Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Guvernul Orban se clatină la CCR

Ziarul de Vrancea
27 ian 2020 1230 vizualizări

Două legi adoptate prin asumare de răspundere de liberali au picat testul constituționalității n deciziile judecătorilor, luate în unanimitate, pun sub semnul întrebării strategia Guvernului Orban de a trece legi importante prin procedura asumării

Curtea Constituțională (CCR) a decis, ieri, în unanimitate, că două legi adoptate de Guvernul Orban prin asumarea răspunderii (o lege privind transportul elevilor și una de prorogare a termenelor din justiție) sunt neconstituționale. Ambele legi au fost contestate la CCR de PSD, social-democrații invocând că cele două acte normative sunt în procedură parlamentară, ceea ce ar reprezenta un conflict juridic de natură constituțională. Potrivit unor surse citate de Agerpres, Curtea a admis sesizările PSD exact din acest motiv - “s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe aceste subiecte, în faza de finalizare”. Motivările deciziilor CCR urmează să fie publicate în zilele următoare în Monitorul Oficial.

Orban: “Decizia Curții adoptă poziția PSD”

La ora la care judecătorii Curții Constituționale “anulau” cele două legi adoptate prin asumarea răspunderii, Guvernul Orban își asuma răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. “Guvernul pe care îl conduc a luat decizia de a angaja răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea legii alegerilor locale astfel încât să permitem cetățenilor fiecărei comunități locale să își aleagă primarii printr-un sistem de alegere care să confere legitimitate primarilor aleși - și anume prin majoritate de 50% plus unu dintre alegătorii care își exprimă dreptul de vot”, a afirmat Orban. El a spus că sistemul actual restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți de a schimba un primar. “Acest sistem de vot restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți dintr-o comunitate locală de a schimba un primar care nu și-a făcut treaba, care nu respectă promisiunile electorale și care nu a avut capacitatea să dezvolte comunitatea locală”, a arătat Orban.

Ulterior, el a afirmat că nu este de acord cu decizia CCR care a admis sesizările PSD pe cele două legi. “Decizia Curții adoptă poziția PSD – copiii să nu mai ajungă la școală și prelungirea licențelor pentru firme care pun în pericol siguranța copiilor până la calendele grecești”, a afirmat Orban. Când i s-a atras atenția că CCR nu s-a pronunțat pe fondul legii, ci pe faptul că a fost adoptată prin angajarea răspunderii, deși există un proiect de lege cu același subiect în Parlament, Orban a spus: “Ce ați fi vrut? OUG 51 era constituțională? Nu sunt de acord cu decizia Curții. O să căutăm soluții să rezolvăm lucrurile”. Orban a precizat că așteaptă motivarea Curții pentru a decide cum vor fi rezolvate lucrurile. “Din punctul meu de vedere, orice angajare poate fi declarată constituțională, dacă nu este posibilă altă variantă de a legifera”, a mai spus Orban, care a respins ideea că și legea pe care și-a asumat ieri răspunderea ar putea fi declarată neconstituțională. Orban a explicat că PNL a depus proiect de lege din 2017 care nu a fost luat în dezbaterea Camerei decizionale și nu a fost supus la vot, proiectul fiind “parcat la Comisia de cod electoral”.

Premierul a mai spus că așteaptă “cu indiferență” moțiunea de cenzură pe care PSD a anunțat că o va depune, întrucât nu crede că are șanse de succes.

Barna: Guvernul, legat la mâini și la șireturi și făcut să sară în sac

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat că deciziile pronunțate, ieri, de CCR desființează complet instituția angajării răspunderii, dacă argumentul a fost legat de faptul că există deja proiecte legislative cu acest subiect depuse în Parlament. “Înțeleg că argumentul ar fi construit pe ideea că există în procesul legislative similare. Asta, dacă o privim strict din acest punct de vedere, practic, desființează complet instituția angajării răspunderii”, a spus Barna. Potrivit acestuia, un Guvern care nu are majoritate în Parlament poate fi foarte ușor blocat. “În momentul în care vrei să blochezi un guvern să își poată angaja răspunderea pe ceva, introduci o lege, o pui într-un sertar și în momentul în care apare guvernul să își angajeze răspunderea invoci legea respectivă. Dacă acesta este temeiul avem o problemă foarte mare de funcționarea instituțională a guvernului și a ceea ce înseamnă șansa de a guverna România. În logica aceasta în care ai un Parlament cu o majoritate temporară diferită de cea a guvernului, practic, guvernul acela este legat la mâini și la șireturi și făcut să sară în sac. Cam asta este perspectiva de guvernare în anul în care urmează dacă nu ajungem la anticipate”, a mai spus Barna.

