Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Gheorghiță: Vaccinarea cu schema completă scade de 14 ori riscul de deces

Ziarul de Vrancea
16 aug 2021 836 vizualizări

Numărul infectărilor a crescut puternic, ieri fiind raportate peste 500 de noi cazuri n vaccinare în România bate pasul pe loc prin comparație cu celelalte state din UE

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat ieri că vaccinarea cu schema completă scade de 14 ori riscul de deces, de 12 ori riscul de spitalizare și reduce de 10 ori riscul de infecție cu Sars- COV-2, prezentând datele unui studiu realizat în țara noastră.

“Riscul de infecție relativ pentru persoanele vaccinate a fost calculat prin raportarea la riscul de infecție din grupul de persoane care au fost vaccinate cu doză unu și care se aflau în primele 14 zile. Avem datele de eficiență împotriva infecției, însemnând total cazuri pozitive cumulate, indiferent de forma, de gravitatea bolii: infecții asimptomatice, forme ușoare, medii, severe și forme critice”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că la persoanele vaccinate cu schema completă, eficiența pentru prevenirea infecției este de peste 90%. “Uitându-ne la doza doi, persoane vaccinate practic cu schemă completă la mai multe 14 zile, vedem că eficiența pentru prevenirea infecției este de 90,2% asta înseamnă că o persoană vaccinată complet este de 10 ori mai protejată împotriva infecției decât persoanele nevaccinate. Ceea ce confirmă, dacă vreți, și pe datele din viața reală din România, pe valul 3, ceea ce înseamnă că vorbim foarte probabil de tulpina Alfa, tulpina britanică dominantă, că vaccinurile previn îmbolnăvirea cu o eficiență de peste 90%”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.

De asemenea, el a menționat că analiza mai arată că eficiența împotriva spitalizării este de peste 92%. “Ne-am uitat la datele de eficiență împotriva spitalizării prin COVID-19. Dacă ne uităm la protecția oferită de prima doză, o singură doză de vaccin la mai mult de 14 zile de la această administrare, vedem o eficiență de 67% în prevenirea spitalizărilor, eficiență care crește la peste 92% în cazul în care vorbim de schemă completă de vaccinare după un interval de 14 zile. Ceea ce înseamnă că o persoană vaccinată cu schema completă are un risc de 12 ori mai scăzut de a ajunge în spital, de a se interna, în cazul în care este testat pozitiv”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

El a declarat că vaccinarea scade și riscul de internare în secții de terapie intensivă. “Eficiența după schema completă de vaccinare la peste 14 zile, practic când beneficiile sunt maximale, este de peste 92% ceea ce înseamnă iarăși un risc de 12 ori mai redus de a face o formă gravă în urma infecției cu Sars-COV-2 la o persoană care este vaccinată cu schemă completă”, a explicat Gheorghiță. El a mai afirmat că riscul de deces scade de 14 ori la persoanele vaccinate cu schema completă.

România, ultimul loc în UE la numărul de vaccinuri în ultimele săptămâni

Luni au fost administrate peste 1,8 milioane de doze de vaccin în Uniunea Europeană, potrivit contului de Twitter VaccinationEU. România este pe ultimul loc la numărul de doze pe 100 de persoane (pe media ultimelor 7 zile). Astfel, dacă în România, care este pe ultimul lor, în ultimele 7 zile au fost 0,06 doze de vaccin administrate la 100 de persoane, în Bulgaria numărul este de 0,13, iar în Slovacia și Polonia – 0,14. Cel mai bine stau Danemarca cu 0,94, Portugalia cu 0,89 și Finlanda cu 0,8.

În ceea ce privește ponderea populației vaccinare împotriva COVID-19, România are penultimul loc, mai prost stând Bulgaria. În România procentul este de 26% (vaccinați cu ambele doze), la care se mai adaugă 0,7 puncte procentuale - cei parțial vaccinați (adică o singură doză la vaccinurile pentru care este nevoie de rapel). Bulgaria se află pe ultimul loc cu 15,6%. Malta se află pe primul loc la procentul populației vaccinate cu 79,1%, Portugalia pe doi cu 75,5% și Danemarca pe trei cu 74,2%.

