”.

Cum s-a contrazis premierul

Jurnaliștii au încercat să obțină răspunsuri de la premier și în cursul zilei de marți, însă acesta nu a făcut altceva decât să se contrazică de la un minut la altul.  La început a spus că oamenii săi elaborează multe documente “în exces de zel”. Imediat după aceea, a spus că nu a văzut acel document. A mai afirmat că nu tolerează așa ceva, dacă se dovedește veridic, ca imediat după aceea să spună că a verificat și nu există documentul. Întrebat dacă a vorbit cu colegii care au primit documentul, Cîțu a spus “Nu”, încheind astfel discuția în contradictoriu pe care a avut-o marți cu jurnaliștii.

Un document cu antetul Guvernului, de la cancelaria prim-ministrului, a fost consultat și publicat de mai multe redacții de presă din Capitală. Acesta stabilește direcțiile de comunicare pentru campania internă a partidului. De la Palatul Victoria s-a făcut lista comunicatorilor care trebuie să arate “diferența de clasă” între cele două echipe aflate în competiție directă, președintele Klaus Iohannis fiind promovat ca partenerul lui Florin Cîțu.

Potrivit documentului, Mioara Costin le cere unor lideri PNL să transmită către ea și colega sa Dana Păcurar, informații pe care le au despre tabăra Orban, pentru a le da in presă.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că dacă au fost folosite resurse publice în campania internă a PNL, atunci cine a luat o astfel de decizie “trebuie să plece imediat de la Palatul Victoria”.

Un deputat PNL sare la „gâtul” lui Vladimir Putin

Reprezentantul special al Guvernului României pentru Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, susține că Basarabia nu a fost ocupată de România în 1918, așa cum afirmă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, ci realipită, în urma unor procese democratice și realități istorice. Deputatul liberal Alexandru Muraru precizează, într-un comunicat de presă, că “revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut și denaturarea adevărului istoric nu fac decât să consolideze realitatea că narațiunile istorice false sunt parte a unui război hibrid purtat de Federația Rusă”. “Articolul de opinie al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, intitulat «Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor» (articol publicat pe 12 iulie pe site-ul oficial al președinției ruse – n.r.), în care face trimitere și la Bucovina de Nord și Basarabia, iar despre cea din urmă spune că «a fost ocupată de către România în 1918», la finalul Primului Război Mondial - reprezintă o altă denaturare semnificativă a adevărului istoric și o ultragiere a memoriei celor care au purtat idealurile de libertate și democrație pentru Basarabia. Bucovina a făcut parte din ținutul istoric al Moldovei dintotdeauna, până când a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1775, iar Basarabia, teritoriul dintre Prut și Nistru, a fost anexată prin Tratatul de la București din 1812 de către Imperiul Rus”, afirmă deputatul Alexandru Muraru.

Reprezentantul special al Guvernului României pentru Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei adaugă că “desăvârșirea unității naționale a românilor la 1918 s-a înfăptuit prin actele de unire de la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia, în timp ce tratatele de pace care le-au dat consacrarea internațională au fost semnate în anii 1919-1920”.

“Așadar, România nu a «ocupat» Basarabia și nici Bucovina de Nord în 1918, ci le-a realipit în urma unor procese democratice prin care populația majoritar românească din aceste provincii și-a exprimat dorința de unire cu Regatul României. Spre deosebire de raptul teritorial la care rușii au recurs atunci când au anexat samavolnic teritoriul dintre Prut și Nistru, unirea cu Regatul României de la 1918 s-a realizat pe baza dreptului autodeterminării și în urma votului Sfatului Țării care era cel mai reprezentativ organism politic al cetățenilor din Basarabia. Acest vot a fost liber și democratic”, mai precizează Alexandru Muraru.

El consideră că Bucovina de Nord și Basarabia au fost anexate de către Rusia sovietică în urma pactului Ribbentrop-Molotov din august 1939 pe care “tezele centrale și discursul oficialilor de la Moscova evită să îl amintească”.

“Aceste puncte de vedere enunțate de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care utilizează revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut și denaturarea adevărului istoric fac parte din recuzita istoriografică cunoscută post-sovietică rusă de aproape 100 ani, un semnificativ război hibrid, și au rolul de a construi narațiuni istorice false pentru a-și justifica visele post-imperiale, expansioniste, care încearcă să conteste realitățile geopolitice stabilite prin tratatele internaționale și principiile democratice pe baza cărora s-au construit și funcționează statele și instituțiile secolelor XX-XXI”, adaugă deputatul Alexandru Muraru.

