Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Gheorghiță: Risc mare de creștere a numărului de infectări în perioada următoare

Ziarul de Vrancea
30 iun 2021 908 vizualizări

Rata de reproducere a cazurilor a crescut în România în ultima perioada n în cazul în care va trece din nou de 1, este posibil să asistăm din nou la o explozie de noi infectări

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ieri că este îngrijorat de faptul că există o creștere a ratei bazale de reproducere a cazurilor de COVID de la 0,7 la aproape 1, precizând că riscul de a înregistra o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare este important. “Sunt indicatori la care ne uităm în permanență. În momentul de față situația epidemiologică este una foarte bună și cred că ține de noi ca mai departe să păstrăm această situație favorabilă care a fost obținută cu efort important atât din partea celor de acasă, din partea oamenilor cât și din partea celor care au fost implicați în buna gestionarea pandemiei. În momentul de față factorul R – 0, rata bazală de reproducere a cazurilor este de circa 0,94, în condițiile în care acum câteva săptămâni era circa 0,7. În momentul în care rata bazală de reproducere a cazurilor este 1, înseamnă că de la o săptămână la alta numărul mediu de cazuri este la fel. Atunci când acest număr crește peste 1 înseamnă că vom avea creșterea numărului de cazuri. Mă îngrijorează faptul că avem o creștere a acestui indicator de la 0,7 la aproape 1 pentru că în această perioadă interacțiunea dintre persoane crește”, a explicat Gheorghiță.

El a precizat că riscul de a se înregistra o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare este important. “Sunt măsuri de relaxare care au fost implementate, chiar de astăzi (n.r. – 1 iulie) intră în vigoare o serie de alte măsuri de relaxare și evident pe acest fond în condițiile în care avem iată în România cel puțin 44 de cazuri identificate cu tulpina Delta, în condițiile în care există o interacțiune fizică între persoane și în condițiile în care sunt localități cu rată foarte mică de acoperire vaccinală, riscul, pentru că aici vorbim de evaluarea riscului, riscul de a înregistra o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare este important”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Adeverințele clasice de vaccinare pot fi folosite până pe 12 august

Adeverințele clasice, fie de vaccinare, fie de testare, pot fi folosite la punctele de trecere a frontierei până pe data de 12 august, ca alternativă la certificatul digital de vaccinare, a cărui descărcare este posibilă și în România începând de ieri dimineață, a anunțat joi secretarul de stat Andrei Baciu. “Astăzi a fost lansată platforma prin care ne putem descărca certificatul digital european pentru COVID 19. Toată lumea poate să și-l descarce. Cel mai important lucru este că o să îl avem în două variante, fie pe hârtie, unde vom putea scana acest cod QR, proces care se face automat, nu va mai trebui să verifice cineva manual toate documentele, fie putem să îl păstrăm pe telefonul mobil sub această formă astfel încât să nu trebuiască să depindem de o hârtie, de un document și, în cazul vaccinării, spre exemplu, poți să păstrezi acest document pe telefonul mobil cu același cod QR și îl poți folosi până în iunie 2022”, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Andrei Baciu a adăugat că sunt trei tipuri de certificate digitale pe care oamenii le pot descărca din platforma https://certificat-COVID.gov.ro: certificat de vaccinare, de trecere prin boală și de testare: “În primul rând, este cea legată de vaccinare, faptul că ne-am vaccinat, ne-am vaccinat cu două doze. Aceste informații sunt precizate și pe certificatul de vaccinare. Oglindește de fapt datele științifice despre imunitatea oferită de vaccin pe care le avem în momentul de față. Dacă va fi necesar să ajustăm această perioadă, în plus sau în minus, numai pe baza datelor științifice viitoare, o vom face. A doua variantă este cea care atestă vindecarea, trecerea prin boală, și asta înseamnă să avem un test RT PCR pozitiv nu mai mult de 180 de zile în urmă. Această variantă este valabilă 180 de zile de la primul test RC PCR negativ. A treia variantă este prezentarea unui test RT PCR negativ în ultimele 72 de ore. Aceste trei tipuri de variante le putem descărca pe platformă.”

