Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Guvern: Elevii vor fi educați despre igiena organelor genitale, nu despre sex

Ziarul de Vrancea
22 iun 2021 651 vizualizări

Igiena ar fi un subiect tabu la școală și din acest motiv unele fete ar rămâne însărcinate, susține un reprezentat al ministerului Sănătății

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, a declarat, miercuri, la Timișoara, că educația sexuală în școli va fi parte a disciplinei Educație pentru sănătate, așa cum este și acum, iar de două- trei ori pe parcursul fiecărui an școlar, în funcție de vârstă, cadre medicale specializate le vor vorbi elevilor “despre igiena sexuală, nu despre actul sexual”.

“Educația sexuală în școli va fi parte a disciplinei Educație pentru sănătate, așa cum este și acum, dar în momentul de față este o disciplină opțională, urmând ca din toamnă să devină obligatorie. Educația sexuală va fi un modul, alături de multe altele care apar în Educație pentru sănătate. Ne dorim să reușim (până în toamnă, n.r.) să schimbăm programa, astfel încât să-i schimbăm și numele, de exemplu, în Educație pentru societate (...), să apară și modulul de educație financiară, pentru nutriție sănătoasă, educație de mediu, de prim-ajutor, care să apară pe parcursul programei celor patru ani de gimnaziu și apoi, în liceu să fie repetate”, a explicat Radu Szekely, într-o conferință de presă a Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

El a detaliat că pentru fiecare grupă de vârstă, din clasele V- XII, sunt anumite concepte și lucruri de care tinerii trebuie să fie conștienți, de la igienă până la cunoașterea propriului trup, copiii urmând să fie învățați să se spele pe mâini, pe dinți, să-și păstreze igiena organelor genitale, lucruri “absolut normale”, dar despre care nu se discută.

Aceste subiecte, a spus Szekely, sunt un tabu în societatea românească, iar acest fapt conduce la situații de îmbolnăviri din necunoștință de cauză sau la sarcini nedorite. “Nu este vorba de educație pentru actul sexual, ci de educație pentru protecția propriei sănătăți. Disciplina Educație pentru sănătate va fi predată modular, iar pentru educație sexuală vor exista, probabil, în fiecare an, două- trei ore la care vor fi invitați cadre medicale, doctori din domeniu, care știu cum să abordeze aceste subiecte”, a adăugat secretarul de stat. Radu Szekely a punctat că aceste ore vor fi ținute de cadre medicale, pentru a nu se pune presiune nici pe consilierii școlari, nici pe profesori pentru a face aceste lucruri, urmărindu-se o colaborare cu specialiștii.

Ungureanu (USR-PLUS): False pudor multă ipocrizie

Pe de altă parte, deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu militează pentru predarea educației sexuale în școli, precizând că o astfel de abordare poate proteja copiii de prădători sexuali, de persoane care vor să le facă rău, de atingeri nepotrivite. Deputatul a susținut, într-o postare pe Facebook, importanța educației sexuale. “De ce ce ne este rușine de ceva ce Dumnezeu a lăsat să fie frumos? De ce este importantă educația sexuală? Lumea se ferește de cuvântul sex. Sunt false pudori, e multă ipocrizie în clasa politică pe aceste teme, care trebuie abordate în mod echilibrat, natural, fără nici un fel de pasiuni, decât cu pasiunea pentru protecția copiilor noștri. Am o fetiță de 12 ani, în clasa a cincea, știu exact care este nivelul de cunoaștere și nivelul de înțelegere”, a afirmat el. Parlamentarul adaugă că un cadru didactic poate fi în măsură și omul potrivit pentru a oferi unui copil informațiile privind educația sexuală.