În ceea ce privește numărul de doze la 100 de persoane (per total până acum, nu doar ultima săptămână), România este tot penultimul loc cu aproape 45, iar Bulgaria e la coadă cu 31,15. Malta Danemarca și Belgia ocupă primele poziții cu 152, 139 și, respectiv, 134,8.

Creștere alarmantă a numărului de infectări

România a depășit ieri pragul de 500 de cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore fiind raportate 544 de îmbolnăviri, conform datelor oficiale transmise marți. În total, de la debutul pandemiei, au fost raportate 1.088.053 de îmbolnăviri. În ultima zi s-au înregistrat 6 decese, în timp ce 126 de pacienți sunt internați la terapie intensivă.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 8.904.549 de teste RT-PCR și 2.111.404 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 15.305 de teste RT-PCR (6.305 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.000 la cerere) și 23.883 de teste rapide antigenice.

Orban, acuzat de 67 de lideri PNL că susține „campania de linșaj” împotriva lui Cîțu

​​67 de lideri ai PNL au semnat un apel în care îl acuză pe liderul partidului, Ludovic Orban, că dinamitează partidul și guvernarea, susținând „campania de linșaj public împotriva premierului Florin Cîțu” și atacându-l pe președintele Klaus Iohannis. „Considerăm că este dezonorant pentru președintele PNL să susțină campania de linșaj public împotriva premierului susținut de Partidul Național Liberal. Nu a mai existat niciodată în istoria PNL un astfel de moment și este de dorit să nu mai existe altul nici în viitor. Facem apel la actualul președinte al PNL să nu mai încurajeze acuzații grave și derapaje de limbaj la adresa Premierului liberal. Este de nepermis ca liderul PNL să-l atace pe Președintele României, cel mai solid partener politic al partidului nostru, în ultimii șapte ani. Ne delimităm de genul asta de politică!”, se arată în textul documentului.

Cei 67 de liberali susțin că „Florin Cîțu este singurul lider capabil să guverneze România, cel puțin până în 2024”.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a afimat tot ieri că e dezonorant pentru președintele PNL să susțină campania de linșaj public al premierului susținut de partid, adăugând că nu a mai existat niciodată în istoria PNL un astfel de moment. Ea a dezaprobat comportamentul lipsit de fair-play politic al lui Orban si declarațiile acestuia, care „aduc grave prejudicii partidului”.

Reacția Ralucăi Turcan vine după ce, într-o emisiune, Ludovic Orban a vorbit despre scandalul în care este implicat premierul, care a făcut închisoare în SUA pentru că a condus în stare de ebrietate, dar a fost și subiect al unui proces în Iowa din cauza unei sume de peste 6.000 de dolari datorată pe un card de credit. Orban s-a declarat deranjat de “stilul evaziv, chiar arogant” în care premierul răspunde întrebărilor legate de trecutul său și a afirmat că acest scandal a provocat o pierdere masivă de încredere în premierul Cîțu și în PNL. El a adăugat că, dacă ar fi știut aceste lucruri despre Florin Cîțu, nu l-ar mai fi susținut pentru funcții publice.

Neamț: Tânăr de ucis de o fată de 16 ani, pe care a încercat să o violeze

O crimă a avut loc într-un apartament din Piatra Neamț, în noaptea dinspre luni spre marți. Un bărbat în jur de 30 de ani a fost găsit mort în casă, înjunghiat.

Reprezentanții poliției au spart ușa unui vecin dintr-un bloc de locuințe din Piatra Neamț căutând o femeie sechestrată. După ce autoritățile s-au lămurit că este o greșeală, au spart ușa de vizavi și atunci l-au descoperit pe tânăr într-o baltă de sânge moment în care au chemat salvarea de urgență. Vecinii povestesc că băiatul era un om liniștit, nimeni nu își explică ce să întâmplat, nu s-a auzit gălăgie, iar cei din bloc nu ar fi văzut că băiatul să aibă o iubita oficială.

Surse citate de Antena 3 susțin că băiatul ar fi chemat o tânără de 16 ani căreia i-a promis că o angajează și ar fi încercat să o violeze, apoi ea vrând să se apere l-ar fi înjunghiat. Apoi fata ar fi anunțat la 112 dar nu știa apartamentul cu exactitate, așa că polițiștii au spart altă ușă.

