Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Guvernul Orban: Trece, pică sau se amână?

Ziarul de Vrancea
1 nov 2019 1761 vizualizări

Liberalii au astăzi șansa să revină la putere dacă executivul pe care l-au propus va obține cel puțin 233 de voturi în Parlament n votul poate fi amânat în cazul lipsei de cvorom

Astăzi are loc în camerele reunite ale Parlamentului votul pentru învestirea guvernului Orban. Pentru a fi învestit în funcție, Cabinetul PNL are nevoie de votul majorității parlamentarilor, mai precis de cel puțin 233 de voturi. Ludovic Orban a anunțat că, pe lângă cei 225 de parlamentari din grupurile care au anunțat că susțin noul Executiv, a discutat cu alți 11 aleși care i-au spus că vor fi prezenți în plenul reunit de azi. „În momentul de față, pe lângă cei 225 de parlamentari care sunt în grupurile care susțin învestirea Guvernului, cu care am semnat acorduri sau am stabilit înțelegeri, pe lângă cei 225 de parlamentari, sunt încă 11 parlamentari cu care am, discutat personal și mi-au confirmat într-un procent destul de mare faptul că vor fi prezenți la votul de învestire a Guvernului”, a afirmat Ludovic Orban. Pe de altă parte, senatorul UDMR Attila Laszlo a afirmat că Guvernul Orban nu va putea fi învestit azi, deoarece nu va exista cvorum. El a adăugat că votul de încredere din Parlament va fi amânat până după alegerile prezidențiale.

Liderul Pro România, Victor Ponta a declarat sâmbătă seară că parlamentarii formațiunii sale nu votează guvernul Ludovic Orban dar că se gândesc să intre în sală să asigure cvorumul de ședință cu condiția ca Ludovic Orban să-i schimbe pe cei 3 miniștri care au primit aviz negativ după audierile din comisiile parlamentare. „O să discutăm luni dimineață (dacă asigurăm cvorumul, n.red), toți parlamentarii Pro România. În măsura în care domnul Orban nu respectă regulile din Parlament, să schimbe cei 3 miniștri respinși de comisii... Știți, am avut și eu majoritate cu USL de 70%, a picat un ministru în comisie, l-am schimbat imediat, domnul Cioloș a schimbat, domnul Orban zice că la el nu se aplică regulile. Domnul Orban are timp până luni la ora 14.00 să facă o chestiune de bun simț, să propună alți miniștri în locul celor picați. Aici nu vorbim de orice miniștri, vorbim de Muncă, Finanțe și Dezvoltare Regională, trei poziții importante”, a spus Ponta la România TV.

În  cadrul audierilor parlamentare din comisii, nu au obținut avizul Florin Cîțu (Finanțe), Violeta Alexandru (Muncă) și Ion ștefan.

După audieri, Ludovic Orban a spus că nu-i va retrage de pe lista cabinetului pe cei trei deoarece avizele negative au fost date de comisii a căror componență a fost stabilită prin încălcarea regulamentelor parlamentare astfel încât PSD este suprareprezentat. ”Parlamentarii PSD nu au legitimitatea să decidă dacă un candidat poate sau nu să conducă un minister”, a declarat, pe 30 octombrie,  Ludovic Orban.

Fostul ministru Sorin Frunzăverde a încetat din viață

Fost ministru în mai multe Guverne ale României, dar și președinte al Consiliului Județean Caraș- Severin, Sorin Frunzăverde a murit ieri, la Spitalul Județean de Urgență Reșița, în urma unei suferințe îndelungate. Sorin Frunzăverde a decedat la vârsta de 59 de ani. De profesie inginer metalurgist, acesta a fost președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin pentru mai multe mandate, ocupând de-a lungul anilor de mai multe ori și funcția de ministru. În perioada 1997-2000 a deținut o serie de funcții ministeriale ca reprezentant al Partidului Democrat: ministrul Apelor, Pădurilor și Mediului înconjurător, ministrul Turismului și ministrul Apărării Naționale.  La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007, Sorin Frunzăverde a fost ales ca deputat în Parlamentul European pentru mandatul 2007-2009, însă în 2008 a fost ales președinte al Consiliului Județean Caraș Severin și a demisionat din funcția de europarlamentar.

