Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Guvernul Orban, în pericol. Pro România e contra

Ziarul de Vrancea
22 oct 2019 1703 vizualizări

Ponta a anunțat că partidul său nu va vota învestirea unui executiv PNL n fostul premier PSD vrea acum alegeri anticipate, după ce în septembrie se declara împotrivă n de câte voturi mai are nevoie Orban ca să fie sigur că îi trece guvernul

Liderul Pro România Victor Ponta a anunțat ieri, după întâlnirea cu premierul desemnat Ludovic Orban, că parlamentarii formațiunii nu vor vota noul guvern. “Să guvernezi fără majoritate și cu cinci partide, ALDE, PMP, UDMR, USR care au interese total diferite și nu se înțeleg nici măcar pe ceea ce vor să anunțe, va fi foarte dificil, dar sper să reușească. Ne-am înțeles pe un singur lucru, vom susține cei de la Pro România alegeri anticipate pentru Parlamentul României. Se pot realiza și au și sens pentru binele nostru al tuturor să le facem odată cu cele locale sau oricum în aceeași perioadă, în așa fel încât în luna mai sau iunie România să știe foarte clar cine e primar, cine e președinte de Consiliu Județean, cine e parlamentar, cine e prim-ministru și Guvern, să nu stăm tot anul viitor, un an de criză, în mod evident, în alegeri pentru că ăsta e un lucru foarte rău. Sunt la al patrulea mandat, nu am votat decât guverne în care am crezut că au toate datele să reușească. De exemplu, nu am votat Guvernul Cioloș, cum l-au votat foștii mei colegi de la PSD și nu mi-a părut rău niciodată că nu l-am votat. Nu vom vota acest guvern al domnului Orban PNL și probabil că și de data asta vom avea dreptate”, a declarat Ponta după întâlnirea cu premierul desemnat, ultima din seria negocierilor pentru a obține susținere pentru noul Guvern. În ceea ce privește prezența parlamentarilor Pro România în plen la votul de învestitură, Ponta a precizat că va urma o decizie pe această temă.

Liderul Pro România s-a răzgândit în privința alegerilor anticipate în decurs de o lună. În septembrie pretindea că acestea sunt imposibil de organizat și “cine zice că vor fi anticipate minte de îngheață apele”, ieri, fostul lider PSD a anunțat că susține alegerile anticipate deoarece “se pot realiza și au și sens pentru binele nostru al tuturor”.

Orban: Mă așteptam la această poziție

Ludovic Orban a spus, după discuțiile cu reprezentanții Pro România, că se aștepta la atitudinea lui Victor Ponta. “Asta nu înseamnă că șansele de a reuși învestitura Guvernului nu rămân în picioare, continuăm negocierile, individuale, cu parlamentari independenți, cu parlamentari care se află în diferite situații, de asemenea, purtăm discuții individual cu parlamentari din PSD. Evident, nu purtăm nicio negociere instituțională cu PSD, nu avem ce discuta cu PSD, obiectivul nostru este să îndepărtăm de la putere rămășițele acestui guvern toxic”, a spus Orban. El a spus că aceia care nu votează Guvernul PNL sunt cu PSD. “Nici nu mi-aș dori să guvernez alături de Victor Ponta”, a mai spus Orban. Liderul PNL a menționat că mai sunt discuții cu PMP, “sunt parteneri cu care am luptat în opoziție și am convingerea că PMP va susține guvernul”.

Ultimele calcule

De 233 de voturi are nevoie premierul desemnat Ludovic Orban ca să-și treacă Guvernul în Parlament. Conform ultimelor calcule, Ludovic Orban se bazează pe 224 de voturi negociate și ar mai avea nevoie de încă 9 parlamentari care să gireze viitorul Guvern. Astfel, PNL are 97 de parlamentari, UDMR - 30, USR - 39 (un absent nemotivat), ALDE - 24, PMP - 18 și Minorități - 16 (un absent). În total, 224 de voturi negociate. Potrivit unor surse citate de site-ul HotNews.ro, Orban a demarat negocierile cu alți 20 de parlamentari din PSD, Pro România dar și independenți. Pe de altă parte, susținerea cabinetului său de către PMP nu este certă, după ce Orban a făcut mai multe concesii ALDE.  Dacă liberalii nu reușesc să adune cele 233 de voturi și dacă PSD și Pro România boicotează ședința prin neparticipare există posibilitatea ca la ședința de investire a Guvernului să nu fie cvorum. Cu alte cuvinte, Parlamentul va trebui să stabilească o nouă ședință pentru validarea unui premier.

Dodon vrea să închidă Muzeul ocupației sovietice

n peste 1,5 milioane de basarabeni au fost deportați și uciși în timpul ocupației sovietice

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, intenționează să închidă Muzeul ocupației sovietice, inaugurat în 2015 în incinta Casei Armatei din Chișinău, iar în locul acestuia „să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos”, informează portalul Deschide.md și Ziarul Național din Chișinău. Prezent la evenimentul dedicat împlinirii a 20 de ani de la înființarea Uniunii ofițerilor din Republica Moldova, organizație condusă de către consilierul său Victor Gaiciuc, Dodon a făcut marți seara o serie de promisiuni, criticând dur guvernul premierului Maia Sandu cu „absolvenții săi de Harvard”. El le-a mulțumit reprezentanților organizației respective că s-au implicat în activitățile dedicate „aniversării a 660-a de la întemeierea statului moldovenesc și a 75-a de la eliberarea țării de sub ocupația fascistă”.