Averea lui Igor Dodon, investigată de ANI din Republica Moldova

presa a scris în ultimii ani despre banii acestuia din offshore-uri sau despre afacerile imobiliare ale fostului președinte

Fostul președinte prorus și actualul lider al Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, este investigat de către inspectorii de integritate ai Agenției Naționale pentru Integritate (ANI) de la Chișinău, fapt confirmat chiar de președintele ANI, Rodica Antoci, într-un interviu pentru portalul Anticorupție.md

„Nu o să intru în detalii, pentru că este o procedură de control acum la autoritate în derulare, pentru a nu admite unele imixtiuni sau influențe asupra inspectorului care examinează cazul lui Igor Dodon. Tot ce a fost în presă, în investigațiile jurnalistice, poze, documente au fost transmise către inspectorul de integritate pentru a fi examinate și a se expune. Sper că identificăm mijloacele esențiale pentru a proba și a demonstra aceste probe”, a declarat Rodica Antoci, cu referire la cazul lui Igor Dodon.

Antoci a mai afirmat că Igor Dodon ar trebui investigat inclusiv și de alte instituțiile ale statului, deoarece este funcționar de aproape două decenii.

Igor Dodon a fost subiectul multor investigații jurnalistice în ultimii ani de la bani proveniți din offshore-uri din Bahamas pentru finanțarea campaniei sale electorale pentru prezidențialele din 2016, la vacanțe exotice de zeci de mii de euro, o vilă cu câteva etaje în Chișinău despre care a spus că „l-au ajutat să o construiască și să plătească creditul la bancă și părinții pensionari”, la afaceri cu Igor Chaika, fiul fostului Procuror general al Rusiei în domeniul imobiliar în Moscova și în Republica Moldova.

Tangențial, oamenii lui Igor Dodon din partid au fost implicați și în traficul de țigări cu regiunea separatistă transnistreană, potrivit unei alt investigații a CIJM.

Bucureștean de 72 de ani, ucis după ce a retras bani dintr-un bancomat

Un bărbat în vârstă de 72 de ani din București a retras mai multe sume de bani de la bancă, a cumpărat mai multe bunuri, iar apoi a fost tâlhărit în apropierea unei stații de autobuz din sectorul 3. Din cauza rănilor grave, victima a murit la spital. Poliția Capitalei a anunțat, ieri, că a fost reținut un suspect.

Conform sursei citate, în urma vizionării unor imagini surprinse de camerele de supraveghere s-a stabilit că bărbatul de 72 de ani a retras mai multe sume de bani de la o agenție bancară, iar la acel moment avea asupra sa mai multe bunuri personale care nu au mai fost găsite la momentul în care a fost descoperit inconștient. Polițiștii spun că au fost identificate două persoane care intraseră în posesia unui bun care îi aparținea victimei, iar în urma audierii acestora a rezultat că le fusese vândut de un bărbat din același cartier, cunoscut doar în baza unui prenume. S-a stabilit identitatea acestuia, iar ieri dimineață a fost pus în aplicare un mandat de percheziție la locuința acestuia din sectorul 3. Bărbatul fost dus la audieri și reținut pentru 24 de ore. Este vorba despre un bărbat de 45 de ani, cercetat pentru tâlhărie urmată de decesul victimei.

Trei bărbați, arestați după ce au avut relații intime cu o minoră, realizând materiale pornografice

Trei bărbați din județul Teleorman, cu vârste cuprinse între 21 și 47 de ani, au fost arestați preventiv într-un dosar instrumentat de DIICOT, ei fiind acuzați de pornografie infantilă și act sexual cu un minor. Cei trei au întreținut relații intime cu o tânără pe care au filmat-o și au dat înregistrările altor persoane.

Cei trei bărbați au fost reținuți, luni, în urma unor descinderi și a audierilor.  “Din cercetări a reieșit că, în perioada mai 2020 – iulie 2021, trei bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 47 de ani din comuna Vârtoape, județul Teleorman ar fi întreținut, în mod repetat, relații sexuale cu o minoră și au procedat, cu intenție, la producerea, deținerea, procurarea, stocarea, expunerea, promovarea, distribuirea, precum și punerea la dispoziție în orice mod de materiale pornografice cu aceasta. În urma a patru percheziții domiciliare efectuate, polițiștii au ridicat mai multe probe pentru stabilirea întregii activități infracționale”, au transmis anchetatorii într-un comunicat dat publicității marți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.