 În vara anului 2015, Sorin Frunzăverde a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că și-ar fi folosit influența de președinte al forului județean pentru a aduce un număr mai mare de voturi pentru Klaus Iohannis în timpul campaniei prezidențiale din 2014. În 2016, Sorin Frunzăverde a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare.

Peste 500 de infractori din „promoția Toader” au ucis, violat și tâlhărit din nou

Peste 21.000 de deținuți au fost eliberați în baza recursului compensatoriu

Deputatul liberal, Florin Roman a cerut PSD și premierului demis, Viorica Dăncilă ”să rupă frăția cu criminalii, violatorii și tâlharii”, după ce a primit răspunsul la două interpelări și a aflat că ”peste 500 de infractori au ucis, violat și tâlhărit din nou”. ”Peste 500 de infractori din promoția Toader au ucis, violat și tâlhărit din nou. 509 de deținuți care au fost eliberați în baza legii recursului compensatoriu, așa-zisa promoție Tudorel Toader, au comis noi infracțiuni violente. Aici vorbim de crimă, viol, tâlhărie, pedofilie, act sexual cu un minor, pornografie infantilă etc. Este răspunsul oficial al ministrului Justiției la o interpelare, pe care am adresat-o în calitate de deputat PNL. Ministrul Ana Birchall mă mai informează că numărul celor care au beneficiat de beneficiile recursului compensatoriu de la intrarea in vigoare a legii este de 21.049 persoane”, a scris deputatul Florin Roman pe pagina sa de Facebook.

 Potrivit deputatului, mai mult de 7000 au fost cazuri de infracțiuni deosebit de periculoase, omor, viol, tâlhărie calificată etc. 1877 de persoane eliberate au fost reîncarcerate, iar 509 deținuți eliberați din nou au comis noi crime, violuri și tâlhării.

Până în prezent, potrivit răspunsului Ministerului Justiției la interpelarea adresată de deputatul liberal Florin Roman, au fost eliberați peste 21.000 de infractori, în baza recursului compensatoriu, din anul 2017. ”Vă comunicăm faptul că de la data de 19.10.2017, până la data de 18.09.2019, s-au înregistrat 21.049 de liberări, ca urmare a prevederilor Legii nr. 169/2017. Dntre acestea, 7.003 persoane au fost condamnate pentru infracțiuni de tâlhărie, omor, ucidere, viol, dare de mită (...) În perioada anterior menționată, din totalul liberărilor, s-au înregistrat 1.877 de reîncarcerări”, se arată în răspunsul Ministerului Justiției.

 Informațiile i-au parvenit parlamentarului în urma unei interpelări în care solicită precizări referitoare la persoanele eliberate mai repede din penitenciar în baza recursului compensatoriu, de la intrarea în vigoare a legii respective și până în luna septembrie 2019.

Dăncilă „să rupă frăția cu criminalii”

Deputatul Florin Roman mai spune că Guvernul PSD a pregătit o ordonanță de înăsprire a pedepselor pentru cei care comit fapte grave, însă această ordonanță nu a mai fost adoptată. ”Tot ministrul Justiției îmi raspunde oficial unei alte interpelări in care îmi comunica faptul că la nivelul lunii august, după drama de la Caracal, guvernul Dăncilă a pregătit o OUG de înăsprire a pedepselor pentru cei care comit fapte grave, spre limitele maxime, însă acel proiect a rămas in aer”, a mai scris deputatul. În urma celor două răspunsuri pe care le-a primit de la Ministerul Justiției, în urma interpelărilor sale, deputatul solicită PSD și premierului demis Viorica Dăncilă, în numele PNL, ”să rupă frăția cu criminalii, violatorii și tâlharii. ”PNL solicită PSD și premierului demis Viorica Dancila sa rupă frăția cu criminalii, violatorii și tâlharii și sa accepte abrogarea recursului compensatoriu și înăsprirea pedepselor pentru criminali, violatori și tâlhari”, a mai scris Roman.