Acesta a afirmat că și asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi ar putea avea probleme din acest punct de vedere. “Din perspectiva aceasta, se ridică semne de întrebare și la asumarea de astăzi legată de primari în două tururi și acesta este un risc major”, a mai declarat liderul USR.

Ciolacu: “Matematic nu avem voturile”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că azi va depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. “Joi dimineață vom depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Opoziția se bucură când puterea îi oferă motiv să depună mai multe moțini”, a spus Marcel Ciolacu, după încheierea ședinței în care Guvernul și-a asumat răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi. “Categoric dorim să treacă moțiunea de cenzură. Matematic nu avem voturile”, a mai spus Ciolacu, care a precizat că nici PNL nu avea matematic voturile necesare când a dat jos Guvernul Dăncilă.

Președintele ICCJ: Eliminarea pensiilor “speciale”, tristă și stupefiantă

Președintele ICCJ Alina Corbu afirmă într-o scrisoare deschisă că decizia Parlamentului de eliminare a pensiilor speciale - despre care afirmă că elimină doar 5% din aceste pensii - este tristă și stupefiantă, bazată pe faptul că Justiția e tratată ca o Cenușăreasă sau ca o o ramură a puterii de stat de rangul doi, care trebuie pusă la locul ei, pentru a nu „deranja” celelalte puteri ale statului. Ea admite că atitudinea negativă a publicului în cazul pensiilor magistraților este justificată, având în vedere gravele excese în cazuri particulare, majoritatea generate de imperfecțiuni legislative. Președintele ICCJ subliniază că pensiile magistraților nu sunt nici speciale și nici nesimțite, ele incluzând o componentă contributivă și o altă componentă compensatorie, aceasta din urmă reflectând tocmai incompatibilitățile și interdicțiile la care sunt supuși.

Ea amintește că a convocat pentru miercuri o ședință a Secțiilor Unite din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care vor analiza dacă există sau nu temeiuri pentru sesizarea Curții Constituționale cu privire la propunerea legislativă adoptată de către Parlamentul României, “privind eliminarea a aproximativ 5% din numărul așa-numitelor pensii speciale, numărul pensiilor de serviciu aparținând personalului instanțelor și parchetelor reprezentând aproximativ 3% din total”.

Alina Corbu prezintă cifre despre care spune că sunt bazate pe ce a identificat în presă, din care reiese că: “numărul pensiilor de serviciu ale magistraților aflate în plată – 3800-4000; cele ale grefierilor – aproximativ 1800-2000; Numărul pensiilor așa-zis-speciale care vor rămâne în plată și în condițiile intrării în vigoare a propunerii legislative adoptate ieri de Parlament – aproximativ 170.000”.

Prima firmă amendată de CNCD pentru reclame sexiste

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat contravențional cu 10.000 de lei compania Alka pentru campania publicitară care asocia dulciurile produse de firmă cu fotografii considerate având “tentă sexuală”. “Campania publicitară pentru produsele Alka, care are ca scop promovarea produselor prin asocierea cu imagini în care se regăsesc preponderent femei, imagini însoțite de mesaje care în mod vădit tentă sexuală, promovează o imagine degradantă și ofensatoare asupra femeilor și aduc atingere demnității femeilor promovând sexismul și obiectificarea acestora, reprezintă faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, se arată în comunicatul CNCD.

Alka este prima companie privată amendată de CNCD pentru o campanie publicitară. O sancțiune similară pentru același tip de contravenție a primit în trecut Registrul Auto Român (RAR), pentru o campanie care promova purtarea centurii de siguranță.

Siegfried Mureșan, raportor pe un proiect de 1.000 de miliarde de euro

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PNL), vicelider al Grupului PPE responsabil pentru bugete, a fost ales raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European. În calitate de raportor, Siegfried Mureșan va coordona poziția Parlamentului European privind planul de investiții al Pactului Ecologic European propus de Comisia Europeană.