Elevă de 15 ani, în prag de comă alcoolică, închisă de un profesor în sala de sport, la o școală din Ilfov

O elevă de 15 ani de la o școală din Ciolpani, care a băut alcool în unitatea de învățământ împreună cu colegii, a fost găsită de un profesor aproape în comă alcoolică, iar cadrul didactic a închis-o în sala de sport. De asemenea, colegii au distribuit fotografii cu fata în ipostaze indecente. Poliția Ilfov, care a deschis o anchetă, a anunțat ieri că a decis să trimită dosarul Tribunalului, cu propunere de declinare a competenței către DIICOT. Astfel, polițiștii din Snagov au extins cercetările cu privire la alte trei infracțiuni - pornografie infantilă, omisiunea sesizării și act sexual cu un minor. “Având în vedere cele de mai sus, dosarul de urmărire penală a fost înaintat Tribunalului Ilfov cu propunere de declinare a competenței către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism”, a precizat Poliția Ilfov.

Potrivit stirileprotv.ro, ancheta a început după ce o fată de 15 ani, elevă în clasa a VIII-a la o școală din Ciolpani, a băut alcool în unitatea de învățământ împreună cu colegii, iar apoi a fost găsită de către un profesor și închisă în sala de sport, ea fiind aproape în comă alcoolică. La finalul programului, fata a fost lăsată să plece acasă, însă a ajuns doar până într-un parc din fața școlii, unde a fost găsită de către un părinte. Mai mult, părinții altor copii au găsit în telefoanele acestora imagini indecente cu adolescenta. “Se putea îneca cu vomă și muri. Nu poți să lasi un minor în stare de ebrietate nesupravegheat și fără să chemi ajutor medical. Am întrebat ce s-a întâmplat, ce măsuri s-au luat și ne-a spus că nu e treaba noastră”, a spus pentru Pro TV unul dintre părinți. Un alt părinte afirmă că mai mulți copii au spus că ar fi găsit prezervative în toaleta școlii.

Un pensionar anticipat, propus ca Avocat al Poporului de PNL și UDMR

Fabian Gyula, candidatul care a primit aviz favorabil de la comisiile juridice ale Parlametului pentru funcția de Avocat al Poporului, a afirmat ieri că a ieșit la pensie în 2020, la vârsta de 49 de ani și are o pensie de magistrat de peste 10.000 lei. Chestionat dacă 49 de ani nu e o vârstă prea mică pentru a ieși la pensie, el a răspuns: „Raportat la presiunea la care ești supus în magistratură, da”. „Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcții de conducere, abia după acea am avut funcții de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe același scaun, practic soluționând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam și de cooperare internațională. Obișnuiesc să spun o întâmplare din această activitate după care să apreciați cât de grea este activitatea de magistrat. Lucram la Parchetul tribunalului când într-o noapte, pe la 4.00, am ajuns acasă și mă sună pe telefonul fix șeful arestului. Atât mi-a spus: să știți că cel pe care l-ați audiat timp de două ore și jumătate în cursul acestei nopți, la verificările efectuate de medicul de la arest s-a dovedit a fi purtător de TBC activ. A închis discuția. Mi-a zis: să aveți grijă de copilașii dumneavoastră. Aceasta este activitatea de magistrat”, a mai explicat Fabian Gyula.

Acesta a mai precizat că magistrații au și o serie de incompatibilități și restricții și că pensia sa este de peste 10.000 lei, apreciind că este o sumă mare raportat la pensia medie. El a adăugat că jurisprudența CCR este „clară în favoarea magistraților” în privința pensiilor pe care le primesc. De asemenea, USR PLUS a anunțat ieri că Fabian Gyula îndeplinește criteriile pentru a ocupa funcția de Avocat al Poporului. „Avem nevoie de un profesionist în această funcție atât de importantă, care să își facă treaba în mod onest, transparent și imparțial”, arată reprezentanții formațiunii. La audierea în comisiile juridice ale Parlamentului, Fabian Gyula a spus că a absolvit studii juridice, vreme de 25 de ani a fost procuror și de 22 de ani este cadru didactic în învățământul superior. Avocatul Poporului ar putea fi desemnat într-un plen reunit al Camerei și Senatului luni. Fabian Gyula este singurul care și-a depus candidatura pentru funcție. El este lector la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

A fost reținut șoferul de BMW care l-a atacat cu crosa de golf pe un șofer de Logan

Șoferul care conducea un BMW alb, care în seara zilei de duminică a blocat un automobil Logan și l-a agresat pe șoferul acestuia cu o crosă de golf, a fost identificat și reținut de Poliție. Șoferul BMW-ului, în vârstă de 30 de ani, a fost reținut fiind acuzat de infracțiunile de lovire și alte violențe, distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice și împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice. Însoțitoarea acestuia, care a lovit Loganul cu picioarele în oglindă și în portiera stânga-față, nu a fost încă depistată de polițiști.