„Este aici ministrul apărării. Trebuie făcut un muzeu bun. Predecesorul său a făcut un muzeu al nu știu cărei ocupații. El trebuie închis, dacă încă nu a fost. Deja l-au închis? Și să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos, în care să se regăsească și drapelul de luptă pe care ni l-a dăruit Serghei Șoigu (n.r. - ministru rus), care s-a aflat aici pe 24 august, în ziua eliberării Moldovei”, a declarat Dodon, sfidând sutele de mii de victime ale ocupației sovietice din Basarabia. Conform cifrelor oficiale, peste 1,5 milioane de basarabeni au fost deportați și uciși în timpul ocupației sovietice, adică 12,23% din populația Basarabiei interbelice. În altă ordine de idei, Dodon a promis că foștii militari nu vor fi lipsiți de avantajele de care beneficiază în prezent, așa cum „ar vrea” guvernul Maiei Sandu.

„Sau noi, majoritatea parlamentară, parlamentul și guvernul, facem ceea ce așteaptă oamenii, sau așa un guvern nu ne trebuie”, a avertizat Igor Dodon, adăugând că oamenii îl întreabă de ce nu pune la muncă guvernul. A

Liviu Pop: Ministerul Educației e condus de baronii manualelor

n fostul ministrul PSD este contrazis de un alt fost ministru PSD

Ministerul Educației e condus de baronii manualelor, din 2011, a declarat la Digi 24 fostul ministru al Educației Liviu Pop, care a vorbit despre șpăgile indirecte și directe care se dau și de care știu și DNA, și președintele, precum și despre faptul că “în zona manualelor și a auxiliarelor, tentaculele baronilor sunt bine infiltrate”. În 2017, atunci când a deținut portofoliul Educației, Liviu Pop a decis ca toate cărțile să fie tipărite de editura Didactică. Susținea, atunci, că așa ar opri mafia manualelor. Volumele rezultate în urma acestei decizii au fost însă pline de greșeli și au fost retipărite. “Știu doar de baronii manualelor din Ministerul Educației. Dacă vreți, facem emisiuni în direct despre șpăgile indirecte și directe care se dau și de care și DNA știe, și președintele statului știe”, a declarat Pop la Digi 24. “Ministerul Educației nu e condus de PSD, e condus de baronii manualelor, din 2011. Noi ne-am perindat pe acolo câte șase luni, cinci luni”, a continuat el.

Miniștrii care s-au succedat la Educație în perioada invocată de Pop sunt: Daniel Funeriu, Cătălin Baba, Ioan Relu Mang, Liviu Pop, Remus Pricopie, Sorin Mihai Cîmpeanu, Adrian Curaj, Mircea Dumitru, Pavel Năstase, Valentin Popa, Ecaterina Andronescu.

Andronescu: Nu m-am lovit de un asemenea fenomen

Fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu consideră că afirmația lui Liviu Pop este “ușor gratuită”. “Nu mi s-a întâmplat niciodată. Eu am fost de patru ori la Ministerul Educației și cred că cel care trebuie să decidă în problema manualelor este Ministerul Educației. Are o metodologie pe baza căreia se lansează licitațiile de manuale, iar editurile trebuie să răspundă. Mi se pare gratuit spus lucrul aceasta. Eu nu m-am lovit de un asemenea fenomen”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Pe de altă parte, Maria Nistor, director general al Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) din 2017, a declarat că afirmațiile făcute de Liviu Pop dovedesc că „un ministru știe mai mult decât un director general”.

Adolescent, arestat pentru că ar fi ucis un pădurar cu o secure

Un adolescent de 17 ani din comuna ieșeană Sirețel a fost arestat preventiv, fiind acuzat că, în urmă cu câteva săptămâni, a ucis un pădurar, cu o secure, după ce a fost prins la furat de lemne.

Minorul este cercetat pentru omor calificat și tentativă la tâlhărie calificată. “Inculpatul minor I.I. s-a deplasat în pădurea denumită Todosoaia pentru a sustrage lemne, unde a fost surprins de victima G.R. (pădurar). Inculpatul a atacat victima cu o secure și i-a aplicat cel puțin patru lovituri în zona capului, provocându-i leziuni care au condus la decesul victimei. Inculpatul minor I.I. a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se că acesta a avut discernământ în momentul comiterii faptelor”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

USR a convis PNL să nu propună un ministru cu Ferrari, potențial penal

Liberalii au tăiat un nume dintre variantele de miniștri ai Sănătății, după ce USR i-a avertizat că nu va vota Guvernul PNL dacă acesta va fi ministru, scrie hotnews.ro. Este vorba de Horațiu Suciu, în cazul căruia Dan Barna și-a exprimat rezervele, invocând probleme de integritate. Potrivit unor surse citate de G4Media.ro, în sistemul medical, Horațiu Suciu are o reputație îndoielnică. Suciu ar avea în garajul casei din Târgu Mureș un Ferrari Testarossa, un bolid de lux despre care cu greu s-ar putea spune că a fost cumpărat doar din salariul de medic. Întrebat despre această situație punctual, Ludovic Orban a spus că va ține cont de toate obiecțiile partenerilor.

Potrivit unor surse liberale, în aceste condiții, favorit pentru Sănătate este medicul chirurg Victor Costache. Între variantele de la Sănătate figura și Vasile Rîmbu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.