Planul de Investiții al Pactului Ecologic European, propus de Comisia Europeană, urmărește să mobilizeze investiții de 1.000 de miliarde de euro în următorii 10 ani în UE pentru a atinge obiectivele climatice. Cele 1.000 de miliarde de euro vor proveni din fonduri nerambursabile de la bugetul Uniunii, împrumuturi ale Băncii Europene de Investiții garantate de bugetul UE, dar și din cofinanțarea națională pentru proiectele europene sau alte tipuri de împrumuturi.

Tăriceanu, audiat la Parchetul General, într-un dosar de abuz în serviciu

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a ajuns, ieri, la Parchetul General, unde a fost citat într-un dosar în care este suspectat de abuz în serviciu. Liderul ALDE a ajuns la Parchetul General cu puțin înainte de ora 16.30 și a refuzat să facă declarații presei.

Anterior, la Parlament, el a afirmat că este vorba despre o confuzie sau de o necunoaștere a prevederilor legale, menționând că nu președintele Senatului decide dacă un senator își pierde această calitate, ci Plenul. “Din ceea ce a apărut în presă, pentru că practica scurgerii informațiilor către presă este una obișnuită a parchetului din România, am aflat că sunt acuzat de abuz în serviciu în legătură cu neaplicarea unei decizii de incompatibilitate cu privire la un senator. Ceea ce doresc să subliniez este că nu președintele Senatului, care are un rol mai degrabă de reprezentare și nu are funcțiie executive, nu președintele Senatului este cel care decide dacă un senator își păstrează calitatea de membru al Senatului sau și-o pierde, acest lucru se face în urma unei proceduri pe care am îndeplinit-o în mod riguros pe baza regulamentului Senatului, iar decizia se ia de către plenul Senatului cu majoritatea membrilor săi”, a declarat Tăriceanu.

El crede că este vorba de confuzie sau de o necunoaștere a prevederilor legale de către procurori. “Până nu voi vedea dosarul mai multe detalii nu pot să vă dau”, a mai precizat liderul ALDE.

În 22 ianuarie, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că a primit o înștiințare de la Parchetul General că este suspect într-un dosar de abuz în funcție, în legătură cu mandatul unui senator care se afla în incompatibilitate.

Bărbat găsit mort sub un pod, la doi kilometri de mașina sa căzută într-o râpă

Polițiștii prahoveni fac cercetări pentru a stabili împrejurările decesului unui bărbat care a fost găsit mort pe un drum neasfaltat, sub un pod, într-o zonă rurală din județul Prahova, mașina sa fiind găsită într-o râpă, la doi kilometri distanță. Potrivit oficialilor Poliției Județene Prahova, polițiștii au fost anunțați, inițial, marți seară, prin numărul 112, asupra unui accident rutier produs pe drumul județean 101 P, între localitățile Măgureni și Bobolia. Ajunși la fața locului, polițiștii au descoperit un autoturism căzut într-o râpă la aproximativ 20 de metri de partea carosabilă, într-o zonă cu vegetație abundentă. „În habitaclul acestuia nu se afla nicio persoană, polițiștii stabilind că vehiculul aparține unui bărbat de 49 de ani din comuna Măgureni. S-a constituit o echipă de căutare, care, la o distanță de aproximativ 2 km, sub podul CFR situat la limita dintre comuna Bănești și Poiana Câmpina, pe un drum neasfaltat, a descoperit un bărbat, identificat ca fiind proprietarul autoturismului”, precizează reprezentanții Poliției.

Un viceprimar le-a arătat degetul mijlociu consilierilor USR

Aurelian Bădulescu, viceprimar al Primăriei București și omul de încredere al primarului Gabriela Firea, a făcut în ședința de ieri a Consiliului General gesturi obscene față de consiliera USR Ana Ciceală, pe care a numit-o “criminală”. Bădulescu, cunoscut pentru ieșirile lui suburbane, i-a adresat lui Ciceală expresii dure și a făcut un gest obscen la adresa acesteia. În ciuda comportamentului controversat al lui Bădulescu, PSD și Gabriela Firea nu s-au delimitat niciodată de acesta. Bădulescu a făcut gestul obcen când în momentul în care pe ordinea de zi se dezbatea acordarea titului de cetățean de onoare mai multor medici din București.