Un șofer aflat la volanului unui autoturism Dacia Logan a fost blocat în trafic duminică seară de șoferul unui BMW, care a coborât și l-a atacat cu o crosă de golf. În incident a fost implicată și o tânără, tot din BMW, care a lovit cu picioarele una din portiere. Incidentul șocant s-a petrecut în Capitală, iar imaginile video au fost postate de sindicatului polițiștilor Europol.

Vine canicula: Maxime de până la 37 de grade în Moldova, joi și vineri

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, ieri, o avertizare Cod roșu de caniculă, valabilă joi și vineri în șapte județe din vestul și nord-vestul țării, precum și alte atenționări Cod galben și Cod portocaliu de disconfort termic și instabilitate atmosferică, ce vizează restul țării în cursul acestei zile. Conform prognozei de specialitate, în zilele de 24 și 25 iunie, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș va fi Cod roșu de caniculă, cu temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20 - 24 de grade.

În același interval va fi valabilă o avertizare Cod portocaliu de căldură în sud-vestul și centrul țării, unde se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35 - 37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20 - 22 de grade.

De asemenea, joi și vineri, pe fondul unui Cod galben, valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

ANM precizează că, în zonele montane și pe arii mai restrânse în restul țării, mai ales după-amiaza și seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Pensionarii care primesc pensia pe card vor afla de pe mail când li se virează banii

Pensionarii care primesc pensia pe card vor fi informați despre acest lucru printr-un simplu e-mail, potrivit unui proiect inițiat de deputați liberali, adoptat în ședința de marți a Senatului. „Este vorba despre informarea celor care primesc pe card. Până acum, în stilul nostru românesc, dacă avea nevoie de informații, trebuia să se deplaseze la oficiul respectiv, să-și ia datele să vadă de ce a primit atâta, de ce nu a primit. Prin lege, cei care se ocupă de pensii sunt obligați să le trimită și în format electronic. Poate începem să extindem astfel de inițiative și în alte domenii, să nu mai purtăm oamenii pe drumuri, să piardă timpul, ci să fie informați la timp”, a precizat în plen liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Virgil Guran. La rândul sau, senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie a salutat inițiativa liberală, menționând că reprezintă o “construcție” către obiectivele coaliției de guvernare, respectiv debirocratizarea și eficientizarea statului.

Peste 650.000 de români trăiesc în Spania dar numărul lor începe să scadă

Populația Spaniei a crescut numeric în anul 2020 cu ajutorul imigrației, care a compensat scăderea continuă a natalității și cele peste 80.000 de decese pe care pandemia COVID-19 le-a provocat în această țară, potrivit datelor Institutului Național de Statistică spaniol (INE) publicate miercuri de agenția EFE. Populația Spaniei a crescut anul trecut cu 61.609 de persoane, însumând 47,39 de milioane de locuitori. Au fost înregistrate 153.167 de nașteri și 338.435 de decese, așadar un sold negativ. Dar soldul pozitiv al imigrației, de 149.011 persoane a compensat scăderea numărului cetățenilor spanioli, astfel că, în pofida pandemiei, 2020 a fost al cincilea an consecutiv de creștere a populației spaniole. Numărul străinilor stabiliți în Spania este de circa 5,37 milioane. Cea mai numeroasă comunitate de imigranți este cea a marocanilor (775.936), urmată de cea a românilor (658.773). Dar numărul românilor înregistrați cu reședința în Spania a scăzut anul trecut cu 7.132, conform datelor INE. A scăzut de asemenea și numărul bulgarilor, cu 1.831, crescând în schimb cel al columbienilor (cu 36.726), venezuelenilor (cu 22.018) sau al marocanilor (cu 15.221).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.