Iohannis, criticat după ce a trimis la reexaminare legea privind directorii de școli

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, actul normativ pentru modificarea și completarea legii educației naționale care vizează procedura de numire a directorilor și directorilor adjuncți interimari ai unităților de învățământ preuniversitar, în situația vacantării funcțiilor. Prin conținutul normativ, unele dintre reglementările legii menționate nu îndeplinesc standardele de calitate a legii, fiind lipsite de claritate și previzibilitate, argumentează șeful statului, potrivit Administrației Prezidențiale.

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie a afirmat că „decizia Administrației Prezidențiale - dincolo de argumentele superficiale invocate - reprezintă o decizie politică de a ține captive școlile în mâinile filialelor politice de județ”.

„Coșmarul nostru cel mai mare atunci (ca și acum) când am elaborat legea a fost că incidentul 9 ianuarie (care a dus la schimabrea a peste 700 de directori de școli) se va repeta la scară națională în luna august (peste câteva zile) când se vor vacanta toate cele aproximativ 10,000 de posturi de directori și directori adjuncți. Astăzi, aproape toți inspectorii școlari generali sunt numiți politic, (cu funcții de partid în spate - și foști participanți la alegerile locale în septembrie) și îi găsim cocoțați în aceste funcții tocmai pe fondul neorganizării unor concursuri transparente în 2020 sau în prima parte a lui 2021. Acești oameni urmează «în baza legii» să hotărască în luna august ce culoare politică va colora unitățile de învățământ din România”, a explicat senatorul. „Astăzi este o zi tristă pentru România Educată - baronii locali ai politicii vechi pot să stea liniștiți, își vor menține controlul și influența prin intermediul școlilor, punând labele și pe profesori, și pe părinți, dar și pe viitorul copiilor”, a scris Ștefan Pălărie, miercuri pe Facebook.

Nelu Iordache, audiat la DNA într-un nou dosar de corupție

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost ridicat ieri de procurori și dus la DNA, unde este audiat într-un nou dosar de corupție, au declarat surse judiciare.

Nelu Iordache, considerat unul din “regii asfaltului”, patron al companiei Romstrade, a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupție, având și o condamnare de 12 ani și 6 luni închisoare, care nu este însă definitivă.

Astfel, în luna martie, el a fost condamnat de Tribunalul București la 12 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a înregistrat în contabilitatea companiei de transport aerian Blue Air achiziții fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro.

Pe de altă parte, în luna ianuarie 2020, Nelu Iordache a fost achitat definitiv, de Curtea de Apel București, într-un alt dosar de corupție, legat de modernizarea Transalpina.

Brăila: Bătrână salvată dintr-un incendiu de un jandarm aflat în timpul liber

Un jandarm din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Brăila, aflat în timpul liber, a salvat o bătrână dintr-un incendiu izbucnit în apartamentul în care femeia locuia singură.

Adrian Beraru, plutonier adjutant în cadrul IJJ Brăila, locuiește în același bloc cu bătrâna căreia i-a luat foc apartamentul, iar în momentul declanșării incendiului, acesta se afla în zona blocului împreună cu copiii săi și a văzut fumul care ieșea din locuința situată la etajul 1. “Colegul nostru, plutonier adjutant Beraru Adrian, și-a dat seama imediat că proprietara imobilului, o femeie în vârstă de 80 ani, este în pericol. Flerul dobândit în cei peste 10 ani de când poartă uniforma militară l-a determinat să intervină la timp, pentru a împiedica un posibil final nefericit. Din spusele colegului nostru, octogenara intrase în panică și încerca să-și salveze cât mai multe bunuri, lăsând în plan secund siguranța și sănătatea ei. Totodată, plutonier adjutant Beraru Adrian a apelat imediat SNUAU 112, anunțând incendiul”, se arată într-un comunicat remis de IJJ Brăila.

Aerostar Bacău va produce drone de ultimă generație

Aerostar Bacău a semnat un contract cu compania britanică U-TacS pentru realizarea în România de drone tactice Watchkeeper X, a anunțat, ieri, președintele Consiliului Județean Bacău (CJ), Valentin Ivancea. Acesta a participat la semnarea contractului în prezența directorilor generali ai celor două companii, Grigore Filip și Yogev Dahan. “Prestigioasa companie băcăuană Aerostar - recunoscută în țară și peste hotare - pune județul Bacău pe harta locurilor unde se realizează proiecte de înaltă tehnologie, ce pot fi utilizate atât în domeniul securității naționale, inclusiv supravegherea frontierelor, cât și pentru monitorizarea infrastructurii critice. Prin intermediul acestui parteneriat, Aerostar - unul dintre cei mai importanți angajatori băcăuani - își reconfirmă statutul de companie robustă și rezilientă, capabilă să facă față cu succes provocărilor, tot mai complexe, din lumea de azi”, a scris, pe Facebook, președintele CJ Bacău.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.