Ana Ciceală a spus în timpul dezbaterii că “este pentru prima dată când se oferă titlu de cetățean mai multor oameni în același timp(...) Practica aceasta de a-i onora prin cetățean de onoare este absolut păguboasă și nu aduce nimic bun pentru spitalele noastre. Nimic bun”. Aurelian Badulescu i-a replicat în acest mod lui Ciceală: „Voi sunteți nimeni și noi vorbim despre oameni aici. Să-ți fie rușine USR. Să-ți fie rușine doamna Ciceală și mai nou mamă. Rușine Ana Ciceală! Tu nu ai dreptul să mai vorbești. Taci din gură! Să îți fie rușine. Plecăm din sală. Stăm și o ascultăm pe criminala asta? Du-te bă de aici și lasă-ne în pace! Taci din gură! Nu îți ajunge? Ăștia sunteți mă, viitorul acestei țări?”

Brașov: Doi elevi, de 7 și 11 ani, cercetați după ce ar fi dat o spargere la școală

Doi copii, cu vârste de 7 și 11 ani, din localitatea brașoveană Șinca, sunt cercetați pentru furt, după ce ar fi pătruns în școala din localitate, după ore, de unde ar fi sustras mai multe bunuri. “Polițiștii au fost sesizați de către directorul unei unități de învățământ din localitatea Șinca, județul Brașov, cu privire la faptul că, în sediul școlii pe care o administrează, au pătruns două persoane care au sustras mai multe bunuri. În temeiul sesizării, s-a constituit echipa operativă care s-a deplasat la fața locului, iar în urma cercetărilor efectuate au stabilit faptul că, după terminarea orelor de curs, persoane necunoscute ar fi distrus un geam al imobilului, iar ulterior ar fi pătruns în sediul școlii, de unde ar fi sustras diverse bunuri. În urma activităților investigativ-operative efectuate, polițiștii au identificat și depistat autorii faptei, aceștia fiind doi minori cu vârsta de 7 ani, respectiv 11 ani, elevi în cadrul acelei unități școlare, ambii din localitatea Șinca”, se arată într-un buletin de presă al IPJ Brașov. Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea unității de parchet competente, mai menționează sursa citată.

Tânăr, arestat după ce a șantajat o fată de 10 ani, obligând-o să-i trimită imagini compromițătoare cu ea

Un tânăr în vârstă de 20 de ani din Brașov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a șantajat o fată în vârstă de 10 ani din Constanța, obligând-o să-i trimită imagini compromițătoare cu ea.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, polițiștii și procurorii au făcut o percheziție, în județul Brașov, la domiciliul unei persoane bănuite de pornografie infantilă și șantaj. “Din cercetări a reieșit faptul că persoana în cauză, un bărbat, de 20 de ani, din județul Brașov, ar fi determinat o minoră, de 10 ani, din județul Constanța, să îi transmită fotografii cu aceasta în ipostaze compromițătoare. Ulterior, ar fi constrâns-o pe minoră să îi mai trimită și alte imagini compromițătoare cu aceasta, prin șantajare cu postarea imaginilor inițiale pe o rețea de socializare”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța. Bărbatul a fost reținut inițial pentru 24 de ore, iar pe data de 29 ianuarie Tribunalul Constanța a decis arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Un manager de spital a luat o infecție nosocomială chiar din spitalul pe care îl conduce

Florin Eugen Georgescu, managerul interimar al Spitalului Județean din Craiova, s-a infectat cu bacteria Clostridium difficile, o infecție nosocomială luată chiar din spitalul pe care îl conduce. Potrivit surselor ziarului Libertatea, Florin Eugen Georgescu a luat săptămâna trecută o infecție nosocomială - bacteria Clostridium difficile - chiar din spitalul pe care îl conduce și s-a internat în Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova, unde lucrează mama sa, Adriana Georgescu. Contactat de jurnaliștii de la Libertatea, managerul Florin Eugen Georgescu a confirmat informația, scuzându-se că este în spital.

Clostridium difficile este una dintre cele mai răspândite bacterii spitalicești, nu doar în România. Bacteria se poate manifesta prin diaree severă, colită pseudomembranoasă, megacolon toxic, perforarea colonului și, în unele cazuri, poate duce chiar la deces.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.