Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Grindeanu, audiat la DNA

Ziarul de Vrancea
13 sep 2017 646 vizualizări

Sorin Grindeanu a fost audiat ieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Fostul premier a ieșit de la DNA după mai bine de trei ore, spunând că a fost audiat în calitate de martor, dar refuzând să spună în ce dosar.

El a afirmat doar că le-a spus procurorilor adevărul și ceea ce știa. "Așa cum v-am spus, sunt lucruri pe care pot să le declar și altele pe care nu pot să le declar. Nu vreau și nu pot să dau amănunte din acest dosar. Eu cred că am fost clar - calitatea mea este cea de martor, amănunte din dosar nu pot să comunic. Am spus adevărul și ceea ce știam eu", a răspuns fostul prim-ministru la întrebările insistente ale jurnaliștilor. El a lăsat să se înțeleagă că audierea sa nu are legătură cu perioada în care era viceprimar și cu dosarul DNA privind imobilele din Timișoara, în care sunt acuzați primarul Nicolae Robu și fostul edil Gheorghe Ciuhandu, afirmând din nou că el nu are nicio implicare în acest caz pentru că nu a avut, ca viceprimar, atribuții în domeniul patrimoniului orașului.

Kovesi a sesizat Inspecția Judiciară în cazul Dragomir

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut Inspecției Judiciare să facă verificări în urma afirmațiilor fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, care "a lăsat să se înțeleagă faptul că rechizitoriile DNA nu se sprijină pe probațiunea instrumentată de procurori, ci că ar fi întocmite de angajații unei alte instituții, respectiv SRI, iar rolul procurorilor DNA s-ar rezuma la semnarea și trimiterea la instanță a rechizitoriilor". DNA consideră că aceste afirmații sunt "calomnioase și denigratoare" și "au potențial de a submina autoritatea judecătorească și de a pune în discuție deontologia profesională a magistraților". De asemenea, DNA consideră că declarațiile fostului ofițer SRI, inculpat în dosarul Black Cube, au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marți, referitor la afirmațiile lui Dragomir, că ceea ce a apărut în spațiul public este foarte grav, iar fostul ofițer ar trebui chemat "rapid” la audieri în cadrul Comisiei de control al SRI.

Număr record de migranți clandestini sosiți în România cu un pescador turcesc

Pescadorul turcesc "Ruya 1", care a fost salvat marți seară, în zona Gura Portița, de nava "GSP Alcor", în cadrul operațiunilor coordonate de Garda de Coastă, a ajuns ieri dimineață în Portul Midia, având la bord cel mai mare număr de migranți clandestini care au venit pe mare, în România: 157 de irakieni și iranieni. Directorul adjunct al Gărzii de Coastă, comisar Cristian Cicu, a declarat că la bordul navei se aflau 105 bărbați, 56 de copii și 52 de femei.

Regele Cioabă, anchetat pentru infracțiuni economice

Printre cei vizați de perchezițiile desfășurate ieri dimineață de polițiștii din Mehedinți, în mai multe județe, la persoane bănuite de infracțiuni economice, s-ar afla și regele Cioabă, potrivit unor surse judiciare. Perchezițiile, care vizează infracțiuni economice ce ar fi cauzat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro, prin evaziune fiscală și spălarea banilor, s-au desfășurat în județele Mehedinți, Timiș, Argeș, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Dolj, Gorj și în municipiul București.

Conform unui comunicat de presă transmis de Poliția Română, din cercetări a reieșit că, în perioada 2009 — 2014, reprezentanții mai multor societăți comerciale ar fi creat un circuit infracțional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, în scopul eludării obligațiilor fiscale.

Cei în cauză ar fi înregistrat în contabilitatea societăților comerciale controlate mai multe facturi fiscale care ar fi avut la bază operațiuni comerciale fictive, în valoare totală de peste 18,4 milioane de euro, pentru care ar fi dedus ilegal TVA și ar fi diminuat artificial impozitul pe profit.

Ulterior, prin intermediul societăților comerciale controlate, ar fi fost supuse procesului de spălare a banilor toate aceste sume. Astfel, ar fi fost efectuate depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de rularea acestora prin conturi bancare ale societăților, pentru disimularea provenienței ilicite a banilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.