Anchetă la Penitenciar după „evadarea” lui Dragnea

Șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a dispus, la solicitarea ministrulului Justiției, Ana Birchall, verificări la Penitenciarul București-Rahova, după permisia care i-ar fi fost acordată lui Liviu Dragnea. "Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la modalitatea de acordare a unei recompense cu permisiunea de ieșire din penitenciar pentru o durată de 24 de ore, la solicitarea ministrului justitiei, Ana Birchall, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor a dispus efectuarea în regim de urgență a verificărilor care se impun la Penitenciarul București-Rahova", se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă după-amiază, de ANP. Conform sursei citate, ministrul justiției va fi informat privind rezultatele verificărilor și a măsurilor legale care se impun.

Dragnea se află la Penitenciarul Rahova, fiind condamnat la 3 ani și 6 luni de detenție în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea ar fi solicitat o permisie de o zi, cu ocazia aniversării sale, iar în spațiul public au apărut informații că a ieșit din penitenciar pentru 24 de ore.

Constanța: Un polițist a salvat un tânăr care voia să se arunce de pe un pod

Un polițist constănțean a salvat un tânăr de 17 ani, care în noaptea de sâmbătă spre duminică a vrut să se arunce de pe un pod din localitatea Murfatlar. Polițistul l-a prins pe tânăr de mână când acesta se desprinsese de balustrada podului.  Astfel, în jurul orei 1.10, polițiștii din Murfatlar au fost sesizați de un tânăr de 17 ani cu privire la faptul că intenționează să se arunce de pe podul de la Murfatlar.

"Deplasați la fața locului, polițiștii au stat de vorbă cu tânărul în cauză, care se afla de partea cealaltă a balustradei, încercând să îl liniștească. După câteva minute, acesta și-a deprins mâinile de pe balustrada podului, moment în care colegul nostru, agent de poliție Buzea Tiberiu l-a prins de mână, ridicându-l înapoi pe pod", au precizat reprezentanții IPJ Constanța. Tânărul în cauză a fost preluat de echipajele medicale și a fost transportat la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Constanța.

Copiii unui cunoscut infractor votează cu Dăncilă

Cei doi fii ai fostului premier Adrian Năstase, Andrei și Mihnea, anunță pe Facebook că la alegerile prezidențiale o vor vota pe Viorica Dăncilă. Sâmbătă, într-o postare intitulată ”Dragi compatrioți, a venit timpul să alegeți Reaua cea mai mică!”, fostul condamnat penal a scris: „Dragi compatrioți, de-a lungul ultimilor decenii, s-a spus că ati ales  Răul cel mai mic. Băsescu în loc de Năstase, Băsescu în loc de Geoană, Iohannis în loc de Ponta. A venit timpul acum să alegeți Reaua cea mai mică. Votați Viorica Dăncilă!”

Fiul cel mare al lui Adrian Năstase, Andrei, și-a modificat fotografia de profil, aplicându-i rama utilizată de simpatizanții PSD pentru a-și exprima susținerea față de Viorica Dăncilă la prezidențiale, ramă care conține mesajul explicit ”Votez Viorica Dăncilă”. Și fiul cel mic al fostului pușcăriaș, Mihnea Daniel Năstase, și-a modificat într-un mod similar fotografia de profil. El a fost numit în luna iulie consilier onorific al vicepremierului pentru parteneriate strategice Mihai Fifor. La momentul desemnării Vioricăi Dăncilă ca premier, Mihnea Năstase o caracteriza pe aceasta ca fiind  ”o persoană integră, care respectă și promovează cultura și tradițiile românești și care activează fervent în ceea ce privește drepturile femeilor și egalitatea de gen”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.