Până pe data de 12 august, ca alternativă la certificatul digital, pot fi folosite în continuare și adeverințele clasice, fie de vaccinare, fie de testare.

“Lucrurile la punctele de trecere a frontierei se petrec automat, nu trebuie să fie o verificare manuală a tuturor documentelor. Dacă sunt prezente excepții de orice fel, avem un call center, 021.4144425, unde sunt preluate toate excepțiile și toate sesizările pe care oricine poate să le facă. Avem un grup de lucru care să rezolve aceste sesizări. Cei care nu au acces la internet pot să apeleze la direcțiile de sănătate publică”, a precizat Andrei Baciu.

Stenograme într-un dosar de luare de mită “Mai bine lucrezi cu PSD-iștii”

n doi lideri PNL au încercat să intervină pe lângă ministrul Transporturilor ca să le păstreze oamenii în funcții, printre care și un director reținut miercuri pentru o mită de 2 milioane de lei n un administrator de firmă, anchetat în dosar, se plânge că USR-iștii “sunt nenorociți” pentru că “mai bine lucrezi cu PSD-iștii”

Senatorul PNL George Stângă și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, au fost înregistrați de procurorii DNA chiar în biroul ministrului Transporturilor în timp ce îi cereau lui Cătălin Drulă, să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM) și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, după cum rezultă din propunerea de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA, consultată de G4Media.ro. Procurorii arată că intervenția celor doi liberali ar fi avut loc la rugămintea liderului PNL Constanța, Bogdan Huțucă, dar și pentru ca senatorul Stângă să demonstreze că are influență politică și pentru a câștiga astfel conducerea PNL Galați.

În acest dosar, cinci inculpați, printre care și directorul ARSVOM, Daniel Manole, au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

“Aș vrea să te rog frumos să îmi prelungești mandatele celor doi directori…, sunt luna asta amândouă și la AFDJ și la APDM și principalul lucru, ți-o spun din tot sufletul, pentru mine este raționamentul politic, că eu am alegeri interne în partid și nu mi-ar conveni să…, adică nu zic că aș pierde alegerile la Galați, dar nici un aș avea o situație foarte confortabilă dacă mi-aș pierde oamenii de acolo”, afirmă senatorul Stângă, conform G4Media

Câteva zile mai târziu, senatorul Stângă revine insistent:

“Stângă George-Cătălin: Domnule ministru, fac ce vrei tu! Ajută-mă cu ăsta 4 luni. Ține-mi-i patru luni și după aia îți promit că nu mai vin pe la tine pentru ei. Faci tu ce consideri.

Drulă Cătălin: Te referi la APDM și la AFDJ?

Stângă George-Cătălin: Da.”

„Sunt nebuni”

De asemenea, administratorul uneia dintre firmele de apartament care intermediau tranzacțiile cu nave îi spune unui fost general SIE că întâmpină probleme la Drulă și că “este o problemă cu acest om care e un câine” și pentru care trebuie “găsită o soluție”.

Din alte convorbiri, interceptate între Ion Macovei și Daniel Manole, șeful ARSVOM, reiese că se pregătea achiziția a altor două sau trei nave, după același tipar cu cel cercetat de procurorii DNA Constanța. În discuții, Macovei se plânge la Manole că membrii USR sunt “nenorociți” și că cine i-a pus în Guvern “sunt nebuni” pentru că “mai bine lucrezi cu PSD-iștii”, apoi se vorbește despre o viitoare “susținere din umbră” a tranzacțiilor din ministerul Transporturilor. Macovei era iritat pentru că a fost schimbat Consiliul de Administrație din Ministerul Transporturilor și că ministrul Drulă nu vrea să numească propunerile înainte de terți.

Reamintim că directorul ARSVOM, Daniel Manole, a fost reținut de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu și luare de mită, în valoare de 2 milioane de lei. Dosarul vizează achiziția la suprapreț a patru nave, în valoare de 85 de milioane de lei, dar și condițiile în care a fost realizată tranzacția. De asemenea, mai sunt anchetate 4 persoane, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.

Este vorba despre Petru Ogrinji (administratorul firmei SC Suszi SRL care a livrat navele Ministerului Transporturilor), Cristian Antohi (administratorul SC Tehnorex International SRL, una dintre firmele acuzate de spălare de bani), Valeriu Iorga (administratorul SC Blue Line SRL, o altă firmă acuzată de spălare de bani) și Ion Macovei (SC Concif Baza de Aprovizionare SRL, a treia firmă de apartament, la rândul ei intermediară a tranzacțiilor).

Fostul trezorier al PSD, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare

Deputatul Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, rămâne cu condamnarea la cinci ani de închisoare pentru utilizarea subvențiilor partidului în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și pentru cea delapidare, după ce ICCJ i-a respins ieri apelul. El a fost acuzat că a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată PSD de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil.

Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a fost trimis în judecată de DNA la sfârșitul lunii iulie a 2019. Conform procurorilor, în perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, Drăghici a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov.

În luna februarie a acestui an, Mircea Drăghici a demisionat din PSD, invocând “problemele cu ecouri publice din trecut”, precum și starea de sănătate.

Faptele de agresiune sexuală împotriva minorilor, imprescriptibile

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea de modificare a Codului penal potrivit căreia nu se va prescrie răspunderea penală a agresorilor în cazul infracțiunilor de sclavie, trafic de persoane, agresiune sexuală și tortură asupra minorilor.

Totodată, legea stabilește că se vor majora cu o treime limitele speciale ale pedepselor în cazul faptelor de pornografie infantilă săvârșite de către o persoană care a mai comis anterior o infracțiune contra libertății și integrității sexuale asupra unui minor, o infracțiune de pornografie infantilă sau proxenetism asupra unui minor sau în cazul în care fapta a pus în pericol viața minorului.

Profesoară din Botoșani, anchetată după ce ar fi bătut mai mulți elevi într-o excursie

Polițiștii botoșăneni au demarat o anchetă în cazul unui cadru didactic de la un colegiu din municipiul Botoșani, acuzat că ar fi agresat mai mulți elevi aflați într-o excursie în județul Brașov, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al IPJ, Delia Nenișcu. Potrivit sursei citate, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe. “În urma informațiilor apărute în spațiul public conform cărora mai mulți minori din județul Botoșani ar fi fost loviți de către fosta lor profesoară, de la unitatea de învățământ pe care aceștia au frecventat-o în anul școlar 2020 - 2021, din municipiul Botoșani, în timp ce se aflau împreună, într-o excursie în județul Brașov, ne-am sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe”, a afirmat Nenișcu.

La rândul său, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a solicitat conducerii Colegiului Național “Mihai Eminescu” să demareze o anchetă administrativă în acest caz.

Inspectorul general al IȘJ, Daniel Botezatu, a declarat că la nivelul instituției au fost înregistrate trei sesizări din partea părinților cu privire la fapta cadrului didactic. De asemenea, el susține că Inspectoratul nu a fost informat cu privire organizarea excursiei la finalul anului școlar.

Topul celor mai vaccinate comune

Municipiul București a atins o rată de acoperire vaccinală de 45,5%, iar în comuna clujeană Florești a fost înregistrat cel mai mare număr de persoane imunizate (14.234 de persoane), anunță președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță. El a precizat că, în ce privește imunizarea persoanelor cu vârste de peste 12 ani, Municipiul București a atins o rată de acoperire vaccinală de 45,5%; județul Cluj 42,3%, Sibiu 35,9%, Brașov 33,5%, Timiș, Constanța, Alba și Ilfov (peste 30%).

Din cele 1.283 de comune în care au fost organizate activități de vaccinare, cel mai mare număr de persoane au fost imunizate în comunele: Florești, județul Cluj (14.234 de persoane); Dumbrăvița, județul Timiș (13.426); Chiajna, județul Ilfov (9.326); Recea, județul Maramureș (6.857); Miroslava, județul Iași (5.311); Șelimbăr, județul Sibiu (4.290).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.